• Tartalom

125/2008. (IX. 23.) FVM rendelet

125/2008. (IX. 23.) FVM rendelet

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági termelők gazdaságátadásához nyújtandó támogatás részletes feltételeiről szóló 83/2007. (VIII. 10.) FVM rendelet módosításáról1

2008.09.26.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági termelők gazdaságátadásához nyújtandó támogatás részletes feltételeiről szóló 83/2007. (VIII. 10.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-a a következő 10. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

„10. főtevékenység: az egyéni vállalkozói igazolványban főtevékenységként megjelölt, a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréről szóló 9002/2007. (SK. 3.) KSH Közlemény (TEÁOR) 01.1–01.5. szerinti tevékenység.”

2. § (1) Az R. 3. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alapján jövedelempótló típusú támogatást vehet igénybe)

a) aki mezőgazdasági termelő tevékenységet végez, és
aa) a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréről szóló 9002/2007. (SK. 3.) KSH Közlemény (TEÁOR) szerinti 01.1–01.5. tevékenységet végző egyéni vállalkozó, vagy
ab) mezőgazdasági őstermelő (a továbbiakban együtt: átadó gazdálkodó); továbbá”

(2) Az R. 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatás addig folyósítható, amíg a támogatott saját jogú nyugdíjban nem részesül, de legfeljebb 7 éven keresztül, illetve az átadó gazdálkodó, munkavállaló férfiak esetében 62. életévének, nők esetében 60. életévének betöltéséig.”

3. § (1) Az R. 5. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az átadó gazdálkodó akkor jogosult támogatásra, ha)

c) a támogatási kérelem benyújtását megelőző tíz év során mezőgazdasági tevékenységet folytatott.”

(2) Az R. 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A saját tulajdonú termőföld átadása után akkor igényelhető támogatás, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző két naptári évben az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa az átadásra kerülő földrészletnek. Ez a szabály nem vonatkozik azokra az esetekre, ha a tulajdonszerzés öröklés, részaránykiadás, hatósági intézkedés vagy bírói ítélet alapján történt.”

(3) Az R. 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatás igénybevételének további feltétele, hogy a gazdaságot egy olyan természetes személy vegye át, aki
a) mezőgazdasági termelő és
aa) főtevékenységként mezőgazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végez,
ab) az átadás időpontjában még nem tölti be a 40. életévét,
ac) az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 28/A. § (2) bekezdés c) pontjában foglaltaknak megfelel, valamint
ad) az átvétel a gazdaság méretének növelése céljából történik; vagy
b) olyan természetes személy, aki
ba) főtevékenységként mezőgazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként kíván végezni, és ezt, legkésőbb e rendelet szerinti kifizetési kérelemhez csatolt egyéni vállalkozói igazolványával igazolja,
bb) az átadás időpontjában még nem tölti be a 40. életévét,
bc) a Vhr. 28/A. § (2) bekezdés c) pontjában foglaltaknak megfelel, valamint
bd) az átvétel a gazdaság méretének növelése céljából történik.”

4. § Az R. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § A gazdaság átadásáról szóló adásvételi vagy ajándékozási szerződés érvényességét az átadó gazdálkodó és az átvevő – erre irányuló kifejezett rendelkezésükkel – a támogatási döntéstől függővé tehetik.”

5. § Az R. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

7. § (1) A támogatási kérelmet első ízben 2007. december 3. és 2008. január 15. között, ezt követően pedig 2009. évtől kezdődően minden év január 2. és február 15. között lehet benyújtani.
(2) Egy támogatási kérelmet kell benyújtani akkor is, ha egy gazdaságot több gazdálkodó ad át, vagy ha támogatást az átadó gazdálkodó munkavállalója is igényel. Ilyen esetekben a támogatási kérelmet a kérelmezők egymás közül választott képviselő útján nyújtják be.
(3) A támogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által rendszeresített nyomtatványon írott formában, valamint az MVH honlapján keresztül elektronikus formában is be lehet nyújtani.
(4) Az MVH által rendszeresített nyomtatvány tartalmazza:
a) az átadó gazdálkodó nyilatkozatát, hogy nem részesül saját jogú nyugellátásban;
b) a munkavállaló nyilatkozatát, hogy nem részesül saját jogú nyugellátásban;
c) az átadó gazdálkodó nyilatkozatát a megtartandó földterület nagyságáról és hasznosítási típusáról, valamint a megtartandó állatállományról és tartási helyéről;
d) az átadó gazdálkodó nyilatkozatát arról, hogy az átadást követően felhagy minden üzleti célú növénytermelési, állattenyésztési, vegyes-gazdálkodási mezőgazdasági tevékenységgel;
e) a munkavállaló nyilatkozatát arról, hogy véglegesen felhagy az üzleti célú mezőgazdasági tevékenységgel és munkavállalással;
f) az átadó gazdálkodó által átadásra kerülő saját tulajdonú mezőgazdasági parcellákat és állatokat;
g) átvevő gazdálkodó nyilatkozatát arról, hogy az átvétel a meglévő gazdaság méretének növelése céljából történik.
(5) A támogatási kérelemhez mellékelni kell:
a) a gazdaság átadásáról szóló szerződés egy példányát vagy hiteles másolatát;
b) több átadó gazdálkodó, illetve több munkavállaló esetén a támogatás összegének egymás közötti felosztására vonatkozó rendelkezést tartalmazó megállapodást;
c) a 2. számú melléklet szerinti, az értékelési szempontokat alátámasztó okiratokat;
d) a 3. számú melléklet szerinti, a támogatás igényléséhez szükséges igazolásokat, okiratokat.
(6) Egy ügyfél e rendelet értelmében 2007–2013 közötti időszak alatt egy helyt adó/részben helyt adó támogatási határozattal rendelkezhet.”

6. § (1) Az R. 9. § (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kifizetési kérelmet egy alkalommal, a 2007. december 3. és 2008. január 15. között benyújtott támogatási kérelmek esetén 2008. november 1. és november 30. között, 2009. évtől kezdődően pedig minden év augusztus 1. és augusztus 31. között lehet benyújtani a 7. § (2) bekezdés alapján választott képviselő által, amennyiben a képviselő a képviselet ellátására képes. Egy kifizetési kérelmet kell benyújtani akkor is, ha egy gazdaságot több gazdálkodó ad át, vagy ha támogatást az átadó gazdálkodó munkavállalója is igényel.
(2) A kifizetési kérelemhez mellékelni kell:
a) az átadó gazdálkodó földhasználati lapját, amelyből kitűnik a haszonbérleti szerződés megszűnése;
b) a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (a továbbiakban: MgSzH) területi szerve igazolását az őstermelői igazolvány érvénytelenítéséről, illetve az egyéni vállalkozói igazolvány eredeti vagy hiteles másolatát, melyből törlésre került a TEÁOR 01.1–01.5 szerinti tevékenység;
c) a kérelmező gazdaságot átadó munkavállalójára vonatkozóan az MgSzH igazolását arról, hogy nem rendelkezik őstermelői igazolvánnyal;
d) az 5. § (4) bekezdésének b) pontjában meghatározott kedvezményezett esetében az átvevő egyéni vállalkozói igazolványának eredeti vagy hiteles másolatát, – amelyben a TEÁOR 01.1–01.5 szerinti tevékenység közül egy tevékenység főtevékenységként szerepel – amennyiben azt a támogatási kérelemhez nem mellékelte.”

(2) Az R. 9. §-a a következő (4)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A kifizetési kérelem benyújtásának feltétele, hogy az átadott támogatási jogosultságoknak és kötelezettségeknek, valamint kvótáknak az átvevőre történő átruházására vonatkozó kérelmét az átadó gazdálkodó benyújtsa az MVH-hoz.
(5) Az átadó gazdálkodó köteles a kifizetési kérelem benyújtásáig a Tenyészet Információs Rendszerben átjelenteni az átadott állatállományt érintő változásokat.”

7. § Az R. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § Ha a támogatást igénybe vevő kedvezményezett az e rendeletben a reá vonatkozóan meghatározott támogatási feltételeket – ideértve a támogatás kifizetését követő időszakra vállalt kötelezettségét is – nem tartja be, akkor az igénybe vett támogatás jogosulatlan része jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül, és ezen jogcím szerinti további támogatási jogosultsága megszűnik.”

8. § (1) Az R. 2. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

(2) Az R. 3. számú melléklete helyébe e rendelet 2. számú melléklete lép.

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

(2) Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági termelők gazdaságátadásához nyújtandó támogatás részletes feltételeiről szóló 83/2007. (VIII. 10.) FVM rendelet e rendelettel módosított 2. § 10. pontjában, 3. § (1) bekezdés a) pontjában, 5. § (1) bekezdés c) pontjában, 5. § (2) és (4) bekezdésében, 6. §-ában, 7. §-ában, 9. § (1) bekezdésében, 9. § (2) bekezdés d) pontjában, 10. §-ában, valamint a 2. és 3. számú mellékletében foglaltakat a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

1. számú melléklet a 125/2008. (IX. 23.) FVM rendelethez


Értékelési szempontok

Értékelési szempont megnevezése

Értékelés módja (Ellenőrzés módja)

Értékeléshez rendelhető maximális pontszám

SZAKMAI SZEMPONTOK

Az átadandó gazdaság mérete és életképessége

Átadandó birtokméret:
– 5 EUME és 5 EUME felett
– 4–4,99 EUME között
– 3–3,99 EUME között
– 2–2,99 EUME között
– 1–1,99 EUME között


15 pont
12 pont
9 pont
6 pont
2 pont

Az átvevő a fiatal mezőgazdasági termelő elindításához nyújtott támogatásban részesül

15 pont

Részösszesen maximum:

30 pont

HORIZONTÁLIS SZEMPONTOK

Az átadó betöltött életkora az átadás időpontjában

– 60 és 60 év felett
– 59 év
– 58 év
– 57 év
– 55–56 év

10 pont
8 pont
6 pont
4 pont
2 pont

Az átvevő betöltött életkora az átadás időpontjában

– 30 éves vagy fiatalabb
– 31–34 év
– 35 és 35 év feletti

10 pont
8 pont
6 pont

Az átvevő nő

3 pont

Az átvevő roma

3 pont

Termelői szervezeti tagság az átvevő tagsága

Az MVH által rendszeresített nyomtatványon csatolni kell a termelői csoport vagy TÉSZ tagság igazolását arról, hogy az átvevő a csoport tagja.

4 pont

Az átvevő végzettsége

Felsőfokú agrár végzettség
Csatolni kell a felsőfokú oktatási intézményben szerzett oklevél, diploma eredeti vagy hiteles másolatát.

10 pont

Részösszesen maximum:

40 pont

Összesen maximum:

70 pont

2. számú melléklet a 125/2008. (IX. 23.) FVM rendelethez


A támogatás igényléséhez szükséges igazolások listája

A) A gazdaságot átadó mezőgazdasági termelőre vonatkozóan:
Az átadó a támogatási kérelem benyújtását megelőző 10 év során folytatott mezőgazdasági termelő tevékenységének igazolására szolgáló dokumentumok az alábbiak:
– egyéni vállalkozói igazolvány eredeti vagy hiteles másolata, amely tartalmazza a TEÁOR 01.1–01.5 szerinti növénytermelési, állattenyésztési, vegyes gazdálkodási tevékenységet, és/vagy
– őstermelői igazolvány eredeti vagy hiteles másolata, értékesítési betétlapokkal együtt, és/vagy
– a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szervének igazolása agrártámogatás igénybevételéről, és/vagy
– a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal területi szervének – a falugazdász a tevékenysége során szerzett információja alapján – a kérelmező mezőgazdasági termelő tevékenység folytatásáról kiadott igazolása, és/vagy
– munkavállalóként végzett mezőgazdasági termelő tevékenység igazolása munkakör megjelölését is tartalmazó munkaszerződés másolatával és egyéb dokumentummal is történhet, és/vagy
– adott évre vonatkozó Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap (a továbbiakban: NYENYI lap) másolata.

B) A gazdaságot átadó munkavállalójára vonatkozóan:
Igazolás, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző 5 év során munkaidejének legalább a felét mezőgazdasági munkával, az átadó gazdálkodó gazdaságában töltötte:
– a kérelem benyújtását megelőző öt évre vonatkozó NYENYI lap másolata, és/vagy
– mezőgazdasági termelő tevékenység igazolása munkakör megjelölését is tartalmazó munkaszerződés másolatával és egyéb dokumentummal.

C) A gazdaságot átvevő termelőre vonatkozóan:
– az 5. § (4) bekezdés a) pontjában meghatározott mezőgazdasági termelő esetében az egyéni vállalkozói igazolvány eredeti vagy hiteles másolata, amely főtevékenységként tartalmazza a TEÁOR 01.1–01.5 szerinti növénytermelési, állattenyésztési, vegyes gazdálkodási tevékenységet.
– az 5. § (4) bekezdés b) pontjában meghatározott mezőgazdasági termelő esetében az egyéni vállalkozói igazolvány eredeti vagy hiteles másolata, legkésőbb a kifizetési kérelemhez mellékelve, amely főtevékenységként tartalmazza a TEÁOR 01.1–01.5 szerinti növénytermelési, állattenyésztési, vegyes gazdálkodási tevékenységet.
– az 5. § (4) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott mezőgazdasági termelő esetében az előírt végzettséget igazoló dokumentum eredeti vagy hiteles másolata.
1

A rendeletet a 89/2023. (XII. 20.) AM rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. december 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére