• Tartalom

1/2008. (IK 1.) IRM utasítás

1/2008. (IK 1.) IRM utasítás

a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet alapító okiratának közzétételéről*

2008.01.01.
Az igazságügyi szakértői tevékenységről szóló 2005. évi XLVII. törvény 25. §-ának (1) bekezdésére és az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. §-ának (2) bekezdésére figyelemmel, az igazságügyi és rendészeti miniszter feladat- és hatásköréről szóló 164/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-a h) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:
1. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet alapító okiratát az utasítás mellékleteként közzéteszem.
2. Ez az utasítás 2008. január 1-jén lép hatályba. Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg visszavonom a BM Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet A-1116/2005. számon a Belügyminiszter által 2006. január 25-én kiadott alapító okiratát.
Dr. Takács Albert s. k.,
igazságügyi és rendészeti miniszter

Melléklet az 1/2008. (IK 1.) IRM utasításhoz

Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Alapító Okirata

amelyet a Magyar Köztársaság igazságügyi és rendészeti minisztere – figyelemmel az igazságügyi szakértői tevékenységről szóló 2005. évi XLVII. törvény 25. §-ának (1) bekezdésében foglaltakra – a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet, mint költségvetési szerv alapításáról az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 88. §-ában kapott felhatalmazás alapján a pénzügyminiszterrel egyetértésben a következők szerint ad ki:

1. A költségvetési szerv neve: Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet

2. Nevének hivatalos rövidítése: BSZKI

3. Székhelye: 1087 Budapest VIII., Mosonyi u. 9.

4. A szerv postacíme: 1903 Budapest, Postafiók 314/4.

5. Jogelőd szerv neve: Belügyminisztérium ORFK Bűnügyi Csoportfőnökség Bűnügyi Technikai Osztály

5.1. Létesítés éve: 1961.

6. Alapítója a Magyar Köztársaság Belügyminisztériumának képviseletében – az igazságügyi miniszterrel és a pénzügyminiszterrel egyetértésben – a belügyminiszter.

7. Felügyeleti szerve:

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

1055 Budapest V., Kossuth tér 4.

8. Állami feladatként ellátandó alaptevékenysége:

a) azon hatósági kirendelések teljesítése, amely ügyekben jogszabály lehetővé vagy kötelezővé teszi a bizonyítási eljárás hivatalból való lefolytatását,

b) a szakértői kompetenciakörben a bíróság, az ügyészség, a rendőrség, illetve jogszabályban meghatározott más hatóság kirendelése, továbbá megbízás alapján igazságügyi szakértői vélemények készítése, nyilvántartások kezelése,

c) a szakértői működéssel kapcsolatos külön jogszabályban megjelölt egyes igazgatási, gazdálkodási, munkaügyi, valamint nyilvántartási feladatok ellátása, a költségvetés keretei között az igazságügyi szakértői szakágak megfelelő szakértői működtetéséhez szükséges feltételek biztosítása.

9. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet tevékenységi köre:

a) a Központi Statisztikai Hivatal szakágazati besorolása alapján

8423 Igazságügy, bíróság,

b) költségvetési szakágazati rend alapján

842350 Igazságügyi szakértői tevékenység.

10. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetet az igazságügyi és rendészeti miniszter által kinevezett főigazgató vezeti és képviseli.

11. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet a gazdálkodás megszervezésének módjára tekintettel részben önálló, a költségvetési előirányzatok feletti rendelkezési jogosultság szempontjából részjogkörű költségvetési szerv. Felette az önálló költségvetési szervi jogosultságokat az IRM Központi Gazdasági Főigazgatóság a jogszabályok és az állami irányítás egyéb jogi eszközeiben, valamint a két szerv által kötött megállapodásban foglaltak szerint gyakorolja.

12. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet működése és hatásköre az ország egész területére kiterjed.

13. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet vállalkozási tevékenységet nem folytat.

14. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet szervezeti és működési rendjét, részletes feladatait, a belső és külső kapcsolataira vonatkozó rendelkezéseket a Szervezeti és Működési Szabályzat (SzMSz) határozza meg.

15. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet megszűnése esetén a jogutódot az alapító jelöli ki.

*

Az utasítást a 15/2009. (XII. 29.) IRM utasítás 7. pont b) alpontja hatályon kívül helyezte 2010. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére