• Tartalom

98/2007. (HK 17.) HM utasítás

98/2007. (HK 17.) HM utasítás

a külföldi fegyveres erők hőerőgépei magyarországi, valamint a Magyar Honvédség hőerőgépei külföldön végrehajtott üzemanyag feltöltésének és elszámolásának rendjéről*

2007.09.19.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az Észak-atlanti Szerződés részes államai (továbbiakban: NATO) és a „Békepartnerség” más résztvevő államai (továbbiakban: PfP) közötti, fegyveres erőik jogállásáról szóló Megállapodás és annak Kiegészítő Jegyzőkönyve megerősítéséről és kihirdetéséről szóló 1995. évi CII. törvény Mellékletének II. Cikke és XI. Cikkének 11. pontjára; továbbá az Észak-atlanti Szerződés tagállamai közötti, fegyveres erőik jogállásáról szóló Megállapodáshoz történő csatlakozásról, a megállapodás kihirdetéséről szóló 1999. évi CXVII. törvény II. cikkére, valamint a XI. cikk 11. pontjára; a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Jöt.) 53. § (1) bekezdés a) pontjára; az Észak-atlanti Szerződés tagállamainak és a Békepartnerség más részt vevő államainak Magyarországon tartózkodó fegyveres erői és polgári állománya által felhasznált üzemanyagok, olaj és más kenőanyagok általános forgalmi adó és jövedéki adómentes beszerzésének és értékesítésének szabályairól szóló 13/2000. (IV. 14.) PM–HM együttes rendeletre (a továbbiakban: 13/2000. PM–HM Rendelet) a következő

utasítást


adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen irányítása és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédségi szervezetek) terjed ki.

(2) Jelen utasításban foglaltakat kell alkalmazni:

– a külföldi fegyveres erők állományába tartozó, illetve azok alkalmazásában álló hőerőgépek honvédségi szervezetnél,

– a honvédségi szervezetek hőerőgépei a Magyar Köztársaság területén kívül (külföldön) végrehajtott üzemanyag feltöltésével és elszámolásával kapcsolatos ügyekben.

(3) A külföldi fegyveres erők repülőeszközei magyarországi, illetve a honvédségi szervezetek repülőeszközei külföldön végrehajtott üzemanyag feltöltésének és elszámolásának rendjét a 73/2006. (HK 16.) HM utasítás szabályozza. Amennyiben a (4) bekezdés b) pontjában említett repülőpetróleum nem repülőeszközbe, illetve nem sugárhajtómű, vagy gázturbina üzemeltetéséhez kerül feltöltésre, úgy jelen utasítás rendelkezései szerint kell eljárni.

(4) Jelen utasítás értelmezésében

a) üzemanyag: a mindenkor érvényben lévő, a Magyar Honvédség Üzemanyag Szolgálata, vagy annak jogutódja által kiadott Üzemanyag Nómenklatúrában1. szereplő, vagy azokkal azonos rendeltetésű és műszaki paraméterű, jelen bekezdés c) pontjában említett hőerőgépek rendeltetésszerű működtetéséhez szükséges hajtó-, kenő-, karbantartó- és egyéb anyag.

b) hajtóanyag: a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvényben megjelölt vámtarifaszámok alkalmazásáról szóló 13/2004. (III. 25.) PM rendelet 1. számú mellékletében meghatározott 2710 11 41, 2710 11 45, 2710 11 49 (motorbenzinek), 2710 19 41, 2710 19 45, 2710 19 49 (gázolajok), 3824 90 99 (biodiesel) és 2710 19 21 (repülőpetróleum) vámtarifaszám alá tartozó termékek.

c) hőerőgép: belsőégésű motor, vagy egyéb, a jelen bekezdés b) pontjában meghatározott termékek elégetésével felszabaduló energiát hasznosító berendezés által hajtott jármű (ide nem értve a repülőeszközöket), illetve gép.

d) külföldi fegyveres erő hőerőgépe: külföldi fegyveres erő kötelékébe tartozó, vagy annak alkalmazásában álló, a külföldi fegyveres erő és/vagy polgári állománya által szolgálati feladatok ellátása céljából használt, jelen bekezdés c) pontjában meghatározott eszköz.

Külföldi fegyveres erők állományába tartozó,
illetve azok alkalmazásában álló hőerőgépek
honvédségi szervezetnél végrehajtott feltöltése, elszámolása

2. § (1) A külföldi fegyveres erők hőerőgépei magyarországi és a honvédségi szervezetek hőerőgépei külföldi üzemanyag feltöltéséhez kapcsolódóan a nemzeti szabályozás mellett a kölcsönös logisztikai segítségnyújtás NATO szabványos eljárásairól szóló STANAG 20342. (továbbiakban: ST 2034) rendelkezéseit figyelembe véve kell eljárni.

(2) A külföldi fegyveres erők hőerőgépei feltöltése során az üzemanyagot kiszolgáló honvédségi szervezet (továbbiakban: támogató szervezet) külön „Üzemanyag Feltöltési és Kiadási Kimutatás”-t (továbbiakban: ÜFKK) vezet és az üzemanyag feltöltés befejeztével az ST 2034 „A” mellékletében meghatározott formanyomtatványt (NATO Logisztikai Nyomtatvány ST 2034 „A” melléklet, HETK: 9596 1111 0206, továbbiakban: Formanyomtatvány) állítja ki.

(3) A Formanyomtatvány szigorú számadású, tömb formátumú, önindigós, 5 példányos, példányonként eltérő színű magyar, angol és francia nyelven, nyomdai úton előállított okmány, melyet a honvédségi szervezet pénzügyi referatúrája tart nyilván, kezel, illetve ad ki a felhasználó részére.3. A Formanyomtatványt az érintett szervezetek a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központtól (továbbiakban: MH VEK) igénylik meg.

3. § (1) A kiadott üzemanyag a támogató szervezet fogyasztási keretét nem terheli. Az ilyen felhasználást a 2. § (2) bekezdésében meghatározott ÜFKK alapján kiállított Eszköz-utalványon kell kiadásba helyezni „értékesítés”-ként (310 mozgásnemkód). A támogató szervezetnél a külföldi fegyveres erő részére átadott üzemanyagot tilos saját felhasználásként elszámolni.

(2) A külföldi fegyveres erők üzemanyag vételezését követően a támogató szervezet a feltöltést követő munkanapon a szolgálati út betartásával értesítést küld az MH VEK részére, amely azt továbbítja a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (továbbiakban: HM FLÜ) vezérigazgatója által e feladatra kijelölt szervezeti egység részére. Az értesítés melléklete a szabályosan kitöltött Formanyomtatvány és a kiadásra került üzemanyagokat tartalmazó gépi mozgásbizonylat (Eszköz utalvány) egy eredeti, vagy hitelesített másolati példánya.

(3) Az értesítésnek a mellékletekkel együtt az alábbi adatokat kell biztosítania:

– feltöltés dátumát,

– a támogató szervezet megnevezését,

– a feltöltött anyag megnevezését,

– a feltöltött mennyiséget 15 °C-ra kompenzált literben és kilogrammban,

– az anyagot átvevő nemzet megnevezését,

– az anyagot átvevő katonai szervezet pontos megnevezését (és/vagy egyéb azonosítóját),

– a feltöltött eszköz(-ök) típusát és egyedi azonosítóját (rendszám, lajstromjel, egyéb azonosító),

– átvevő személy nevét, rendfokozatát,

– a feladat megnevezését.

4. § (1) A NATO és PfP résztvevő külföldi fegyveres erők által vételezett üzemanyagokról a Formanyomtatvány alapján a HM FLÜ 15 napon belül előkészíti a 13/2000. PM–HM Rendeletben meghatározott szerződést és azt az üzemanyagot átvevő szervezet képviselője részére aláírásra megküldi. Az aláírt szerződés egy eredeti példányát a HM FLÜ az MH VEK részére megküldi.

(2) A NATO és PfP szerződésekben nem résztvevő külföldi fegyveres erő által vételezett hajtóanyag átadásához az MH VEK köt 15 napon belül szerződést az üzemanyagot átvevő szervezet képviselőjével.

(3) A Formanyomtatvány és a HM FLÜ által kötött szerződés alapján az MH VEK 4 példányos számlát állít ki. A kiállított számla 1. és 2. számú példányait a HM FLÜ útján az üzemanyagot átvevő szervezet országa szerinti Nagykövetség Katonai Attasé Hivatal részére küldi meg, a 3–4. számú példány az MH VEK-nél marad. Az MH VEK az általa kötött szerződés alapján 3 példányos számlát állít ki, melynek 1. számú példányát az üzemanyagot átvevő szervezet országa szerinti Nagykövetség Katonai Attasé Hivatal részére küldi meg, a 2–3. számú példány az MH VEK-nél marad.

(4) A számla a mindenkor érvényes pénzügyi, valamint az Általános Forgalmi Adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvényben meghatározottakat, de legalább az alábbi adatokat tartalmazza:

– a számla sorszámát,

– a számla kibocsátásának idejét,

– a kibocsátó szervezet nevét, címét és adószámát,

– a költségviselő nevét, címét,

– a teljesítés időpontját,

– a kiadott üzemanyag megnevezését, besorolási számát,

– a kiadott üzemanyag mennyiségi egységét és mennyiségét,

– a kiadott üzemanyag általános forgalmi adó (továbbiakban: ÁFA) nélkül számított egységárát,

– a kiadott üzemanyag ÁFA nélkül számított ellenértékét összesen,

– a felszámított ÁFA százalékos mértékét,

– a számla végösszegét,

– a fizetés módját és határidejét,

– a kibocsátó bankszámlaszámát,

– a feladat megnevezését.

(5) A 13/2000. PM–HM Rendelet 1. § (9) bekezdésében meghatározott szigorú számadású Nyilatkozatot a HM FLÜ állítja ki és aláíratás után az MH VEK részére megküldi. A Nyilatkozatot a számla mellékleteként kell kezelni.

(6) A számlát kiállító MH VEK a NATO és PfP résztvevő külföldi fegyveres erő részére történő üzemanyag értékesítésről kibocsátott számlában az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény 29. §-ának c) pontja alapján nulla százalékos adóértéket tüntet fel.

(7) Fizetési határidőnek a számla kézhezvételétől számított 90 napos időtartamot kell megjelölni, mely a megkötött szerződésekben is így szerepel.

(8) A számlát kiállító MH VEK ÁFA és jövedéki adó-mentesen csak abban az esetben számlázhat, ha rendelkezésére áll az aláírt szerződés, amely hitelt érdemlően bizonyítja, hogy a vételezett üzemanyag felhasználása jövedéki és áfa tevékenység érdekében történt és a 13/2000. PM–HM Rendelet 2. § (b) bekezdésben meghatározott feltételekkel rendelkezik.

(9) A 13/2000. PM–HM Rendelet 1. § (2) bekezdése szerint áfa és jövedéki adómentesség csak a NATO és a PfP fegyveres erői és polgári állománya részére végrehajtott üzemanyag feltöltés esetén alkalmazható. Az ezen szerződésekben nem részes államok vonatkozásában az áfát és a jövedéki adót át kell hárítani a külföldi fegyveres erő költségviselőjére.

(10) Amennyiben a jövedéki adó-mentesen beszerzett 2710 19 21 vámtarifaszámú repülőpetróleum nem a Jöt. 53. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott célra kerül felhasználásra, akkor lehetőleg olyan repülőpetróleumot kell kiszolgálni, mely után a jövedéki adó korábban megfizetésre került (továbbiakban: adózott repülőpetróleum). Ha a támogató szervezet nem rendelkezik adózott repülőpetróleum-készlettel, úgy jövedéki adótartalom nélkül beszerzett repülőpetróleumot (továbbiakban: adózatlan repülőpetróleum) is kiszolgálhat, de ebben az esetben ennek tényét külön, a 3. § (2) pontban elrendelt értesítéssel azonos formájú értesítésben jelenti. Az így kiszolgált adózatlan repülőpetróleum jövedéki adó mértékét az MH VEK a Jöt. 52. § (1) bekezdés c) pontja alapján meghatározza, és az annak megfelelő összeget átutalja a keretengedéllyel rendelkező HM FLÜ részére. Az így átutalt jövedéki adót a HM FLÜ a vámhatóság felé az időszakos bevallás benyújtásával egy időben megfizeti.

(11) Az adózatlan repülőpetróleum jelen szakasz (10) bekezdés szerinti felhasználásakor az adózatlan sugárhajtómű üzemanyag beszerzésének és felhasználásának nyilvántartásáról szóló rendelkezéseket4. figyelembe kell venni.

A beérkezett pénzeszközök kezelése,
eljárás fizetési késedelem esetén

5. § (1) A beérkező pénzeszközöket az MH VEK az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 19/2007. (HK 3.) HM utasítás 4. § f) pontja szerinti bevételként kezeli, és a 6. § rendelkezéseinek megfelelően negyedévente kezdeményezi azok előirányzatosítását a Honvédelmi Minisztérium Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségnél (továbbiakban: HM KPÜ).

(2) Az MH VEK azon bevételről, mely nem az általa kötött szerződés alapján keletkezett, a beérkezést követő 5 munkanapon belül tájékoztatást küld a HM FLÜ részére. A tájékoztatás az alábbiakat tartalmazza:

– a fizető megnevezését,

– a bevételt forintban,

– azon szerződés számát, mely alapján a számla kiállításra került,

– a számla számát,

– a teljesítés beérkezésének időpontját.

(3) A bevételekről, és azok előirányzatosításának helyzetéről az MH VEK a szolgálati út betartásával negyedéves összesítésben tájékoztatja a HM FLÜ-t.

6. § (1) A kiállított számla ellenértékének szerződésben előírt határidőre történő be nem érkezését követően az MH VEK parancsnoka haladéktalanul intézkedik a fizetési felszólítás költségviselő részére történő eljuttatására.

(2) A fizetési határidőt 90 nappal meghaladó fizetési késedelemről az MH VEK a szolgálati út betartásával jelentést tesz a HM FLÜ részére, melyben tájékoztatást ad a kintlévőség értékéről, a teljesítés érdekében tett intézkedésekről.

7. § Amennyiben a hazai jogszabályok nem korlátozzák, vagy nem tiltják, a külföldi fegyveres erők részére nyújtott szolgáltatás megtérítése az ST 2034 alapján történhet:

a) utólagos (részlet) térítéssel,

b) kölcsönzött tételek visszaadásával,

c) azonos jellegű természetbeni megtérítéssel.

Honvédségi szervezetek hőerőgépei a Magyar Köztársaság területén kívül
(külföldön) végrehajtott üzemanyag feltöltése és elszámolása

8. § A honvédségi szervezetek állományába tartozó hőerőgépek külföldi feltöltése az igénybevétel céljától (egyedi kiutazás, gyakorlat, nemzetközi-, szövetségi szerepvállalás) függően történhet polgári töltőállomáson, illetve katonai bázison.

9. § (1) A külföldi polgári töltőállomáson végrehajtott – valuta ellátmány terhére készpénzben kifizetett – hajtóanyag feltöltések során a készpénzfizetési számla/nyugta szolgál elszámolási alapul. Az igénybevételt követően az igénybevevő (gépjárművezető) a számla/nyugta egy eredeti példányát, vagy annak hitelesített másolatát és a felhasznált menetlevelet leadja az üzemeltető honvédségi szervezet üzemanyag szakágának. A számla/nyugta, vagy annak hitelesített másolata a menetlevél üzemanyag szelvénye mellékletét képezi. Az üzemanyag szakág a menetlevélen szereplő feltöltéseket külön ÜFKK-ra vezeti fel, és összesíti. A számla/nyugta alapján a vásárolt hajtóanyagot bevételezi, majd az ÜFKK alapján kiadásba helyezi.

(2) Az (1) bekezdés szerint felhasznált üzemanyag terheli a honvédségi szervezet fogyasztási keretét, melyet a havi rendszeres jelentések alkalmával külön jelenítenek meg.

(3) A külföldi polgári töltőállomáson valuta ellátmány terhére végrehatott feltöltések esetén kenő- és egyéb, az eszköz rendeltetésszerű és biztonságos üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükséges anyagok (kizárólag: motorolaj, hidraulika- és/vagy fékfolyadék, hűtőfolyadék, szélvédőmosó folyadék) vásárlására csak különlegesen indokolt esetben kerülhet sor. Ezen anyagok vásárlásakor az eljárási rend megegyezik a hajtóanyagra vonatkozóval.

(4) Külföldön üzemanyag készpénzes vásárlása csak a HM FLÜ által a gépjárművek külföldön történő üzemanyag ellátása üzemanyag-kártya felhasználásával közbeszerzési eljárás szerződéskötéssel történő lezárásáig engedélyezhető, azt követően külföldi igénybevételek során az (5) bekezdésben említett üzemanyag-kártya terhére kell az üzemanyag feltöltést végrehajtani.

(5) A külföldi polgári töltőállomáson üzemanyag-kártyára végrehajtott hajtóanyag feltöltések során a kártya alkalmazásával kapcsolatosan meghatározott szabályok szerint kell eljárni. Külföldi igénybevétel során, polgári töltőállomáson csak olyan üzemanyag-kártyára lehet üzemanyagot vásárolni, amely költségviselője az MH VEK. Az üzemanyag-kártya használatakor a külföldi töltőállomáson kapott bizonylat szolgál elszámolási alapul. Az igénybevételt követően az igénybevevő (gépjárművezető) a bizonylat egy eredeti példányát és a felhasznált menetlevelet leadja az üzemeltető honvédségi szervezet üzemanyag szakágának. A bizonylat a menetlevél üzemanyag szelvénye mellékletét képezi. Az üzemanyag szakág a menetlevélen szereplő feltöltéseket külön ÜFKK-ra vezeti fel, és összesíti. A feltöltésekről a tárgyhót követő hónap 5-ig jelentést terjeszt fel az MH VEK részére, mely jelentés az alábbiakat tartalmazza:

– az eszköz/ök típusát, azonosítóját,

– a gépjármű/-vek vezetőjének nevét, rendfokozatát,

– az üzemanyag-kártyára vásárolt termékek megnevezését, mennyiségét és értékét, az igénybe vett szolgáltatások számát és értékét, a vásárlások helye (ország, töltőállomás címe és megnevezése) szerint tételesen,

– ,,A jelentésben feltüntetett anyagok átvételét, a szolgáltatások igénybevételét igazolom!” szöveget,

– mellékletként a bizonylatok másolati példányait.

(6) Az MH VEK az üzemanyag-kártyát biztosító polgári cégtől kapott számla adatait egyezteti az üzemeltető honvédségi szervezet által küldött jelentés adataival. Egyezőség esetén a termékeket bevételezi, majd Eszköz utalványon kiterheli az üzemeltető honvédségi szervezet részére. Amennyiben a számla adatai megegyeznek az üzemeltető honvédségi szervezet által az (5) bekezdésben meghatározott jelentés adataival, úgy a jelentés az átvett termékek és az igénybevett szolgáltatások Teljesítés-igazolása szerepét is betölti. Az üzemeltető honvédségi szervezet az MH VEK utalványa alapján bevételezi, majd az (5) bekezdésben meghatározott ÜFKK alapján kiadásba helyezi a vásárolt termékeket.

(7) Amennyiben az üzemanyag-kártyát biztosító polgári cégtől kapott számla adatai nem egyeznek az üzemeltető honvédségi szervezet által küldött adatokkal, az MH VEK haladéktalanul megkezdi az eltérés kivizsgálását. Az eltéréssel kapcsolatos eljárási rendre a külföldi üzemanyag feltöltésekre kiadott üzemanyag-kártyákkal kapcsolatos szabályozás, valamint az üzemanyag-kártyát biztosító polgári céggel kötött szerződés rendelkezései az irányadók.

(8) A jelen szakasz (5) bekezdés szerint felhasznált üzemanyag terheli a honvédségi szervezet fogyasztási keretét, melyet a havi rendszeres jelentések alkalmával külön jelenítenek meg.

(9) A külföldi polgári töltőállomáson üzemanyag-kártya terhére végrehatott feltöltések esetén kenő- és egyéb, az eszköz rendeltetésszerű és biztonságos üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükséges anyagok (kizárólag: motorolaj, hidraulika- és/vagy fékfolyadék, hűtőfolyadék, szélvédőmosó folyadék) vásárlására, valamint gépkocsi mosás szolgáltatás igénybevételére csak különlegesen indokolt esetben kerülhet sor. Ezen anyagok vásárlásakor az eljárási rend megegyezik a hajtóanyagra vonatkozóval. Egyéb termék az üzemanyag-kártya terhére nem vásárolható.

10. § (1) A külföldi katonai bázison végrehajtott hajtóanyag feltöltések a Formanyomtatvány felhasználásával történnek. Ebben az esetben a Formanyomtatványon az MH VEK-t kell költségviselőként szerepeltetni. A feladat befejezését követően (saját bázisra történő visszaérkezéskor) az igénybevevő (gépjárművezető/eszköz kezelő) a Formanyomtatvány valamennyi rendelkezésére bocsátott példányát és a felhasznált menetleveleket a hőerőgépet üzemeltető honvédségi szervezet üzemanyag szakágának adja le. Az üzemanyag szakág a menetlevélen végrehajtott feltöltéseket külön ÜFKK-ra vezeti fel, összesíti és a Formanyomtatványok elosztó szerinti 5. példányával együtt kezeli. A Formanyomtatvány elosztó szerinti 3. példányát az eszköz visszaérkezését követő 15 napon belül az MH VEK részére a jelen szakasz (2) bekezdésében felsorolt tartalmú jelentéssel együtt megküldi. Az elosztó szerinti példány hiányában az eredeti példány hiteles másolatát kell alkalmazni.

(2) A jelentés tartalmazza:

– a feltöltés jogosságának, az anyagok átvételének igazolását,

– a feltöltött eszközök típusát, azonosító jelét, forgalmi rendszámát,

– a feltöltés helyét (ország, település, katonai bázis megnevezése) dátumát,

– a feltöltött üzemanyag megnevezését és mennyiségét,

– a végrehajtott feladat megnevezését és időtartamát.

(3) Az MH VEK a beérkező számlát, a Formanyomtatvány-példányokkal és az érintett honvédségi szervezet által jelentett adatokkal egyezteti, majd a hatályos jogszabályoknak és belső rendelkezéseknek megfelelően kiegyenlíti. Az üzemanyagokat a központi nyilvántartásba bevételezi, majd ESZKÖZ-utalványon kiterheli az eszköz üzemeltetője szerinti honvédségi szervezet részére az érvényben levő utaltsági rend figyelembevételével.

(4) Az eszköz üzemeltetője szerinti honvédségi szervezet az MH VEK által készített ESZKÖZ-utalvány alapján a felhasznált üzemanyag mennyiséget bevételezi a nyilvántartásába és a jelen szakasz (1) bekezdése szerint felfektetett ÜFKK alapján kiadásba helyezi. Az így felhasznált üzemanyag terheli a honvédségi szervezet fogyasztási keretét.

11. § (1) Nemzetközi gyakorlatokon (két-, vagy többoldalú nemzetközi megállapodás alapján) a felhasznált üzemanyag elszámolása és kifizetése, a Formanyomtatványok, valamint az ellátást biztosító nemzet számlájának alkalmazásával történik. Ebben az esetben a Formanyomtatványokon az MH VEK-t kell költségviselőként szerepeltetni. Az elszámoláshoz a gyakorlaton résztvevő honvédségi szervezetek logisztikai biztosításáért felelős szervezet a menetlevelek alapján honvédségi szervezetenként 2 példányban ÜFKK-t vezet. A gyakorlat befejezését követően a gyakorlaton résztvevő honvédségi szervezetek logisztikai biztosításáért felelős szervezet az ÜFKK-k adatait összesíti, majd az összesített felhasználást és a rendelkezésre álló Formanyomtatványokat, vagy azok hiteles másolatait a 10. § (2) bekezdésben szereplővel azonos tartalmú jelentéssel együtt az MH VEK részére – a gyakorlat utáni visszacsoportosítás befejezését követő 15 napon belül – megküldi. Az ÜFKK 1. számú példánya a logisztikai biztosításért felelős honvédségi szervezet saját példánya, a 2. számú példányt a gyakorlat befejeztével át kell adni a részt vevő honvédségi szervezet(-ek) részére.

(2) Az MH VEK a beérkező számlát, a gyakorlaton részt vevő honvédségi szervezetek logisztikai biztosításért felelős szervezet által jelentett adatokkal leegyezteti, majd a hatályos jogszabályoknak és belső rendelkezéseknek megfelelően kiegyenlíti. Az MH VEK a számlán szereplő üzemanyagokat a központi nyilvántartásba gyakorlatonként külön feladatkódon vételezi be, majd ezen mennyiségeket az érvényben lévő utaltsági rendnek megfelelően ESZKÖZ-utalványon kiterheli a gyakorlaton részt vevő honvédségi szervezetek logisztikai biztosításáért felelős szervezet részére.

(3) A gyakorlaton résztvevő honvédségi szervezetek logisztikai biztosításáért felelős szervezet az MH VEK-től ESZKÖZ-utalványon átvett üzemanyag mennyiséget a résztvevő honvédségi szervezetek között a felhasználásaiknak megfelelően osztja szét, és ezt jegyzőkönyvben rögzíti, majd „Üzemanyag Feltöltési Csekk”-eken (továbbiakban: ÜFCS) adja át a gyakorlaton résztvevő honvédségi szervezeteknek.

(4) A gyakorlaton részt vevő honvédségi szervezetek üzemanyag szakága az ÜFCS és az elosztásról készült jegyzőkönyv alapján a felhasznált üzemanyag mennyiséget bevételezik, majd a gyakorlaton felfektetett ÜFKK 2. példánya alapján kiadásba helyezik. Az így felhasznált üzemanyag terheli a katonai szervezet fogyasztási keretét.

(5) Amennyiben a beérkező számla adatai nem egyeznek a gyakorlat logisztikai biztosításáért felelős szervezet által jelentett adatokkal, úgy annak tényét az MH VEK azonnal jelenti a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (továbbiakban: MH ÖHP) részére, majd az MH ÖHP intézkedése alapján a gyakorlat logisztikai biztosításáért felelős szervezettel együtt megkezdi az eltérés kivizsgálását.

12. § (1) A Magyar Köztáraság területén kívül nemzetközi-, szövetségi szerepvállalásból adódó feladatokat ellátó honvédségi szervezetek (továbbiakban: kontingensek) megalakításának tervezésekor a Magyar Honvédséget képviselő személy kiemelt figyelmet fordít a kontingensek üzemanyag ellátásával és elszámolásával kapcsolatos nemzetközi megállapodások megkötésére.

(2) A Nemzetközi Együttműködési Megállapodások (továbbiakban: Megállapodás) megkötésekor a képviselő személy lehetőség szerint érvényesíti az ellátó nemzet és a Magyar Honvédség közötti havi számlázási rend, valamint a 90 napos fizetési határidő alkalmazását. Ezen Megállapodásokban az üzemanyag-ellátással kapcsolatos költségek esetében költségviselőként kizárólag az MH VEK-t kell szerepeltetni.

13. § (1) A kontingensek üzemanyag feltöltése (két-, vagy többoldalú) Megállapodás alapján történhet:

– más nemzet által működtetett üzemanyag töltőponton napi, vagy esetenkénti feltöltések biztosításával,

– saját üzemanyag-töltőpont működtetésével.

(2) A más nemzet által működtetett üzemanyag töltőponton történő feltöltések esetén a vételezett üzemanyagot a menetlevélre vezetik fel, majd a táborba visszaérkezést követően a felhasznált menetlevelet(-ket) a kontingens logisztikai részlegének adják le. A logisztikai részleg a menetlevélen végrehajtott feltöltéseket ÜFKK-ra vezeti fel és a számlázási időszakoknak megfelelően összesíti.

(3) Amennyiben a számla közvetlenül a kontingenshez érkezik, úgy a beérkezést követően a kontingens logisztikai részlege leellenőrzi annak adatait, és a teljesítések jogosságáról Teljesítés-igazolást állít ki, a számláról másolatot készít, melyet magánál tart. A számla eredeti példányát a Teljesítés-igazolással együtt 5 napon belül megküldi az MH VEK részére.

(4) Amennyiben a számla közvetlenül az MH VEK-hez érkezik, úgy az MH VEK leellenőrzi annak adatait, majd annak másolati példányát 5 napon belül megküldi a kontingens részére. A kontingens logisztikai részlege leellenőrzi a számla adatait, és a teljesítés jogosságának igazolását a számla-másolat kézhezvételétől számított 5 napon belül megküldi az MH VEK részére.

(5) Ha a számlán szereplő adatok, mennyiségek nem egyeznek a tényleges adatokkal, akkor a kontingens parancsnoka intézkedik a logisztikai részleg és a számlát kiállító szervezet képviselője közötti egyeztetés végrehajtására, a problémák tisztázására, és amennyiben szükséges, új számla kiállítására.

(6) A kontingens visszavonását (felszámolását) követően beérkező számlákkal kapcsolatos feladatokat a jelen szakasz (2)–(5) bekezdéseiben meghatározottaknak megfelelően a kontingens felszámolásáért felelős honvédségi szervezet hajtja végre.

(7) Az MH VEK a kontingens üzemanyag-költségeit tartalmazó számlákat a teljesítés-igazolások alapján, a nemzetközi megállapodásoknak és az érvényben lévő hazai hatályos jogszabályoknak és belső rendelkezéseknek megfelelően kiegyenlíti. A vásárolt anyagokat a számla és a csatolt dokumentumok alapján a központi nyilvántartásba bevételezi, majd ESZKÖZ-utalványon az ellátó honvédségi szervezeten keresztül kiterheli azokat a kontingens részére.

(8) A kontingens az ESZKÖZ-utalvány alapján a felhasznált üzemanyag mennyiséget a nyilvántartásába bevételezi és a felfektetett ÜFKK-k alapján kiadásba helyezi.

14. § (1) A kontingens által működtetett üzemanyag töltőponton történő saját feltöltések esetén a hazai üzemanyag ellátásra és elszámolásra vonatkozó előírások a mérvadók. Az igénybevétel utáni feltöltéseket menetlevélen kell okmányolni. A felhasznált menetlevelet a kontingens logisztikai részlegének kell leadni, ahol a menetlevelekre végrehajtott feltöltéseket ÜFKK-ra vezetik fel, majd a pénzügyi és számviteli szabályoknak megfelelően dolgozzák fel.

(2) A kontingens üzemanyag töltőpontjának működtetése érdekében más nemzettől vételezett, illetve polgári vállalattól vásárolt üzemanyag-készletek nyilvántartásba vétele, elszámolása, ellenértékének kiegyenlítése a 13. § (3)–(7) bekezdésben foglaltak szerint történik. Amennyiben a kontingens a vételezés/vásárlás alkalmával nem kap átadást igazoló okmányt az átadótól, úgy jegyzőkönyvet kell készíteni az átvett üzemanyagokról, és az alapján kell a bevételezést végrehajtani.

(3) A kontingens által működtetett üzemanyag töltőponton külföldi fegyveres erő hőerőgépének feltöltése esetén az üzemanyag szakfeladatokat ellátó szolgálati személy nemzetenként ÜFKK-t vezet az átadott üzemanyagok mennyiségéről, amelyeket minden hónap végén összesít. Az összesítés alapján nemzetenként Formanyomtatványt állít ki. A Formanyomtatványok valamennyi példányához egy-egy ÜFKK másolatot kell mellékelni. Az összesítésben megállapított üzemanyag mennyiségekkel kapcsolatosan jelen utasítás 2 – 6. § előírásainak megfelelően kell eljárni úgy, hogy az átadott üzemanyagok számlázása és a nyilvántartások aktualizálása mielőbb megtörténhessen.

Kontingensek üzemanyag nyilvántartása

15. § (1) A kontingensek készleteinek központi nyilvántartásával kapcsolatosan a Magyar Honvédség központi üzemanyag-nyilvántartás felfektetésének és vezetésének szabályozásáról szóló rendelkezéseket5. kell alkalmazni.

(2) A kontingens központi üzemanyag-nyilvántartás szempontjából értelmezett nyitókészleteként a jelen utasítás hatálybalépését követő hónap első napján aktuális készletet kell figyelembe venni. Ennek megfelelően a kontingens logisztikai ellátásáért felelős honvédségi szervezet a kontingens nyitókészletét a jelen utasítás hatálybalépését követő hónap 15-ig – kontingensenként külön – megküldi az MH VEK részére.

(3) Az MH VEK a megküldött nyitókészletek alapján a kontingenseket önálló alegységként, a kontingens kihelyezett raktára kódjával kiegészített, a kontingens logisztikai ellátásáért felelős honvédségi szervezet részére a HM KPÜ által biztosított „GSZ” kódokon vezeti be az MH szintű központi analitikus üzemanyag nyilvántartásába.

(4) A kontingens szakanyag-mozgásairól a logisztikai ellátásért felelős honvédségi szervezet kontingensenként külön-külön szolgáltat adatot az MH VEK részére.

(5) Az újonnan megalakított kontingens esetében a kontingens működőképességének elérését követő hónap első napján aktuális készlet képezi a nyitókészletet, melyet a logisztikai ellátásért felelős honvédségi szervezet a kontingens működőképességének elérését követő hónap 15-ig küld meg az MH VEK részére.

16. § Amennyiben olyan üzemanyag-szakanyag kerül az ellátási rendszerbe – függetlenül attól, hogy az más fegyveres erőtől, illetve polgári vállalattól átvett, vagy vásárolt anyag, illetve eszköz –, melyet a hazai üzemanyag Nómenkletúra nem tartalmaz, az MH VEK kezdeményezi az illetékes szervezetnél a kodifikáció végrehajtását.

17. § Az MH VEK a külföldi haderőtől átvett üzemanyagokról kiállított számlák esetében vizsgálja, hogy a számla tartalma az 1995. évi CII. törvény Melléklet XI. Cikk 11. pontjának megfelelően került-e kiállításra. Amennyiben a számla nem megfelelően került kiállításra, úgy az MH ÖHP egyidejű tájékoztatása mellett önállóan kezdeményezi a számla kiállítójánál a helyesbítést.

18. § (1) A Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztály (továbbiakban: HM NEF) katona diplomáciai kapcsolatai útján negyedévente elvégzi az ST 2034 C mellékletében megjelölt számviteli hivatalok adatainak felülvizsgálatát, az arról készített jegyzéket a HM FLÜ, valamint az MH VEK részére megküldi.

(2) Az MH VEK részére kiállításra kerülő számlák esetében vevő neve és címeként az alábbiakat kell feltüntetni:

Vevő neve: Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központ (rövid neve: MH VEK)

Vevő címe: 2378, Pusztavacs, Dánszentmiklósi út 1.

(3) A szerződések megkötése, a számlák megküldése, valamint a teljesítésekkel, késedelmekkel kapcsolatos kapcsolatfelvétel, illetve kapcsolattartás a HM NEF közreműködésével történik.

Záró rendelkezések

19. § (1) Ez az utasítás közzététele napján lép hatályba, egyidejűleg a külföldi haderők Magyarországon történő üzemanyag feltöltése ellenértékének számlázási rendjéről szóló 270/2004. (HK 15.) MH Üzemanyag Szolgálatfőnöki szakutasítás hatályát veszti.

(2) A HM FLÜ a külföldi üzemanyag-kártyára történő hajtóanyag beszerzésre vonatkozó közbeszerzési eljárás szerződéskötéssel történő lezárását követően haladéktalanul kidolgozza, és Honvédelmi Közlönyben megjelenteti a kártyák alkalmazásával kapcsolatos szabályokat.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 72/2008. (HK 15.) HM utasítás módosította. Az utasítást az 1/2012. (I. 13.) HM utasítás 26. § (3) bekezdés a) pontja hatályon kívül helyezte 2012. január 14. napjával.

1.

A jelen utasítás hatálybalépésekor: a Magyar Honvédség Üzemanyag Szolgálatában alkalmazható HETK számokról, az üzemanyag és üzemanyag- technikai eszköz árakról (Nómenklatúra) szóló 6/2000. (HK 10.) MH ÜSZF szakutasítás.

2.

Hatálybaléptetéséről a 416/2001. (HK 18.) MH ÖLTP intézkedés szól.

3.

Alapja a kincstári számlakezelés és pénzforgalom rendjéről szóló 20/1999. (HK 16.) HM KPSZH főigazgatói intézkedés VII. fejezete.

4.

A jelen utasítás hatálybalépésekor: az adózatlan sugárhajtómű üzemanyag beszerzésének és felhasználásának nyilvántartásáról szóló 172/1998. (HK 12.) MH LFI intézkedés és az annak módosításáról szóló 125/2002. (HK 16.) MH ÖLTP intézkedés.

5.

A jelen utasítás hatálybalépésekor: a Magyar Honvédség központi üzemanyag-nyilvántartás felfektetésének és vezetésének szabályozásáról szóló 627/2005. MH ÖLTP PK intézkedés.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére