• Tartalom

2011/2008. (II. 14.) Korm. határozat

2011/2008. (II. 14.) Korm. határozat1

a területfejlesztési támogatásokról és a decentralizáció elveiről, a kedvezményezett térségek besorolásának feltételrendszeréről szóló 67/2007. (VI. 28.) OGY határozatban meghatározott feladatok végrehajtásáról szóló Intézkedési Tervről2

2008.02.14.

A területfejlesztési támogatásokról és a decentralizáció elveiről, a kedvezményezett térségek besorolásának feltételrendszeréről szóló 67/2007. (VI. 28.) OGY határozatban meghatározott feladatok végrehajtása érdekében a Kormány a következőket határozza:

I. Kedvezményezett térségek besorolása

1. A 2010. évi önkormányzati általános választások után, valamint a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló 2004. évi CVII. törvényben lehatárolt kistérségi rendszer felülvizsgálatát követően újra be kell sorolni a területfejlesztési szempontból kedvezményezett kistérségeket, illetve településeket. Az országgyűlési határozatban meghatározott feltételrendszer alapján készüljön előterjesztés a kedvezményezett kistérségek, illetve a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, valamint a jelentős munkanélküliséggel sújtott települések besorolására.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Határidő: 2011. július 31.

2. A Kormány felhívja az önkormányzati és területfejlesztési minisztert, hogy a kedvezményezett kistérségek, illetve települések besorolásának elfogadását követően gondoskodjon a besorolásról szóló tájékoztató kiadvány megjelentetéséről. A kiadványt a különböző szintű területfejlesztési tanácsok mellett az önkormányzatok, valamint a területfejlesztésben érintett szakmai szervezetek is kapják meg.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Határidő: 2011. augusztus 31.

II. Programfinanszírozás

1. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter vizsgálja felül a területfejlesztési koncepciók, programok és a területrendezési tervek tartalmi követelményeiről szóló 18/1998. (VI. 25.) KTM rendeletet és a szükséges módosításokat hajtsa végre.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Határidő: 2008. február 29.

2. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter vizsgálja felül a területfejlesztési koncepciók és programok, valamint a területrendezési tervek egyeztetésének és elfogadásának rendjéről szóló 184/1996. (XII. 11.) Korm. rendeletet, és kezdeményezze a szükséges módosítások végrehajtását.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Határidő: 2008. február 29.

3. A Kormány felhívja a fejlesztési forrásokkal rendelkező minisztereket, hogy vizsgálják felül, illetve dolgozzák ki szakmapolitikai fejlesztési stratégiájukat, a hatályos fejlesztéspolitikai döntésekre alapozva határozzák meg azoknak a programoknak és fejlesztéseknek a körét, amelyek tisztán hazai forrásból, és ezen belül regionális szinten hatékonyabban megvalósíthatók.

Felelős: érintett miniszterek

Határidő: 2008. május 31.

4. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter kérje fel a regionális fejlesztési tanácsokat, hogy dolgozzák ki a tisztán hazai decentralizált fejlesztési források felhasználásával 2009 és 2013 között megvalósítandó középtávú regionális fejlesztési programjaikat és indikatív pénzügyi terveiket éves ütemezéssel. A regionális fejlesztési tanácsok a tervezési folyamatban a régiók stratégiai céljait meghatározó regionális fejlesztési koncepciókból induljanak ki és gondoskodjanak arról, hogy a különböző szintű térségi fejlesztési programok egymásra épüljenek. Az érintett regionális fejlesztési programok tartalmazzák a Balaton, a Budapesti Agglomeráció és a Tisza-térsége, valamint a Duna-mente és más komplex térségi programok, illetve a megyei és kistérségi fejlesztési programok tartalmi elemeit és indikatív forrástábláit is. A programok végrehajtásának nyomon követhetősége érdekében határozzák meg azokat az indikátorokat (mérőszámokat), valamint monitoring eljárásokat, amelyekkel mérhető a programok megvalósítása, értékelhető a támogatások felhasználásának hatékonysága, és amelyek lehetőséget biztosítanak a célok nem megfelelő teljesülése esetén a program megvalósításába történő beavatkozásra.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Határidő: 2008. május 31.

III. Tervszerződés

1. A regionális fejlesztési programokba, valamint a szakmapolitikai fejlesztési stratégiákba, programokba foglalt, és regionális szinten megvalósítható fejlesztések megvalósítása érdekében ki kell dolgozni a Kormány és a regionális fejlesztési tanácsok között megkötendő tervszerződéses rendszer szabályait.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Közreműködők: igazságügyi és rendészeti miniszter, pénzügyminiszter

Határidő: 2008. július 1.

2. Meg kell teremteni a tervszerződések megvalósítását szolgáló tárgyévi fejlesztési források több évre szóló kötelezettségvállalás feltételeinek biztosítása mellett az Európai Unió forrásainak felhasználásával azonos módon, azaz az első három évben a tárgyévet követő harmadik év végéig, azt követően a tárgyévet követő második év végéig történő felhasználását biztosító jogszabályi környezetet.

Felelős: pénzügyminiszter

Közreműködő: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Határidő: 2008. december 31.

IV. Költségvetés

1. A felelősségi rendszer egyidejű meghatározása mellett meg kell határozni a regionális fejezethez kapcsolódó tervezési feladatokat és hatásköröket, különös tekintettel a fejlesztési források tervezésére, a decentralizációra és a területiség szempontjának érvényesítésére.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Közreműködő: kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős miniszter

Határidő: 2008. április 30.

2. Regionális fejezet létrehozása a költségvetésben, összhangban a közfeladatok felülvizsgálatáról szóló 2233/2007. (XII. 12.) Korm. határozattal.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter, pénzügyminiszter, érintett miniszterek

Határidő: 2008. június 30.

3. A regionális fejezet működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket biztosítani kell.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Határidő: a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetési törvényjavaslatának benyújtása

V. Fejlesztési források

1. A Kormány felhívja a fejlesztési forrással rendelkező minisztereket, hogy a rendelkezésükre álló fejlesztési forrásokat területileg differenciált támogatási szabályok alapján használják fel. A szabályok megalkotása során a fejlesztési források minél hatékonyabb felhasználása érdekében gondoskodjanak arról is, hogy támogatás csak olyan fejlesztések megvalósításához legyen adható, amelyek megvalósulása esetén a környezet igénybevételének mértéke, illetve terhelése nem haladja meg a környezeti elemek terhelhetőségét és eltartó képességét, továbbá önfenntartók és gazdaságosan működtethetők, valamint a lakhatási és oktatási szegregációt csökkentik, illetve nem növelik.

Felelős: érintett miniszterek

Határidő: folyamatos

2. Az információ-ellátottság és az információ minőségének javításával – a források hatékony felhasználása céljából – a fejlesztési forrással rendelkező miniszterek – a Kistérségi Koordinációs Hálózat, és a Helyi Vidékfejlesztési Iroda Hálózat, valamint közreműködő szervezeteik és egyéb területi szerveik igénybevételével – nyújtsanak szakmai segítséget az optimális pályázati, illetőleg fejlesztési forrás kérelmezési lehetőség kiválasztásához, a pályázat, illetőleg a kérelem megírásához, különös tekintettel a kedvezményezett kistérségekre.

Felelős: érintett miniszterek

Határidő: folyamatos

3. A fejlesztési források átláthatóbb, szabályozottabb és hatékonyabb felhasználása érdekében:

a) az Európai Unió által társfinanszírozott hazai fejlesztési források és a tisztán hazai fejlesztési források felhasználását és ellenőrzését, illetve a források szabálytalan felhasználásának szankcionálását azonos elvek alapján kell megalkotni;

Felelős: érintett miniszterek

Határidő: folyamatos

b) a területfejlesztési intézmények törvényességi felügyeletét szabályozó 51/2005. (III. 24.) Korm. rendeletet felül kell vizsgálni és a szükséges módosításokat kezdeményezni kell.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Határidő: 2008. március 31.

4. A Kormány felhívja az önkormányzati és területfejlesztési minisztert, hogy gondoskodjon az önkormányzati fejlesztési célokat szolgáló decentralizált, valamint a területfejlesztés regionális gazdaságfejlesztési célkitűzéseinek megvalósítását szolgáló fejlesztési források felhasználási szabályainak megalkotása során az országgyűlési határozatban szereplő célkitűzések érvényesítéséről.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Határidő: folyamatos

VI. Egységes elektronikus nyilvántartás és információ

1. Az információ-ellátottság és az információ minőségének javítása, a források hatékony felhasználása, a kistérségek fejlesztéspolitikában betöltött szerepének erősítése, a fejlesztéspolitika integrációja, valamint a kormányprogramban és az Új Magyarország Fejlesztési Tervben, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban és a Nemzeti Halászati Stratégiában foglaltak eredményes végrehajtása érdekében elektronikus alapú Kistérségi Tájékoztatási Rendszert kell kidolgozni és működtetni.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Közreműködő: földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Határidő: 2008. március 31.

2. Az átláthatóság, a nyomon követhetőség és a párhuzamos finanszírozás elkerülésének biztosítása, valamint az irányítás és a vezetés naprakész tájékoztatása érdekében:

a) ki kell dolgozni a különböző hazai, közösségi, valamint nemzetközi fejlesztési forrásokból igényelt és megítélt támogatások egységes elektronikus nyilvántartási rendszertervét;

Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Közreműködők: önkormányzati és területfejlesztési miniszter, pénzügyminiszter, fejlesztési forrással rendelkező miniszterek

Határidő: 2008. december 31.

b) a rendszerterv alapján létre kell hozni a különböző hazai, közösségi, valamint nemzetközi fejlesztési forrásokból igényelt és megítélt támogatások egységes elektronikus nyilvántartási rendszerét.

Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Közreműködők: önkormányzati és területfejlesztési miniszter, pénzügyminiszter, fejlesztési forrással rendelkező miniszterek

Határidő: a rendszerterv alapján legkésőbb 2010. december 31.

VII. Településhálózat fejlesztés

1. A Kormány felhívja az önkormányzati és területfejlesztési minisztert, hogy dolgozza ki az Országos Településhálózat-fejlesztési Koncepcióról szóló országgyűlési határozati javaslattervezetet.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Határidő: 2009. június 30.

2. A Kormány felhívja az önkormányzati és területfejlesztési minisztert, hogy kísérje figyelemmel, koordinálja az Intézkedési Tervben foglaltakat, és annak végrehajtásáról évente készítsen tájékoztatót a Kormány részére.

Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Határidő: évente

VIII. Hatálybalépés

Ez a kormányhatározat a közzététele napján lép hatályba.

Gyurcsány Ferenc s. k.,
miniszterelnök

1

Megjelent: Határozatok Tára 2008. évi 5. szám.

2

A határozat az 1493/2011. (XII. 27.) Korm. határozat 1. pnt b) alpontja alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére