• Tartalom

2/2008. (ÜK 1.) LÜ utasítás

2/2008. (ÜK 1.) LÜ utasítás

az ügyészi szervezet iratkezelési szabályzatának bevezetéséről szóló 6/1998. (ÜK 1999/1.) LÜ utasítás módosításáról*

2008.02.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló, többször módosított 1972. évi V. törvény 19. §-ának (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló, többször módosított 1995. évi LXVI. törvény 10. §-a (2) bekezdésének b) pontjára figyelemmel, a Magyar Országos Levéltár egyetértésével – a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az ügyészi szervezet iratkezelési szabályzatának bevezetéséről szóló 6/1998. (ÜK 1999/1.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 1. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az utasítás hatálya kiterjed:
a) a Legfőbb Ügyészségre,
b) a fellebbviteli főügyészségekre,
c) a főügyészségekre,
d) a helyi ügyészségekre,
e) a Katonai Főügyészségre,
f) a Katonai Fellebbviteli Ügyészségre, valamint
g) a területi katonai ügyészségekre [az e)–g) pont alattiak együtt: katonai ügyészi szervezet].”

(2) Az Ut. 1. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az utasításnak a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos rendelkezései kiterjednek az Országos Kriminológiai Intézetre is.”

2. § Az Ut. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § Az 1959. január 1-je és az 1971. december 31-e között érkezett (keletkezett) iratok őrzésére és selejtezésére a 24/1958. Legf. Ü. utasítást, az 1972. január 1-je és 1983. december 31-e között érkezett (keletkezett) iratok őrzésére és selejtezésére az 1/1972. Legf. Ü. utasítás mellékleteként kiadott „Ügyészi szervek irattári tervét”, az 1984. január 1-je és az 1998. december 31-e között érkezett (keletkezett) iratok őrzésére és selejtezésére az 1/1984. Legf. Ü. utasítással és a 10/1991. Legf. Ü. utasítással módosított 1/1972. Legf. Ü. utasítás mellékleteként kiadott „Ügyészi szervek irattári tervét” kell alkalmazni. Az iratkezelési szabályzat függeléke az 1999. január hó 1-je után érkezett (keletkezett) iratokra vonatkozik. Katonai ügyészi szervezet esetében az 1959. január 1-je és 1995. december 31-e között érkezett (keletkezett) iratok őrzésére és selejtezésére a 3/1990. katonai főügyészi utasítással és a 2/1991. katonai főosztályvezetői utasítással módosított, a katonai ügyészségek ügyviteli szabályzatáról szóló 1/1981. katonai főosztályvezetői utasítás 1. számú mellékleteként kiadott „katonai ügyészi szervek irattári tervét” kell alkalmazni; az iratkezelési szabályzat függeléke az 1995. december 31-e után érkezett (keletkezett) iratokra vonatkozik.”

3. § Az Ut. mellékleteként kiadott Iratkezelési Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) 3. §-ának (2)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Az általános érvényű iratkezelési szabályok keretein belül kiegészítő jellegű, helyi érvényű ügyviteli szabályozást a Legfőbb Ügyészségen és a Katonai Főügyészségen a főosztályvezető ügyészek, főosztályvezetők, önálló osztályvezető ügyészek, osztályvezetők (a továbbiakban együtt: főosztályvezetők), a fellebbviteli főügyészségeken a fellebbviteli főügyész, a Katonai Fellebbviteli Ügyészségen a fellebbviteli vezető ügyész, a főügyészségeken a főügyészek, a területi katonai ügyészségeken a katonai ügyészségek vezetői, a helyi ügyészségeken a vezető ügyészek is kiadhatnak a vezetésük, illetve felügyeletük alá tartozó ügyészi szervezeti egységekre kiterjedő hatállyal. Az irattári tervet is érintő helyi érvényű ügyviteli és kiegészítő jellegű szabályzatot a területileg illetékes levéltár jóváhagyásával lehet alkalmazni.
(3) A kiegészítő jellegű iratkezelési szabályozást tartalmazó rendelkezéseket (a továbbiakban: iratkezelési rendelkezések) a felettes ügyészi szervhez és a Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztályához fel kell terjeszteni. A Katonai Fellebbviteli Ügyészség és a területi katonai ügyészségek az iratkezelési rendelkezéseket a Katonai Ügyek Főosztályához terjesztik fel.”

4. § (1) A Szabályzat 4. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Legfőbb Ügyészségen és a Katonai Főügyészségen az ügyvitelt a vezetésük alatt álló szervezeti egységeknél a főosztályvezetők évente egy alkalommal ellenőrzik.”

(2) A Szabályzat 4. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A fellebbviteli főügyészségek, valamint a főügyészségek és a helyi ügyészségek ügyvitelét a fellebbviteli főügyész, a főügyész, vagy az általa kijelölt főügyészhelyettes, vagy osztály (csoport) vezető ügyész a főügyésszel egyetértésben, illetve a helyi ügyészség vezetője irányítja és évenként legalább egyszer ellenőrzi. A Katonai Fellebbviteli Ügyészség ügyvitelét a fellebbviteli vezető ügyész, a területi katonai ügyészségek ügyvitelét pedig a katonai ügyészség vezetője irányítja és évenként legalább egyszer ellenőrzi.”

(3) A Szabályzat 4. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatot, illetve a (2) bekezdésben meghatározott döntési jogkört a katonai ügyészi szervezet vonatkozásában a Katonai Ügyek Főosztályának vezetője látja el, illetve gyakorolja.”

5. § A Szabályzat 5. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ügyészségi ügykezelő irodák szervezése és zavartalan működésének biztosítása a Legfőbb Ügyészségen és a Katonai Főügyészségen a főosztályvezetőknek, a fellebbviteli főügyészségen a fellebbviteli főügyésznek, a Katonai Fellebbviteli Ügyészségen a fellebbviteli vezető ügyésznek, a főügyészségen a főügyésznek, a területi katonai ügyészségeken a katonai ügyészség vezetőjének, a helyi ügyészségeken a helyi ügyészség vezetőjének a feladata. Ügykezelő iroda létesítésének, megszüntetésének kezdeményezése előtt be kell szerezni a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztálynak, a katonai ügyészi szervezet vonatkozásában a Katonai Ügyek Főosztályának a véleményét.”

6. § A Szabályzat 6. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ügyészségi ügykezelő iroda élén az irodavezető áll, aki a vezetése alatt álló irodában biztosítja az ügyviteli szabályok pontos betartását és az egységes központi állásfoglalást igénylő ügyviteli kérdésekben előterjesztést tesz a Legfőbb Ügyészségen a főosztályvezető, a fellebbviteli főügyészségen, illetve a főügyészségen és helyi ügyészségeken a fellebbviteli főügyész, illetve a főügyész, a katonai ügyészi szervezet esetén a Katonai Ügyek Főosztályának vezetője útján a Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztályához.”

7. § (1) A Szabályzat 9. §-a (7) bekezdésének harmadik mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„Ennek akadálya esetén a Gazdasági Főigazgatóságnak, a katonai ügyészi szervezetben a Pénzügyi és Számviteli Önálló Osztálynak kell az érték őrzéséről gondoskodnia és ezt az iraton feltüntetnie.”

(2) A Szabályzat 9. §-ának (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A küldemény téves bontása esetén, valamint ha a bontás után derül ki, hogy a küldeményben a titkos ügykezelés szabályai alá tartozó ügyirat van, a borítékot ismét le kell ragasztani, rávezetve a felbontó ügyészségi alkalmazott nevét, munkahelyét (szolgálati helyét). A küldeményt a címzetthez, államtitkot tartalmazó ügyirat esetében a Legfőbb Ügyészségen és a Katonai Főügyészségen, a fellebbviteli főügyészségeken és a Katonai Fellebbviteli Ügyészségen, a főügyészségeken és a területi katonai ügyészségeken a titkos ügykezelési iroda vezetőjéhez, a helyi ügyészségeken a vezető ügyészhez kell eljuttatni.”

8. § A Szabályzat 13. §-ának (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Postabontás után a Legfőbb Ügyészségen és a Katonai Főügyészségen a főosztályvezetőnek, a fellebbviteli főügyészségeken, illetve a Katonai Fellebbviteli Ügyészségen a főügyésznek, illetve a fellebbviteli vezető ügyésznek, a főügyészségen, illetve a területi katonai ügyészségeken a főügyésznek, illetve a katonai ügyészség vezetőjének, a helyi ügyészségeken a helyi ügyészség vezetőjének, vagy az általuk kijelölt személynek kell valamennyi iratot (a fel nem bontott leveleket, küldeményeket is) az iktatásra szolgáló számítástechnikai ügyviteli rendszer, vagy ügykönyv és az ügyintéző kijelölése céljából bemutatni. Az iroda az utóiratokat az előzménnyel együtt az előadónak köteles bemutatni.
(2) Amennyiben az ügyészi ügyintézői munkakörök területi vagy más ügybeosztás alapján kerültek elhatárolásra, a főosztályvezető, a fellebbviteli főügyész, a fellebbviteli vezető ügyész, a főügyész, a katonai ügyészség vezetője, valamint a helyi ügyészség vezetője – az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérő – intézkedése alapján az ügyet közvetlenül az előre kijelölt ügyintézőnek kell bemutatni.”

9. § A Szabályzat 20. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ügyszám előtt fel kell tüntetni annak a számítástechnikai ügyviteli rendszernek, vagy az ügykönyvnek a kezdőbetűjét vagy jelét, amelybe az ügy bejegyzése történt. A főváros területén a kerületi ügyészségek megkülönböztetése céljából az ügyszám megjelölése az ügykönyvjel és az ügykönyvszám között a kerület számának megfelelő római számjegy feltüntetésével történik. A katonai ügyészi szervezeteknél az ügyszám megjelölése az ügykönyvjel és az ügykönyvszám között az ügy előadója előadói számának megfelelő római számjegy feltüntetésével történik.”

10. § A Szabályzat 22. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Legfőbb Ügyészségen a Gazdasági Főigazgatóság irodája minden iratot az előadói könyvvel továbbítja és kapja vissza az ügyintézőtől.”

11. § A Szabályzat 36. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Év végi záráskor az ügykönyvekben az évi utolsó bejegyzést vízszintes kettős vörös vonallal kell aláhúzni és beírni a lezárás időpontját. A lezárási bejegyzést a lajstromvezető (ügykönyvvezető), valamint a Legfőbb Ügyészségen és a Katonai Főügyészségen a főosztályvezető, a fellebbviteli főügyészségeken, illetve a Katonai Fellebbviteli Ügyészségen a fellebbviteli főügyész, illetve a fellebbviteli vezető ügyész, a főügyészségeken, illetve a területi katonai ügyészségeken a főügyész, illetve a katonai ügyészség vezetője, a helyi ügyészségeken a vezető ügyész is aláírja.”

12. § A Szabályzat 43. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ügyészi szerv (OKRI) vezetője – a Legfőbb Ügyészségen a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály és a Gazdasági Főigazgatóság vezetője együttesen, az informatikai vagy számítástechnikai adathordozók esetén a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály vezetőjével egyeztetve, a Katonai Főügyészségen pedig a Katonai Ügyek Főosztályának vezetője – gondoskodik az (1)–(2) bekezdésben foglalt feltételek meglétéről és arról, hogy az irattári kezeléshez szükséges író- és tárolási eszközök rendelkezésre álljanak.”

13. § A Szabályzat 44. §-a (2) bekezdésének második mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„Erre, valamint az irattári tervvel kapcsolatos kötelező érvényű előírásokra – az illetékes levéltárral egyetértésben, a katonai ügyészi szervet érintően a Katonai Ügyek Főosztályának vezetőjével is egyetértésben – a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály vezetője jogosult.”

14. § (1) A Szabályzat 1. számú függelékének (a továbbiakban: Függelék) 113. irattári tételszáma (a továbbiakban: tételszám) helyébe a következő rendelkezés lép:

„1000

113.

A főügyészségeken, a Katonai Fellebbviteli ügyészségen és a területi katonai ügyészségeken vezetett személyügyi és továbbképzési ügyek lajstroma

0

15”

(2) A Függelék 114. tételszáma helyébe a következő rendelkezés lép:

„1000

114.

Személyügyi és továbbképzési ügyek lajstroma a Legfőbb Ügyészségen és a Katonai Főügyészségen

0

15”

(3) A Függelék 133. tételszáma helyébe a következő rendelkezés lép:

„2004

133.

A főügyészségek, a Katonai Fellebbviteli Ügyészség és a területi katonai ügyészségek továbbképzési ügyeinek gyűjtője (ellenőrzések, jelentések stb.)

10

0”

(4) A Függelék 184. tételszáma helyébe a következő rendelkezés lép:

„1000

184.

A Katonai Főügyészség, a főügyészségek, a Katonai Fellebbviteli Ügyészség, a területi katonai ügyészségek és a helyi ügyészségek által kitöltött statisztikai táblák összesítője

0

15”

(5) A Függelék 186. tételszáma helyébe a következő rendelkezés lép:

„1000

186.

A Katonai Főügyészség, a főügyészségek, a Katonai Fellebviteli Ügyészség és a területi katonai ügyészségek által készített statisztikai tájékoztatók

0

15”

(6) A Függelék 190. tételszáma helyébe a következő rendelkezés lép:

„2004

190.

A Legfőbb Ügyészség Informatikai Központ, valamint a Katonai Főügyészség Személyügyi és Információs Önálló Osztály Információs Részleg működésével és fenntartásával kapcsolatos iratok

10

0”

(7) A Szabályzat függeléke a következő IX. résszel egészül ki:

„IX.
A katonai ügyészi szervezet hatáskörébe tartozó egyéb büntetőügyek

1000

274.

Az elöljáró vagy szolgálati közeg elleni erőszak súlyosabban minősülő esetei [Btk. 355. § (5) bekezdés a) pont]

0

15

1000

275.

A zendülés súlyosabban minősülő esetei, ha a halált szándékosan okozva követik el [Btk. 352. § (3) bekezdés b) pont]

0

15

1000

276.

Szökés

0

15 (mintavétellel)

1000

277.

Feljelentés elmulasztása

0

15 (mintavétellel)

1000

278.

Önkényes eltávozás

0

15 (mintavétellel)

1000

279.

Kibúvás a szolgálat alól

0

15 (mintavétellel)

1000

280.

A szolgálat megtagadása

0

15 (mintavétellel)

1000

281.

Kötelességszegés szolgálatban

0

15 (mintavétellel)

1000

282.

Szolgálati feladat ellátása alóli kibúvás

0

15 (mintavétellel)

1000

283.

Jelentési kötelezettség megszegése

0

15 (mintavétellel)

1000

284.

Szolgálati visszaélés

0

15 (mintavétellel)

1000

285.

A zendülés, kivéve, ha a halált szándékosan okozva követik el [Btk. 352. § (3) bekezdés b) pont]

0

15

1000

286.

Zendülés megakadályozásának elmulasztása

0

15 (mintavétellel)

1000

287.

Parancs iránti engedetlenség

0

15 (mintavétellel)

1000

288.

Az elöljáró vagy szolgálati közeg elleni erőszak, kivéve annak súlyosabban minősülő eseteit [Btk. 355. § (5) bekezdés a) pont]

0

15

1000

289.

Szolgálati tekintély megsértése

0

15 (mintavétellel)

1000

290.

Bujtogatás

0

15 (mintavétellel)

1000

291.

Alárendelt megsértése

0

15 (mintavétellel)

1000

292.

Elöljárói hatalommal visszaélés

0

15 (mintavétellel)

1000

293.

Elöljárói gondoskodás elmulasztása

0

15 (mintavétellel)

1000

294.

Elöljárói intézkedés elmulasztása

0

15 (mintavétellel)

1000

295.

Ellenőrzés elmulasztása

0

15 (mintavétellel)

1000

296.

Harckészültség veszélyeztetése

0

15 (mintavétellel)

1000

297.

Parancsnoki kötelességszegés

0

15 (mintavétellel)

1000

298.

Kibúvás a harci kötelesség teljesítése alól

0

15

1000

299.

Harci szellem bomlasztása

0

15 (mintavétellel)

1000

300.

A katonai ügyészi szervezet által lajstromba iktatott bűnügyek számítástechnikai adathordozón kezelt adatállományai

0

15”

15. § Ez az utasítás 2008. február 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti

b) a Függelék 131. tételszámú rendelkezése.

Dr. Kovács Tamás s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére