• Tartalom

20/2008. (VIII. 22.) KHEM rendelet

20/2008. (VIII. 22.) KHEM rendelet

a motorhajtóanyagok minőségi követelményeiről1

2009.01.01.

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (3) bekezdés b) pontjában, valamint a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. § a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 133/2008. (V. 14.) Korm. rendelet 1. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

Általános rendelkezések

1. § E rendeletet

a) a motorbenzinekre,

b) a dízelgázolajra,

c) a biodízelre, valamint

d) az E85 jelű etanolra (a továbbiakban együtt: hajtóanyag)

kell alkalmazni.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) motorbenzin: minden olyan illékony ásványolajtermék, amelynek rendeltetése szikragyújtású belső égésű motorok (Otto-motorok) működtetése (vámtarifaszáma: 2710 11 41, 2710 11 45, 2710 11 49, 2710 11 51, 2710 11 59),

b) dízelgázolaj: olyan gázolaj, amelynek rendeltetése kompressziós gyújtású belső égésű motorok működtetése (vámtarifaszáma: 2710 19 41, 2710 19 45), beleértve a nem közúti gépekben, valamint a mezőgazdasági és erdészeti traktorokban történő felhasználásra szánt gázolajat is,

c) biodízel: növényi olajból átészterezéssel előállított zsírsav-metil-észter, amely kizárólag erre a célra tervezett vagy átalakított kompressziós gyújtású belső égésű motorok hajtóanyaga (vámtarifaszáma: 3824 90 99),

d) E85 jelű etanol: olyan névlegesen 85% (V/V) bioetanolt tartalmazó motorbenzin-etanol elegy legalább 70% (V/V) bioetanol tartalommal, amelynek rendeltetése a kizárólag erre a célra tervezett szikragyújtású belső égésű motorok (Otto-motorok) üzemeltetése (vámtarifaszám: 3824 90 99),

e) határérték: az egyes hajtóanyagok adott műszaki paraméterének, fizikai vagy kémiai jellemzőjének, mérőszámmal és mértékegységgel meghatározott – minőségileg még megfelelő – értéke, amely alsó, illetve felső határérték lehet,

f) gyártó: az Európai Gazdasági Térségben (a továbbiakban: EGT) székhellyel rendelkező természetes vagy jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdálkodó szervezet, aki (amely) saját neve vagy védjegye alatt, vagy saját használatára hajtóanyagot állít elő. Ilyen személy hiányában gyártónak kell tekinteni az importőrt vagy a hajtóanyagot egyébként forgalmazót,

g) importőr: az EGT-ben székhellyel rendelkező természetes vagy jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, aki (amely) üzleti tevékenysége során egy harmadik országból származó hajtóanyagot az Európai Közösség belső piacán elsőként forgalomba hoz,

h) forgalmazó: hajtóanyagot kiskereskedelmi kútoszlopon kiszolgáló, vagy a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény szerinti jövedéki engedélyesi tevékenység keretében forgalmazó gazdálkodó szervezet,

i) forgalomba hozatal: a hajtóanyagnak az EGT belső piacán első alkalommal történő hozzáférhetővé tétele az Európai Közösségen belüli forgalmazás vagy használat céljából, akár ellenszolgáltatás fejében, akár térítésmentesen, és az alkalmazott eladási technikától függetlenül.

Minőségi követelmények

3. § (1) A hajtóanyagot forgalomba hozni akkor lehet, ha minősége megfelel

a) motorbenzin esetében az 1. melléklet szerinti minőségi követelményeknek,

b) dízelgázolaj esetében a 2. melléklet szerinti minőségi követelményeknek,

c) biodízel esetében a 3. melléklet szerinti minőségi követelményeknek,

d) E85 jelű etanol esetében a 4. melléklet szerinti minőségi követelményeknek.

(2) Azt a hajtóanyagot, amely a mindenkor érvényes nemzeti szabvány vagy az azzal egyenértékű európai szabvány – a mellékletekben foglalt határértékekkel összhangban álló – követelményeinek megfelel, úgy kell tekinteni, mint amely megfelel e rendelet követelményeinek.

(3)2

(4) Az energetikapolitikáért felelős miniszternek (a továbbiakban: miniszter) tájékoztatnia kell az Európai Bizottságot, ha a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló 1993. évi XLIX. törvény 41. § (3) bekezdésében meghatározott ellátási válsághelyzet a Magyar Köztársaság területén lévő finomítóknál nehézséget okoz a motorbenzinre vagy a dízelgázolajra vonatkozó, e rendelet szerinti minőségi követelmények betartását illetően. Az Európai Bizottság a többi tagállam értesítését követően magasabb határértéket engedélyezhet, az (1) és (3) bekezdésben foglalttól eltérő minőségű paraméterre vonatkozólag, hat hónapot meg nem haladó időtartamra.

Vizsgálat és tanúsítás

4. § (1) A minőségi követelményeknek való megfelelést az akkreditált minőségirányítási rendszert alkalmazó gyártó saját minőségbiztosítási rendszerének keretében biztosítja és bizonylatolja.

(2) Az EGT-n kívüli harmadik országban előállított hajtóanyag forgalomba hozatala esetében a minőségi követelményeknek való megfelelést a miniszter által a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésére vonatkozó külön jogszabályoknak megfelelően kijelölt szervezet (a továbbiakban: tanúsító szervezet) tanúsítja.

(3) A hajtóanyagok vizsgálata és tanúsítása motorbenzin esetében az MSZ EN 228, dízelgázolaj esetében az MSZ EN 590, biodízel esetében az MSZ EN 14214, E85 jelű etanol esetében az MSZ CWA 15293 szabványokban megadott analitikai módszerekkel történik.

(4) A hajtóanyag (3) bekezdés szerinti vizsgálatára és a megfelelőség tanúsítására a tanúsító szervezet díj ellenében jogosult.

(5) A tanúsító szervezet a vizsgálatot a következők szerint végzi:

a) ellenőrzi a tanúsítást kérő által mellékelt, a hajtóanyag minőségére vagy szabványosságára vonatkozó dokumentumokat,

b) elvégzi a megfelelő vizsgálatokat, továbbá ellenőrzi, hogy a hajtóanyag megfelel-e az e rendelet követelményeinek.

(6) A tanúsító szervezet – az Európai Közösség valamelyik tagállamában a szakterületre akkreditált laboratórium vizsgálati eredménye alapján – külön vizsgálat nélkül tanúsíthatja a hajtóanyag megfelelőségét.

(7) Ha a tanúsítást kérő nem tudja bizonyítani, hogy a vizsgálati eredményeket kiállító laboratórium rendelkezik az adott vizsgálati módszerekre akkreditált státusszal, vagy nem bizonyítható, hogy a vizsgálati jegyzőkönyv az adott hajtóanyag mennyiségére vonatkozik, a tanúsítást kérő köteles a megfelelőség tanúsítást a kijelölt szervezetnél elvégeztetni.

(8) A vizsgálati eredményeket kiállító laboratórium akkreditált státuszának bizonyítására vonatkozó kötelezettségének a tanúsítást kérő az akkreditált laboratórium azonosításához szükséges adatok rendelkezésre bocsátásával, a vizsgált hajtóanyag-mennyiség azonosságának bizonyítására vonatkozó kötelezettségének a szállítási dokumentációval (fuvarokmány és minőségi bizonyítvány) tesz eleget.

(9) A tanúsítvány tartalmazza

a) a tanúsító szervezet nevét, illetve kijelölési okiratának számát és címét,

b) a gyártó vagy az Európai Közösségben letelepedett meghatalmazott képviselője nevét és címét,

c) a vizsgált hajtóanyag megnevezését és típusát,

d) a hajtóanyag biokomponens tartalmát,

e) az alkalmazott vizsgálati szabványokat, illetve ha nem teljesen a szabványok szerint történt a vizsgálat, az attól eltérő feltételeket,

f) azon szabvány megnevezését, amelynek a hajtóanyag megfelel,

g) a vizsgálat eredményeit,

h) az egyedi hajtóanyag-tételek tanúsítása esetén a tanúsított hajtóanyag mennyiségét.

Jelentés a motorbenzinek és a dízelgázolajok minőségi adatairól

5. § A miniszter a benzin és a dízelüzemanyagok minőségéről, valamint a 93/12/EGK tanácsi irányelv módosításáról szóló, 1998. október 13-i 98/70/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 8. cikk (3) bekezdésében meghatározott jelentést készít, amelyet minden év június 30-ig továbbít az Európai Bizottsághoz.

6. § (1) A miniszterrel a jelentéstételi kötelezettség végrehajtása érdekében együttműködő közreműködő szervezet (a továbbiakban: közreműködő szervezet) a jelentés elkészítése érdekében a forgalmazótól motorbenzin, illetve dízelgázolaj mintát vesz.

(2) A közreműködő szervezet

a) a mintavételezést az MSZ EN 14275 szabvány előírásai szerinti eljárással,

b) a minőségi jellemzők vizsgálatát motorbenzin esetében az MSZ EN 228 termékszabvány előírásai szerint, gázolaj esetén az MSZ EN 590 termékszabvány előírásai szerint,

c) a jelentés összeállítását az üzemanyagok minőségére vonatkozó nemzeti adatokat összefoglaló beadvány egységes formájáról szóló, 2002. február 18-i 2002/159/EK bizottsági határozat mellékletében foglaltak és az MSZ EN 14274 szabvány szerint végzi.

(3) Ha a közreműködő szervezet a mintavételezés vagy a vizsgálat során visszaélést, visszaélésre utaló jelet vagy az előírt értékektől való eltérést észlel, a közigazgatási eljárás lefolytatásához szükséges adatszolgáltatás egyidejű teljesítése mellett értesíti a fogyasztóvédelmi hatóságot, illetve a Vám- és Pénzügyőrséget.

Fogyasztók tájékoztatása

7. § (1) A hajtóanyag forgalmazója köteles a fogyasztót tájékoztatni a hajtóanyag kéntartalmáról. A legfeljebb 10 mg/kg kéntartalmú hajtóanyagot „Kénmentes” felirattal kell jelölni a töltőállomás megfelelő kútoszlopán.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jelölést nem kell alkalmazni, ha a töltőállomás kizárólag legfeljebb 10 mg/kg kéntartalmú hajtóanyagot forgalmaz, és ezt a töltőállomáson olvasható módon közzéteszi.

(3) A szabványos (100%-os) biodízel hajtóanyagot kiszolgáló kútoszlopokat „Biodízel” felirattal kell megjelölni.

(4) Az E85 jelű etanol hajtóanyagot kiszolgáló kútoszlopokat „E85 etanol” felirattal kell megjelölni.

(5) A biodízel, valamint az E85 jelű etanol hajtóanyagot kiszolgáló kútoszlopokon a fogyasztó figyelmét jól látható módon fel kell hívni e hajtóanyagok rendeltetésszerű használatára.

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) 2009. január 1-jén

a) az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Kéntartalom” című sorában az „50” szövegrész helyébe a „10” szöveg,

b) a 2. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Kéntartalom” című sorában az „50” szövegrész helyébe a „10” szöveg,

c) a 4. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Kéntartalom” című sorában a „20” szövegrész helyébe a „10” szöveg

lép, egyidejűleg hatályát veszti a 3. § (3) bekezdése.

(3) A gépjármű-hajtóanyagok minőségi követelményeiről szóló 5/2000. (II. 16.) GM rendelet, valamint a gépjármű-hajtóanyagok időszakos mintavételezéséről szóló 59/2004. (IV. 24.) GKM rendelet alapján kijelölt tanúsító szervezetet a kijelölési okirata visszavonásáig az 1. § a)–b) pontja szerinti hajtóanyagok vizsgálatára és tanúsítására kijelölt tanúsító szervezetnek kell tekinteni.

(4) Hatályát veszti

a) a gépjármű-hajtóanyagok minőségi követelményeiről szóló 5/2000. (II. 16.) GM rendelet,

b) a gépjármű-hajtóanyagok időszakos mintavételezéséről szóló 59/2004. (IV. 24.) GKM rendelet.

9. § (1) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) az Európai Parlament és a Tanács 98/70/EK irányelve (1998. október 13.) a benzin és a dízelüzemanyagok minőségéről, valamint a 93/12/EGK tanácsi irányelv módosításáról;

b) a Bizottság 2000/71/EK irányelve (2000. november 7.) a 98/70/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv I., II., III., és IV. mellékletében meghatározott mérési módszereknek a műszaki haladáshoz való – az irányelv 10. cikkének megfelelő – hozzáigazításáról;

c) az Európai Parlament és a Tanács 2003/17/EK irányelve (2003. március 3.) a benzin és a dízelüzemanyagok minőségéről szóló 98/70/EK irányelv módosításáról.

(2) Ez a rendelet az üzemanyagok minőségére vonatkozó nemzeti adatokat összefoglaló beadvány egységes formájáról szóló, 2002. február 18-i 2002/159/EK bizottsági határozat végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

10. § A rendelet tervezetének a műszaki szabványok és szabályok terén történő információszolgáltatási eljárás és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályok megállapításáról szóló, – a 98/48/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel módosított – 1998. június 22-i 98/34/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 8–10. cikkében előírt egyeztetése megtörtént.

1. melléklet a 20/2008. (VIII. 22.) KHEM rendelethez3

A forgalmazott motorbenzinek minőségi követelményei
1.

Jellemző

Mértékegység

Határértékek

Minimum

Maximum

Kísérleti oktánszám
Motoroktánszám
Gőznyomás, nyári időszakban
Desztilláció:
100 °C-ig elpárologtatott
150 °C-ig elpárologtatott
Szénhidrogén-összetétel:
– Olefintartalom
– Aromásanyag-tartalom
– Benzoltartalom
Oxigéntartalom
Oxigenátok:
– Metanol (stabilizáló adalékok hozzáadása szükséges)
– Etanol (stabilizáló adalékok hozzáadására lehet szükség)
– Izopropil-alkohol
– Tercier-butil-alkohol
– Izobutil-alkohol
– Molekulánként öt vagy több szénatomot tartalmazó éterek
– Egyéb oxigenátok
Kéntartalom
Ólomtartalom

kPa
% (V/V)
% (V/V)
% (V/V)
% (V/V)
% (V/V)
% (m/m)
% (V/V)
% (V/V)
% (V/V)
% (V/V)
% (V/V)
% (V/V)
% (V/V)
mg/kg
g/l

95
85

46,0
75,0














60,0


18,0
35,0
1,0
2,7
3
5
10
7
10
15
10
10
0,005

2. E melléklet alkalmazásában az egyes értékek „valós értékek”. Határértékeik meghatározásánál az MSZ EN ISO 4259 „Ásványolajtermékek. Vizsgálati módszerek precizitási adatainak meghatározása és alkalmazása” című szabványban szereplő fogalmakat kell használni, a minimális érték megállapításánál pedig a 2R minimális pozitív különbséget kell figyelembe venni (R = ismételhetőség). Az egyes mérések eredményeit az MSZ EN ISO 4259 szabványban meghatározott kritériumok alapján kell értelmezni.

2. melléklet a 20/2008. (VIII. 22.) KHEM rendelethez4

A forgalmazott dízelgázolaj minőségi követelményei
1.

Jellemző

Mértékegység

Határértékek

Minimum

Maximum

Cetánszám
Sűrűség 15 °C-on
Desztilláció:
95% (V/V) átdesztillált
Policiklikus aromás szénhidrogének
Kéntartalom

kg/m3°C
% (m/m)
mg/kg

51,0





845
360
11
10

2. E melléklet alkalmazásában az egyes értékek „valós értékek”. Határértékeik meghatározásánál az MSZ EN ISO 4259 „Ásványolajtermékek. Vizsgálati módszerek precizitási adatainak meghatározása és alkalmazása” című szabványban szereplő fogalmakat kell használni, a minimális érték megállapításánál pedig a 2R minimális pozitív különbséget kell figyelembe venni (R = ismételhetőség). Az egyes mérések eredményeit az MSZ EN ISO 4259 szabványban meghatározott kritériumok alapján kell értelmezni.

3. melléklet a 20/2008. (VIII. 22.) KHEM rendelethez

A forgalmazott biodízel minőségi követelményei
1.

Jellemző

Mértékegység

Határértékek

Minimum

Maximum

Észtertartalom

% (m/m)

96,5

 

Sűrűség 15 °C-on

kg/m3

860

900

Kinematikai viszkozitás 40 °C-on

mm2/s

3,50

5,00

Lobbanáspont

°C

120

Kéntartalom

mg/kg

10,0

Kokszosodási maradék (10%-os lepárlási maradékból)

% (m/m)

0,30

Cetánszám

 

51,0

 

Szulfáthamu tartalom

% (m/m)

0,02

Víztartalom

mg/kg

500

Összes szennyeződés

mg/kg

24

Rézlemez-korrózió (3 óra, 50 °C)

fokozat

1. osztály

Oxidációs stabilitás, 110 °C

óra

6,0

Savszám

mg KOH/g

 

0,50

Jódszám

g jód/100 g

 

120

Linolénsav-metil-észter

% (m/m)

 

12,0

Politelítetlen metil-észter (≥ 4 kettős kötés)

% (m/m)

 

1

Metanoltartalom

% (m/m)

 

0,20

Monogliceridtartalom

% (m/m)

 

0,80

Digliceridtartalom

% (m/m)

 

0,20

Trigliceridtartalom

% (m/m)

 

0,20

Szabad glicerin

% (m/m)

 

0,02

Összes glicerin

% (m/m)

 

0,25

I. főcsoport fémei (Na+K)

mg/kg

 

5,0

II. főcsoport fémei (Ca+Mg)

mg/kg

 

5,0

Foszfortartalom

mg/kg

 

10,0

2. E melléklet alkalmazásában az egyes értékek „valós értékek”. Határértékeik meghatározásánál az MSZ EN ISO 4259 „Ásványolajtermékek. Vizsgálati módszerek precizitási adatainak meghatározása és alkalmazása” című szabványban szereplő fogalmakat kell használni, a minimális érték megállapításánál pedig a 2R minimális pozitív különbséget kell figyelembe venni (R = ismételhetőség). Az egyes mérések eredményeit az MSZ EN ISO 4259 szabványban meghatározott kritériumok alapján kell értelmezni.

4. melléklet a 20/2008. (VIII. 22.) KHEM rendelethez5

A forgalmazott E85 jelű etanol minőségi követelményei
1.

Jellemző

Egység

Határértékek

Minimum

Maximum

Kísérleti oktánszám
Motoroktánszám
Gőznyomás (nyári időszakban)
Desztilláció
Végforráspont
Desztillációs maradék
Kéntartalom
Oxidációs stabilitás
Gyantatartalom (oldószerrel mosott)
Nagyobb szénatomszámú (C3–C8) alkoholok
Metanol
Éterek (5 vagy nagyobb szénatomszámúak)
Víztartalom
Rézkorrózió (3 óra 50 °C-on)
pHe
Savasság (ecetsavban kifejezve)
Szervetlen klorid-tartalom
Foszfor

kPa
°C
% (V/V)
mg/kg
perc
mg/100 ml
% (V/V)
% (V/V)
% (V/V)
% (V/V)
fokozat
% (m/m)
mg/l
mg/l

95,0
85,0




360





1. osztály
6,5


nem mutatható ki



60
210
2
10

5
2,0
1,0
5,2
0,3

9,0
0,005
1
nem mutatható ki

2. E melléklet alkalmazásában az egyes értékek „valós értékek”. Határértékeik meghatározásánál az MSZ EN ISO 4259 „Ásványolajtermékek. Vizsgálati módszerek precizitási adatainak meghatározása és alkalmazása” című szabványban szereplő fogalmakat kell használni, a minimális érték megállapításánál pedig a 2R minimális pozitív különbséget kell figyelembe venni (R = ismételhetőség). Az egyes mérések eredményeit az MSZ EN ISO 4259 szabványban meghatározott kritériumok alapján kell értelmezni.
1

A rendeletet a 30/2011. (VI. 28.) NFM rendelet 17. §-a hatályon kívül helyezte 2011. július 1. napjával.

2

A 3. § (3) bekezdése e rendelet 8. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

Az 1. számú melléklet az e rendelet 8. § (2) bekezdésének a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. számú melléklet az e rendelet 8. § (2) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 4. számú melléklet az e rendelet 8. § (2) bekezdésének c) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére