• Tartalom

16/2008. (III. 26.) GKM utasítás

15/2008. (III. 26.) GKM–HM–TNM együttes utasítás

a Nemzeti Légtér Koordinációs Bizottság feladatairól és munkarendjéről*

2008.03.31.
A magyar légtér igénybevételéről szóló 4/1998. (I. 16.) Korm. rendelet 1/A. §-ának (4) bekezdése alapján a Nemzeti Légtér Koordinációs Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) feladatairól és munkarendjéről a következő utasítást adjuk ki:

1. § (1) A magyar légtér igénybevételéről szóló 4/1998. (I. 16.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1/A. §-ának (2) bekezdésében foglalt feladattal összefüggésben a Bizottság a légtérgazdálkodás nemzeti és stratégiai elveinek előkészítése keretében javaslatot tesz a Bizottságot kijelölő miniszterek részére:

a) a rugalmas légtérfelhasználási koncepció általános alkalmazására, a rugalmas légtérfelhasználásra vonatkozó közös szabályok megállapításáról szóló, 2005. december 23-ai 2150/2005/EK bizottsági rendelet 4. cikkében meghatározott feladatok végrehajtásának módjára,

b) a magyar légtér légiközlekedés céljára történő kijelölésére és a légterek igénybevételének szabályaira,

c) a magyar légtér igénybevételének korlátozására, tiltására vonatkozó szabályokra.

(2) A Bizottság ellátja a magyar légtér légiközlekedés céljára történő kijelöléséről szóló 26/2007. (III. 1.) GKM–HM–KvVM együttes rendelet 19. és 20. §-ában foglalt feladatokat, továbbá ellátja a Rendelet 1/A. §-ának (3) bekezdésében meghatározott feladatot.

(3) A Bizottság figyelemmel kíséri a légtérgazdálkodás előtaktikai és napi tervezési feladatait ellátó, a Rendelet 1/A. §-ának (5) bekezdésében meghatározott légtérgazdálkodó egység tevékenységét. Ennek érdekében a légtérgazdálkodó egység évente egy alkalommal jelentést készít a Bizottság számára.

2. § (1) A Bizottság tagja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős szakállamtitkára, a légügyi főigazgatói feladatok ellátásával megbízott személy, a légiközlekedési hatóság vezetője, a Magyar Honvédségnek a katonai légiforgalom szervezéséért felelős vezetője, a Nemzetbiztonsági Hivatalnak a légiközlekedés nemzetbiztonsági feladataiért felelős vezetője, a légiforgalom irányítására jogszabályban kijelölt szervezet vezetője, a Magyar Honvédségnek a katonai légiforgalmi irányításért és a légvédelemért felelős vezetője.

(2) A Bizottság elnöke a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős szakállamtitkára, titkára a légügyi főigazgatói feladatok ellátásával megbízott személy.

(3) A Bizottság ülésein állandó tanácskozási joggal részt vesz a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Iroda képviselője. A környezetvédelmi korlátozott légtereket érintő kérdésekben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium képviselőjét a Bizottság üléseire meg kell hívni.

(4) A Bizottság ülésein a Bizottság meghívására – tanácskozási joggal – a tárgyalt kérdésekben érintett más szervek, szervezetek képviselői és szakértői is részt vehetnek.

(5) A Bizottság elnöke évente jelentést készít a Bizottság tevékenységéről a Bizottságot kijelölő miniszterek részére.

3. § (1) A Bizottság szükség szerint, de legalább évente kétszer ülésezik.

(2) A Bizottság tagjait az elnök – a titkár útján – hívja össze a napirendről történő előzetes tájékoztatással. Az ülés összehívását a Bizottság bármelyik tagja kezdeményezheti az elnöknél a javasolt napirend megjelölésével.

(3) A Bizottság javaslatairól egyszerű szótöbbséggel dönt. A Bizottság javaslatait a Bizottságot kijelölő miniszterek hajtják végre, a miniszterek döntéséről feladat- és hatáskörükben a Bizottság tagjai gondoskodnak.

(4) A Bizottság tagja akadályoztatása esetén az elnökhöz intézett bejelentés mellett gondoskodni köteles megfelelő helyettes személyéről. Az elnök akadályoztatása esetén az elnöki jogokat a titkár gyakorolja, de e jogok gyakorlása során csak egy szavazati joggal rendelkezik.

(5) A Bizottság üléseiről emlékeztetőt kell készíteni, amelyet

a) a Bizottság hagy jóvá,

b) a Bizottság elnöke ír alá,

c) elektronikus úton meg kell küldeni valamennyi tag részére az ülést követő 10 napon belül,

d) aláírás után a titkár megőriz és nyilvántart.

4. § A Bizottság működésével kapcsolatos kiadásokat az érintett szervezetek fedezik.

5. § Ez az utasítás 2008. április 1-jén lép hatályba, és ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Nemzeti Légtér Koordinációs Bizottság feladatairól és munkarendjéről szóló 4/2000. (Kö. Vi. Ért. 11.) KöViM–HM együttes utasítás.

6. § Ez az utasítás a rugalmas légtérfelhasználásra vonatkozó közös szabályok megállapításáról szóló, 2005. december 23-ai 2150/2005/EK bizottsági rendelet 4. cikkének végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

Dr. Kákosy Csaba s. k.,
gazdasági és közlekedési miniszter

Dr. Szekeres Imre s. k.,
honvédelmi miniszter

Dr. Szilvásy György s. k.,
polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter

*

Az utasítást a 13/2008. (HÉ 52.) KHEM utasítás 7. §-ának 2. pontja hatályon kívül helyezte 2008. december 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére