• Tartalom

19/2008. (HK 5.) HM utasítás

19/2008. (HK 5.) HM u t a s í t á s

az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról*

2008.03.11.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontja és a 97. §-a (1) bekezdésének l) pontja alapján – figyelemmel a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló 2007. évi CLXIX. törvényben, az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvényben, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 48. §-ában és a honvédelmi szervek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 226/2004. (VII. 27.) Korm. rendelet 3. §-a (2) bekezdésében foglaltakra – az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM) és a honvédelmi miniszter költségvetési felügyelete alá tartozó szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet).

(2) Az utasítás rendelkezéseit a 2008. január 1-e után teljesített intézményi bevételekre kell alkalmazni. Az utasítás hatálya nem terjed ki az ingatlan értékesítéséből befolyó bevételekre.

A bevételek minősítése

2. § (1) A honvédelmi szervezet kincstári számláján jóváírt, vagy a házipénztárba befizetett, illetőleg tényleges pénzforgalom nélkül keletkezett bevételeit az eredeti bizonylat alapján kell minősíteni abból a szempontból, hogy azok a HM költségvetési fejezet központosított, vagy a honvédelmi szervezet intézményi saját bevételét képezik. A bevételeket ennek a minősítésnek megfelelően kell rögzíteni a könyvelésben.

(2) A minősítést a honvédelmi szervezetek pénzügyi és számviteli szervezeti elemei, illetve a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) állományából a honvédelmi szervezetekhez a pénzügyi és számviteli ellátásra kikülönített szervezeti elemek (a továbbiakban együtt: pénzügyi és számviteli szerv) – a honvédelmi szervezet szakszolgálataival együttműködve – a HM hatályos számlarendje alkalmazásával végzik.

3. § (1) A HM költségvetési fejezet központosított bevételét képezi a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok (a továbbiakban: KNBSZ) speciális gazdálkodással összefüggő bevételeit kivéve, a honvédelmi szervezet alap-, kiegészítő- és kisegítő tevékenységével kapcsolatos minden olyan bevétel, mely tevékenység kiadásainak fedezete költségvetési támogatás, vagy természetbeni ellátás formájában biztosított, s annak visszapótlása nem indokolt.

(2) A HM költségvetési fejezet központosított bevételei közé tartoznak különösen:

a) az ingó tárgyi eszközök és készletek értékesítéséből származó bevételek 100%-a, ide nem értve a barter megállapodásokból, a közbeszerzési eljárások dokumentációjának értékesítéséből és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (a továbbiakban: ZMNE) intézményi saját bevételei terhére beszerzett tárgyi eszközök értékesítéséből származó bevételeket;

b) a kártérítési bevételek (kivéve a KNBSZ e címen befolyó bevételeit) és a késedelmi kamat 100%-a;

c) a honvédségi gépjárművek magáncélú igénybevétele után befolyt bevételek 100%-a, ide nem értve a KNBSZ, a ZMNE és a katonai ügyészségek e jogcímen befolyt bevételeit;

d) a képzési támogatás visszatérítéséről szóló 6/2002. (I. 25.) HM rendelet által szabályozott ösztöndíj- és képzési költség-visszatérítések 100%-a;

e) a külföldi feladat végrehajtással kapcsolatos anyag és eszközszállítások áfa visszatérülésének 100%-a;

f) a nemzetközi feladatok és a nemzetközi térítések (1) bekezdés szerint minősített bevételeinek 100%-a;

g) a kötbér, bírságbevételek 100%-a;

h) a bankköltségekkel csökkentett kamat és az árfolyamnyereség 100%-a;

i) az igazgatási szolgáltatási díjbevételek 100%-a;

j) a szolgáltatási díjbevételek 85%-a, kivéve a ZMNE költségtérítéses képzéséből és a továbbszámlázott, közvetített szolgáltatásokból befolyt bevételeket;

k) a bérleti és lízing díjak 80%-a, kivéve a külképviseletek bérleti díj bevételeit, valamint az 4. § a) pontja szerint befolyó bevételeket;

l) az általános forgalmi adó alanyi körbe (a továbbiakban: áfa-körbe) nem tartozó honvédelmi szervezetek esetében a munkahelyi étkezési térítési díjak 21%-a, az áfa-körbe tartozó honvédelmi szervezetek vonatkozásában pedig 4%-a, ide nem értve a Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központok üdültetési szolgáltatásait igénybevevők étkezési térítési díját.

(3) A kiegészítő, kisegítő tevékenységek ellenértékéből a HM költségvetési fejezetet megillető bevételekre vonatkozó szabályokat a honvédelmi szervek kiegészítő, kisegítő tevékenységéből származó bevételek felhasználásáról és elszámolásáról, valamint a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 99/2007. (HK 18.) HM utasítás tartalmazza.

(4) A (2) bekezdés l) pontja szerinti az étkezési térítési díjakból a HM költségvetési fejezet központosított bevételét képező – mérték az étkezési térítési díjak évközi változtatása esetén a Honvédelmi Minisztérium fejezetéhez tartozó szervezetek állománya élelmezési pénznormáinak és térítési díjainak megállapítását szabályozó HM rendeletben kerül meghatározásra.

4. § A HM Ingatlankezelési Ügynökség (a továbbiakban: HM IÜ) központi bevételét képezik:

a) a honvédelmi szervek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 226/2004. (VII. 24.) Korm. rendelet 10. §-a szerinti, a HM IÜ által kötött ingatlan bérbe-, használatba adási szerződések alapján befolyó bérleti díjak;

b) a Honvédelmi Minisztérium rendelkezése alatt lévő lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítéséről, valamint lakhatás támogatásáról szóló 6/1994. (IV. 30.) HM rendelet 149. §-ában meghatározott bevételek.

5. § A 3. § (2) bekezdésének j)–l) pontjaiban meghatározott %-on felüli bevételek, továbbá a 3. § (1) bekezdése szerint a HM költségvetési fejezet központosított bevételének nem minősített bevételek a honvédelmi szervezet intézményi saját bevételét képezik. Az intézményi saját bevételnek minősített költségvetési bevételek a 9. § (2) bekezdésben foglaltak kivételével csak a szükséges előirányzat-módosítást követően használhatók fel.

A bevételek elszámolásának, befizetésének
és előirányzat-módosításának rendje

6. § (1) A honvédelmi szervezet bevételeiről, a (2) és (6) bekezdésekben foglaltak kivételével negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 15-éig, a melléklet szerinti kimutatás kitöltésével adatszolgáltatást teljesít a HM KPÜ részére. A honvédelmi szervezet – a 8. és 9. §-okban foglaltak kivételével – adatszolgáltatással kezdeményezi az intézményi saját bevétele, a HM IÜ pedig a központi bevétele előirányzatosítását, valamint egyidejűleg végrehajtja – a deviza bevételek kivételével – a központosított bevételek befizetését.

(2) A honvédelmi szervezet indokolt esetben soron kívül kezdeményezheti az intézményi saját bevétele előirányzatosítását az (1) bekezdés szerinti kimutatás megküldésével.

(3) Az (1) bekezdés szerinti kimutatást kettő példányban, az előirányzat-módosítás indoklására vonatkozó szöveges javaslatot pedig egy példányban kell megküldeni. Az előirányzat-módosítási javaslatot a pénzügyi és számviteli szerv állítja össze és a honvédelmi szervezet vezetője írja alá.

(4) A devizabevételekről az adatszolgáltatást elkülönítetten, Ft-ban és az adott devizanemben kell végrehajtani, azonban a befolyt bevételeket nem kell befizetni a (8) bekezdésben meghatározott számlára, azokat az előirányzat-módosítás jóváhagyásáig átfutó tételként kell kezelni.

(5) A KNBSZ a devizában befolyt bevételek után az adatszolgáltatást és a befizetést Ft-ban teljesíti.

(6) A honvédelmi szervezet

a) az október–november havi bevételek előirányzatosításának kezdeményezését, valamint a központosított bevételek befizetését tárgyév december 6-áig hajtja végre;

b) a december hónapban realizálódott bevételek előirányzatosításának kezdeményezését, valamint a központosított bevételek befizetését a tárgyévet követő január 15-éig hajtja végre. A beutalás a „420”-as kiadási és a „510”-es bevételi kincstári tranzakciós kódok (KTK) alkalmazásával történik.

(7) Az általános forgalmi adó alanyi körbe (a továbbiakban: áfa-körbe) nem tartozó honvédelmi szervezet a központosított bevételeit bruttó összegben fizeti be. Az áfa-körbe tartozó honvédelmi szervezet a bevétel áfa összegét saját bevételként kezeli és helyileg számolja el. A központosított bevételeket a bevétel nettó összege alapján fizeti be.

(8) A honvédelmi szervezet az adatszolgáltatással egyidejűleg a központosított bevételként befizetendő összeget a „510”-es KTK-val a „HM KPÜ II. (0102) Központi” megnevezésű, 10023002-01782439-00000000 számú kincstári számlájára átutalja és a főkönyvi könyvelésben átfutó főkönyvi számlaszámokra (bevételként és kiadásként) könyveli.

7. § (1) A HM KPÜ a bevételek minősítésének felülvizsgálatát, valamint a központosított befizetések elszámolása és befizetése egyezőségének ellenőrzését követően az adatszolgáltatásokból az intézményi saját bevételeket költségvetési cím/alcímbontásban, a HM költségvetési fejezet központosított bevételeit pedig fejezeti szintre összesíti.

(2) A HM KPÜ a HM költségvetési fejezet központosított bevételei felhasználására vonatkozó, valamint az intézményi saját bevételeket érintő összesített előirányzat-módosítási javaslatot negyedévente, indokolt esetben pedig soron kívül a honvédelmi miniszter részére – a HM Védelmi Tervezési Főosztállyal, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökséggel és HM IÜ-vel történt egyeztetést követően – jóváhagyásra felterjeszti.

Az egyéb bevételekkel kapcsolatos feladatok

8. § (1) A ZMNE a költségtérítéses képzésből ténylegesen befolyt bevételeit saját hatáskörben előirányzatosítja a következők szerint:

a) a befolyt bevételekkel kapcsolatos saját hatáskörben történő előirányzat-módosításról a melléklet szerint tájékoztatást küld a HM KPÜ részére;

b) az előirányzat-módosításról a HM KPÜ értesíti a Magyar Államkincstárt, és az előirányzat-módosítás befogadásáról haladéktalanul tájékoztatja a ZMNE-t;

c) a ZMNE a HM KPÜ értesítése alapján az előirányzat-módosítást főkönyvi könyvelésében rögzíti, melyet követően a bevétel felhasználható.

(2) Az előirányzat-módosítást követően a személyi kiadások és azok járulékaihoz kapcsolódó tényleges kifizetéseknek megfelelő összeget soron kívül be kell utalni a „HM KPÜ (0400) Illetmény” megnevezésű, 10023002- 00281076-00000000 számú előirányzat-felhasználási keretszámlára.

9. § (1) A honvédelmi szervezet, az általa üzemeltetett tiszti étkezde, összevont étkezde intézményi saját bevételeként várható éves étkezési térítési díjbevételét – a 3. § (2) bekezdés l) pontjában meghatározott mértéket figyelembe véve – felméri és az egész évre vonatkozó pótelőirányzat igényét 2008. február 28-ig – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak alárendelt honvédelmi szervezet a szolgálati úton – megküldi a HM KPÜ részére.

(2) A munkahelyi étkeztetés biztosításához szükséges kiadási és bevételi pótelőirányzatok jóváhagyásáig az étkezési térítési díjakból befolyó bevételek 3. § (2) bekezdés l) pontja szerinti 79, illetve 96%-a felhasználható.

10. § (1) A honvédelmi szervezet a vállalkozási tevékenység eredményéből, az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 96. §-a (5)–(6) bekezdéseinek előírásai szerinti, a központi költségvetést megillető összeget a „620”-as bevételi KTK-val a „HM Fejezeti befizetési” megnevezésű, 10023002-00370004-60000006 számú kincstári számlájára utalja át.

(2) A honvédelmi szervezet vállalkozási tevékenységét fenntartási hozzájárulás címén a HM költségvetési fejezet központosított bevételeként befizetési kötelezettség terheli, melynek mértéke az „51–52 személyi juttatások” számlacsoportban a vállalkozási szakfeladatra együttesen elszámolt kiadások 5%-a. A befizetés során a 6. § (8) bekezdésében előírtak szerint kell eljárni. A befizetési kötelezettséggel kapcsolatos kiadást az érintett honvédelmi szervezet intézményi költségvetésében, vállalkozási szakfeladaton kell elszámolni.

(3) A vállalkozási tevékenység bevételei előirányzatosítását a 6. § (1) bekezdése szerint, az (1) és (2) bekezdések szerinti befizetéseket pedig a tárgyévet követő június 15-éig kell végrehajtani és a melléklet szerinti formában kimutatni.

11. § (1) A honvédelmi miniszter költségvetési felügyelete alá tartozó egészségügyi intézetek által beszedett és az intézetet megillető vizitdíj, valamint kórházi napidíj a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 35/A. §-a alapján támogatásértékű bevételként az Egészségbiztosítási Alapból történő támogatásnak minősül.

(2) A bevételek az egészségügyi intézetek részére jóváhagyott eredeti támogatásértékű bevételi előirányzat teljesítéséig előirányzat-módosítás nélkül felhasználhatóak. Az eredeti támogatásértékű bevételi előirányzatot meghaladó többletbevételek előirányzatosítását a 6. §-ban előírtak szerint kell kezdeményezni.

Záró rendelkezések

12. § Az utasítás a közzététele napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 19/2007. (HK 3.) HM utasítás, valamint az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 19/2007. (HK 3.) HM utasítás módosításáról szóló 80/2007 (HK 15.) HM utasítás.

Dr. Vadai Ágnes s. k.,

HM államtitkár

Melléklet a 19/2008. (HK 5.) HM utasításhoz

……………………………………………
honvédelmi szervezet megnevezése

MINTA
KIMUTATÁS
a 200.. ................. negyedévi (havi) központosított és intézményi saját bevételekről

Fsz.

Tényleges bevétel

A bevételekből
(Ft)

Saját bevételként felhasználásra igényelt összeg (E Ft)

megnevezés

összeg

saját
bevétel

a HM
Központi
bevétele

a központi
költségvetés
bev.

bevételi előirányzat

kiadási előirányzat

Fkv.-i
számlaszám

megnevezés

összeg

Fkv.-i
számlaszám

megnevezés

összeg

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

11.

12.

13.

1.

Helyiség bérl. díj1

100 000

20 000

80 000

20

20

2.

Készletértékesítés2

200 000

33 340

166 660

33

33

3.

Munkahelyi étk. tér3

400 000

386 667

13 333

387

387

4.

Eszköz bérl. díj4

200 000

66 672

133 328

 

67

67

 

stb.5

 

 

A váll. tev. eredm. után stb.

6

 

Összesen:


Megjegyzés: A példákban a 2. és 4. folyószámok alatti bevételek felülről számított 20%-os áfával (16,67%-kal) szerepelnek.
1 Az ingatlanbérlet tárgyi adómentes.
2 A 4. oszlop az áfa összegét tartalmazza.
3 Áfa-körbe tartozó honvédelmi szerv esetén a 4. oszlop a bruttó bevétel áfa összegét (66 680 Ft) és a nettó bevétel 96%-át (319 987 Ft), az 5. oszlop pedig a nettó bevétel 4%-át (13 333 Ft) tartalmazza.
4 A 4. oszlop a bruttó bevétel áfa összegét (33 340 Ft) és a nettó bevétel 20%-át (33 332 Ft), az 5. oszlop pedig a nettó bevétel 80%-át (133 328 Ft) tartalmazza.
5 A devizabevételeket elkülönítve, Ft-ban és az adott pénznemben is rögzíteni kell.
6 Csak a vállalkozási tevékenység utáni befizetési kötelezettség esetén kell kitölteni.


............................., 200... hó ......-n
pü. szervezeti elem vezetője
*

Az utasítást a 66/2008. (HK. 14.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 7/2009. (I. 30.) HM utasítás 12. §-a hatályon kívül helyezte 2009. január 30. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére