• Tartalom

22/2008. (HÉ 46.) NFGM utasítás

22/2008. (HÉ 46.) NFGM utasítás

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnál végzett lobbitevékenységgel kapcsolatos szabályokról*

2008.11.15.
1. § A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnál végzett lobbitevékenységgel kapcsolatos szabályokra vonatkozó szabályozást jelen utasítás mellékleteként kiadom.
2. § Ez az utasítás 2008. november 15-én lép hatályba.
Bajnai Gordon s. k.,
nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter
Melléklet a 22/2008. (HÉ 46.) NFGM utasításához
A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnál végzett lobbitevékenységgel kapcsolatos szabályok
1. § A lobbitevékenységről szóló 2006. évi XLIX. törvényben (a továbbiakban: Ltv.), valamint az Ltv. végrehajtásáról szóló 176/2006. (VIII. 14.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: R.) foglaltak alapján a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban (a továbbiakban: minisztérium) végzett lobbitevékenységgel kapcsolatos szabályokat az alábbiak szerint állapítom meg.
Általános rendelkezések
2. § A jelen szabályozás rendelkezéseit a minisztérium közhatalmi döntéseinek tartalmát befolyásolni szándékozó lobbitevékenység kezelésével kapcsolatos minisztériumi eljárásra kell alkalmazni.
3. § A jelen szabályozás tárgyi hatálya nem terjed ki az Ltv. 1. § (3) bekezdése szerinti érdekegyeztetési mechanizmusokra, valamint a minisztérium nem közhatalmi döntéseire (pl. kinevezések, pályázatok elbírálása).
4. § A jelen szabályozás személyi hatálya kiterjed a minisztérium állami vezetőire, valamint a minisztérium valamennyi köztisztviselőjére, továbbá a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény alapján munkaviszonyban álló munkavállalókra.
5. § A minisztérium irányítása, illetve felügyelete alá tartozó szervek és személyek jogszabályban meghatározott feladat- és hatáskörébe tartozó döntés befolyásolására irányuló lobbitevékenységgel kapcsolatos szabályokat külön miniszteri utasítás tartalmazza.
6. § A jelen szabályozásban alkalmazott fogalmak tekintetében az Ltv. 5. §-ában meghatározott értelmező rendelkezések az irányadóak.
A lobbitevékenységgel kapcsolatos eljárás
Szóbeli megkeresés
7. § A köztisztviselő köteles főosztályvezetőjét haladéktalanul tájékoztatni a nála lobbitevékenység céljából szóban bejelentkező személyről, valamint az általa megjelölt témáról.
8. § A főosztályvezető – vagy az általa megbízott köztisztviselő – a Központi Igazságügyi Hivatal honlapjáról tájékozódik arról, hogy a bejelentkezett szerepel-e a lobbisták, illetve a lobbiszervezetek (a továbbiakban együttesen: lobbista) nyilvántartásában, valamint vizsgálja, hogy az Ltv. 10–11. és 22–24. §-aiban foglalt kizáró körülmények nem állnak-e fenn. Ezt követően, elektronikus formában, feljegyzést készít a Miniszteri Kabinet részére a bejelentkezés tényéről, az azzal kapcsolatban megállapított valamennyi körülményekről, tájékoztatást ad a lobbitevékenységgel érintett közhatalmi döntés jelenlegi állásáról és javaslatot tesz a tárgyaló minisztériumi vezető személyére vonatkozóan.
9. § A Miniszteri Kabinet részére minden esetben, elektronikus formában, jelezni kell azt is, ha nyilvántartásba nem vett lobbista kezdeményez vagy kísérel meg lobbitevékenységet.
10. § Amennyiben a lobbitevékenységre irányuló szóbeli megkeresést közvetlenül a minisztérium valamely állami vezetője vagy a kabinetfőnök kapja, úgy a 8–9. §-ok szerinti feladatokat a titkárságok vezetői vagy az általuk megbízott köztisztviselők kötelesek ellátni.
11. § A Miniszteri Kabinet értesíti a lobbistát, hogy az adott témában kivel és milyen időpontban tárgyalhat.
Írásbeli anyag megküldése
12. § A minisztériumba érkező – lobbitevékenységre utaló – beadványokat a Miniszteri Kabinethez kell továbbítani. A Miniszteri Kabinet az érintett szakterület véleményének bekérése, valamint az Ltv. 6., 10–11. és 22–24. §-aiban foglaltak vizsgálatát követően dönt a kapcsolat felvételére kijelölt minisztériumi vezetőről.
Tárgyalás
13. § A lobbista kezdeményezésére, a Miniszteri Kabinet által kijelölt vezetőnek, az általa meghatározott időkeretben – lehetőség szerint – biztosítania kell, hogy a lobbista legalább egy alkalommal személyesen is kifejthesse álláspontját, amennyiben érdemi javaslatait írásban eljuttatta a döntés előkészítőjéhez. A tárgyalás előre egyeztetett időpontjában a lobbista részére a minisztérium helyiségeibe való bejutást – igazolványának felmutatásával – biztosítani kell a be- és kiléptetés rendjére vonatkozó előírásoknak megfelelően.
14. § Az Ltv. hatálya alá tartozó ügyekben biztosítani kell az egyenlő esélyeket és adott témában minden lobbista részére biztosítani kell a személyes meghallgatást.
15. § A tárgyalás megkezdése előtt vizsgálni kell, hogy a lobbista megfelel-e az Ltv. 6. §-ában foglaltaknak, illetve személye vagy tevékenysége nem ütközik-e az Ltv. 10–11. és 22–24. §-aiban foglaltakkal.
16. § A minisztériumi tárgyaló félnek a személyes tárgyalásról elektronikus dokumentum formájában emlékeztetőt kell készítenie, rögzítve:
– a tárgyalás helyét, időpontját és időtartamát,
– a lobbista ismert adatait és megbízójának adatait,
– a tárgyaláson részt vevő minisztériumi köztisztviselők nevét és beosztását,
– a lobbitevékenységgel érintett jogszabálytervezet megjelölését,
– a tárgyaláson elhangzott javaslatokat: elfogadott és nem elfogadott bontásban,
– véleményt, javaslatot az esetleges további egyeztetésre vonatkozóan, továbbá
– a lobbista Ltv.-sértő magatartását, annak előfordulása esetén.
17. § Az emlékeztetőt a tárgyalás napjától számított három napon belül – a lobbista Ltv. sértő magatartása esetén haladéktalanul – meg kell küldeni a Miniszteri Kabinetnek.
Tanácskozáson való részvétel, szakmai háttéranyagok készítése
18. § A lobbitevékenység céljával összefüggő tárgykörben tartott szakmai tanácskozásokra meghívott minisztériumi képviselő nem fogadhatja el a részvétellel összefüggő költségek megtérítését a lobbistától.
19. § A lobbista a minisztérium részére szakmai háttéranyagokat, tudományos kiadványokat, hatástanulmányokat küldhet, illetve a minisztérium rendelkezésére bocsáthatja saját kutatásainak, elemzéseinek eredményét.
Nyilvántartás, tájékoztatás
20. § A Miniszteri Kabinet nyilvántartást vezet az írásbeli és a szóbeli lobbitevékenységről.
21. § Az Ltv. 30. §-ának (4) bekezdése alapján a Miniszteri Kabinet negyedévente tájékoztatást készít a Központi Igazságügyi Hivatal részére arról, hogy
a) mely döntésekkel kapcsolatban, mely lobbisták folytattak a minisztériumnál lobbitevékenységet és ennek során mely eszközöket vettek igénybe, valamint
b) nyilvántartásba nem vett személy kezdeményezett vagy kísérelt meg lobbitevékenységet a minisztérium irányába.
22. § A 21. § a) pont szerinti tájékoztatóban szereplő adatok – a tájékoztató közzétételét megelőzően is – közérdekből nyilvánosak.
23. § Miniszteri Kabinet – az Ltv. 16. § (1) bekezdésének megfelelően – haladéktalanul tájékoztatja a Központi Igazságügyi Hivatalt, amennyiben a lobbista az Ltv.-ben foglaltakat eljárása során megsértette.
Szankciók
24. § Azzal a minisztériumi köztisztviselővel (vezetővel) szemben, aki az Ltv. 24. §-ában foglalt tilalom ellenére a lobbistától bármilyen előnyt elfogad vagy a jelen szabályozásban írtakat nem tartja be, fegyelmi eljárás kezdeményezhető.
*

Az utasítást a 18/2014. (VII. 4.) NGM utasítás 2. § 13. pontja hatályon kívül helyezte 2014. július 5. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére