• Tartalom

170/2008. (XII. 31.) FVM rendelet

170/2008. (XII. 31.) FVM rendelet

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 137/2008. (X. 18.) FVM rendelet módosításáról1

2008.12.31.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

1. § (1) Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 137/2008. (X. 18.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdésének c)–d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

c) magánszálláshely: a magánszálláshelyek idegenforgalmi célú hasznosításáról szóló 110/1997. (VI. 25.) Korm. rendelet szerint hatósági nyilvántartásba vett falusi szálláshely;
d) ifjúsági turizmushoz kapcsolódó minőségi szálláshely, turistaház: a nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshely-szolgáltatásról szóló 173/2003. (X. 28.) Korm. rendelet 3. § (2) bekezdése c) pontjának 2. és 3. alpontja szerinti szálláshely”

(2) Az R. 2. § (1) bekezdésének k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

k) gazdaságon kívül végzett tevékenység: olyan tevékenység, amely független az ügyfél mezőgazdasági tevékenységétől, a mezőgazdasági tevékenységéhez kapcsolódó földterülettől és mezőgazdasági hasznosítású épületeitől.”

2. § (1) Az R. 3. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alapján támogatás vehető igénybe az alábbi célterületeken:]

a) a falusi turizmushoz kapcsolódó minőségi magánszálláshelyek és kapcsolódó szolgáltatások kialakítása, már működő szálláshelyek bővítése, korszerűsítése, akadálymentesítése, szolgáltatásainak fejlesztése, kivéve a kereskedelmi és a fizetővendéglátó szálláshelyek osztályba sorolásáról, valamint a falusi szálláshelyek minősítéséről szóló 45/1998 (VI. 24.) IKIM rendelet 1. számú melléklete alapján működő kereskedelmi szálláshelyeket, valamint a 3. számú mellékletének I. pontja szerinti fizetővendéglátó szálláshelyeket (a továbbiakban: 1. célterület);”

(2) Az R. 3. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, valamint a § a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A (3) bekezdés b)–f) pontjában szereplő támogatható tevékenységek önállóan nem szerepelhetnek egy támogatási kérelemben, kizárólag az a) pontban meghatározott tevékenységgel együtt.
(5) E rendelet alapján nem igényelhető támogatás élő állat vásárlására.”

3. § (1) Az R. 4. §-áank (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Jelen támogatás alapján megítélhető összeg alapját az Európai Közösséget létrehozó Szerződés (a továbbiakban: EK Szerződés) 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendeletben foglaltaknak megfelelően:
a) a támogatás összege a 1998/2006/EK bizottsági rendelet hatálya alá tartozó ügyfelek esetén ügyfelenként egymást követő három pénzügyi évben nem haladhatja meg a 200 000 euronak megfelelő forintösszeget;
b) a 1998/2006/EK bizottsági rendelet hatálya alá nem tartozó ügyfelek esetében e rendelet által támogatott célterületek vonatkozásában három egymást követő pénzügyi évben a megítélt támogatás összege nem haladhatja meg a 200 000 eurónak megfelelő forintösszeget;
c) az e rendelet alapján megítélt támogatás az 1998/2006/EK bizottsági rendelet értelében a de minimis hatálya alá tartozó szervezetek esetében „de minimis” támogatásnak minősül.”

(2) Az R. 4. § (3) bekezdés b) pontjának bc) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A támogatás mértéke, ha az ügyfél:

b) települési önkormányzat, települési kisebbségi önkormányzat, önkormányzati társulás, egyházi jogi személy, nonprofit szervezet esetén:]

bc) amennyiben a beruházás az ügyfél nem közhasznú tevékenységének ellátásához köthető és nem hátrányos helyzetű területen valósul meg az összes elszámolható kiadás 60%-a.”

4. § (1) Az R. 5. §-ának (2)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ügyfél a támogatási kérelmet a 4. számú melléklet szerinti településen vagy annak külterületén lévő lakóhelyén, székhelyén, telephelyén vagy fióktelepén megvalósuló fejlesztésre nyújthat be. Amennyiben a kérelem több települést is érint, az ügyfélnek valamely településen vagy annak külterületén lakóhellyel, székhellyel vagy telephellyel vagy fiókteleppel kell rendelkeznie.
(3) Az ügyfél lakóhely, székhelye, telephelye vagy fióktelepe szerinti illetékes LEADER HACS vagy HVK tervezési területén megvalósuló fejlesztések támogathatóak. Az ügyfél kérelme vonatkozásában a beruházás csak egy LEADER HACS vagy HVK területén valósulhat meg.”

(2) Az R. 5. § (9) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az ügyfél köteles az üzemeltetési kötelezettség alatt:]

c) a 3. § (1) bekezdés c) pontja ca) alpontjában meghatározott célterületre irányuló fejlesztés esetén – a falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenységről szóló 136/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés a) pontjának aa)–ad) alpontja szerinti – nyilvántartásba vett alkalmi falusi- és agroturisztikai szolgáltató tevékenységek valamelyikét végezni;”

(3) Az R. 5. § (9) bekezdésénak f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az ügyfél köteles az üzemeltetési kötelezettség alatt:]

f) a 3. § (1) bekezdés c) pontja cf) alpontjában meghatározott célterületre irányuló fejlesztés esetén horgász turisták számára biztonságos és higiéniai helyiségekkel ellátott ingatlannal rendelkezni;”

(4) Az R. 5. §-ának (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) A 4. § (3) bekezdés b) pontjának bb) alpontja alapján jogosult támogatást igényli az a non-profit szervezet, amely vállalja, hogy a támogatás megítélését követően az első kifizetési kérelem benyújtásának időpontjáig az 1997. évi CLVI. törvény 3. §-a szerinti közhasznúsági nyilvántartásba veteti magát és tevékenységét ekként végzi.”

5. § Az R. 6. § (4) bekezdésének f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A támogatási kérelemhez csatolni kell:]

f) vadászatra jogosult ügyfél esetén az MgSzH által kiadott, az ügyfélnek az üzemeltetési kötelezettség időtartamáig érvényes jogosultságáról szóló határozat hiteles másolatát, amennyiben az ügyfél természetes személy, az illetékes vadásztársaság nyilatkozata az ügyfél vadászati tagságáról.”

6. § Az R. 8. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az első kifizetési kérelemhez az 5. § (10) bekezdés szerint megvalósuló fejlesztés esetében a közhasznú szervezetnek csatolnia kell a közhasznúságról szóló igazolást.”

7. § Az R. 9. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha az ügyfél által realizált (szállásadásból vagy szolgáltatásból származó) árbevétel az üzemeltetési kötelezettség negyedik naptári évében 50%-nál nagyobb mértékben marad el a negyedik évre vállalt árbevételtől, akkor a 50%-ot meghaladó csökkenésén túl százalékpontonként a támogatási összeg 2%-át köteles visszafizetni.”

8. § Az R. 1. számú melléklete e rendelet Melléklete szerint módosul.

9. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Melléklet a 170/2008. (XII. 31.) FVM rendelethez

1. Az R. 1. számú mellékletének 1.1 részének 1. sora helyébe a következő szövegrész lép:


„1. Dél-Zempléni Nektár LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.”

2. Az R. 1. számú mellékletének „1.66. Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület területén alkalmazandó pontozás” alcím alatti táblázatok helyébe a következő táblázatok lépnek:

SZAKMAI SZEMPONTOK

Értékelési szempont megnevezése

Értékelés módja

Értékeléshez rendelhető pontszám

20 A fejlesztés helyi, térségi hagyományos (a térségben történelmi vagy kulturális múlttal rendelkező,) mesterségek alapján, tevékenységek, természeti és kulturális értékek bemutatására irányul

Kérelem alapján

– Igen, a kérelemnek részét képezi a fenti értékek közül két típus bemutatása

12 pont

– Igen, a kérelemnek részét képezi a fenti értékek közül egy típus bemutatása

8 pont

– Igen, a fenti, de máshol/más tulajdonában álló értékek közül legalább egyet – együttműködési megállapodás alapján vagy saját szervezésben – programként tervez bemutatni

4 pont

– Nem

0 pont

2. A fejlesztés helyszínének kistérségben van-e természeti, kulturális vagy egyéb nemzetközi, országos vagy regionális jelentőségű turisztikai vonzerő:

Kérelem alapján

– Igen a kérelemnek részét képezi egy nemzetközi vagy országos jelentőségű turisztikai vonzerő bemutatása;

8 pont

– Igen a kérelemnek részét képezi egy regionális jelentőségű turisztikai vonzerő bemutatása;

5 pont

– A fejlesztés térségében nincs turisztikai vonzerő.

0 pont

3. A térség turisztikai kínálatában jön-e létre új típusú vagy kínálatbővítő szolgáltatás:

Kérelem alapján

– Igen

8 pont

– Nem

0 pont

4. Az ügyfél az üzemeltetési időszak alatt együttműködés keretében kívánja a fejlesztést megvalósítani:

Együttműködési megállapodás

– Igen

7 pont

– Nem

0 pont

Összesen:

35 pont

HORIZONTÁLIS SZEMPONTOK

Értékelési szempont megnevezése

Értékelés módja

Értékeléshez rendelhető pontszám

5. A kérelem benyújtását megelőző 12 hónap átlag létszámához képest a foglalkoztatottak számának bővítése a fejlesztés hatására
Igényelt támogatás összege/új munkahelyek száma.

Pénzügyi terv alapján

– 0–20 000 000 Ft/új munkahely

10 pont

– 20 000 001–40 000 000 Ft/új munkahely

8 pont

– 40 000 001–50 000 000 Ft/új munkahely

6 pont

– Nem hoz létre új munkahelyet

5 pont

6. Foglalkoztat hátrányos helyzetű és/vagy a 177/2005 évi kormányrendelet 2. § e) pontja szerinti megváltozott munkavégző képességű és (vagy pályakezdő munkavállalót (pályakezdő fiatal, női, fogyatékkal élő, gyesről gyedről visszatérő munkavállalót)

Nyilatkozat

– Legalább két fő munkavállalót foglalkoztat (beleértve az önfoglalkoztatást)

5 pont

– Legalább egy fő munkavállalót foglalkoztat (beleértve az önfoglalkoztatást)

4 pont

– Nem foglalkoztat

3 pont

7. A beruházás hátrányos helyzetű területen valósul meg:

Kormányrendeletek mellékletei alapján

– Igen

3 pont

– Nem

0 pont

8. A fejlesztés helye szerinti település állandó lakosainak száma:

A kérelem benyújtásának évében január 1-jén hatályos KSH adatok alapján (települési lakosságszám több település összefogásával megvalósuló fejlesztés esetén összeadódik)

– 1000 fő alatti

7 pont

– 1001–3000 fő

5 pont

– 3000 fő feletti

3 pont

9. A beruházással érintett épületek (kiszolgáló létesítmények) vagy szolgáltatás akadálymentesítése is megtörténik:

Kérelem, tervdokumentácó alapján

– Minden, a kérelemben megfogalmazott, e rendeletben támogatható tevékenység keretében megvalósuló fejlesztés teljes (nem csak a mozgássérültek részére, hanem egyéb fogyatékkal élő számára is biztonságosan használhatóvá válik az épület) akadálymentesítésére sor kerül

2 pont

– Sor kerül benne akadálymentesítésre, de nem az összes beruházás tekintetében, vagy nem teljes akadálymentesítés történik

1 pont

– Nem történik akadálymentesítés

0 pont

10. A támogatás révén tervezett új tevékenység vagy beruházás során alkalmaz energiahatékonyság követelményeit, a megújuló erőforrások használatát vagy a környezetbarát és környezetkímélő technológiák alkalmazásainak szempontjait:

Kérelem, tervdokumentáció alapján

– Igen

8 pont

– Nem

0 pont

11. A fejlesztés hozzájárul a természeti értékeket, a természeti és kulturális jellegzetességek hosszú távú megőrzéséhez, a fejlesztés által érintet – helyben élő, dolgozó emberek környezetének „ életminőségének javításához:

Kérelem alapján

– Igen

10 pont

– Nem

0 pont

FEJLESZTÉS KOMPLEXITÁSA

Értékelési szempont megnevezése

Értékelés módja

Értékeléshez rendelhető pontszám

12. Komplex (egymást kiegészítő) szolgáltatás kiépítését célozza meg a kérelem (célterületek kapcsolódása alapján)

Kérelem alapján

– Kettő vagy több célterületre irányul

5 pont

– Egy célterületre irányul

2 pont

13. A kérelem HVS-hez való illeszkedése:

HVS alapján

– A kérelemben megjelölt fejlesztés illeszkedik a HVS-hez

20 pont

– A kérelemben megjelölt fejlesztés nem illeszkedik a HVS-hez

19 pont

14. A kérelem tárgya egy a HVS-ben megjelölt komplex projekt megvalósít segíti elő:

Kérelem, HVS alapján

– Igen

5 pont

– Nem

0 pont

Összesen:

75 pont

PÉNZÜGYI SZEMPONTOK (PONTSZÁM NEM VÁLTOZTATHATÓ)

Pénzügyi terv

max. 20 pont

Működési és fenntartási terv

max. 30+10 pont

Maximális

60 pont

PÉNZÜGYI SZEMPONTOK

Értékelési szempont megnevezése

Értékelés módja
(Ellenőrzés módja)

Értékeléshez rendelhető maximális pontszám

Önkormányzat, önkormányzati társulás, non-porfit szervezet, egyházi jogi személy esetén

Kérelmező értékelése

Bázis évre vonatkozóan

Felhalmozási kiadások aránya meghaladja

az 5%-ot, akkor 1 pont;
a 9%-ot, akkor 2 pont;
a 13%-ot, akkor 3 pont.

Saját bevételek aránya meghaladja

az 5%-ot, akkor 1 pont;
a 9%-ot, akkor 2 pont;
a 13%-ot, akkor 3 pont

Pénzügyi stabilitás (működési bevételek fedezik-e a működési kiadásokat)

3 pont

Beruházás befejezését követő első évre vonatkozóan

Felhalmozási kiadások aránya meghaladja

a 10%-ot, akkor 1 pont;
a 15%-ot, akkor 2 pont;

Saját bevételek aránya

a 10%-ot, akkor 1 pont;
a 15%-ot, akkor 2 pont;

Pénzügyi stabilitás (működési bevételek fedezik-e a működési kiadásokat)

2 pont

Üzemeltetési vizsgálat

Amennyiben a személyi jellegű kifizetések a bázis évhez képest a benyújtást követő 4. évre 5% felett nőnek, akkor 5 százalékpontonként növekedésre 1 pont adható, de maximum 5 pont.

5 pont

Összesen:

20 pont

Értékelési szempont megnevezése

Értékelés módja

Értékeléshez rendelhető maximális pontszám

Természetes személy esetében

Kérelmező értékelése:

Az ügyfélnek a bázis évben a turisztikai tevékenységből származó árbevétel értéke eléri a

Szállásadás esetén (beleértve, ha szálláshely fejlesztés esetén egyéb szolgáltatás fejlesztése is történik)

600 000 Ft-ot, akkor 1 pont
800 000 Ft-ot, akkor 2 pont
1 millió Ft-ot, akkor 3 pont
1,2 millió Ft-ot, akkor 4 pont

Falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)

200 000 Ft-ot, akkor 1 pont
400 000 Ft-ot, akkor 2 pont
600 000 Ft-ot, akkor 3 pont
800 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Lovas-, bor-, vadász- és erdei, horgász turisztikai fejlesztés esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)

600 000 Ft-ot, akkor 1 pont
800 000 Ft-ot, akkor 2 pont
1 millió Ft-ot, akkor 3 pont
1,2 millió Ft-ot, akkor 4 pont

Több szolgáltatás működtetése esetén azon szolgáltatás kell figyelembe venni, amelyből az ügyfélnek a nagyobb árbevétele származik.

Kihasználtság vizsgálata:

Szállásadás esetén (beleértve, ha szálláshely fejlesztés esetén egyéb szolgáltatás fejlesztése is történik)
Amennyiben az ügyfél által a bázis évben a dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott egy vendégszobára (függetlenül a férőhelyek számától) eső turisztikai árbevétele eléri a:

200 000 Ft-ot, akkor 2 pont
250 000 Ft-ot, akkor 3 pont
300 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)
Amennyiben az ügyfél által a bázis évben a dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott átlagos havi árbevétele az agroturisztikai szolgáltató tevékenyből eléri a:

20 000 Ft-ot, akkor 2 pont
30 000 Ft-ot, akkor 3 pont
40 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Lovas-, bor-, vadász- és erdei, horgász turisztikai fejlesztés esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)
Amennyiben az ügyfél által a bázis évben a dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott átlagos havi árbevétele a turisztikai szolgáltató tevékenyből eléri a:

40 000 Ft-ot, akkor 2 pont
60 000 Ft-ot, akkor 3 pont
80 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Több szolgáltatás esetén nagyobb összeghatárokat kell figyelembe venni.

Amennyiben az ügyfél kihasználtság mutatója (szezonális üzemelés esetén 100 nappal, egész éves (300 nappal) üzemeléssel számolva a 100%-ot) a fejlesztést megelőző két év átlagában

10% felett van, akkor 1 pont; ha
15% felett van, akkor 2 pont.
Ha nem állapítható meg kihasználtság, akkor 0 pont.

Üzemeltetési vizsgálat

Amennyiben az ügyfél kihasználtság mutatója a fejlesztést követő 4 évben

10%-kal haladja meg a bázis év (a fejlesztési megelőző év) adatát, akkor 1 pont;
ha 20%-kal, akkor 2 pont.
Induló szolgáltató esetében ha a kihasználtság eléri a 10%-ot akkor 1 pont, ha a 15%-ot, akkor 2 pont.

Ha az ügyfélnek a benyújtást követő 3 évben realizált árbevétele, (egyéni vállalkozók esetében az adóalapba beszámított bevétele) a benyújtás évében tervezett (bázis év) árbevételéhez képest a növekmények értéke eléri a támogatás

0,4-szeresét, akkor 2 pont, ha
0,6-szorosát, akkor 4 pont.

Amennyiben az ügyfél dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott falusi turizmusból származó árbevétele a határozatot követő 4. évben a bázis évhez képest

Szállásadás esetén (beleértve, ha szálláshely fejlesztés esetén egyéb szolgáltatás fejlesztése is történik)

20%-kal nagyobb mértékben bővül, akkor 2 pont, ha
40%-kal nagyobb mértékben, akkor 4 pont.
Induló szállásadó esetében, ha a bevétel eléri
az 1 200 000 Ft-ot, akkor 2 pont, ha
az 1 600 000 Ft-ot akkor 4 pont.

Falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)

20%-kal nagyobb mértékben bővül, akkor 2 pont, ha
40%-kal nagyobb mértékben, akkor 4 pont.
Induló szolgáltató esetében, ha a bevétel eléri
a 600 000 Ft-ot, akkor a 2 pont, ha a 800 000 Ft-ot, akkor 4 pont.

Lovas-, bor-, vadász- és erdei, horgász turisztikai fejlesztés esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)

20%-kal nagyobb mértékben bővül, akkor 2 pont, ha
40%-kal nagyobb mértékben, akkor 4 pont.
Induló szolgáltató esetében, ha a bevétel eléri
az 1 200 000 Ft-ot, akkor 2 pont, ha
az 1 600 000 Ft-ot akkor 4 pont.

Több szolgáltatás esetén nagyobb összeghatárokat kell figyelembe venni.

Egyéni vállalkozó, mikrovállalkozás esetén

Kérelmező értékelése:

Az ügyfélnek a bázis évben a turisztikai tevékenységből az egy alkalmazottra jutó árbevétel (egyéni vállalkozások esetében az adóalapba beszámított árbevétel) értékének vizsgálata

Meghaladja a 3 millió forintot akkor 1 pont,
ha a 4 millió forintot, akkor 2 pont,
ha az 5 millió forintot 3 pont,
ha a 6 millió forintot, akkor 4 pont.
Amennyiben nincsen alkalmazott, vagy az érték 3 millió forint alatt van akkor 0 pont.
Induló szállásadó/szolgáltató esetében a számítást a pályázat és az azt követő 2 évi terv átlaga alapján kell elvégezni.

Kihasználtság vizsgálata

Szállásadás esetén (beleértve, ha szálláshely fejlesztés esetén egyéb szolgáltatás fejlesztése is történik)
Amennyiben az ügyfél által a bázis évben a dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott egy vendégszobára (függetlenül a férőhelyek számától) eső turisztikai árbevétele eléri a:

200 000 Ft-ot, akkor 2 pont
250 000 Ft-ot, akkor 3 pont
300 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)
Amennyiben az ügyfél által a bázis évben a dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott átlagos havi árbevétele az agroturisztikai szolgáltató tevékenyből eléri a:

20 000 Ft-ot, akkor 2 pont
30 000 Ft-ot, akkor 3 pont
40 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Lovas-, bor-, vadász- és erdei, horgász turisztikai fejlesztés esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)
Amennyiben az ügyfél által a bázis évben a dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott átlagos havi árbevétele a turisztikai szolgáltató tevékenyből eléri a:

40 000 Ft-ot, akkor 2 pont
60 000 Ft-ot, akkor 3 pont
80 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Több szolgáltatás esetén nagyobb összeghatárokat kell figyelembe venni.

Amennyiben az ügyfél kihasználtság mutatója (szezonális üzemelés esetén 100 nappal, egész éves üzemelés esetén 300 nappal számolva a 100%-ot) a fejlesztést megelőző két év átlagában

10% felett van, akkor 1 pont; ha
15%felett van, akkor 2 pont.
Ha nem állapítható meg kihasználtság, akkor 0 pont.

Üzemeltetési vizsgálat

Amennyiben az ügyfél kihasználtság mutatója a fejlesztést követő
4 évben

10%-kal haladja meg a bázis év (a fejlesztési megelőző év) adatát, akkor 1 pont;
ha 20%-kal, akkor 2 pont.
Induló szolgáltató esetében ha a kihasználtság eléri a
10%-ot akkor 1 pont, ha a 15%-ot, akkor 2 pont.

Ha az ügyfélnek a benyújtást követő 3 évben realizált árbevétele, (egyéni vállalkozók esetében az adóalapba beszámított bevétele) a benyújtás évében tervezett (bázis év) árbevételéhez képest a növekmények értéke eléri a támogatás

0,4-szeresét, akkor 2 pont, ha
0,6-szorosát, akkor 4 pont.

Amennyiben az ügyfél dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott falusi turizmusból származó árbevétele a határozatot követő 4. évben a bázis évhez képest

Szállásadás esetén (beleértve, ha szálláshely fejlesztés esetén egyéb szolgáltatás fejlesztése is történik)

20%-kal nagyobb mértékben bővül, akkor 2 pont, ha
40%-kal nagyobb mértékben, akkor 4 pont.
Induló szállásadó esetében, ha a bevétel eléri
az 1 200 000 Ft-ot, akkor 2 pont, ha
az 1 600 000 Ft-ot akkor 4 pont.

Falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)

20%-kal nagyobb mértékben bővül, akkor 2 pont, ha
40%-kal nagyobb mértékben, akkor 4 pont.
Induló szolgáltató esetében, ha a bevétel eléri
a 600 000 Ft-ot, akkor a 2 pont, ha
a 800 000 Ft-ot, akkor 4 pont.

Lovas-, bor-, vadász- és erdei, horgász turisztikai fejlesztés esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)

20%-kal nagyobb mértékben bővül, akkor 2 pont, ha
40%-kal nagyobb mértékben, akkor 4 pont.
Induló szolgáltató esetében, ha a bevétel eléri
az 1 200 000 Ft-ot, akkor 2 pont, ha
az 1 600 000 Ft-ot akkor 4 pont.

Több szolgáltatás esetén nagyobb összeghatárokat kell figyelembe venni.

Pénzügyi terv összesen

20 pont


* Amennyiben a támogatási kérelem benyújtásának nem feltétele üzleti vagy működtetési és fenntarthatósági terv készítése,, a kérelem elbírálása során az értékelésre adott pontokat arányosan kell figyelembe venni

3. Az R. 1. számú mellékletének „1.82. Szigetköz Mosoni-sík Leader Egyesület területén alkalmazandó pontozás” alcím alatti táblázatok helyébe a következő táblázatok lépnek:

(1.82 Szigetköz Mosoni-sík Leader Egyesület területén alkalmazandó pontozás)
„”

SZAKMAI SZEMPONTOK

Értékelési szempont megnevezése

Értékelés módja

Értékeléshez rendelhető pontszám

1. A fejlesztés helyi, térségi hagyományos (a térségben történelmi vagy kulturális múlttal rendelkező,) mesterségek alapján, tevékenységek, természeti és kulturális értékek bemutatására irányul

Kérelem alapján

– Igen, a kérelemnek részét képezi a fenti értékek közül két típus bemutatása

10 pont

– Igen, a kérelemnek részét képezi a fenti értékek közül egy típus bemutatása

7 pont

– Igen, a fenti, de máshol/más tulajdonában álló értékek közül legalább egyet – együttműködési megállapodás alapján vagy saját szervezésben – programként tervez bemutatni

4 pont

– Nem

0 pont

2. A fejlesztés helyszínének kistérségben van-e természeti, kulturális vagy egyéb nemzetközi, országos vagy regionális jelentőségű turisztikai vonzerő:

Kérelem alapján

– Igen a kérelemnek részét képezi egy nemzetközi vagy országos jelentőségű turisztikai vonzerő bemutatása;

10 pont

– Igen a kérelemnek részét képezi egy regionális jelentőségű turisztikai vonzerő bemutatása;

5 pont

A fejlesztés térségében nincs turisztikai vonzerő.

0 pont

3. A térség turisztikai kínálatában jön-e létre új típusú vagy kínálatbővítő szolgáltatás:

Kérelem alapján

– Igen

5 pont

– Nem

2 pont

4. Az ügyfél az üzemeltetési időszak alatt együttműködés keretében kívánja a fejlesztést megvalósítani:

Együttműködési megállapodás

– Igen

10 pont

– Nem

0 pont

Összesen:

35 pont

HORIZONTÁLIS SZEMPONTOK

Értékelési szempont megnevezése

Értékelés módja

Értékeléshez rendelhető pontszám

5. A kérelem benyújtását megelőző 12 hónap átlag létszámához képest a foglalkoztatottak számának bővítése a fejlesztés hatására
Igényelt támogatás összege/új munkahelyek száma.

Pénzügyi terv alapján

– 0–20 000 000 Ft/új munkahely

12 pont

– 20 000 001–40 000 000 Ft/új munkahely

10 pont

– 40 000 001–50 000 000 Ft/új munkahely

8 pont

– Nem hoz létre új munkahelyet

6 pont

6. Foglalkoztat hátrányos helyzetű és/vagy a 177/2005 évi Kormány rendelet 2. § e) pontja szerinti megváltozott munkavégző képességű és (vagy pályakezdő munkavállalót (pályakezdő fiatal, női, fogyatékkal élő, gyesről gyedről visszatérő munkavállalót)

Nyilatkozat

– Legalább két fő munkavállalót foglalkoztat (beleértve az önfoglalkoztatást)

10 pont

– Legalább egy fő munkavállalót foglalkoztat (beleértve az önfoglalkoztatást)

5 pont

– Nem foglalkoztat

0 pont

7. A beruházás hátrányos helyzetű területen valósul meg:

Kormányrendeletek mellékletei alapján

– Igen

0 pont

– Nem

0 pont

8. A fejlesztés helye szerinti település állandó lakosainak száma:

A kérelem benyújtásának évében január 1-jén hatályos KSH adatok alapján (települési lakosságszám több település összefogásával megvalósuló fejlesztés esetén összeadódik)

– 1000 fő alatti

5 pont

– 1001–3000 fő

4 pont

– 3000 fő feletti

3 pont

9. A beruházással érintett épületek (kiszolgáló létesítmények) vagy szolgáltatás akadálymentesítése is megtörténik:

Kérelem, tervdokumentácó alapján

– Minden, a kérelemben megfogalmazott, e rendeletben támogatható tevékenység keretében megvalósuló fejlesztés teljes (nem csak a mozgássérültek részére, hanem egyéb fogyatékkal élő számára is biztonságosan használhatóvá válik az épület) akadálymentesítésére sor kerül

5 pont

– Sor kerül benne akadálymentesítésre, de nem az összes beruházás tekintetében, vagy nem teljes akadálymentesítés történik

4 pont

– Nem történik akadálymentesítés

3 pont

10. A támogatás révén tervezett új tevékenység vagy beruházás során alkalmaz energiahatékonyság követelményeit, a megújuló erőforrások használatát vagy a környezetbarát és környezetkímélő technológiák alkalmazásainak szempontjait:

Kérelem, tervdokumentáció alapján

– Igen

5 pont

– Nem

3 pont

11. A fejlesztés hozzájárul a természeti értékeket, a természeti és kulturális jellegzetességek hosszú távú megőrzéséhez, a fejlesztés által érinett – helyben élő, dolgozó emberek környezetének, életminőségének javításához:

Kérelem alapján

– Igen

10 pont

– Nem

0 pont

FEJLESZTÉS KOMPLEXITÁSA

Értékelési szempont megnevezése

Értékelés módja

Értékeléshez rendelhető pontszám

12. Komplex (egymást kiegészítő) szolgáltatás kiépítését célozza meg a kérelem (célterületek kapcsolódása alapján)

Kérelem alapján

– Kettő vagy több célterületre irányul

3 pont

– Egy célterületre irányul

0 pont

13. A kérelem HVS-hez való illeszkedése:

HVS alapján

– A kérelemben megjelölt fejlesztés illeszkedik a HVS-hez

20 pont

– A kérelemben megjelölt fejlesztés nem illeszkedik a HVS-hez

10 pont

14. A kérelem tárgya egy a HVS-ben megjelölt komplex projekt megvalósít segiti elő:

Kérelem, HVS alapján

– Igen

5 pont

– Nem

3 pont

Összesen:

75 pont

PÉNZÜGYI SZEMPONTOK (PONTSZÁM NEM VÁLTOZTATHATÓ)

Pénzügyi terv

max. 20 pont

Működési és fenntartási terv

max. 30 +10 pont

Maximális

60 pont

PÉNZÜGYI SZEMPONTOK

Értékelési szempont megnevezése

Értékelés módja
(Ellenőrzés módja)

Értékeléshez rendelhető maximális pontszám

Önkormányzat, önkormányzati társulás, non-porfit szervezet, egyházi jogi személy esetén

Kérelmező értékelése

Bázis évre vonatkozóan

Felhalmozási kiadások aránya meghaladja

az 5%-ot, akkor 1 pont;
a 9%-ot, akkor 2 pont;
a 13%-ot, akkor 3 pont.

Saját bevételek aránya meghaladja

az 5%-ot, akkor 1 pont;
a 9%-ot, akkor 2 pont;
a 13%-ot, akkor 3 pont

Pénzügyi stabilitás (működési bevételek fedezik-e a működési kiadásokat)

3 pont

Beruházás befejezését követő első évre vonatkozóan

Felhalmozási kiadások aránya meghaladja

a 10%-ot, akkor 1 pont;
a 15%-ot, akkor 2 pont;

Saját bevételek aránya

a 10%-ot, akkor 1 pont;
a 15%-ot, akkor 2 pont;

Pénzügyi stabilitás (működési bevételek fedezik-e a működési kiadásokat)

2 pont

Üzemeltetési vizsgálat

Amennyiben a személyi jellegű kifizetések a bázis évhez képest a benyújtást követő 4. évre 5% felett nőnek, akkor 5 százalékpontonként növekedésre 1 pont adható, de maximum 5 pont.

5 pont

Összesen:

20 pont

Értékelési szempont megnevezése

Értékelés módja

Értékeléshez rendelhető maximális pontszám

Természetes személy esetében

Kérelmező értékelése:

Az ügyfélnek a bázis évben a turisztikai tevékenységből származó árbevétel értéke eléri a

Szállásadás esetén (beleértve, ha szálláshely fejlesztés esetén egyéb szolgáltatás fejlesztése is történik)

600 000 Ft-ot, akkor 1 pont
800 000 Ft-ot, akkor 2 pont
1 millió Ft-ot, akkor 3 pont
1,2 millió Ft-ot, akkor 4 pont

Falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)

200 000 Ft-ot, akkor 1 pont
400 000 Ft-ot, akkor 2 pont
600 000 Ft-ot, akkor 3 pont
800 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Lovas-, bor-, vadász- és erdei, horgász turisztikai fejlesztés esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)

600 000 Ft-ot, akkor 1 pont
800 000 Ft-ot, akkor 2 pont
1 millió Ft-ot, akkor 3 pont
1,2 millió Ft-ot, akkor 4 pont

Több szolgáltatás működtetése esetén azon szolgáltatás kell figyelembe venni, amelyből az ügyfélnek a nagyobb árbevétele származik.

Kihasználtság vizsgálata:

Szállásadás esetén (beleértve, ha szálláshely fejlesztés esetén egyéb szolgáltatás fejlesztése is történik)
Amennyiben az ügyfél által a bázis évben a dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott egy vendégszobára (függetlenül a férőhelyek számától) eső turisztikai árbevétele eléri a:

200 000 Ft-ot, akkor 2 pont
250 000 Ft-ot, akkor 3 pont
300 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)
Amennyiben az ügyfél által a bázis évben a dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott átlagos havi árbevétele az agroturisztikai szolgáltató tevékenyből eléri a:

20 000 Ft-ot, akkor 2 pont
30 000 Ft-ot, akkor 3 pont
40 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Lovas-, bor-, vadász- és erdei, horgász turisztikai fejlesztés esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)
Amennyiben az ügyfél által a bázis évben a dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott átlagos havi árbevétele a turisztikai szolgáltató tevékenyből eléri a:

40 000 Ft-ot, akkor 2 pont
60 000 Ft-ot, akkor 3 pont
80 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Több szolgáltatás esetén nagyobb összeghatárokat kell figyelembe venni.

Amennyiben az ügyfél kihasználtság mutatója (szezonális üzemelés esetén 100 nappal, egész éves (300 nappal) üzemeléssel számolva a 100%-ot) a fejlesztést megelőző két év átlagában

10% felett van, akkor 1 pont; ha
15% felett van, akkor 2 pont.
Ha nem állapítható meg kihasználtság, akkor 0 pont.

Üzemeltetési vizsgálat

Amennyiben az ügyfél kihasználtság mutatója a fejlesztést követő 4 évben

10%-kal haladja meg a bázis év (a fejlesztési megelőző év) adatát, akkor 1 pont;
ha 20%-kal, akkor 2 pont.
Induló szolgáltató esetében ha a kihasználtság eléri a 10%-ot akkor 1 pont, ha a 15%-ot, akkor 2 pont.

Ha az ügyfélnek a benyújtást követő 3 évben realizált árbevétele, (egyéni vállalkozók esetében az adóalapba beszámított bevétele) a benyújtás évében tervezett (bázis év) árbevételéhez képest a növekmények értéke eléri a támogatás

0,4-szeresét, akkor 2 pont, ha
0,6-szorosát, akkor 4 pont.

Amennyiben az ügyfél dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott falusi turizmusból származó árbevétele a határozatot követő 4. évben a bázis évhez képest

Szállásadás esetén (beleértve, ha szálláshely fejlesztés esetén egyéb szolgáltatás fejlesztése is történik)

20%-kal nagyobb mértékben bővül, akkor 2 pont, ha
40%-kal nagyobb mértékben, akkor 4 pont.
Induló szállásadó esetében, ha a bevétel eléri
az 1 200 000 Ft-ot, akkor 2 pont, ha
az 1 600 000 Ft-ot akkor 4 pont.

Falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)

20%-kal nagyobb mértékben bővül, akkor 2 pont, ha
40%-kal nagyobb mértékben, akkor 4 pont.
Induló szolgáltató esetében, ha a bevétel eléri
a 600 000 Ft-ot, akkor a 2 pont, ha
a 800 000 Ft-ot, akkor 4 pont.

Lovas-, bor-, vadász- és erdei, horgász turisztikai fejlesztés esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)

20%-kal nagyobb mértékben bővül, akkor 2 pont, ha
40%-kal nagyobb mértékben, akkor 4 pont.
Induló szolgáltató esetében, ha a bevétel eléri
az 1 200 000 Ft-ot, akkor 2 pont, ha
az 1 600 000 Ft-ot akkor 4 pont.

Több szolgáltatás esetén nagyobb összeghatárokat kell figyelembe venni.

Egyéni vállalkozó, mikrovállalkozás esetén

Kérelmező értékelése:

Az ügyfélnek a bázis évben a turisztikai tevékenységből az egy alkalmazottra jutó árbevétel (egyéni vállalkozások esetében az adóalapba beszámított árbevétel) értékének vizsgálata

Meghaladja a 3 millió forintot akkor 1 pont,
ha a 4 millió forintot, akkor 2 pont,
ha az 5 millió forintot 3 pont,
ha a 6 millió forintot, akkor 4 pont.
Amennyiben nincsen alkalmazott, vagy az érték 3 millió forint alatt van akkor 0 pont. Induló szállásadó) szolgáltató esetében a számítást a pályázat és az azt követő 2 évi terv átlaga alapján kell elvégezni.

Kihasználtság vizsgálata

Szállásadás esetén (beleértve, ha szálláshely fejlesztés esetén egyéb szolgáltatás fejlesztése is történik)
Amennyiben az ügyfél által a bázis évben a dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott egy vendégszobára (függetlenül a férőhelyek számától) eső turisztikai árbevétele eléri a:

200 000 Ft-ot, akkor 2 pont
250 000 Ft-ot, akkor 3 pont
300 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)
Amennyiben az ügyfél által a bázis évben a dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott átlagos havi árbevétele az agroturisztikai szolgáltató tevékenyből eléri a:

20 000 Ft-ot, akkor 2 pont
30 000 Ft-ot, akkor 3 pont
40 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Lovas-, bor-, vadász- és erdei, horgász turisztikai fejlesztés esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)
Amennyiben az ügyfél által a bázis évben a dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott átlagos havi árbevétele a turisztikai szolgáltató tevékenyből eléri a:

40 000 Ft-ot, akkor 2 pont
60 000 Ft-ot, akkor 3 pont
80 000 Ft-ot, akkor 4 pont

Több szolgáltatás esetén nagyobb összeghatárokat kell figyelembe venni.

Amennyiben az ügyfél kihasználtság mutatója (szezonális üzemelés esetén 100 nappal, egész éves üzemelés esetén 300 nappal számolva a 100%-ot) a fejlesztést megelőző két év átlagában

10% felett van, akkor 1 pont; ha
15%felett van, akkor 2 pont.
Ha nem állapítható meg kihasználtság, akkor 0 pont.

Üzemeltetési vizsgálat

Amennyiben az ügyfél kihasználtság mutatója a fejlesztést követő 4 évben

10%-kal haladja meg a bázis év (a fejlesztési megelőző év) adatát, akkor 1 pont;
ha 20%-kal, akkor 2 pont.
Induló szolgáltató esetében ha a kihasználtság eléri a
10%-ot akkor 1 pont, ha a 15%-ot, akkor 2 pont.

Ha az ügyfélnek a benyújtást követő 3 évben realizált árbevétele, (egyéni vállalkozók esetében az adóalapba beszámított bevétele) a benyújtás évében tervezett (bázis év) árbevételéhez képest a növekmények értéke eléri a támogatás

0,4-szeresét, akkor 2 pont, ha
0,6-szorosát, akkor 4 pont.

Amennyiben az ügyfél dokumentálható, bizonylatokkal alátámasztott falusi turizmusból származó árbevétele a határozatot követő 4. évben a bázis évhez képest

Szállásadás esetén (beleértve, ha szálláshely fejlesztés esetén egyéb szolgáltatás fejlesztése is történik)

20%-kal nagyobb mértékben bővül, akkor 2 pont, ha
40%-kal nagyobb mértékben, akkor 4 pont.
Induló szállásadó esetében, ha a bevétel eléri
az 1 200 000 Ft-ot, akkor 2 pont, ha
az 1 600 000 Ft-ot akkor 4 pont.

Falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)

20%-kal nagyobb mértékben bővül, akkor 2 pont, ha
40%-kal nagyobb mértékben, akkor 4 pont.
Induló szolgáltató esetében, ha a bevétel eléri
a 600 000 Ft-ot, akkor a 2 pont, ha
a 800 000 Ft-ot, akkor 4 pont.

Lovas-, bor-, vadász- és erdei, horgász turisztikai fejlesztés esetén (amennyiben szálláshelyfejlesztés nem történik)

20%-kal nagyobb mértékben bővül, akkor 2 pont, ha
40%-kal nagyobb mértékben, akkor 4 pont.
Induló szolgáltató esetében, ha a bevétel eléri
az 1 200 000 Ft-ot, akkor 2 pont, ha
az 1 600 000 Ft-ot akkor 4 pont.

Több szolgáltatás esetén nagyobb összeghatárokat kell figyelembe venni.

Pénzügyi terv összesen

20 pont


* Amennyiben a támogatási kérelem benyújtásának nem feltétele üzleti vagy működtetési és fenntarthatósági terv készítése,, a kérelem elbírálása során az értékelésre adott pontokat arányosan kell figyelembe venni.”
1

A rendeletet a 103/2023. (XII. 20.) AM rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. december 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére