• Tartalom

16/2008. (HÉ 51.) ÖM utasítás

16/2008. (HÉ 51.) ÖM utasítás

a katasztrófavédelmi eszközök rendszeresítésének szabályairól*

2008.12.27.
A katasztrófavédelmi szervek által használt katasztrófavédelmi eszközök használatba vételét megelőző rendszeresítési eljárás szabályozására a következő utasítást adom ki:

1. Jogszabály, valamint a Belügyminisztérium Rendszeresítési Szabályzatáról szóló 24/2002. (BK 17.) BM utasítás eltérő rendelkezése hiányában a katasztrófavédelmi eszközök rendszeresítése során az utasításban foglaltakat kell alkalmazni.

2. Az utasítás értelmében:
a) rendszeresítési eljárás: eljárás, melynek során megállapításra kerül, hogy az adott katasztrófavédelmi eszközt készenlétben lehet-e tartani;
b) teljes körű rendszeresítési eljárás: dokumentáció, bemutatott mintadarab, eredményes próbahasználat és/vagy csapatpróba, valamint rendszeresítési javaslat alapján lefolytatott engedélyezési eljárás;
c) részleges rendszeresítési eljárás: a teljes körű rendszeresítési eljáráshoz képest egyedi elbírálás alapján egyszerűsített eljárás;
d) általános rendszeresítés: a katasztrófavédelmi szervek részére történő korlátozás nélküli rendszeresítés;
e) korlátozott rendszeresítés: a rendszeresítési iratban külön meghatározott katasztrófavédelmi szerv, illetve állománycsoport részére történő rendszeresítés;
f) csapatpróba: a rendszeresítésre tervezett termék egy vagy több mintadarabjának a kiválasztott állománycsoport által, meghatározott szempontok szerinti kipróbálása – kiképzés és megfelelő begyakoroltság után – a bevetés vagy egyéb szolgálati feladat ellátása során;
g) próbahasználat: a rendszeresítésre tervezett termék mintadarabjának a kiválasztott állománycsoport által, meghatározott szempontok szerinti kipróbálása gyakorlaton;
h) használatbavételi engedélyezési eljárás: a katasztrófavédelmi szervek egy meghatározott, rendszeresítésre kötelezett termék egyedi készenlétben tartásának kérelemre történő engedélyezése;
i) katasztrófavédelmi eszköz: katasztrófavédelmi szervek alapfeladatainak ellátásához szükséges speciális mérőműszer, egyéni védőeszköz, hír- és informatikai eszköz, bevetési eszköz, szakfelszerelés;
j) készenlétben tartás: a szolgálati feladatok ellátására használandó katasztrófavédelmi eszköz bevethető állapotban tartása.

3. Bevetési és kiképzési célokra csak rendszeresített katasztrófavédelmi eszközök használhatók, melyek csoportosítását a melléklet tartalmazza.

4. A főigazgató jogosult a katasztrófavédelmi eszközök rendszeresítésére, illetve rendszerből való kivonására, a készenlétbe tartás felfüggesztésére, az üzemeltetés műszaki feltételeinek meghatározására.

5. A katasztrófavédelmi eszközt abban az esetben lehet rendszeresíteni, ha annak műszaki tulajdonságai a katasztrófavédelem különleges igényeit is kielégítik.

6. A rendszeresítésről a rendszeresítési eljárás során, a termék dokumentációja, az eredményes próbahasználat, vagy csapatpróba, illetve alkalmazási tapasztalatok alapján kell dönteni. A termék sürgős alkalmazási igénye esetén, megfelelő dokumentáció alapján a próbahasználat és a csapatpróba mellőzhető.

7. Részleges rendszeresítési eljárásnak lehet helye abban az esetben, ha a rendszeresítésre tervezett terméket a Magyar Honvédségnél vagy rendvédelmi szervnél már használatba vették. Ebben az esetben az eljárást a szükséges mértékben kell lefolytatni.

8. A közbeszerzési eljárás során beszerzett, még nem rendszeresített katasztrófavédelmi eszközt – a végleges dokumentáció és mintadarab alapján – rendszeresítési eljárás mellőzésével kell a rendszeresített termékek nyilvántartásába felvenni.

9. A katasztrófavédelmi eszköz a főigazgató által kiadott használati engedéllyel is készenlétben tartható, ha annak egyedi kialakítása vagy kis mennyiségű beszerzése miatt általános vagy korlátozott rendszeresítése nem indokolt.

10. A katasztrófavédelmi eszközök rendszerben tarthatóságát az OKF – a használat során szerzett bevetési és kiképzési tapasztalatok alapján – folyamatosan figyelemmel kíséri.

11. Azt a rendszeresített terméket, amelynek biztonságosságát igazoló iratát (műszaki engedély, tanúsítvány, alkalmassági irat) az arra jogosult szerv biztonságtechnikai okból visszavonta, azonnali hatállyal készenlétben tartását fel kell függeszteni, vagy a rendszerből ki kell vonni, használati engedélyét vissza kell vonni.

12. Amennyiben a rendszeresített termék szükségtelenné válik, vagy a használat során nem felel meg a vele szemben támasztott szakmai, biztonságossági követelményeknek a rendszerből ki kell vonni, használati engedélyét vissza kell vonni.

13. A katasztrófavédelmi eszközzel kapcsolatban felmerült – a 11–12. pontban szereplő – hiányosságról az üzemben tartó, a használó haladéktalanul – tájékoztatja a főigazgatót.

14. A főigazgató dönt a katasztrófavédelmi eszköz készenlétbe tartásának felfüggesztéséről, a rendszerből történő azonnali hatályú kivonásáról, vagy a rendszeresítési eljárás lefolytatóját utasítja a rendszerben tartás felülvizsgálatára.

15. A felülvizsgálat során a termék szakmai megfelelőségét az OKF szervezeti egységei véleményezik, mely alapján az eljárást lefolytató javaslatot tesz a főigazgató felé a katasztrófavédelmi eszköz további rendszerben tartására, vagy annak rendszerből történő kivonására.

16. Az eljárást lefolytató értesíti az érintetteket a főigazgató 14–15. pont szerint meghozott döntéseiről.

17. A rendszeresített eszközökről az OKF nyilvántartást vezet.

18. A rendszeresítési eljárás lefolytatására az OKF és területi szervei, a tűzoltóságok, a polgári védelem és tűzoltóság szakmai érdek-képviseleti szervei, a katasztrófavédelmi eszközök gyártója, forgalmazója kezdeményezésére kerülhet sor.

19. A rendszeresítésre történő javaslat alapján a főigazgató elrendeli, vagy elutasítja a rendszeresítési eljárás lefolytatását.

20. A rendszeresítési eljárást a főigazgató által kijelölt szervezeti egység folytatja le.

21. Az eljárást lefolytató szervezeti egység eljárása során:
a) a termék dokumentációja alapján vizsgálja a katasztrófavédelmi eszköz szakmai és biztonságossági megfelelőségét;
b) a termék alkalmazhatóságára tekintettel meghatározza a próbahasználat, csapatpróba végrehajtásának módját, időtartamát;
c) véleményezteti a termék szakmai megfelelőségét az OKF szervezeti egységeivel;
d) az eljárás során keletkezett iratok alapján javaslatot tesz a főigazgató felé a katasztrófavédelmi eszköz rendszeresítésére, vagy annak elutasítására.

22. A csapatpróbát, próbahasználatot az eljárást lefolytató szervezeti egység vezetője írásban rendeli el, végrehajtását megbízottja útján ellenőrizheti.

23. A csapatpróba, a próbahasználat tapasztalatait iratban kell rögzíteni, mely tartalmazza a végrehajtó javaslatát a katasztrófavédelmi eszköz rendszerbe vételére, vagy annak elutasítására.

24. Az elkészült javaslatot az OKF szervezeti egységeinek vezetői ellenjegyzik.

25. A katasztrófavédelmi eszköz rendszeresítéséről, vagy annak elutasításáról a főigazgató dönt.

26. A döntést követően az eljárást lefolytató szervezeti egység elkészíti a rendszeresítési iratot.

27. Az eljárást lefolytató szervezeti egység a rendszeresítésről értesíti az érintetteket.

28. A katasztrófavédelmi szerveknél használatban lévő katasztrófavédelmi eszközök felmérését el kell végezni, és azok rendszeresítésére, vagy a további használat korlátozására az utasítás hatálybalépését követő 180 napon belül javaslatot kell tenni. Az eljárás lefolytatására 60 nap áll rendelkezésre.

29. Ez az utasítás a közzétételét követő nyolcadik napon lép hatályba.

Dr. Gyenesei István s. k.,
önkormányzati miniszter

Melléklet a 16/2008. (HÉ 51.) ÖM utasításhoz

A bevetési és kiképzési célra használható katasztrófavédelmi eszközök csoportosítása

I. kategória: mérőműszerek

1. Mikrometeorológia műszerei

2. Gázkoncentrációmérés műszerei

3. Sugárzásmérő műszerek

4. Egyéb különleges műszerek

II. kategória: egyéni védőeszközök

1. Nehéz gázvédő ruhák és tartozékaik

2. Könnyű gázvédő ruhák és tartozékaik

3. Légzésvédő eszközök

4. Védőkesztyűk

5. Védőcsizmák

6. Védősisakok

7. Mentesítő eszközök

III. kategória: hír- és informatikai eszközök

1. Hírforgalmi eszközök

2. Informatikai eszközök

IV. kategória: bevetési eszközök, szakfelszerelések

1. Speciális gépjárművek

2. Szakfelszerelések

Szakmai indokolás


A rendszeresítés elsődleges feladata, hogy az adott eszköz gyakorlati alkalmazhatóságáról csapatpróba végrehajtásával kellő tapasztalatot szerezzen a próbát végrehajtó állomány. Ezzel kiküszöbölhető, hogy olyan eszköz kerüljön bevetésre, illetve felhasználásra, mely katasztrófavédelmi feladatok ellátására alkalmatlan és veszélyforrást jelent annak használójára.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban bekövetkező katasztrófahelyzetek során a bevetésre kerülő katasztrófavédelmi szervek által használt eszközök rendszeresítése jelenleg nem szabályozott. Ez a hiányosság felveti azt a problémát, hogy olyan eszköz kerülhet beszerzésre, illetve bevetésre, amelyekről gyakorlati tapasztalattal nem rendelkeznek a katasztrófavédelmi szervek. Mivel ezen eszközök a beavatkozást segítik, valamint az emberélet védelmét látják el, kiemelt fontosságú, hogy ezen eszközök által biztosítva legyen a megfelelő védelem. Ez azzal oldható meg, ha – a tűzoltó technikákhoz hasonlóan – a katasztrófavédelmi eszközök rendszeresítése megtörténik.

Figyelembe véve a terület szakmai fontosságát, elengedhetetlen, hogy utasítás szabályozza a kérdéses területet, mivel ennek kiemelt szerepe van a katasztrófavédelmi eszközök későbbi beszerzésére.

Az utasítás előkészítésébe valamennyi érintett szervezet bevonásra került. Az utasításban külön került szabályozásra a rendszeresítési eljárás megindítása, a rendszerbe vétel, illetve a rendszerből történő kivonás részletes szabályai. A katasztrófavédelmi eszközök rendszeresítésének utasításba foglalásával elérhető a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez a megfelelő eszközök kiválasztása. Ezzel garantálható, hogy az utasítás hatálybalépését követően rendszeresítésre kerülő eszközök szakmai szempontból megállják helyüket a katasztrófák elhárítása, valamint a gyakorlatok tartása során.

*

Az utasítást a 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás 48. § (1) bekezdés c) pontja hatályon kívül helyezte 2011. július 8. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 47. §-át.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére