• Tartalom

12/2008. (VIII. 6.) NFGM rendelet

12/2008. (VIII. 6.) NFGM rendelet

az áruk, szolgáltatások és anyagi értéket képviselő jogok országhatárt, illetve vámhatárt átlépő kereskedelméről szóló 110/2004. (IV. 28.) Korm. rendelet végrehajtásáról szóló 67/2004. (IV. 28.) GKM rendelet és a kontingentált vállalkozási export engedélyezésének rendjéről szóló 53/1999. (IX. 24.) GM rendelet módosításáról1

2008.08.14.

Az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény 140. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter feladat- és hatásköréről szóló 134/2008. (V. 14.) Korm. rendelet 1. § c) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) Az áruk, szolgáltatások és anyagi értéket képviselő jogok országhatárt, illetve vámhatárt átlépő kereskedelméről szóló 110/2004. (IV. 28.) Korm. rendelet végrehajtásáról szóló 67/2004. (IV. 28.) GKM rendelet (a továbbiakban: Ászr.) 4. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Hivatal az engedélykérelmet – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – a benyújtást követő 15 napon belül bírálja el. A Hivatal az engedélyt a 3. számú melléklet szerinti határozattal adja meg. A 3. számú melléklet szerinti engedély vámhatóság által történő ellenőrzésre szolgáló példányának (a továbbiakban: vám példány) hátoldala a 3/A. számú mellékletnek megfelelő rovatokat tartalmazza.”

(2) Az Ászr. 4. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az R. 4. §-a szerinti engedély érvényességi ideje 12 hónap. Ettől eltérő érvényességi idő állapítható meg más hatóságnak az adott ügylethez kapcsolódó engedélyében, illetve szakhatósági hozzájárulásában eltérően meghatározott érvényesség alapján, továbbá az ügyletre vonatkozó szerződéses kötelezettség teljesítése érdekében.”

2. § Az Ászr. 6. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § (1) Az R. 6. § a) pontja szerinti németországi kontingens igénybevételét a kontingentált vállalkozási export engedélyezésének rendjéről szóló 53/1999. (IX. 24.) GM rendelet szerint kell engedélyezni.
(2) Az R. 6. § b) pontja szerinti, az Európai Gazdasági Térségen, az Európai Unión és Svájcon kívüli országban székhellyel rendelkező vállalkozással létrejött vállalkozási szerződés külföldi munkavállaló magyarországi munkavégzésével való teljesítésére vonatkozó vállalkozási import engedély a 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon kérelmezhető.
(3) A (2) bekezdés szerinti engedélykérelemhez mellékelni kell
a) első alkalommal a kérelmező képviseletére vagy jegyzésre jogosult személy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldányát, illetve az ezekkel egyenértékű, aláírásmintaként szolgáló más közhiteles okmányt,
b) a vállalkozási szerződés és a teljesítési szerződés egy eredeti és egy másolati példányát.
(4) A Hivatal feltételként vizsgálja a kérelemben foglalt adatok és az elektronikusan hozzáférhető cégnyilvántartásban, illetve az egyéni vállalkozói nyilvántartásban a kérelem elbírálásának időpontjában található adatok egyezőségét.”

3. § Az Ászr. 7. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Hivatal a vállalkozási engedélykérelmet a benyújtást követő 15 napon belül bírálja el. A Hivatal a vállalkozási import engedélyt a 4/B. számú melléklet szerinti határozattal adja meg.”

4. § Az Ászr. 10. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A biztonsági papírok kivitelére, behozatalára egyszeri alkalommal történő szállításra szóló engedély adható. A kérelmező a Hivatalt a biztonsági papír szállításának megtörténtéről az engedély felhasználását követően haladéktalanul az engedély vám példányának visszaküldésével tájékoztatja, illetve ha a szállítás nem történik meg, az érvényét vesztett engedélyt a Hivatal részére haladéktalanul visszaküldi.”

5. § (1) Az Ászr. 2. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Az Ászr. a 2. melléklet szerinti melléklettel egészül ki.

6. § A kontingentált vállalkozási export engedélyezésének rendjéről szóló 53/1999. (IX. 24.) GM rendelet (a továbbiakban: Kontr.) 2. §-a a következő új (3) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (3) bekezdés megjelölése (4) bekezdésre módosul:

„(3) A Hivatal feltételként vizsgálja a kérelemben foglalt adatok és az elektronikusan hozzáférhető cégnyilvántartásban, illetve az egyéni vállalkozói nyilvántartásban a kérelem elbírálásának időpontjában található adatok egyezőségét.”

7. § A Kontr. 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kontingentált vállalkozási exporttal kapcsolatos tevékenységet a kereskedelemért felelős miniszter az országos gazdasági kamarák és a VÉF szakértői közreműködésével ellenőrzi, amelyről értesíti
a) a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert,
b) az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat,
c) a Hivatalt.”

8. § A Kontr. 1/A. számú melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba. E rendelet rendelkezéseit az e rendelet hatálybalépése után indított eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti

a) az Ászr. 2. § (1) bekezdésében az „– a haditechnikai eszközök és szolgáltatások körébe tartozó áruk kivételével –” szövegrész, 5. §-a, 8. § (5) bekezdése, 12. § (5) bekezdése, 13. § (2) bekezdésében az „ , a haditechnikai eszközök és szolgáltatások engedélyezése során alkalmazandó kérelem-formanyomtatványokról” szövegrész és 4/A. számú melléklete,

1. melléklet a 12/2008. (VIII. 6.) NFGM rendelethez

Az Ászr. 2. számú mellékletében meghatározott vállalkozási engedélykérelem C. melléklete helyébe a következő rendelkezés lép:
Létszámterv

Év

Hónap

Összesen:

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végösszesen statisztikai munkahónap:

 

2. melléklet a 12/2008. (VIII. 6.) NFGM rendelethez

A vámkezelés
dátuma

Az áru vámtarifa
száma

Származási vagy
rendeltetési ország

Az áru

A vámkezelés
igazolása
(bélyegző, aláírás)

mennyiségi
egységevámtarifa
szerint

mennyisége
előírt egységben

tényleges
mennyisége
számla szerinti
mértékegységben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. melléklet a 12/2008. (VIII. 6.) NFGM rendelethez

A Kontr. 1/A. számú mellékletében meghatározott kontingentált vállalkozási export engedélykérelem C. melléklete helyébe a következő rendelkezés lép:
Létszámterv

Év

Hónap

Összesen:

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végösszesen statisztikai munkahónap:

 

1

A rendeletet az 52/2012. (III. 28.) Korm. rendelet 19. § e) pontja hatályon kívül helyezte 2012. április 5. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező rendelet 17. §-át.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére