• Tartalom

1023/2008. (IV. 17.) Korm. határozat

1023/2008. (IV. 17.) Korm. határozat

a Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozásáról1

2008.04.20.

1. A Kormány a fogyasztóvédelmet érintő kormányzati feladatok hatékonyabb ellátása céljából, a kormányzati fogyasztóvédelmi politika, a fogyasztói érdekek és a szakmai teljesíthetőség összehangolására, a területi érdekek megjelenítésére, továbbá – figyelemmel az egyes fogyasztóvédelmi területek eltérő sajátosságaira – a speciális szakmai szempontok hatékonyabb érvényesítésére Fogyasztóvédelmi Tanácsot hoz létre.

2. A Fogyasztóvédelmi Tanács a Kormány fogyasztóvédelemmel összefüggő döntéseit előkészítő konzultatív, véleményező, javaslattevő, érdekegyeztető fórum.

3. A Tanács feladatkörében

a) évente megvitatja a fogyasztóvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóságok ellenőrzési és egyéb fogyasztóvédelmi tevékenységét;

b) jogszabályalkotást, jogszabály-módosításokat kezdeményez a feladatkörrel rendelkező miniszternél a fogyasztói jogok, fogyasztói érdekek érvényesítése, illetve védelme érdekében;

c) javaslatot tesz a Kormány fogyasztóvédelmi politikájának, illetve cselekvési programjának tartalmára, egyes országos ellenőrzési és vizsgálati programok lefolytatására, továbbá a fogyasztókat érintő egyéb döntésekre, programokra;

d) véleményt nyilvánít a Kormány fogyasztóvédelmi politikájára, illetve cselekvési programjára vonatkozó javaslatokról, a fogyasztókat érintő jelentősebb szabályozási javaslatokról, jelentésekről, a fogyasztói tájékoztatással, oktatással, képzéssel összefüggő koncepciókról, valamint a fogyasztói vitarendezés alapvető kérdéseiről;

e) figyelemmel kíséri a Kormány fogyasztóvédelmi politikájának és cselekvési programjának végrehajtását.

4. A Tanács elnöke a szociális és munkaügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter). A Tanács titkára a miniszter által kijelölt személy.

A Tanács további tagjai:

a) a kormányzati oldal részéről

aa) az Egészségügyi Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, továbbá az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium egy-egy képviselője,

ab) a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (a továbbiakban: NFH) főigazgatója,

ac) a Gazdasági Versenyhivatal képviselője;

b) a fogyasztói oldal részéről

ba) a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek által maguk közül delegált hat szervezet elnöke,

bb) a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek közül a miniszter által felkért öt szervezet elnöke,

bc) az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának képviselője;

c) a vállalkozói oldal részéről

ca) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Agrárkamara egy-egy képviselője,

cb) a Magyar Ügyvédi Kamara egy képviselője,

cc) az országos gazdasági érdekképviseleti szervezetek közül a miniszter által felkért nyolc szervezet képviselője,

cd) az Országos Érdekegyeztető Tanács munkáltatói oldalának képviselője.

5. A Tanács társelnöke az elnök által a fogyasztói oldal képviselői közül felkért tanácstag.

6. A Tanács ülésén tanácskozási joggal részt vesz

a) a békéltető testületek egy képviselője;

b) esetenként az elnök vagy a társelnök meghívására azon államigazgatási szerv, társadalmi, illetőleg szakmai szervezet képviselője, amelynek feladat- és hatáskörét vagy tevékenységét a Tanács által tárgyalt kérdés érinti.

7. A 4. pont ba) és bb) alpontja alkalmazásában fogyasztóvédelmi társadalmi szervezet az a szervezet, amely

a) a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény értelmében fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezetnek minősül, és

b) a delegálás, illetve a felkérés időpontját megelőző hároméves időtartam alatt pályázati úton központi költségvetési támogatásban részesült fogyasztóvédelmi feladatok ellátása céljából, továbbá

c) minden régióban tagszervezettel rendelkezik, valamint fogyasztóvédelmi tanácsadó irodákat, illetve klubokat működtet, vagy a fogyasztóvédelem egy-egy kiemelt területével kapcsolatos fogyasztóvédelmi tevékenységet végez.

8. A 4. pont cc) alpontja alkalmazásában országos gazdasági érdekképviseleti szervezet a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény alapján annak minősülő szervezet.

9. A miniszter a delegált szervezetek megbízatásának lejárta előtt legalább hatvan nappal közleményt tesz közzé, amelyben felhívja a 4. pont ba) alpontja szerint delegálásra jogosult szervezeteket, hogy a delegálási igény bejelentése céljából a közlemény megjelenésétől számított harminc napon belül jelentkezzenek be a Tanács titkárságán.

10. A Tanács titkára kitűzi a 9. pont szerint bejelentkezett szervezetek Tanácsba történő delegálásának időpontját, és biztosítja a lebonyolításhoz szükséges tárgyi feltételeket. A delegálásról jegyzőkönyv készül, melyhez csatolni kell a jelenléti ívet.

11. Amennyiben a delegálásra jogosultak részéről felmerült okból a delegálást nem lehet megtartani, vagy az nem, vagy csak részben vezet eredményre, a tagokat a miniszter kéri fel a bejelentkezett szervezetek köréből. A delegált, illetve felkért szervezetek megbízatása három évre szól.

12. A Tanács tagjait és ülésének egyéb résztvevőit díjazás és költségtérítés nem illeti meg.

13. A Tanács ügyrendjében állandó vagy eseti jelleggel az egyes ágazatok területén az ágazat irányításáért felelős minisztérium szakállamtitkára által vezetett Ágazati Szakkollégiumokat (a továbbiakban: Szakkollégium) hozhat létre.

14. A Szakkollégiumok feladata a Tanács feladatkörébe tartozó kérdések ágazati szempontú megvitatása és vizsgálata, ezek tekintetében álláspont kialakítása, továbbá az ágazat fejlődésének elősegítése érdekében kezdeményezések, javaslatok megfogalmazása a Tanács számára. Az élelmiszer-ágazat vonatkozásában felmerülő kérdések tekintetében az érintett Szakkollégiumot a Tanács ülése előtt minden esetben össze kell hívni. A Szakkollégiumokra vonatkozó további szabályokat a Tanács ügyrendje állapítja meg.

15. A Tanács működésével kapcsolatos titkársági teendőket a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) látja el.

16. A Tanács az általa meghatározott ügyrend és munkaterv szerint, de legalább évente négy alkalommal ülésezik.

17. A Tanács tagjainak névsorát, ügyrendjét, munkatervét, valamint üléseinek jegyzőkönyvét a minisztérium honlapján közzé kell tenni.

18. Az NFH regionális szervének vezetője az érintett szakmai és civil szervezetek, valamint hatóságok kezdeményezésére és bevonásával regionális fogyasztóvédelmi fórumot hívhat össze.

19. Ez a határozat a közzétételét követő harmadik napon lép hatályba, és a hatálybalépésével egyidejűleg a Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Testület megszűnik.

20. A Tanácsot első alkalommal 2008. június 30-áig kell összehívni a 9–11. pontok értelemszerű alkalmazásával, azzal, hogy a 9. pont szerinti közleményt 2008. május 15-éig kell közzétenni.

1

A határozatot az 1259/2011. (VII. 27.) Korm. határozat 16. pontja hatályon kívül helyezte 2011. július 30. napjával azzal, hogy egyidejűleg a tagok megbízatása megszűnik. Az új tagok felkéréséről az elnök a 2011. július 30-át követő 30 napon belül gondoskodik.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére