• Tartalom

39/2008. (HK 9.) HM utasítás

39/2008. (HK 9.) HM u t a s í t á s

a pénzbeni juttatások folyósításának szabályairól*

2008.06.06.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdés n) pontjában kapott felhatalmazás alapján a pénzbeni juttatások folyósításának szabályairól a következő
utasítást
adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra és a honvédelmi miniszter költségvetési felügyelete alá tartozó szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet) terjed ki.

2. § Az utasítás alkalmazásában pénzügyi és számviteli szerv:

a) a honvédelmi szervezet saját pénzügyi és számviteli szervezeti eleme, illetve

b) a honvédelmi szervezet ellátására a pénzügyi és számviteli feladatok központosított végrehajtására kijelölt honvédelmi szervezet állományából kikülönített szervezeti elem.

3. § A személyi állományt megillető pénzbeni juttatások (a továbbiakban: juttatások) folyósítását – eltérő rendelkezés hiányában – a pénzügyi és számviteli feladatok központosított végrehajtására kijelölt honvédelmi szervezet illetmény számfejtést, adó és járulék elszámolást végző szervezeti egysége, lakossági folyószámlára történő átutalással, annak hiányában postai úton teljesíti. A juttatások folyósításához az illetékes személyügyi, illetve pénzügyi és számviteli szerv adatszolgáltatást (feladást) teljesít.

4. § Ha jogszabály másként nem rendelkezik:

a) a havonta rendszeresen járó juttatások folyósítását úgy kell végrehajtani, hogy azok legkésőbb a tárgyhónap 5-én a jogosultak rendelkezésére álljanak;

b) az esetenként folyósításra kerülő, a teljes személyi állományt, vagy annak egyes állománycsoportjait egységesen érintő juttatások teljesítésének időpontja (határideje) a jogosultság feltételeit megállapító rendelkezésben meghatározott időpont;

c) az esetenként, meghatározott időpontban megnyíló juttatások, így többek között a jubileumi jutalom folyósítását úgy kell végrehajtani, hogy azok a jogosultság esedékességének napján a kedvezményezett rendelkezésére álljanak;

d) a b)–c) pontokban nem említett, alkalmanként folyósításra kerülő juttatások, különösen a jutalom, segély, illetményelőleg és egyes költségtérítések kifizetését úgy kell végrehajtani, hogy azok az elrendelő parancsban, határozatban, vagy engedélyben (utalványozás) megjelölt időpontban – annak hiánya esetén a parancs, határozat, illetve engedély aláírását követő tizenöt napon belül – a jogosultak rendelkezésére álljanak.

5. § (1) Az állományba nem tartozó személyeket – szerződés, határozat, parancs, stb. alapján – megillető juttatások esetében a jogosultat tájékoztatni kell arról, hogy járandóságai lakossági folyószámlájára, vagy lakcímére történő kiutalással, illetőleg – a 6. §-ban megfogalmazott szabályok szerint – készpénzfizetéssel teljesíthetők.

(2) Az állományba nem tartozó személyek részére kifizetést csak akkor lehet teljesíteni, ha a számfejtéshez szükséges, illetve jogszabályban előírt adatok, nyilatkozatok, igazolások – így többek között a teljesítés igazolás, nyilatkozat a magán-nyugdíjpénztári tagságról, az adózási mód választásáról, szükség szerint igazolás az egészségügyi hozzájárulás megfizetéséről – rendelkezésre állnak. A hiányzó adatokat, okmányokat az állományba nem tartozó személytől írásban kell bekérni. A juttatások kifizetését – eltérő rendelkezés hiányában – az okmányok teljes körű rendelkezésre állásától számított öt munkanapon belül kell teljesíteni.

6. § A pénzügyi és számviteli feladatok központosított végrehajtására kijelölt honvédelmi szervezet vezetője intézkedésben határozza meg:

– a készpénzfizetéssel folyósítható juttatások körét és feltételeit,

– a munkábajárás költségeinek fedezeteként folyószámlára, vagy postai úton átutalt előlegek elszámolásának szabályait,

– a Magyar Honvédség központi személyügyi szervének vezetőjével együttesen az utasításban foglalt feladatok végrehajtása érdekében szükséges adatszolgáltatás (számfejtés, feladás) és elszámolás eljárási rendjét.

7. § Ez az utasítás a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a személyi állomány pénzbeni járandóságai folyósítási rendjéről szóló 4/1998. (HK. 2.) HM utasítás, valamint az egyes HM utasítások módosításáról és hatályon kívül helyezéséről szóló 45/2007. (HK. 10.) HM utasítás 17. §-a hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 82/2013. (XII. 21.) HM utasítás hatályon kívül helyezte 2013. december 22. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére