• Tartalom

95/2007. (HK 17.) HM utasítás

95/2007. (HK 17.) HM utasítás

a folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzési rendszer kialakításával kapcsolatos feladatokról szóló 114/2005. (HK 1/2006.) HM utasítás módosításáról*

2007.08.29.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzési rendszer kialakításával kapcsolatos feladatokról szóló 114/2005. (HK 1/2006.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) módosításáról az alábbi
utasítást
adom ki.

1. § Az Utasítás 5. § (1) bekezdésének első mondata helyébe az alábbi szövegrész lép:

„A honvédelmi szerv a tevékenységében, gazdálkodásában rejlő kockázatokat kockázatelemzés keretében köteles megállapítani, mérni. Az azonosított kockázatok csökkentése, megszüntetése érdekében ki kell alakítani a kockázatkezelés rendjét képező intézkedéseket és megtételük módját, valamint el kell végezni mindezek nyilvántartását.”

2. § (1) Az Utasítás 6. § (5) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép:

„(5) A speciális gazdálkodást folytató honvédelmi szervek FEUVE rendszerüket, az abban előírt okmányokat a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökséggel (a továbbiakban: HM KPÜ) együttműködve dolgozzák ki. Az MK Katonai Felderítő Hivatal és az MK Katonai Biztonsági Hivatal a rendszerüket önállóan alakítják ki, amelyhez szükség szerint igénybe vehetik a HM KPÜ szakmai közreműködését.”

(2) Az Utasítás 6. § (8) bekezdésének második mondata helyébe az alábbi mondat lép:

„A speciális gazdálkodást folytató szervek kivételével a beszámolóhoz csatolandó a költségvetési szerv vezetőjének önálló, jogszabályban előírt nyilatkozatán kívül a HM KPÜ részéről – a honvédelmi szerv pénzügyi és számviteli ellátásáért felelős – a beszámoló aláírására jogosult illetékes gazdasági vezetőnek az utasítás 5. számú melléklete szerinti, az adott szervre vonatkozó nyilatkozata is.”

3. § Az Utasítás 7. § (1)–(3) bekezdései helyébe az alábbi bekezdések lépnek:

„(1) A HM Igazgatása FEUVE rendszerének kialakításához, rendszeres felülvizsgálatához, illetve működtetéséhez kapcsolódó szakmai koordinációs tevékenységet a HM KPÜ végzi. Ennek keretében – az érintett HM szervek közreműködésével, azok bedolgozásai alapján – előkészíti a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatának vonatkozó módosításait, majd felterjeszti a jóváhagyási eljárást végző HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) részére.
(2) Az ellenőrzési nyomvonal kidolgozását a HM KPÜ koordinálja, amelynek elkészítése érdekében:
a) a kabinetfőnök a védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár javaslata alapján meghatározza a kidolgozásban érintettek körét,
b) a kidolgozásban érintett HM szervek (főosztályok, illetve főosztály szintű szervezetek) a pénzügyi, az infrastrukturális és elhelyezési, valamint a logisztikai ellátást végző szervekkel (a HM KPÜ-vel, a HM Infrastrukturális Ügynökséggel, az MH Összhaderőnemi Parancsnoksággal, továbbá az MH Támogató Dandárral) együttműködve elkészítik a saját ellenőrzési nyomvonalukat, amelyet a szakmai összehangolás érdekében megküldenek a HM KPÜ részére. A HM KPÜ az összehangolást biztosító koordinációt követően a HM szervek ellenőrzési nyomvonalát a HM TKF részére, az együttműködésben érintett szervek ellenőrzési nyomvonalát pedig az illetékes szervek részére igazolja vissza azok saját SZMSZ-eibe mellékletként történő beépítéshez.
(3) A szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjét az érintett HM szervek bevonásával a HM Jogi Főosztály dolgozza ki és szakmai egyeztetés és pontosítás után megküldi a HM TKF részére.”

4. § (1) Az Utasítás 2. számú melléklete 2.2 alpontjának második bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép:

„Az államháztartási belső ellenőr, illetve a saját maga által észlelt szabálytalanság gyanúja esetén az államháztartási belső ellenőrzési vezető az Áht. 121/A. § (9) bekezdése, illetve a Ber. 12. § f) pontjában foglaltak alapján köteles a honvédelmi szerv vezetőjét, a honvédelmi szerv vezetőjének érintettsége esetén a felügyeleti szerv vezetőjét haladéktalanul tájékoztatni, a megfelelő eljárások megindítására javaslatot tenni.”

(2) Az Utasítás 2. számú melléklete 2.3. alpontja negyedik bekezdésének második francia bekezdése helyébe az alábbi francia bekezdés lép:

[A főbb külső ellenőrzéseket megalapozó jogszabályok:]

„– a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalról szóló 312/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet;”

(3) Az Utasítás 2. számú melléklete 5. pontjának második bekezdése az alábbi második mondattal egészül ki:

„A vezetendő nyilvántartás formáját a 4. számú függelék tartalmazza.”

(4) Az Utasítás 2. számú melléklete 7.1. alpontjának első bekezdése az alábbi harmadik francia bekezdéssel egészül ki:

[A HM/MH szervezet megbízott államháztartási belső ellenőrzési vezetője az éves államháztartási belső ellenőrzési jelentésben köteles számot adni a Ber. 31. § (3) bekezdés]

„– ba) alpontja értelmében az intézkedési tervek megvalósításáról szóló beszámolást, az ellenőrzési megállapítások és ajánlások hasznosulásának tapasztalatait a 29/A. § (3) bekezdésében foglalt beszámoló alapján.”

(5) Az Utasítás 2. számú melléklete 7.2. alpontja helyébe az alábbi 7.2. alpont lép:

„7.2. A HM/MH szerv vezetője a Ber. 29/A. § (3) és (4) bekezdései, illetve a 81/2007. (HK 15.) HM utasítás 11. § (25) bekezdésében foglaltak alapján előírt éves jelentési kötelezettsége körében értékeli a külső és a belső ellenőrzés által tett megállapítások és javaslatok hasznosulásának tapasztalatait, azok keretében a FEUVE rendszert érintő kérdéseket is.”

(6) Az Utasítás 2. számú melléklete 7.3. alpontjának második mondata helyébe az alábbi mondat lép:

„A beszámoló során a HM KPÜ illetékes vezetője az adott költségvetési szervet érintően az 5. számú melléklet alapján nyilatkozik a hatáskörébe tartozó pénzügyi, számviteli feladatokhoz kapcsolódó FEUVE rendszer maradéktalan, jogszabályokban előírt működtetéséről.”

(7) Az Utasítás 2. számú melléklete 1. számú függelékében szereplő táblázat 1. pontja helyébe az alábbi 1. pont lép, egyidejűleg az alábbi 21–31. pontokkal egészül ki:

„1.

A szervezet költségvetési gazdálkodásának belső rendje”

„21.

Munkarend [a 3/2002. (I. 25.) HM rendelet 64. § (1) bekezdése alapján]

22.

Szervezeti Titokvédelmi Szabályzat (ez tartalmazza az 5–8. pontokat + a bélyegzők elosztásának és használatának szabályait)

23.

Szervezeti Munkavédelmi Szabályzat

24.

Az objektumon belüli rend és tevékenység szabályai, az elhelyezési körlet őrzésének, a be- és kilépések, az anyagszállítások rendjének előírásai

25.

Számítástechnikai Védelmi Szabályzat

26.

Éves és havi munka(feladat)tervek

27.

Vállalkozási Szabályzat

28.

Bizonylati Album és a bizonylatok útja

29.

Önköltségszámítási Szabályzat

30.

Közszolgálati Szabályzat

31.

Kollektív Szerződés”

(8) Az Utasítás 2. számú melléklet 2. számú függeléke második bekezdésének második mondata helyébe az alábbi mondat lép:

„A Be. 171. § (2) bekezdése előírja, hogy a hatóság tagja, a hivatalos személy köteles a hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt érintően feljelentést tenni.”

(9) Az Utasítás 2. számú melléklet 2. számú függeléke negyedik bekezdésének első mondata helyébe az alábbi mondat lép:

„A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 1. § (1) bekezdése szerint szabálysértés az a jogellenes, tevékenységben vagy mulasztásban megnyilvánuló cselekmény, amelyet törvény, kormányrendelet vagy önkormányzati rendelet szabálysértésnek nyilvánít, s amelynek elkövetőit az e törvényben meghatározott joghátrány fenyeget.”

(10) Az Utasítás 2. számú melléklet 2. számú függeléke hatodik bekezdésének negyedik francia bekezdése helyébe az alábbi francia bekezdés lép:

[Kártérítési felelősség tekintetében irányadók továbbá:]

„– a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái, valamint az önkéntes jelentkezés alapján tartalékos katonai szolgálatot teljesítők kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 18/2006. (VI. 27.) HM rendelet,”

(11) Az Utasítás 2. számú melléklet 2. számú függelékének utolsó bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép:

„A kártérítési eljárásra vonatkozó rendelkezéseket a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái, valamint az önkéntes jelentkezés alapján tartalékos katonai szolgálatot teljesítők kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 18/2006. (VI. 27.) HM rendelet, valamint a kártérítési felelősség körében meg nem térülő kár leírásának és törlésének egyes szabályairól szóló 19/2002. (IV. 5.) HM rendelet tartalmazza.”

(12) Az Utasítás 2. számú melléklet 3. számú függelékének 15. és 18. pontjai helyébe az alábbi 15. és 18. pontok lépnek:

[Jogszabályi háttér a hivatásos és a szerződéses katona, valamint a közalkalmazotti állományt illetően]

„15. a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái, valamint az önkéntes jelentkezés alapján tartalékos katonai szolgálatot teljesítők kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 18/2006. (VI. 27.) HM rendelet;”
„18. a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalról szóló 312/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet;”

5. § (1) Az Utasítás 4. számú melléklet „II. A végrehajtás szabályai” pontja 1. alpontjának negyedik bekezdése, az azt követő táblázat és a „3” lábjegyzet helyébe az alábbi bekezdés, táblázat és „3” lábjegyzet lép:

„A beazonosított kockázati tényezőket azok felmerülésének valószínűsége3 és a tevékenységre gyakorolt hatása alapján tevékenységenként az alábbi táblázat szerint kell értékelni:

 

A kockázati tényező hatása

Alacsony
1

Közepes
2

Magas
3

A kockázati tényező valószínűsége

Alacsony 1

1

2

3

Közepes 2

2

4

6

Magas 3

3

6

9”

3 A kockázatok bekövetkezésének valószínűségét a tevékenység jellege szerint kell az alacsony, közepes vagy magas kategóriába sorolni.”

(2) Az Utasítás 4. számú melléklet „II. A végrehajtás szabályai” pontja 4. alpontja az alábbi második bekezdéssel egészül ki:

„A kockázatelemzés a szaktevékenységek végzése során folyamatosan jelentkező feladat, melynek során a kockázatkezelési felelősök a központi kockázat-nyilvántartás vezetéséhez félévente (április 15-ig, illetve október 15-ig) a 2. számú függelék szerinti formában, a 4–9 közötti szorzat-értékű kockázati tényezők esetében a 3. számú függelék szerinti adatlap egyidejű kitöltésével, indoklással együtt adatokat szolgáltatnak a Kockázatkezelési Bizottság/vagy a honvédelmi szerv vezetője részére.”

6. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*, egyidejűleg az Utasítás 2. számú melléklete 2.2. alpontjának első bekezdésében a „91/2004. (HK 26.) HM utasítás” helyébe a „81/2007. (HK 15.) HM utasítás”, 3. számú melléklete 1. számú függelékének II. pontjában az 1.1., 1.2., 6.1., 6.2., 6.3., 6.6., 6.7., 6.8., 6.9. alpontokhoz tartozó „Jogszabály, utasítás, intézkedés” oszlopban szereplő „89/2004. (HK 25.) HM ut.”, „89/2004. (HK 25.) HM ut. 7. § b) pontja”, „89/2004. (HK 25.) HM ut. 16. §” hivatkozások helyébe a „102/2005. (HK 22.) HM ut.” hivatkozás, a 6.10. alponthoz tartozó „Jogszabály, utasítás, intézkedés” oszlopban szereplő „4/2004. HM KPSZH főig. int.” hivatkozás helyébe az „51/2005. HM KPSZH főig. int.” hivatkozás lép, továbbá az Utasítás 2. számú melléklete 7.1. alpontjának első bekezdésében a „megbízott” szövegrész hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 92/2009. (XI. 27.) HM utasítás 4. § 103. pontja hatályon kívül helyezte 2009. november 30. napjával.

*,

Az utasítás aláírásának napja 2007. augusztus 29.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére