• Tartalom

10/2008. (HK 5.) HM utasítás

10/2008. (HK 5.) HM u t a s í t á s

a köztisztviselők és a közigazgatási szervnél foglalkoztatott munkavállalók 2008. évi illetményfejlesztéséről, valamint az illetmények év közbeni megállapításáról*

2008.02.07.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének n) pontjában kapott felhatalmazás alapján a köztisztviselők és a közigazgatási szerveknél foglalkoztatott munkavállalók 2008. évi illetményfejlesztése végrehajtására a következő
utasítást
adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a Honvédelmi Minisztérium, a HM Védelmi Hivatal, a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal, az MK Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviselet, az MK Állandó NATO Képviselet, Védelempolitikai Részleg, valamint az MH Nemzeti Összekötő Képviselet állandó és időszaki főfoglalkozású, valamint részfoglalkozású köztisztviselőire (a továbbiakban: köztisztviselők) és a honvédségi közigazgatási szerveknél foglalkoztatott munkavállalókra (a továbbiakban: munkavállalók) terjed ki.

(2) Az utasítás hatálya nem terjed ki azokra a köztisztviselőkre és munkavállalókra, akik 2008. január 1-jén – a köztisztviselői jogviszonyuk (munkaviszonyuk) megszűnése miatt – mentesítve vannak a munkavégzés alól.

2. § A 2008. évi illetményfejlesztés végrehajtása során a köztisztviselők illetményét 2008. január 1-jétől egységesen 40 900 Ft-os technikai illetményalap figyelembevételével kell megállapítani.

3. § A munkavállalók esetében a személyi alapbért és illetménypótlékot is magában foglaló munkabért 5%-kal kell megemelni.

4. § A betöltetlen munkakörökre lekötött illetményeket 5%-kal fel kell emelni és ennek megfelelően nyilvántartani.

5. § (1) A HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) az illetményfejlesztést központilag hajtja végre.

(2) Az illetményfejlesztés központi végrehajtása megkívánja az illetményadatok végrehajtói szintű ellenőrzését, amelynek keretében az illetékes személyügyi referens – az 1. § (1) bekezdés szerinti szervezetek pénzügyi és számviteli ellátásáért felelős szervezeti elemekkel együttműködve, közösen – köteles ellenőrizni a bejegyzett adatok helyességét, és a szükséges módosításokat 2008. február 15-ig végrehajtani.

(3) A HM KPÜ csak a (2) bekezdés szerinti adategyeztetés és ellenőrzés végrehajtása után intézkedhet a felemelt illetmények átutalására.

6. § Az illetményemelést (munkabéremelést) úgy kell végrehajtani, hogy a 2008. február havi illetmények fizetésekor már a felemelt összegű illetmények – 2008. január 1-ig visszamenőleges hatállyal – kerüljenek folyósításra.

7. § Annak a köztisztviselőnek, akinek a közszolgálati jogviszonya 2008. év folyamán keletkezik, alapilletményét, illetménykiegészítését és illetménypótlékait a 40 900 Ft-os technikai illetményalappal kell megállapítani.

8. § A köztisztviselők illetményjellegű és illetményen kívüli pénzbeli juttatásait (napidíj, segély stb.) 2008. január 1-jétől a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló 2007. évi CLXIX. törvényben meghatározott, 38 650 Ft összegű köztisztviselői illetményalappal kell kiszámítani.

9. § (1) Az illetményfejlesztés előirányzati igényét a HM KPÜ központilag méri fel, rendezésére saját hatáskörben előterjesztést állít össze.

(2) Az illetmények változásáról a köztisztviselőket értesíteni kell, melyre a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény vonatkozó rendelkezései szerint kell intézkedni.

10. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*, rendelkezéseit azonban 2008. január hó 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a köztisztviselők 2006. évi illetményfejlesztéséről szóló 4/2006. (HK 3.) HM utasítás hatályát veszti.

(3) A technikai illetményalap megszüntetésére és ezzel összefüggésben az illetményelemek új módszerrel történő megállapítására a HM KPÜ 2008. augusztus 31-ig javaslatot tesz.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 66/2019. (XI. 14.) HM utasítás 2. §-a hatályon kívül helyezte 2019. november 15. napjával.

*,

Az utasítás aláírásának napja 2008. február 7.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére