• Tartalom

18/2008. (HÉ 44.) IRM utasítás

18/2008. (HÉ 44.) IRM utasítás

az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az igazságügyi és rendészeti miniszter irányítása alá tartozó szervek ügyeleti szolgálatai által teljesítendő tájékoztatási kötelezettség rendjéről*

2008.11.01.
Az utasításban meghatározott rendkívüli eseményekről az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az igazságügyi és rendészeti miniszter irányítása alá tartozó szervek vezetőinek tájékoztatása, valamint a kormányügyelet felé fennálló jelentési kötelezettség teljesítése, továbbá a rendkívüli eseményekkel összefüggő szükséges és halaszthatatlan intézkedések megtétele, a biztonságot súlyosan veszélyeztető jelenségekre és eseményekre való gyors és hatékony reagálás feltételeinek megteremtése érdekében az Alkotmány 37. § (2) bekezdése, a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 5. § (1) bekezdés a) pontja, a büntetés-végrehajtási szervezetről szóló 1995. évi CVII. törvény 3. § (2) bekezdés b) pontja, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatáról szóló 49/1995. (V. 4.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalról szóló 162/1999. (XI. 19.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. Az utasítás hatálya a rendőrségre, a büntetés-végrehajtási szervezetre, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatára (a továbbiakban: RSZVSZ), a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalra (a továbbiakban: BÁH) és alárendelt szerveikre, valamint a Rendőrtiszti Főiskolára, és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Oktatási Főigazgatóságra, és az alárendeltségébe tartozó oktatási intézményekre (a továbbiakban együtt: oktatási intézmények), továbbá az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (a továbbiakban: IRM) központi ügyeleti szolgálatát ellátó Védelmi Igazgatási és Ügyeleti Osztályra (a továbbiakban: Ügyelet) terjed ki.

2. A tájékoztatási kötelezettség körébe tartozó eseményeket az utasítás Melléklete tartalmazza.

3. A Mellékletben felsorolt eseményekről a Rendőrség szerveinél működő ügyeleti szolgálatok az Országos Rendőr-főkapitányság (a továbbiakban: ORFK) ügyelete, a büntetés-végrehajtási szervek a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (a továbbiakban: BVOP) ügyelete útján, a BÁH központi ügyeleti szolgálata, és az RSZVSZ folyamatosan, az oktatási intézmények pedig a 8. pontban foglaltakat figyelembe véve tájékoztatják az Ügyeletet.
4. A Mellékletben meghatározott eseményekről az Ügyeletet a következők szerint kell tájékoztatni:
a) az események elsődleges adatait – a hírforrás megjelölésével – azonnal, majd az ellenőrzést követően ismételten telefonon,
b) az élet és anyagi javak mentésére, a veszélyhelyzet elhárítása érdekében tett további intézkedéseket telefonon folyamatosan,
c) a mentési és kárelhárítási munka befejezése, a helyszíni szemle megtartása után az eseményt, az előidéző okokat, következményeket, a megtett intézkedések addigi eredményét azonnal telefonon, majd írásban.

5. A Mellékletben meghatározott eseményekről a tények és adatok, azok megállapítása és ellenőrzése, az esetleg szükségessé váló intézkedések megtétele után a napi összefoglalókban, írásban kell tájékoztatást adni és e-mailben továbbítani.

6. Minden olyan eseményről, amelyről az Ügyelet kéri, az utasítás hatálya alá tartozó szerv ügyeletének írásban tájékoztatást kell adni.

7. Az ORFK, a BVOP és a BÁH központi ügyeletei mindennap összefoglaló jelentést készítenek az előző nap 00.00 órától 24.00 óráig bekövetkezett, a Mellékletben felsorolt eseményekről és az azokkal összefüggésben végrehajtott intézkedésekről. Az összefoglaló jelentést 05.45 óráig megküldik az Ügyeletnek. Amennyiben a jelentéstételi kötelezettség alá tartozó esemény nem következett be, a jelentést „rendkívüli esemény nem történt” tartalommal kell megküldeni.

8. Az oktatási intézmények napi írásos összefoglalót a Mellékletben felsorolt eseményekről szükség szerint készítenek. Az oktatási intézmények ügyeleti szolgálatai a bekövetkezett eseményekről szóban, majd azok elsődleges kivizsgálását követően még aznap, legkésőbb az azt következő munkanap 05.45 óráig írásban adnak tájékoztatást az Ügyeletnek.

9. Az Ügyelet az eseményről történt tudomásszerzést követően telefonon szóban vagy SMS-ben haladéktalanul tájékoztatja
a) a Mellékletben felsorolt eseményekről elsőként a minisztert, majd a rendészeti államtitkárt, a rendészeti szakállamtitkárt, a kormányügyeletest, illetve a Rendészeti Felügyeleti és Tervezési Főosztály, valamint a Rendészeti Igazgatási Főosztály vezetőjét, és az általuk meghatározott szervet, illetve személyt;
b) a Melléklet 5., 10., 13., 23., 28–32. pontjában meghatározott eseményekről a fentiek után Kormányzati Koordinációs Bizottság Titkársága titkárságvezetőjét is.
10. Az Ügyelet a napi eseményekről 07.30 óráig a rendészeti szakállamtitkár által jóváhagyott formában Napi Tájékoztató Jelentést készít, és elektronikus úton továbbítja a rendészeti szakállamtitkár által meghatározott, a rendészeti államtitkár által jóváhagyott körben az IRM állami vezetőinek és vezető beosztású köztisztviselőinek.

11. Jelentés, illetőleg tájékoztatás során fokozott figyelmet kell fordítani az államtitok és a szolgálati titok, valamint a személyes adatok védelmére, az adatkezelési és adatátviteli előírások megtartására.

12. Az Ügyelet és az utasítás hatálya alá tartozó egyéb szervek központi ügyeletei kötelesek egymást haladéktalanul tájékoztatni a tudomásukra jutott, a másik szerv hatáskörébe tartozó és intézkedést igénylő eseményről, információról.

13. Az Ügyelet gondoskodik a kormányügyeletes 9. pont a) alpontja szerint történő tájékoztatásának (a továbbiakban: azonnali tényközlő jelentés) elektronikus naplózásáról.

14. Az azonnali tényközlő jelentés az Ügyelet megnevezésének és a jelentést tevő nevének, hivatali (szolgálati) beosztásának megjelölésével – az ismert körülményektől és a rendelkezésre álló adatoktól függően – tartalmazza
a) az esemény Melléklet szerinti megnevezését, illetve az összetett vagy új típusú helyzet meghatározását;
b) a kialakult helyzet biztonsági szempontból lényeges ismérveit, ennek keretében a hely és időpont megjelölését, a kiváltó okokat, a várható hatásterületet, a prognosztizálható lefolyást és hatásokat;
c) az emberéletben, a vagyoni javakban, a természeti és épített környezetben esetleg bekövetkezhető vagy bekövetkezett veszteségeket és károkat;
d) a jelentés időpontjában már megtett, illetve elrendelt intézkedéseket, azok elrendelőjének nevét és beosztását;
e) a megelőzéshez, az elhárításhoz vagy a védekezéshez szükséges feltételek rendelkezésre állását vagy elégtelenségét;
f) annak jelzését, hogy véleményünk szerint szükség van-e halaszthatatlan kormányzati beavatkozásra, vagy kommunikációs intézkedésre.

15. Ha az azonnali tényközlő jelentés megtétele minősített adat továbbítását tenné szükségessé, továbbá, ha jogszabályon vagy nemzetközi szerződésen alapuló biztonsági előírás vagy intézkedési terv az értesítés rendjét másként szabályozza, ilyen esetben a távbeszélőn továbbított azonnali tényközlő jelentés a biztonsági kihívás típusára, helyére és időpontjára, valamint a megtett intézkedésre korlátozódik.

16. Az Ügyelet a kormányügyeletes felhívására köteles a rendelkezésére álló kiegészítő adatokat és információkat rendelkezésre bocsátani, a rendészeti államtitkár jóváhagyását követően. A kormányügyeletes indokolt esetben az Ügyelettől kérheti az azonnali tényközlő jelentés elektronikus úton történő megküldését is. A további adatszolgáltatás csak a 15. pontban meghatározott okból tagadható meg.

17. Az utasítás hatálya alá tartozó szervek vezetői a szervek ügyeletei közötti együttműködés rendjének kialakításáról haladéktalanul, továbbá az utasítás végrehajtásáról folyamatosan gondoskodnak.

18. A kormányügyeletes tájékoztatásáért és a jelentés szakszerűségéért a rendészeti szakállamtitkár felelős.

19. Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Belügyminisztérium, a minisztériumi szervek és a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetek ügyeleti rendszeréről, a rendkívüli események jelentési kötelezettségének rendjéről szóló 24/1999. (BK 15.) számú BM utasítás hatályát veszti.


Dr. Draskovics Tibor s. k.,
igazságügyi és rendészeti miniszter

Melléklet a 18/2008. (HÉ 44.) IRM utasításhoz

Tájékoztatási kötelezettség körébe tartozó események

Az ország biztonságát vagy közrendjét súlyosan veszélyeztető események

1. Idegen hatalomnak a Magyar Köztársaság alkotmányos rendje, függetlensége, területi sérthetetlensége elleni fegyveres támadás vagy annak közvetlen veszélyére utaló cselekmény.

2. A szomszédos és az európai uniós országokban kirobbant háborúval, fegyveres konfliktussal kapcsolatos, a Magyar Köztársaság határának vagy légterének közvetett veszélyeztetettségére utaló esemény, nagy anyagi kárt okozó elemi csapás, nagyobb tűzeset, ipari vagy természeti katasztrófa, tömegszerencsétlenség, környezetszennyezés, sugárzó és radioaktív anyaggal kapcsolatos esemény, valamint ezek nagy valószínűséggel történő bekövetkezésének veszélyére utaló esemény, amennyiben az a Magyar Köztársaság biztonságát súlyosan veszélyezteti vagy veszélyeztetheti.

3. Az állam és az emberiség elleni bűncselekmény [a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) X. és XI. fejezet].

4. A légi jármű hatalomba kerítése, illetve annak előkészülete és kísérlete [Btk. 262. §].

5. A terrorcselekmény előkészülete, kísérlete, elkövetése [Btk. 261. §].

6. A közveszélyokozás [Btk. 259. §], a közérdekű üzem megzavarása [Btk. 260. §], ha feltehetően különösen nagy vagyoni hátrány keletkezhet.

7. Az államtitoksértés [Btk. 221. §].

8. A szolgálati titoksértés [Btk. 222. §].

9. Az ország határán történt provokáció, fegyveres vagy egyéb erőszakos területsértés; a légi járművek szándékos, engedély nélküli berepülése, a légtérsértés. Az erőszakos fegyveres vagy tömeges illegális határátlépés. Az államhatár, a határfolyók mederviszonyainak jogellenes megváltoztatása. A súlyosabb határrendsértés (átkényszerítés, átlövés, átható robbanás, tűzátterjedés, környezetszennyezés).

10. Az élet- és vagyonbiztonságot tömeges mértékben veszélyeztető súlyos cselekmény, ezek közvetlen veszélye, a nagy anyagi kárt okozó elemi csapás, nagyobb tűzeset, ipari vagy természeti katasztrófa, tömegszerencsétlenség, valamint ezek nagy valószínűséggel történő bekövetkezésének veszélyére utaló esemény.

11. A lőfegyverrel, robbanóanyaggal, robbantószerrel elkövetett támadás, függetlenül attól, hogy sérülést okozott-e vagy sem.

12. A közveszéllyel (pl.: robbantással) fenyegetés, ha az közterület, nyilvános hely vagy közforgalmi közlekedési eszköz, illetve közigazgatási vagy népképviseleti szerv elhelyezésére szolgáló épület ellen irányul [Btk. 270/A. §].

13. Emberre vagy állatra veszélyes, járványos megbetegedés fellépése, egészséget károsító körülmény tömeges bekövetkezése.



A közérdeklődésre számot tartó események

14. A köztársasági elnökkel, az Országgyűlés elnökével, a miniszterelnökkel, a Legfelsőbb Bíróság elnökével, az Alkotmánybíróság elnökével vagy tagjával, az Állami Számvevőszék elnökével, a Magyar Nemzeti Bank elnökével, a legfőbb ügyésszel, országgyűlési biztossal, országgyűlési képviselővel, miniszterrel, államtitkárral, szakállamtitkárral, polgármesterrel, parlamenti párt vezetőjével és frakcióvezetőjével, diplomáciai mentességet élvező személlyel, nagyobb létszámú, előre be nem jelentett katonai csoport beutazásával, hivatalos külföldi delegáció tagjával, mindezek lakóhelyével, munkahelyével, közlekedésével, az általuk vezetett szervek épületével, illetve e személyek közvetlen hozzátartozójával kapcsolatos, a Mellékletben fel nem sorolt egyéb rendkívüli esemény, személyükkel kapcsolatos bűncselekmény, annak kísérlete, előkészülete, közlekedési baleset, lakásuk elleni támadás, lakásukban történt tűzeset.

15. A Köztársasági Őrezred által biztosított hazai és hazánkba érkező külföldi személy biztonságát veszélyeztető cselekmény, vagy tevékenységüket zavaró, akadályozó esemény.

16. Az Országgyűlés és Hivatala, a közigazgatási és a rendvédelmi szervek, a bíróságok, az ügyészségek, a helyi önkormányzatok, az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, az országgyűlési biztosok, a diplomáciai testületek épületeivel, a Magyar Honvédség, valamint a pártok helyiségeivel kapcsolatos, a Mellékletben fel nem sorolt egyéb rendkívüli esemény.

17. A hivatalos vagy közfeladatot ellátó személy elleni erőszak [Btk. 229–230. §].

18. A büntetés-végrehajtási intézetben, illetve rendőrségi fogdában bekövetkezett, a Mellékletben fel nem sorolt egyéb rendkívüli események közül kiemelten a fegyveresen elkövetett egyéni vagy csoportos fogolyszökés [Btk. 245. §], fogolyzendülés [Btk. 246. §], emberrablás [Btk. 175/A. §]; továbbá a katonai és rendészeti objektumok, befogadó állomások, közösségi szállások és idegenrendészeti fogdák, egyházi vagy civil emberi jogi szervezetek által fenntartott szállás rendjének súlyosabb megzavarása (pl.: étkezés megtagadása, öngyilkossági kísérlet, törvénysértő bánásmód, fertőzés, ételmérgezés, haláleset bekövetkezése, ellenszegülés).



A személy- és vagyonbiztonságot,
valamint a nemzeti vagyont érintő események

19. Ismeretlen tettes által elkövetett emberölés [Btk. 166. §], illetve e bűncselekmény minősített esetei, valamint a halált okozó testi sértés [Btk. 170. §].

20. Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés [Btk. 171. § (2) bekezdés b) pont].

21. Rendbontás [Btk. 271/A. §], ha azt a köznyugalmat súlyosan megzavarva követik el, vagy a rendbontás megszüntetése a rendőri erő igénybevételével történt.

22. Az emberrablás [Btk. 175/A. §].

23. Mesterségesen előállított vegyi, illetve biológiai anyaggal történt szándékos vagy vétlen fertőzés gyanúja, illetőleg gyanús küldeménnyel kapcsolatos esemény.

24. Ha bűncselekmény feltételezett elkövetése során lőfegyvert, csekély mennyiséget meghaladó lőszert, robbanóanyagot, robbantószert, sugárzó, mérgező anyagot vittek el.

25. A pénzügyi szervezet sérelmére, illetve pénzszállító szervezetre, vagy pénzfeladást végző személy, illetőleg pénzszállító járművek vezetői vagy kísérői ellen elkövetett támadás, kárértéktől függetlenül.

26. Egyház, múzeum vagy gyűjtemény sérelmére elkövetett bűncselekmény, ha azt feltehetően muzeális tárgy megszerzése céljából követték el, vagy vallási meggyőződést, emberi méltóságot sért.

27. Temetőben vagy temetkezési helyen elkövetett kegyeletsértő szabálysértés, illetve bűncselekmény.



A jelentős hírtartalmú közlekedési események

28. A közúton közlekedő gépjárművek

a) balesete, ha kettőnél több ember meghalt,

b) tömeges (3 vagy annál több), egy időben, egy helyen vagy rövid útszakaszon történt összeütközése, függetlenül a sérültek számától, a sérülés súlyossági fokától, a keletkezett anyagi kár nagyságától, ha az a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztette, vagy a forgalomban jelentős zavart okozott.

29. A veszélyes anyagot szállító járművek közlekedési balesete.

30. A vízi jármű balesete, amennyiben az halálos kimenetelű, jelentős környezetszennyezést okozott, a hajóút elzáródott, a jármű elsüllyedt vagy mozgásképtelenné vált.

31. Légi jármű balesete, kényszerleszállása, abban az esetben is, ha személyi sérülés nem történt.

32. A vasúti jármű balesete, ha az halálos kimenetelű, környezetszennyezést okozott, a jármű mozgásképtelenné vált vagy a vasúti pályát eltorlaszolja.

33. A határforgalom jelentős korlátozása, akadályozása, szüneteltetése, az ellenőrzés rendjének megváltoztatása, visszaállítása; más ország területén történt és a határforgalom ellenőrzését jelentősen befolyásoló vagy akadályozó esemény bekövetkezése vagy fennállása (pl.: sztrájk, két órát meghaladó várakozás, blokád).



A személyi állomány tagjaival kapcsolatos
események

34. A vétlen és tárgyra leadott lövés, valamint a fegyverhasználat.

35. Az utasítás hatálya alá tartozó szervek állományában történt elhalálozás, vagy bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatti őrizetbe vétel, illetve halált, vagy sérülést okozó közlekedési baleset részesévé válás.



Egyéb események

36. A gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvény.

37. A gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvény bejelentés nélküli vagy tiltás ellenére történő megtartása. A gyülekezési jog hatálya alá nem tartozó sport-, kulturális és egyéb rendezvényeken, munkabeszüntetésen, munkamegtagadáson, sztrájkon bekövetkezett jogsértések miatt szükségessé vált rendőri intézkedés.

38. Jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel való visszaélés.

39. Hivatalos vagy szolgálati ügyben eljáró, nem a rendészeti szerv személyi állományába tartozó személy megjelenése a rendészeti szervek objektumaiban.

*

Az utasítást a 17/2010. (XI. 26.) BM utasítás 23. pontja hatályon kívül helyezte 2010. november 27. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére