• Tartalom

11/2008. (II. 25.) GKM utasítás

11/2008 ( II. 25.) GKM utasítás

a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap gazdálkodásának szabályairól*

2008.03.01.
A jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény 49. §-ának (1) bekezdése alapján, az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény, az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.), a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény (a továbbiakban: Alapról szóló törvény), a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kezeléséről és felhasználásáról szóló 133/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet, a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanácsról szóló 255/2003. (XII. 24.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Tanácsról szóló Korm. rendelet), valamint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalról szóló 277/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet vonatkozó rendelkezéseire figyelemmel a Kutatási és Technológiai Innovációs Alappal való gazdálkodás szabályairól az alábbiak szerint rendelkezem.
I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
1. Jelen utasítás hatálya kiterjed a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (a továbbiakban: Alap) előirányzataira, az Alapból a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (a továbbiakban: NKTH) igazgatása részére átadott pénzeszközökre, továbbá az Alap kezelésében és felhasználásában jogszabály alapján közreműködő szervezetekre.
2. Az Alap rendeltetését, tárgyévi bevételeit, az Alap felhasználása és az Alap feletti rendelkezési jog alapvető szabályait az Alapról szóló törvény, a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanácsra (a továbbiakban: Tanács) és annak Alap felhasználásával kapcsolatos alapvető jogaira vonatkozó rendelkezéseket az Alapról szóló törvény 11. §-a, valamint a Tanácsról szóló Korm. rendelet tartalmazza.
3. Az NKTH igazgatása által az Alap kezelésére átvett pénzeszközt az intézmény igazgatási költségvetésének részeként, de az egyéb bevételektől számvitelileg elkülönítve kell kezelni.
Az Alap kezelésére átvett pénzeszközzel az NKTH-nak legkésőbb a tárgyévet követő év február 28-ig kell elszámolnia és a tárgyévi kötelezettségvállalással nem terhelt maradványt az Alapba visszautalnia. Az Alap kezelésére, működtetésére átvett pénzeszköz elszámolását az NKTH a számviteli politikájában rögzíti.
4. Az Alap terhére történő kötelezettségvállalás ellenjegyzésére jogosult személy kijelölésére az NKTH elnöke jogosult.
A Regionális Fejlesztési Tanács (RFT) hatáskörébe tartozó pályázati támogatási döntés ellenjegyzésének feltétele, hogy az RFT a jelen utasítás mellékletének megfelelő nyilatkozatot kitöltve és aláírva az NKTH részére megküldje.
II. AZ ALAP GAZDÁLKODÁSÁNAK RÉSZLETES SZABÁLYAI
1. Tervezés
1. 1. Stratégiai tervezés
1.1.1. Az Alap középtávú felhasználására vonatkozó stratégiát az NKTH készíti el. A középtávú stratégiát az NKTH elnöke terjeszti a Tanács elé jóváhagyásra. A Tanács által elfogadott középtávú stratégiát az NKTH elnöke a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (a továbbiakban: GKM) gazdaságfejlesztési szakállamtitkárán keresztül jóváhagyás céljából megküldi a kutatás-fejlesztésért és technológiai innovációért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) részére.
1.1.2. Az NKTH az Alap tárgyévi felhasználására vonatkozó tervet az érintett miniszterek, államigazgatási szervek és a Magyar Tudományos Akadémia bevonásával a tárgyévet megelőző évben a költségvetés tervezésével összhangban készíti el. A felhasználási tervet az NKTH elnöke – az éves költségvetési törvény parlamenti elfogadását követően – terjeszti a Tanács elé jóváhagyásra. A Tanács által elfogadott felhasználási tervet az NKTH elnöke a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkárán keresztül jóváhagyás céljából megküldi a miniszter részére.
1.1.3. A tárgyévi felhasználási terv év közben szükséges esetleges módosítását az NKTH készíti el. A módosított felhasználási tervet az NKTH elnöke terjeszti a Tanács elé jóváhagyásra. A Tanács által elfogadott módosított felhasználási tervet az NKTH elnöke a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkárán keresztül jóváhagyás céljából megküldi a miniszter részére.
1. 2. Költségvetési törvényjavaslat
1.2.1. Az Alap tárgyévi költségvetési tervét a Pénzügyminisztérium (a továbbiakban: PM) tervezési köriratában foglaltak és a miniszter előírásai figyelembe vételével az NKTH készíti el, és azt a GKM Költségvetési Főosztálya útján küldi meg a miniszter részére.
A GKM Költségvetési Főosztálya az Alap tárgyévi költségvetési tervét formai és tartalmi szempontból ellenőrzi és továbbítja jóváhagyásra.
Az Alap tárgyévi költségvetési tervét a miniszter a GKM gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkára és a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkára egyetértésével hagyja jóvá.
1.2.2. A költségvetési törvényjavaslat tervezési feladatainak koordinálását az NKTH végzi.
1.2.3. Az NKTH belső tervezési köriratban határozza meg a költségvetési törvényjavaslat – jelen utasításban nem rögzített – tartalmi és formai követelményeit, a tervezés NKTH belső szervezeti egységeire irányadó határidejét és a végrehajtásért felelős személyeket.
1.2.4. Az Alap költségvetésének részletes tervezetét a miniszter jóváhagyását követően a PM részére a GKM gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkára nyújtja be.
1.3. Kincstári költségvetés
1.3.1. Az Alap kincstári költségvetését az NKTH készíti el bevételi és kiadási jogcímenként, a bevételek és a kiadások közgazdasági tartalmának feltüntetésével a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: MÁK) által megadott formában.
1.3.2. A kincstári költségvetést az NKTH legkésőbb tárgyév január 20-ig megküldi a MÁK és – egyidejűleg, tájékoztatásul, másolatban – a GKM Költségvetési Főosztálya részére.
1.4. Elemi költségvetés
1.4.1. Az Alap elemi költségvetését az NKTH készíti el tárgyév január 20-áig, és azt tárgyév február 10-éig megküldi a GKM Költségvetési Főosztálya útján a GKM gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkára részére.
A GKM Költségvetési Főosztálya az elemi költségvetést formai és tartalmi szempontból ellenőrzi és továbbítja jóváhagyásra.
A GKM gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkára az elemi költségvetést a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkára egyetértésével hagyja jóvá, és azt tárgyév február 15-ig megküldi a PM és a MÁK részére.
1.4.2. Az Alap elemi költségvetése magában foglalja:
a) a kiadásokat és bevételeket az Alapról szóló törvényben meghatározott jogcímenként, a költségvetési törvényben megállapított előirányzatok keretei között, valamint azokat részletezve;
b) a kiadásokat és a bevételeket a közgazdasági osztályozásnak megfelelő bontásban, részletes előirányzatonként;
c) az Alap költségvetési évre vonatkozó finanszírozási tervét.
1.4.3. Az Alap elemi költségvetését az „E) Elkülönített állami pénzalap költségvetése” megnevezésű nyomtatványgarnitúra PM által meghatározott űrlapjainak kitöltésével nyomtatott formában és a közreadott számítástechnikai program segítségével előállítva elektronikus úton is be kell nyújtani a MÁK részére.
1.4.4. Az elemi költségvetésnek tartalmaznia kell az Alap azonosító adatait és működését, a rendeltetését röviden ismertető költségvetési alapokmányt, a kiadások és bevételek pénzforgalmi összefoglalását és részletezését, azok tételes jogcímeit.
1.5. Finanszírozási terv
1.5.1. Az Alap jóváhagyott kiadási előirányzatának felhasználása finanszírozási terv alapján történik. A finanszírozási tervet az NKTH készíti el és az elemi költségvetés részeként, az arra vonatkozó határidőket és szabályokat alkalmazva küldi meg a GKM Költségvetési Főosztálya útján a GKM gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkára részére.
1.5.2. A finanszírozási terv az Alap pénzforgalomban tervezhető bevételeit, kiadásait, az Alap likviditásának változását tartalmazza.
1.5.3. Amennyiben a finanszírozási terv havi adatai és a tárgyhavi teljesítés adatai között 10%-nál nagyobb eltérés mutatkozik, az NKTH módosított finanszírozási tervet készít, azt benyújtja a MÁK-hoz, illetve egyidejűleg tájékoztatásul megküldi a GKM Költségvetési Főosztálya részére.
1.5.4. A negyedéves finanszírozási tervet és a módosított finanszírozási terveket az NKTH készíti el, és azokat – legkésőbb a tárgynegyedévet megelőző hónap 25-éig – megküldi a MÁK részére, valamint egyidejűleg tájékoztatásul a GKM Költségvetési Főosztálya részére.
2. Pénzeszközátadás
Az Alap kezelésével összefüggő kiadások fedezetéül az NKTH részére történő pénzeszközátadást a költségvetési törvényben e célra jóváhagyott éves keretösszeg havi bontásának meghatározásával az NKTH elnöke engedélyezi. Az éves keretösszeg megváltoztatását az NKTH elnökének szöveges indokolással alátámasztott kérelmére – a GKM gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkára és a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkára egyetértésével – a miniszter engedélyezi.
3. Előirányzat-módosítás
Előirányzat-módosítást az NKTH elnöke kezdeményezhet a miniszternél. Az NKTH elnöke az előirányzat-módosításra vonatkozó javaslatát a GKM Költségvetési Főosztálya útján küldi meg a miniszter részére.
A GKM Költségvetési Főosztálya az előirányzat-módosítási javaslatot formai és tartalmi szempontból ellenőrzi és továbbítja jóváhagyásra.
A miniszter az előirányzat-módosítást a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkára és a GKM gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkára egyetértésével hagyja jóvá.
4. Követelésállomány (adósok) nyilvántartása, kezelése
Az Alap követelésállományának nyilvántartását és kezelését az NKTH végzi. A követelésállomány alakulását, a követeléskezelés tapasztalatait az éves költségvetési beszámoló szöveges részében be kell mutatni.
5. Követelés fejében kapott részvények, üzletrészek, egyéb vagyontárgyak
A követelés fejében történő értékpapír-, vagyon-, illetve tulajdonjog-átruházást az NKTH elnökének javaslata alapján a miniszter engedélyezi, az abból származó bevétel – a költségvetési támogatás arányában a központi költségvetést megillető hányad kivételével – az Alapot illeti meg.
6. Könyvvezetés, beszámolás, adatszolgáltatás
6.1. Könyvvezetés, számviteli rend
Az Alap könyvvezetését a NKTH végzi, pénzforgalmát az NKTH bonyolítja. Az Alap egységes számviteli rendjét, a könyvvezetés szabályozását a GKM gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkára egyetértésével, a miniszter jóváhagyásával az NKTH alakítja ki. Az NKTH legalább az alábbi szabályzatok megalkotására köteles:
Számviteli politika
Eszközök és források értékelési szabályzata
Eszközök és források leltárkészítési szabályzata
Pénzkezelési szabályzat
Számlarend, számlatükör
Kötelezettségvállalás, érvényesítés, utalványozás, ellenjegyzés rendje
Bizonylati szabályzat
6.2. Kincstári beszámoló, mérlegjelentés, évközi és éves beszámoló, zárszámadás
6.2.1. A MÁK kincstári költségvetési beszámolót készít, melyet a tárgyidőszakot követő hónap 30. napjáig egyeztetés céljából megküld az NKTH részére. Az egyeztetési kötelezettség a kincstári számlák egyenlegére és forgalmára, valamint a kincstári költségvetés kiemelt előirányzatainak aktuális összegére és az előirányzatok teljesítésének összegére vonatkozik. Az NKTH az egyeztetés keretében észlelt esetleges eltérés indokolását az elemi beszámolóhoz köteles mellékelni.
6.2.2. Az NKTH az Alap eszközeinek és forrásainak alakulásáról negyedévenként, a főkönyvi kivonat állományi számláinak adataiból, illetve az azt alátámasztó nyilvántartásokból összeállított mérlegjelentést készít az Ámr. 12/a)-12/c) számú mellékletei szerint.
A gyorsjelentést az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal részére történő adatszolgáltatást megelőzően, a negyedik negyedévre számított értékvesztés nélkül kell elkészíteni.
A negyedéves mérlegjelentéseket az NKTH a tárgynegyedévet követő hónap 25. napjáig, a gyorsjelentést a tárgyévet követő év március 20-ig juttatja el feldolgozásra a MÁK-nak.
6.2.3. Az Alap féléves illetve éves költségvetési beszámolóját az NKTH készíti el a jogszabályokban rögzítetteknek megfelelően, a PM köriratával összhangban, a II. fejezet 6.4. pontban megadott határidőben és az Ámr. 2. számú melléklet – „E” Elkülönített állami pénzalap költségvetése megnevezésű nyomtatványgarnitúra alkalmazásával.
Az évközi és éves beszámolókat az NKTH megküldi a GKM Költségvetési Főosztálya részére, formai és tartalmi ellenőrzés céljából.
A féléves költségvetési beszámolót a GKM gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkára a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkára egyetértésével hagyja jóvá.
Az éves költségvetési beszámolót a GKM gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkára és a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkára egyetértésével a miniszter hagyja jóvá.
A GKM Költségvetési Főosztálya a féléves költségvetési beszámolót a PM részére, az éves költségvetési beszámolót a PM és az Állami Számvevőszék (a továbbiakban: „ÁSZ”) részére küldi meg.
6.2.4. Az éves költségvetési beszámolót és a mérleget könyvvizsgálóval hitelesíttetni kell. A hitelesített költségvetési beszámolót és mérleget meg kell küldeni az ÁSZ-nak. A könyvvizsgálót – az ÁSZ elnökének javaslata ismeretében – a miniszter bízza meg. A könyvvizsgálattal kapcsolatos ügyekben egyébiránt az NKTH elnöke jár el. A könyvvizsgálat költségeit az NKTH az Alap működtetésével, kezelésével kapcsolatos kiadások között számolja el.
6.2.5. Az éves költségvetési beszámolót az NKTH a tárgyévet követő év május 20-ig megküldi a Tanács részére véleményezés céljából. A Tanács 3 napon belül kialakítja a beszámolóval kapcsolatos véleményét és megküldi az NKTH elnöke részére. A Tanács véleményét az NKTH elnöke továbbítja – a GKM Költségvetési Főosztálya útján – a miniszter részére.
6.2.6. A zárszámadási törvényjavaslat előkészítéséhez szükséges – a PM körirata és a miniszter által előírt – számszaki és szöveges információkat az NKTH készíti el és küldi meg a GKM gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkára útján a miniszter részére. A zárszámadáshoz szükséges adatszolgáltatást a miniszter jóváhagyását követően a GKM gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkára küldi meg a PM részére.
6.3. Egyéb adatszolgáltatás
6.3.1. Az NKTH a tárgyhót követő hónap 15-ig megküldi elektronikus formában a MÁK részére a társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok, közhasznú társaságok részére juttatott támogatások adatait a MÁK által rendelkezésre bocsátott formában és tartalommal.
6.3.2. Az Országos Támogatási Monitoring Rendszerrel kapcsolatos adatszolgáltatást a MÁK által megadott formában és tartalommal az NKTH végzi.
6.3.3. Az NKTH a Tanács részére havi rendszerességgel részletes jelentést készít az Alap gazdálkodásának alakulásáról. Az NKTH a jelentést egyidejűleg tájékoztatásul megküldi a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkára részére.
6.4. Határidők
Amennyiben jogszabály, a pénzügyminiszter rendelkezése vagy körirata másként nem rendeli, a jelen fejezetben foglalt kötelezettségek teljesítése során az alább határidőket kell betartani.

 

NKTH
saját jogkörű
adatszolgáltatása

az NKTH-tól a GKM részére

GKM-től
PM részére

Mérlegjelentés – időközi
(Ámr. 145. §)

tárgynegyedévet
követő hónap 25. nap

 

 

Mérlegjelentés – IV. negyedévről
készült gyors jelentés
(Ámr. 145. §)

tárgyévet követő év március 20.

 

 

Mérlegjelentés – éves jelentés

 

tárgyévet követő év május 20.

tárgyévet követő év május 31.

Féléves beszámoló

 

tárgyév augusztus 10.

tárgyév augusztus 15.

Előzetes éves beszámoló
(könyvvizsgáló jelentés nélkül)

 

tárgyévet követő év április 25.

tárgyévet követő év április 30.

Éves beszámoló könyvvizsgálói
jelentéssel

 

tárgyévet követő év május 25.

tárgyévet követő év május 31.

Éves beszámoló megküldése a Tanács részére

tárgyévet követő év május 20.

 

 

Az adatszolgáltatást a jogszabályi előírásoknak, a PM köriratának, a miniszter illetve az NKTH elnöke vonatkozó utasításainak megfelelő formában és tartalommal kell teljesíteni a fent megjelölt határidőkre.
6.5. Szabályozási kötelezettség
6.5.1. Az NKTH az Alap felhasználásával kapcsolatosan szabályzatban határozza meg:
a) a pályáztatás, a bírálat, a döntés-előkészítés, a döntés, a szerződéskötés és a pénzügyi lebonyolítás rendjét;
b) a kötelezettségvállalás, a teljesítésigazolás, az érvényesítés és az utalványozás rendjét;
c) a belső ellenőrzés szabályait;
d) a támogatások felhasználása ellenőrzésének szabályait;
e) a folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés (FEUVE) rendjét.
6.5.2. Az Alap kezelésében közreműködő szervezetek az Alap terhére kiírt pályázatok bonyolításával kapcsolatosan kötelesek belső eljárásrendet kialakítani és azt jóváhagyásra megküldeni az NKTH elnöke részére.
III. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK
1. Jelen utasítás 2008. március 1-jén lép hatályba.
2. A 6.1., 6.5.1. és a 6.5.2. pontban foglalt szabályzatokat az NKTH és az Alap kezelésében közreműködő szervezetek jelen utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül kötelesek elkészíteni.
3. Jelen utasítás hatályba lépésével egyidejűleg a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap gazdálkodásának szabályairól szóló 8/2007. (III. 10.) GKM utasítás hatályát veszti.
Dr. Kákosy Csaba s. k.,
gazdasági és közlekedési miniszter

Melléklet a 11/2008 (II. 25.) GKM utasításhoz

NYILATKOZAT
Alulírott …………………………….(név), a …………………………….(régió) Regionális Fejlesztési Tanács elnöke büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács (Tanács) és a gazdasági és közlekedési miniszter által jóváhagyott …… évi …………….program keretében ……………………….. (régió) Regionális Fejlesztési Tanács által ………(dátum)-án hozott döntés az alábbiaknak maradéktalanul megfelel:
a pályáztatás és döntéshozatal Tanács által jóváhagyott eljárásrendnek megfelelően történt,
a döntés a pályázati kiírással és útmutatóval összhangban van,
a pályázatás és döntéshozatal a vonatkozó jogszabályoknak megfelel,
a pályáztatásban és döntéshozatalban részvevő személyek nemleges összeférhetetlenségi nyilatkozataikat maradéktalanul átadták.
A …………………………….(régió) Regionális Fejlesztési Tanács nevében vállalom, hogy a pályázattal összefüggő dokumentumok a jogszabályokban előírt határidőig történő megőrzését biztosítom. E határidőig a pályázattal kapcsolatos dokumentumokat az NKTH kérésére bemutatom.
……………………….. (dátum)
P. H.
……………………………….
(aláírás)
*

Az utasítást a 23/2010. (V. 20.) NFGM utasítás III. rész 3. pontja hatályon kívül helyezte 2010. május 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére