• Tartalom

1033/2008. (V. 22.) Korm. határozat

1033/2008. (V. 22.) Korm. határozat

a kötelező egészségbiztosítási rendszer felülvizsgálatával kapcsolatos feladatokról1

2008.05.22.

A magyar egészségbiztosítás rendszere a nemzeti kockázatközösségen alapul, amelyben érvényre jut a szolidaritás és a biztosítás elve: minden biztosított személy azonos minőségű, az egészséget megőrző vagy helyreállító egészségügyi szolgáltatásra jogosult. Ezek pénzügyi fedezetét a biztosítottak és a munkáltatók által fizetett, valamint a járulékfizetésre önerejükből képtelen személyektől az állam által átvállalt járulékok jelentik.

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításának célja: a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználásával a társadalom egészségi állapota, a biztosítottak elégedettsége javuljon. A Kormány úgy látja, hogy a továbbiakban az átalakításokat az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítására, az ellátás biztonságának erősítésére kell koncentrálni.

A Kormány e célok eléréséhez széles körű társadalmi és szakmai párbeszédet kezdeményez. Olyan javaslatokat, intézkedéseket kíván tenni, amelyek a valós szükségleteknek jobban megfelelő egészségügyi ellátórendszer működtetését, ezen belül az alapellátás, a járóbeteg-szakellátás, a sürgősségi ellátások és a mentés fejlesztését, továbbá a már elfogadott nemzeti programokban foglaltak megvalósítását szolgálják.

Ennek érdekében a Kormány

1. a kötelező egészségbiztosítási rendszer alapvető fejlesztési céljaként határozza meg:

a) az egészségügyi ellátórendszert jellemző területi egyenlőtlenségek fokozatos felszámolását,

b) az egészségügyi szolgáltatók felelős és rugalmasabb gazdálkodási feltételeinek kialakítását;

2. szükségesnek tartja a kötelező egészségbiztosítás biztosítói szerepének megerősítéséhez:

a) az egészségbiztosítási forrásokkal való gazdálkodás és szolgáltatás-vásárlás felelősségének és szabadságának kiterjesztését,

b) az egészségügyi szolgáltatók tevékenységének és az Egészségbiztosítási Alapból származó források felhasználásának fokozott ellenőrzését, és az ehhez szükséges informatikai rendszerek megteremtését,

c) a területi egyenlőtlenségek fokozatos csökkentését szolgáló, a népegészségügyi prioritásokat figyelembe vevő finanszírozási rendszer kialakítását,

d) a szektorsemleges finanszírozás továbbfejlesztését,

e) az egészségügyi szolgáltatások mennyiségi és minőségi mutatóinak nyilvánosságra hozatalát;

3. elrendeli:

a) az 1. és 2. pontban meghatározott célok figyelembevételével a kötelező egészségbiztosítási rendszer áttekintését,

Felelős: egészségügyi miniszter

Határidő: azonnal

b) az áttekintés eredményeként szükségessé váló jogszabály-módosítások szakmai koncepciójának – az egészségügyi, szakmai és társadalmi szervezetek bevonásával történő – előkészítését és a megvalósítás összehangolt intézkedési tervének elkészítését, valamint ezek Kormány elé terjesztését.

Felelős: egészségügyi miniszter

Határidő: 2008. június 30.

1

A határozatot az 1117/2010. (V. 12.) Korm. határozat 1. pont 1.12. alpontja hatályon kívül helyezte 2010. május 13. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére