• Tartalom

11/2008. (VI. 28.) SZMM rendelet

11/2008. (VI. 28.) SZMM rendelet

az európai globalizációs alkalmazkodási alapból származó támogatások igénylésével és felhasználásával kapcsolatos szabályokról1

2008.07.04.

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 124. § (9) bekezdésében, valamint az európai globalizációs alkalmazkodási alapból származó támogatásokkal kapcsolatos feladatokat ellátó szerv kijelöléséről szóló 172/2008. (VI. 28.) Korm. rendelet 1. § (2) és (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – a pénzügyminiszter feladat- és hatásköréről szóló 169/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában megállapított feladatkörében eljáró pénzügyminiszterrel egyetértésben – a szociális és munkaügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 170/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed:

a) a Szociális és Munkaügyi Minisztériumra (a továbbiakban: Minisztérium),

b) a szociális és munkaügyi miniszterre (a továbbiakban: miniszter),

c) a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalra (a továbbiakban: Hivatal),

d) a regionális munkaügyi központra (a továbbiakban: munkaügyi központ),

e) az európai globalizációs alkalmazkodási alapból (a továbbiakban: Alap) származó támogatással megvalósuló munkaerőpiaci programban részt vevő természetes és jogi személyre és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságra (a továbbiakban: végső kedvezményezett),

f) az Alapból munkaerőpiaci program megvalósítása érdekében – pályázat útján – támogatásban részesülő jogi személyre és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságra, valamint egyéni vállalkozóra,

g) az Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaságra (a továbbiakban: ESzA Kht.).

(2) Az Alap felhasználásával kapcsolatos feladatok végrehajtásában közreműködő szervezetként az ESzA Kht.-t jelölöm ki.

2. § (1) Az európai globalizációs alkalmazkodási alap létrehozásáról szóló, 2006. december 20-i 1927/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján, az Alapból nyújtott támogatások hazai felhasználása munkaerőpiaci program keretében valósul meg.

(2) Ha e rendelet alapján munkaerőpiaci program valósul meg, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (a továbbiakban: Flt.) 19/B. §-át, 20. §-át, illetve 21. § (1)–(3) bekezdését, továbbá a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról, valamint a Munkaerőpiaci Alapból foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatásról szóló 6/1996. (VII. 16.) MüM rendelet 26/A–27/A. §-át kell megfelelően alkalmazni.

3. § (1) A munkaügyi központ a csoportos létszámleépítés bejelentése keretében a munkaadó nyilatkozata alapján megvizsgálja, hogy megvalósulnak-e az Alapból történő támogatás nyújtásának a Rendeletben meghatározott feltételei.

(2) Ha a munkaügyi központ az (1) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása vagy várható megvalósulása esetén munkaerőpiaci programot indít vagy annak megvalósítása érdekében pályázatot hirdet meg, annak programtervét – az Alapból történő támogatás igénylésére vonatkozó javaslatával együtt – benyújtja a Hivatalnak.

(3) A Hivatal a javaslatával és véleményével ellátott programtervet továbbítja a miniszter részére.

(4) Ha a Hivatal álláspontja szerint a globalizáció hátrányos hatásainak enyhítése érdekében – a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően – központi munkaerőpiaci program indítására van szükség, elkészíti annak programtervét és továbbítja a miniszter részére.

(5) A miniszter – a Hivatal javaslatának és véleményének figyelembevételével – dönt a programterv jóváhagyásáról, illetve az Alapból nyújtandó támogatás iránti kérelemnek az Európai Bizottsághoz történő, a Rendelet 5. cikk (1) bekezdése szerinti benyújtásáról.

(6) Az (1)–(5) bekezdésben foglaltakat abban az esetben is alkalmazni kell, ha a korábban benyújtott programtervet, illetve az ez alapján az Európai Bizottsághoz benyújtott, az Alapból történő támogatás iránti kérelmet ki kell egészíteni.

(7) Ha a miniszter a programtervet jóváhagyja, a munkaügyi központtal támogatási szerződést köt, és – a Minisztérium fejezetének európai uniós források társfinanszírozására szolgáló, az éves költségvetési törvényben meghatározott előirányzata terhére – biztosítja a programterv szerinti munkaerőpiaci program megvalósításához szükséges pénzügyi eszközöket.

(8) Az Flt. és a végrehajtására kiadott jogszabályok szerint kell eljárni, ha

a) a miniszter a munkaügyi központ által megküldött és a Hivatal által véleményezett programterv alapján – annak jóváhagyása nélkül – megállapítja, hogy nem állnak fenn a Rendeletben meghatározott támogatás nyújtásának feltételei, valamint

b) a miniszter a (4) bekezdés szerint elkészített és továbbított programterv alapján – annak jóváhagyása nélkül – megállapítja, hogy nem állnak fenn a Rendeletben meghatározott támogatás nyújtásának feltételei.

4. § (1) A munkaügyi központ a támogatási szerződésben meghatározott pénzügyi eszközök felhasználása során a tizenkét hónapot meghaladó időtartamra szóló munkaerőpiaci program esetén hat havonta előrehaladási jelentés formájában, valamint a program zárását követő hat hónapon belül zárójelentésben számol be a program szakmai állásáról, az elért eredményekről, és a rendelkezésre bocsátott pénzügyi eszközök felhasználásáról.

(2) A munkaügyi központ a támogatási szerződésben meghatározott pénzügyi eszközök felhasználása során a tizenkét hónapot el nem érő munkaerőpiaci program esetén a program zárását követő hat hónapon belül egyszeri zárójelentés formájában számol be az (1) bekezdésben foglaltakról.

(3) A zárójelentés mellékleteként a források szabályszerű, a program érdekében felmerült felhasználásáról könyvvizsgálói nyilatkozat csatolása szükséges.

5. § (1) A támogatásnak a végső kedvezményezett, illetve az 1. § (1) bekezdés f) pontja szerinti szervezet részére történő folyósítására, a pénzügyi ellenőrzésre, a jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszatérítésére, behajtására a szociális és munkaügyi miniszter felügyelete alá tartozó fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának szabályai szerint kell megfelelően eljárni a (2)–(3) bekezdésben, valamint a 6. §-ban foglalt eltérésekkel.

(2) A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása, illetve a hatósági szerződésben meghatározott kötelezettségek megszegése (a továbbiakban együtt: szabálytalanság) esetén a támogatás jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül, és az 1. § (1) bekezdés f) pontja szerinti szervezetet, illetve a végső kedvezményezettet a támogatás részben vagy egészben történő visszafizetésének kötelezettsége terheli.

(3) Szabálytalanságnak minősül különösen a támogatásnak a Rendelet 6. cikk (5) bekezdésében foglaltak megsértésével történő igénybevétele, valamint a Rendelet 13. cikk (2) bekezdése szerinti határidőn túli felhasználása.

6. § Az ESzA Kht. közreműködő szervezetként:

a) megköti – a Minisztérium nevében – a munkaügyi központtal a támogatási szerződést a programtervnek a miniszter által történő jóváhagyását követően,

b) kezeli a Minisztérium fejezetének az Alap társfinanszírozására szolgáló, az éves költségvetési törvényben meghatározott előirányzatát,

c) közreműködik az Európai Bizottság részére benyújtandó kérelem előkészítésében,

d) közreműködik a támogatás felhasználását igazoló előrehaladási jelentés, illetve zárójelentés előkészítésében,

e) közreműködik a program lezárását követően, a támogatással érintettek munkaerőpiaci helyzetéről készített nyomonkövetési jelentés előkészítésében,

f) közreműködik a támogatás felhasználásával kapcsolatos tájékoztatási tevékenységek ellátásában,

g) ellátja az Alapból származó támogatások igénylésének, fogadásának, felhasználásának, visszautalásának igazgatási, számviteli és pénzügyi ellenőrzési feladatait, különösen:

ga) a támogatási összeget átutalja a támogatási szerződés megkötését követően a munkaügyi központ e célból vezetett számlájára,

gb) a monitorozási folyamat részeként végzi az előrehaladási jelentések, a zárójelentések befogadását, azok szakmai és pénzügyi ellenőrzését, elfogadását,

gc) ellenőrzi a közbeszerzési eljárások lefolytatásának szabályszerűségét,

gd) a költségek elszámolhatóságának hitelesítése érdekében lebonyolítja a záró helyszíni ellenőrzéseket, dokumentálja azokat,

ge) biztosítja a szükséges dokumentációt és információt az ellenőrzés lefolytatására jogosult szervek számára az ellenőrzés során,

h) a jogosulatlanul igénybe vett támogatással kapcsolatban:

ha) szabálytalanság gyanúja esetén a szabálytalanság tényének megállapítását kezdeményezi a Minisztériumnál,

hb) a követelés érvényesítésére jogosult szervként eljár, ha a Minisztérium megállapította a szabálytalanság tényét és emiatt elállt a támogatási szerződéstől,

hc) megkeresi a követelés behajtása érdekében az adóhatóságot, ha a követelés kielégítése a biztosítékokból sem eredményes.

7. § (1) Ez a rendelet 2008. július 1-jén lép hatályba.

(2)2

(3) E rendelet hatálybalépését követő harmadik napon e § (2) bekezdése, illetve e rendelet melléklete hatályát veszti.

(4) Ez a rendelet az európai globalizációs alkalmazkodási alap létrehozásáról szóló, 2006. december 20-i 1927/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

Melléklet a 11/2008. (VI. 28.) SZMM rendelethez3

1

A rendeletet a 17/2010. (V. 13.) SZMM rendelet 12. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2010. május 14. napjával.

2

A 7. § (2) bekezdése e rendelet 7. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A melléklet a 7. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére