• Tartalom

174/2008. (XII. 31.) FVM rendelet

174/2008. (XII. 31.) FVM rendelet

a Tihanyi védett eredetű borról1

2014.04.11.

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés t) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

1. § Kizárólag e rendeletben meghatározott feltételek szerint készített borok esetén használható a Tihanyi védett eredetű bor elnevezés.

A szőlő származási helye

2. § (1) Tihanyi védett eredetű bort készíteni csak a Balatonfüred-Csopaki borvidéken fekvő Tihany település I. termőhelyi kataszteri osztályba sorolt területeken termett szőlőből lehet.

(2) Az a hegyközségi tag, aki védett eredetű bort kíván előállítani, ennek tényét minden év április 30-ig a hegybírónál köteles bejelenteni.

Szőlőfajta használata

3. § Tihanyi védett eredetű bor kizárólag Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Pinot noir, Zweigelt és Syrah szőlőfajtákból készíthető.

Szőlőültetvények

4. § (1) A Tihanyi védett eredetű bor előállításához a szőlőt alacsony, illetve középmagas művelésmódú ültetvényen lehet termelni. Új ültetvények telepítése esetén a tőkeszám a hektáronkénti 4000 tőkénél kevesebb, a tőtávolság pedig 0,8 méternél kisebb nem lehet.

(2) A tőkeszámot a hegybíró évente köteles ellenőrizni és a hegyközségi nyilvántartásban rögzíteni. Az ültetvények tőkehiánya nem haladhatja meg a telepítéskori tőkeszám 10%-át.

(3) A szőlő termesztéséhez a tőketerhelés a hektáronkénti 3300 tőke feletti tőkeszámú ültetvényen 1,5 kg/tőke, az ennél kevesebb tőkeszámú ültetvényeken legfeljebb 2,0 kg/tőke lehet. A termés mennyisége hektáronként nem haladhatja meg a 8 tonnát.

(4) A szőlőfürtnek épnek és egészségesnek kell lennie, a termés cukortartalmának pedig meg kell felelnie legalább a következő értékeknek:

a) Cabernet franc: 19 MM°

b) Cabernet sauvignon: 19 MM°

c) Kékfrankos: 17,5 MM°

d) Kékoportó: 17,5 MM°

e) Merlot: 19 MM°

f) Pinot noir 18 MM

g) Zweigelt: 17,5 MM°

h) Syrah 19 MM°

A szőlőtermés minősítése

5. § (1) A Balatonfüred-Csopaki borvidék Hegyközségi Tanácsa a Tihanyi védett eredetű bor előállításához felhasznált szőlő szüretének legkorábbi időpontját szőlőfajtánként meghatározza és közli a hegyközségi tagokkal.

(2) A hegybíró a szüret megkezdése előtt a helyszínen megállapítja a szőlőtermés mennyiségét, a szőlő cukorfokát, ellenőrzi a szüretelt szőlő minőségét, és a megállapított adatokat jegyzőkönyvben rögzít. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a termelő azonosító adatait, a helyszínen becsült termés mennyiségét, a refraktométerrel mért mustfokot, a termés egészségi állapotának leírását, a minősítő nevét, valamint a minősítés dátumát.

Borászati technológia

6. § (1) A Tihanyi védett eredetű bor előállítása kizárólag a Balatonfüred-Csopaki borvidék Hegyközségi Tanácsának nyilvántartásában is szereplő borászati üzemben történhet.

(2) A szőlőt a szüret napján fel kell dolgozni, és a feldolgozást más szőlőtől elkülönítetten kell végezni.

(3) A must cukortartalmát növelni csak Kékfrankos, Zweigelt, Kékoportó fajták esetében lehet.

(4) A szőlő feldolgozása során héjon erjesztést és – a rozét kivéve – legalább hat hónap fahordós érlelést kell alkalmazni.

(5) A Syrah fajta önállóan borkészítésre nem, kizárólag küvé készítésére használható.

A bor minősítése

7. § (1) A Tihanyi védett eredetű bor kötelező érzékszervi minősítését a Balatonfüred-Csopaki borvidék Hegyközségi Tanácsa által megalakított és működtetett Borbíráló Bizottság (továbbiakban: Bizottság) végzi.

(2) A hegybíró a bírálatra kerülő borból mintát vesz, amelyről mintavételi jegyzőkönyvet készít, és az ellenmintát lepecsételve a hegyközségi tagnál hagyja.

(3) A Bizottság az érzékszervi minősítést a bor származási bizonyítvány kiadásának feltételeként végzi el. A Bizottság a sikeres minősítést követően a bormintát hitelesíti és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjának megküldi a forgalomba hozatali engedély kiadása céljából. A mintához csatolni kell a minősítést igazoló jegyzőkönyvet is.

(4) A Bizottság működésének részletes szabályait a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által jóváhagyott működési szabályzat tartalmazza.

Jelölés és forgalomba hozatal

8. § (1) Az e rendelet előírásai szerint készült védett eredetű bor címkéjén fel kell tüntetni a Tihany megjelölést, továbbá a fajta nevét, vagy a küvé, illetve a rozé jelölést. A címkén feltüntethető továbbá annak az 1. számú melléklet szerinti dűlőnek a neve, amelyből a szőlő származik. A címkén csak egy dűlő neve szerepeltethető.

(2) A címkén fel kell tüntetni továbbá

a) a „Tihanyi Védett Eredetű Bor”, vagy a „Districtus Hungaricus Controllatus Tihany”, illetve ezek rövidített változatát a „Tihanyi VEB” vagy a „DHC Tihany” megjelölést;

b) a címke alsó harmadában a 2. számú melléklet szerinti grafikát.

(3) A Tihanyi védett eredetű bor csak palackozott formában kerülhet kereskedelmi forgalomba. A palackozás csak üvegpalack felhasználásával történhet. A palackozási kötelezettség nem vonatkozik a termelő által saját pincéjében, helyben fogyasztásra értékesített, saját termelésű boraira.

(4) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott jelöléseket egy látómezőben kell feltüntetni.

Borászati üzem kötelezettségei

9. § A Tihanyi védett eredetű bor palackozását végző borászati üzem

a) külön nyilvántartást vezet a védett eredetű borkészletéről és annak változásáról;

b) jelenti a védett eredetű borral kapcsolatos készletváltozást a hegybírónak;

c) lehetővé teszi és tűri a bortároló helyiségben a védett eredetű bor készletének és a palackozásra váró lédig tételek ellenőrzését, valamint a mintavételezést;

d) a palackozási szándékáról 48 órával a palackozás megkezdése előtt értesíti a hegybírót.

Ellenőrzések

10. § (1) A hegybíró a Tihanyi védett eredetű borra kiadott származási bizonyítvánnyal rendelkező borászati üzemeket rendszeresen ellenőrzi. Ennek során ellenőrzi a pincében lévő védett eredetű bor mennyiségét, tárolását, nyilvántartását.

(2) A hegybíró a borászati üzem palackozási szándékának bejelentését követően köteles a helyszínen meggyőződni a bor forgalomba hozatali engedélyében foglaltak betartásáról.

(3) A borászati üzem a védett eredetű bor további feldolgozás céljára történő értékesítése esetén, az adásvételi szerződés megkötését követő 8 napon belül köteles értesíteni a hegybírót a szerződés megkötéséről.

Jogkövetkezmények

11. § (1) Azt a hegyközségi tagot, akiről az ellenőrzés során kiderül, hogy a Tihanyi védett eredetű bor előállítására vonatkozó szabályokat nem tartotta be, a hegybíró 8 napon belül – határidő kitűzésével – határozatban felszólítja a jogellenes magatartás abbahagyására, illetve a jogsértés kiküszöbölésére.

(2) Amennyiben a hegyközségi tag az (1) bekezdésben meghatározott felszólításnak határidőben nem tesz eleget, vagy a jogsértés nem küszöbölhető ki, a jogsértő 3 évig nem kaphat Tihanyi védett eredetű borra származási bizonyítványt.

Átmeneti és záró rendelkezések

12. § E rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

13. § (1) E rendelet hatálybalépését megelőzően telepített ültetvények esetében a védett eredetű borok előállításához a szőlőt ernyő művelésmódú ültetvényen is lehet termelni.

(2) E rendelet hatálybalépését megelőzően telepített ültetvények esetében a tőkehiány nem haladhatja meg a telepítéskori tőkeszám 20%-át.

(3)2 Jelen rendeletben foglaltak a 2012. augusztus 1-jét megelőzően szüretelt szőlőből készült borok esetében alkalmazandók.

1. számú melléklet a 174/2008. (XII. 31.) FVM rendelethez

A Tihanyi védett eredetű bor címkéjén feltüntethető dűlők

 

Dűlőnév

Helyrajzi szám

1.

Farkasverem dűlő

065 és 067 hrsz

2.

Lapi dűlő

0113, 0115, 0117 és 0120 hrsz

3.

Hosszúhegy dűlő

0126 hrsz

4.

Ráta dűlő

0132 hrsz

5.

Óvári szőlők

05 hrsz

6.

Cserhegy

092–097 hrsz

2. számú melléklet a 174/2008. (XII. 31.) FVM rendelethez

1

A rendeletet a 88/2016. (XII. 29.) FM rendelet 125. § 27. pontja hatályon kívül helyezte 2017. január 1. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező rendelet 127. §-át.

2

A 13. § (3) bekezdését a 39/2014. (IV. 8.) VM rendelet 8. §-a iktatta be.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére