• Tartalom

11/2008. (HK 5.) HM utasítás

11/2008. (HK 5.) HM u t a s í t á s

a közalkalmazottak 2008. évi illetményfejlesztése végrehajtásáról*

2008.02.07.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének n) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvényre és a Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központ közalkalmazottainak illetménykorrekciójáról szóló 2/2008. (HK 3.) HM utasításra is, a közalkalmazottak 2008. évi illetményfejlesztésének végrehajtására a következő
utasítást
adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen irányítása, fenntartói irányítása és közvetlen felügyelete alá tartozó szervezeteknél, a HM államtitkára által felügyelt szervezetnél, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél (a továbbiakban együtt: katonai szervezet) foglalkoztatott azon állandó- és időszaki főfoglalkozású (ideértve a katonai helyen foglalkoztatottakat is) valamint részfoglalkozású közalkalmazottakra terjed ki, akiknek a közalkalmazotti jogviszonya 2008. január 1-jét megelőzően kezdődött és 2008. január 1-jén is fennállt.

(2) Az utasítás hatálya nem terjed ki azokra a közalkalmazottakra, akik 2008. január 1-jén – a közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnése miatt – mentesítve vannak a munkavégzés alól.

2. § Az állandó főfoglalkozású közalkalmazottak 2008. évi illetményfejlesztését

a) a b) pont alá tartozók kivételével a 3-4. §-ok szerint;

b) a közoktatási, valamint a felsőoktatási és kutatási ágazathoz tartozó tevékenységet végző katonai szervezetnél jogviszonyban álló közalkalmazottak esetében pedig a 5. § szerint

kell végrehajtani.

3. § (1) A 2. § a) pont hatálya alá tartozó valamennyi közalkalmazottnak 5%-os mértékű kötelező, differenciálás nélküli összilletmény emelést kell biztosítani.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak végrehajtása során 2008. január 1-jétől biztosítani kell személyenként

– a 2008. január 1-jei hatállyal életbe lépő kötelező legkisebb munkabért és a garantált illetményeket,

– a háromévenkénti kötelező előresorolással kapcsolatban felmerülő összeget,

– a 2008. január 1-jei hatállyal életbe lépő emelt összegű pótlékalappal számított illetménypótlékokat,

– valamint az egyéb kötelezően megállapítandó pótlékok és illetményemelések összegét.

(3) A (2) bekezdésben rögzítettek végrehajtását követően az (1) bekezdés szerinti illetményfejlesztési mérték tényleges biztosítása érdekében

a) a 2007. december 31-ig megállapított százalékos mértékű – alsó-felső határok közötti – pótlékok további emelését, vagy

b) a feltételek fennállása esetén további pótlék megállapítását, vagy

c) a fizetési fokozat szerinti illetmények további emelését

kell végrehajtani.

4. § (1) A 3. §-ban meghatározott illetményemeléseken túlmenően a 2007. decemberi béralap 2%-ának megfelelő keresetkiegészítési keretet kell felszámítani, amelyből a 2007. december havi fizetési fokozat szerinti illetmény 1%-ának megfelelő összegű kötelező keresetkiegészítést kell megállapítani.

(2) A felszámított keresetkiegészítési keretből rendelkezésre álló további összeget a munkáltatói jogot gyakorló parancsnoknak – a helyi érdekképviseleti szervezettel egyeztetve – differenciált mértékű keresetkiegészítés megállapítására kell felhasználnia.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerint megállapított keresetkiegészítés – ha annak meghosszabbítására nem történik külön központi intézkedés – legkésőbb 2008. december 31-én megszűnik.

(4) Az (1) és (2) bekezdés szerint megállapított keresetkiegészítést az egyéb jogcímen megállapított keresetkiegészítéstől külön kell kezelni és nyilvántartani.

(5) A differenciált keresetkiegészítés a katonai szervezet bármely állandó főfoglalkozású vagy katonai helyen foglalkoztatott közalkalmazottja részére biztosítható, tekintet nélkül arra, hogy a keret mely béralapcsoport után került felszámításra.

(6) A felszámított keresetkiegészítési keretet 2008. december 31-ig teljes mértékben fel kell használni, az év végén maradvány nem keletkezhet.

(7) A keresetkiegészítési keretből a honvédelmi szervezetek között átcsoportosítás nem hajtható végre.

(8) A honvédelmi szervezet által felszámított keresetkiegészítési keretből – évközbeni jogviszony megszüntetés esetén – kizárólag az ideiglenes jegyzékről kiválók részére megállapított kötelező keresetkiegészítés összegét kell a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) részére visszajelenteni.

5. § (1) A 2. § b) pont hatálya alá tartozó valamennyi közalkalmazottnak 5%-os mértékű kötelező, differenciálás nélküli összilletmény emelést kell biztosítani.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak végrehajtása során 2008. január 1-jétől biztosítani kell személyenként

– a 2008. január 1-jei hatállyal életbe lépő kötelező legkisebb munkabért és a garantált illetményeket,

– a fizetési fokozatbeli kötelező előresorolással kapcsolatban felmerülő összeget,

– a 2008. január 1-jei hatállyal életbe lépő emelt összegű pótlékalappal számított illetménypótlékokat,

– valamint az egyéb kötelezően megállapítandó pótlékok és illetményemelések összegét.

(3) A (2) bekezdésben rögzítettek végrehajtását követően az (1) bekezdés szerinti illetményfejlesztési mérték tényleges biztosítása érdekében

a) a 2007. december 31-ig megállapított százalékos mértékű – alsó-felső határok közötti – pótlékok további emelését, vagy

b) a feltételek fennállása esetén további pótlék megállapítását, vagy

c) a fizetési fokozat szerinti illetmények további emelését

kell végrehajtani.

6. § Amennyiben a 3. § és 5. § alapján megemelt illetmény a kötelező emelések összegét nem éri el, a szükséges összeget – tételes kimutatás csatolásával – a HM KPÜ-től kell igényelni.

7. § Az időszaki- és részfoglalkozású béralap terhére foglalkoztatott közalkalmazottak illetményfejlesztését a 2008. évre kiadott bérkeretek 5%-os felemelésével és a 3. §-ban leírtak figyelembevételével kell végrehajtani.

8. § A betöltetlen munkakörökre lekötött illetményeket 5%-kal kell megemelni.

9. § Az illetményemelésekre besorolási parancsban (határozatban) kell intézkedni, külön feltüntetve a keresetkiegészítés mértékét és a jogosultság időtartamát. A közalkalmazottak részére az illetmények változásáról értesítést kell kiadni.

10. § (1) A 2008. évi közalkalmazotti illetményemelést 2008. január 1-ig visszamenőleg úgy kell végrehajtani, hogy a 2008. február havi illetmények már a felemelt összegben kerüljenek folyósításra.

(2) Az illetményemelés időbeni végrehajtása érdekében az illetményemelések rögzítését a HM KGIR humán-bér alrendszerében legkésőbb a 2008. februári zárási időpontig kell végrehajtani.

11. § Az illetményemelést a helyi érdekképviseleti szervezetekkel együttműködve kell végrehajtani.

12. § (1) Az illetményemelés következtében felemelt állandó és időszaki főfoglalkozású, valamint részfoglalkozású béralapokat – a (2) és (3) bekezdés szerint – a HM KPÜ állapítja meg a katonai szervezetek részére.

(2) A 2. § a) pont szerinti illetményfejlesztést végrehajtó katonai szervezetek béralapja 5%-kal kerül megemelésre, míg a keresetkiegészítéshez biztosított összeg a béralap-biztosító ügyiratban külön soron kerül feltüntetésre.

(3) A 2. § b) pont szerinti illetményfejlesztést végrehajtó katonai szervezetek béralapja egységesen 5%-kal kerül megemelésre.

13. § Az illetményfejlesztés előirányzati igényét a HM KPÜ központilag méri fel, rendezésére saját hatáskörben előterjesztést állít össze.

14. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*, rendelkezéseit azonban 2008. január hó 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a közalkalmazottak részére biztosítható 2%-os mértékű keresetkiegészítés 2007. évi felszámításáról és felhasználásáról szóló 3/2007. (HK 2.) HM utasítás hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást az 5/2009. (I. 16.) HM utasítás 7. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2009. január – a Honvédelmi Közlöny 2009. évi 6. számában közzétett helyesbítésnek megfelelően – 14. napjával.

*,

Az utasítás aláírásának napja 2008. február 7.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére