• Tartalom

57/2008. (HK 12.) HM utasítás

57/2008. (HK 12.) HM utasítás

a közérdekű adatok közzétételéről és az adatigénylések teljesítésének a rendjéről1

2010.01.23.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontja alapján – figyelemmel a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 20. §-ának (8) bekezdésére, az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény (a továbbiakban: Eitv.) 4. §-ának (3) bekezdésére, valamint a közérdekű adatok elektronikus közzétételére, az egységes közadatkereső rendszerre, valamint a központi jegyzék adattartalmára, az adatintegrációra vonatkozó részletes szabályokról szóló 305/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) 3. §-ára, valamint a közzétételi listákon szereplő adatok közzétételéhez szükséges közzétételi mintákról szóló 18/2005. (XII. 27.) IHM rendeletre (a továbbiakban: R.) – az alábbi

utasítást

adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás szervi hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szerv), a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása, illetve fenntartói irányítása, valamint közvetlen felügyelete alá tartozó szervezetekre terjed ki.

(2) Az utasítás tárgyi hatálya a honvédelmi szervek tevékenysége során keletkező közérdekű adatokra és közérdekből nyilvános adatokra terjed ki.

(3) A Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal, a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (a továbbiakban: ZMNE), valamint a Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központ kezelésében lévő közérdekű adatok közzétételének és az adatigénylések teljesítésének a rendjét ezen utasítás rendelkezéseinek figyelembevételével az adott szerv vezetője szabályozza.

(4) A (3) bekezdés szerinti szervek vezetői által kiadott, a közérdekű adatok közzétételének és az adatigénylések teljesítésének a rendjét tartalmazó szabályzatot a honvédelmi miniszter hagyja jóvá.

2. § Az utasítás célja a honvédelmi szervek feladatainak ellátása során keletkező közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítása, a közérdekű adatok megismeréséhez való alkotmányos alapjog érvényesítéséhez a jogszabályokban meghatározott valamennyi feltétel biztosítása, illetve az adatigénylések gyors teljesítése és ezzel a közvélemény tájékoztatásának elősegítése.

3. § (1) Az utasítás alkalmazásában

a) adatfelelős: az a honvédelmi szerv, illetve szervezeti egysége, amely a közérdekű adatot kezeli;

b) adatközlő: a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály (a továbbiakban: HM KTF);

c) általános közzétételi lista: az Eitv. mellékletében szereplő lista, amelynek adatait valamennyi közzétételre kötelezett szerv köteles közzétenni;

d) egyedi közzétételi lista: a honvédelmi miniszter által meghatározott egyéb közzéteendő adatok köre;

e) közzététel: törvényben meghatározott adatoknak a HM közzétételi honlapján, digitális formában, bárki számára személyazonosítás nélkül, korlátozástól mentesen, díjmentesen történő hozzáférhetővé tétele;

f) közzétételi egység: a közzétett adatokat összefoglaló megjelenítési egység, dokumentum, amely lehet HTML, PDF vagy Doc formátumú;

g) leíró adat: a közzétett adatokat összefoglaló, a közzétételi egységet leíró a Kr. mellékletének IV. pontja szerinti XML állomány, amely az egységes közadatkereső rendszer működéséhez szükséges.

(2) A HM közzétételi honlapját a www.hm.gov.hu/miniszterium/informacioszabadsag címen az adatközlő üzemelteti.

(3) A honvédelmi tárca általános közzétételi listáját a melléklet képezi.

Közzétételi kötelezettség

4. § (1) Az adatfelelős a kezelésében lévő közzétételre javasolt adatokat – írásban és elektronikus úton az adatközlő által megadott elektronikus levélcímre – az adatközlőnek továbbítja.

(2) Az adatfelelős az adatot

a) application (pdf, msword, zip, xls, ppt),

b) text (plain, rtf, html),

c) audio (x-wav, mpeg),

d) video (x-msvideo, quicktime, mpeg, flv),

e) image (jpg, png, gif, tif, bmp)

formátumokban küldheti meg az adatközlő részére.

(3) Az adatfelelős a (2) bekezdésben szereplő formátumok helyett más formátumot csak akkor alkalmazhat, ha a (2) bekezdés szerinti formátumok nem alkalmasak vagy jelentősen hátrányosabb feltételek (méret, sebesség) mellett alkalmasak ugyanazon információ megjelenítésére, és a HM közzétételi honlapján technikai segítséget ad azok használatához.

(4) Az adatfelelős által kijelölt személy jogosult a közérdekű adatok közzétételében való közreműködésre, illetve a közzétenni javasolt adatok elektronikus úton adatközlő részére történő megküldésére. Az adatfelelős a kijelölt személy nevéről, hivatali elérhetőségéről, elektronikus levélcíméről tájékoztatja az adatközlőt.

(5) A közzétételre javasolt adatok tartalmának valódiságáért, hitelességért az adatfelelős felel. A közérdekűség és közzétehetőség feltételeit az adatfelelős vizsgálja és állapítja meg.

(6) Az adatközlő gondoskodik a HM közzétételi honlapjára felkerülő adatok közzétételre alkalmas kialakításáról, a honlap folyamatos üzemeltetéséről, az adatok közzétételéről, frissítéséről, helyesbítéséről, illetve eltávolításáról.

(7) Az adatközlő a közzétételi listákon szereplő adatot az R. 2. mellékletében előírt minta alapján teszi közzé.

(8) Ha az adatfelelős tudomást szerez arról, hogy a kezelésébe tartozó közzétett adat pontatlan, illetve téves, haladéktalanul helyesbítést kezdeményez az adatközlőnél.

(9) Az adatközlő az átvett és közzétett adatokról biztonsági mentést készít.

5. § Az adatközlő a HM kabinetfőnöke (a továbbiakban: kabinetfőnök) rendelkezésének megfelelően gondoskodik a kezelésében lévő, közérdekű adatokat tartalmazó honlapok, adatbázisok, illetve nyilvántartások leíró adatainak a központi elektronikus jegyzék működtetőjének történő továbbításáról és a továbbított adatok rendszeres frissítéséről.

6. § Az adatközlő az Eitv. végrehajtásával összefüggő kötelezettségek teljesítését folyamatosan vizsgálja, amelynek eredményéről évente átfogó jelentést készít és azt a tárgyévet követő év január 31-ig a kabinetfőnök útján felterjeszti a honvédelmi miniszter részére.

Általános közzétételi lista közzététele

7. § (1) Az adatfelelős a kezelésében lévő, általános közzétételi listában szereplő adatokat az Eitv. mellékletében meghatározott rendszerességgel a negyedév lejárta után 1 munkanappal, azonnali közzétételi kötelezettség esetén a változás elrendelésének, illetve megtörténtének napján az R. 1. mellékletében előírt formában és tartalommal megküldi az adatközlőnek. Az egyes adatfajtákat kezelő adatfelelősöket a melléklet tartalmazza.

(2) Az adatfelelős az adatszolgáltatással egyidejűleg nyilatkozik a 4. § (5) bekezdésben foglalt feltételek fennállásáról.

(3) Az adatközlő a megküldött adatokat az adatok írásban történő kézhezvételétől számított 3 munkanapon belül a kabinetfőnök elé terjeszti.

(4) A közzétételre javasolt adatok közzétételéről vagy a közzététel mellőzéséről a kabinetfőnök dönt. A közzététel elrendelése esetén az adatközlő a kabinetfőnöki döntés tudomására jutásától számított 3 munkanapon belül közzéteszi a közzétételre engedélyezett adatokat.

Egyedi közzétételi lista közzététele

8. § (1) Ha a honvédelmi szerv egyedi közzétételi listát kíván kiadni, annak tervezetét – katonai szervezet esetében a szolgálati út betartásával – az adatközlő útján felterjeszti a kabinetfőnök részére. A tervezethez mellékelni kell az egyedi lista kiadásának indokait tartalmazó összefoglalót.

(2) A kabinetfőnök javaslata alapján – az egyedi közzétételi lista indokoltsága esetén – a honvédelmi miniszter kikéri az adatvédelmi biztos véleményét.

(3) Az adatvédelmi biztos véleményének megfelelőn a honvédelmi miniszter jóváhagyja vagy elutasítja az egyedi közzétételi lista közzétételét, és azt a kabinetfőnök, illetve az adatközlő útján visszaküldi a felterjesztő honvédelmi szervnek.

(4) Ha a honvédelmi miniszter az egyedi közzétételi lista közzétételét rendeli el, az adatközlő a miniszteri döntés tudomására jutásától számított 3 munkanapon belül közzéteszi az egyedi közzétételi listában szereplő adatokat.

Jogszabálytervezetek közzététele

9. § (1) A HM által előkészített jogszabálytervezetek és az azokhoz kapcsolódó előterjesztések, szakmai indokolások közzétételéről a HM Jogi Főosztály (a továbbiakban: HM JF) javaslata alapján a kabinetfőnök dönt.

(2) A HM JF az (1) bekezdés szerinti javaslatát a jogszabálytervezet szakmapolitikai egyeztetésének kezdeményezésére irányuló feljegyzésében teszi meg. A feljegyzésnek tartalmazni kell a nyilvánosság számára nyitva álló véleményezési határidőre vonatkozó javaslatot is.

(3) A közzététel elrendelése esetén a HM JF a jogszabálytervezetek és az azokhoz kapcsolódó előterjesztések, szakmai indokolások tervezeteit a közigazgatási egyeztetést megelőzően megküldi az adatközlő részére. Az adatszolgáltatást csak elektronikus úton kell teljesíteni. A HM JF az adatszolgáltatással egyidejűleg elektronikus úton tájékoztatja az adatközlőt a kabinetfőnöki döntésről, a szakmapolitikai munkacsoport állásfoglalásáról, valamint a nyilvánosság számára nyitva álló véleményezési határidőről.

(4) A (3) bekezdés szerint adatszolgáltatást csak akkor kell teljesíteni, ha a szakmapolitikai munkacsoport a jogszabálytervezet közigazgatási egyeztetésre bocsátásával egyetért.

10. § (1) A jogszabálytervezetet előkészítő honvédelmi szerv (fő kidolgozó) a nyilvánosság részéről megfogalmazott észrevételeket mérlegeli és az észrevételekről, valamint az elutasított észrevételek esetében – a nyilvánvalóan alaptalan észrevételek kivételével – az elutasítás indokairól összefoglalót készít, amelyet megküld az adatközlő részére. Az összefoglaló elkészítése során jogkérdésben a HM JF véleményét kell alapul venni.

(2) Az adatközlő az összefoglalót az összefoglaló írásban történő kézhezvételétől számított 3 munkanapon belül a kabinetfőnök elé terjeszti. A Közzététel elrendelése esetén az adatközlő a kabinetfőnöki döntés tudomására jutásától számított 3 munkanapon belül az összefoglalót közzéteszi.

Hatósági eljárásban történő közzététel

11. § Ha a hatósági jogkört gyakorló honvédelmi szerv (a továbbiakban: hatóság) a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 69. §-ának (6) bekezdése alapján döntését bárki számára hozzáférhetővé akarja tenni, illetve a Ket. 80. §-a alapján döntését hirdetményi úton akarja közölni, akkor döntését a közzététel céljából megküldi az adatközlőnek. Az adatközlő a hatóság döntését a döntés írásban történő kézhezvételétől számított 1 munkanapon belül, vagy a hatóság által meghatározott napon közzéteszi.

Honvédelmi Közlöny közzététele

12. § (1) Az adatközlő a Honvédelmi Közlönyt – a HM hivatalos lapjaként – a HM közzétételi honlapján történő közzététellel adja ki.

(2) A Honvédelmi Közlöny kiadásának napja a HM közzétételi honlapján történő közzététel időpontja.

(3) A Honvédelmi Közlönyben közzétenni, illetve közölni kívánt HM utasítás, belső rendelkezés, határozat, parancs, közlemény, hirdetmény teljes szövegét írásban és az aláírt szöveggel egyező elektronikus formában meg kell küldeni a HM JF-re. Amennyiben a belső rendelkezésnek, közleménynek csak a címét kell megjelentetni, akkor erről a teljes szöveg megküldésével egyidejűleg a HM JF-t tájékoztatni kell.

(4) A HM JF a megküldött HM utasítást, belső rendelkezést, határozatot, parancsot, közleményt, hirdetményt közlöny formájába szerkeszti, és azt – a kiadásban közreműködő Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó útján – elektronikus úton továbbítja az adatközlő részére.

Közérdekű adatok egyedi igénylésének
és teljesítésének rendje

13. § (1) Közérdekű adatot – szóban, írásban vagy elektronikus úton – bárki térítésmentesen igényelhet.

(2) Az adatigénylésnek közérthető formában és – amennyiben az aránytalan költséggel nem jár – az igénylő által kívánt technikai eszközzel, illetve módon kell eleget tenni.

(3) Az adatfelelős a közérdekű adatot tartalmazó adathordozóról történő másolat készítéséért – legfeljebb az azzal kapcsolatban felmerült költség mértékéig terjedő – költségtérítést állapíthat meg. Az egyes másolatokkal kapcsolatos költségtérítéseket a HM Közgazdasági Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) állapítja meg és azt évente január 31-ig közzététel céljából megküldi az adatközlőnek.

(4) A fizetendő költségtérítés összegét az igénylő kérésére előre közölni kell. Nagyobb terjedelmű 20 A4-es oldalt meghaladó oldalszámú másolat készítése esetén a költségtérítés összegének előzetes közlése nem mellőzhető.

(5) Ha közérdekű adatot tartalmazó dokumentum az igénylő által meg nem ismerhető adatot is tartalmaz, a másolaton a meg nem ismerhető adatokat felismerhetetlenné kell tenni.

14. § (1) Közérdekű adat megismerése iránti igény előterjesztése esetén valamennyi közreműködőnek úgy kell eljárni, hogy a közérdekű adatigénylésnek az igény honvédelmi szerv által történő tudomásra jutását követően a lehető legrövidebb idő alatt, de legfeljebb 15 napon belül eleget kell tenni.

(2) Az igény teljesítésének megtagadásáról és annak indokairól 8 napon belül az igénylőt írásban tájékoztatni kell.

(3) Írásba kell foglalni azt a szóban előterjesztett adatigénylést, amelynek azonnali teljesítésére nincs lehetőség.

(4) Az adatigénylés nyilvántartásba vételéről az adatfelelős gondoskodik. A teljesített, illetve az elutasított adatigénylést elkülönítetten kell nyilvántartani.

15. § (1) Az adatigénylés teljesítésére, illetve az igény teljesítésének a megtagadására – a 18. §-ban írtak kivételével – az adatfelelős jogosult.

(2) Az adatigénylés teljesítéséhez, illetve az igény teljesítésének megtagadásához a kabinetfőnök, katonai szervezet kezelésében lévő adat vonatkozásában a HM Honvéd Vezérkar főnökének jóváhagyása szükséges.

(3) A (2) bekezdés szerinti jóváhagyás az adatigénylés teljesítéséhez nem szükséges, ha

a) az igényelt adat a HM közzétételi honlapján már közzétételre került, vagy

b) az adatigénylés arra irányul, hogy egy ügy folyamatban van e.

(4) Ha az igényelt adat a HM közzétételi honlapján már közzétételre került, a válaszban az igénylő figyelmét erre a körülményre fel kell hívni, a közzététel azonban nem mentesít a válaszadási kötelezettség alól.

16. § (1) Azt az adatigénylést, amelyet nem az adatfelelősnél, hanem más honvédelmi szervnél terjesztenek elő, a kézhezvétel napján továbbítani kell az adatfelelős részére.

(2) Az igényelt adat közérdekűségének és megismerhetőségének feltételeit az adatfelelős vizsgálja és állapítja meg. A vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy az igényelt adat, illetve az adathordozó tartalmaz-e személyes adatot, különleges adatot, államtitkot, szolgálati titkot, egyéb korlátozás alá eső adatot.

(3) Ha az adatigénylés teljesítésére csak a kabinetfőnök, illetve a HM Honvéd Vezérkar főnökének jóváhagyását követően kerülhet sor, az adatfelelős a kezelésében lévő hozzáférhetővé tételre javasolt adatokat tartalmazó feljegyzését – írásban és elektronikus úton a HM KTF, katonai szervezet adatfelelős szolgálati úton a HM Vezérkari Titkárság (a továbbiakban: HM VKT) részére küldi meg. Az adatfelelős az érdemi módon indokolt feljegyzésében nyilatkozik a (2) bekezdésben foglalt feltételek fennállásáról. A feljegyzés elektronikus úton történő továbbítására 4. § (4) bekezdés szerint kijelölt személy jogosult

(4) A HM KTF, illetve a HM VKT a megküldött feljegyzést haladéktalanul felterjeszti a kabinetfőnök, illetve a HM Honvéd Vezérkar főnöke részére, és döntésükről haladéktalanul tájékoztatja az adatfelelőst.

(5) Az adatigénylés teljesítésének megtagadása esetén a (3)–(4) bekezdésekben írt eljárási rend irányadó.

17. § (1) Az adatfelelős a hozzá érkezett adatigénylésekről, azok teljesítéséről, elutasításáról, az elutasítás indokairól nyilvántartást vezet, amelyről évente írásban és elektronikus úton, a tárgyévet követő év január 15-ig – katonai szervezet esetén a szolgálati út betartásával – tájékoztatja a HM KTF-et. Az elektronikus tájékoztatáshoz szükséges űrlap mintáját a HM KTF határozza meg. Az adatok elektronikus úton történő továbbítására a 4. § (4) bekezdés szerint kijelölt személy jogosult.

(2) Az elutasított igényekről és az elutasítások indokairól a HM KTF évente a tárgyévet követő január 31-ig tájékoztatja az adatvédelmi biztost.

18. § A HM KTF-nél előterjesztett adatigénylés teljesítésére, megtagadására a HM KTF jogosult, amelynek során a 13–17. §-ok rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell azzal, hogy az adatigénylés nyilvántartásba vételéről, az adatigénylésekről, azok teljesítéséről, elutasításáról, az elutasítás indokairól szóló nyilvántartás vezetéséről a HM KTF gondoskodik.

Minősített adatra vonatkozó adatigénylés

19. § (1) A minősített adatra vonatkozó adatigénylés során ezen utasítás közérdekű adatok egyedi igénylésének és teljesítésének rendjére vonatkozó szabályait az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Ha az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 15. §-a szerinti megismerési kérelem olyan minősített adatra vonatkozik, amely 1995. július 1-je előtt, vagy a megismerési kérelem beérkezésének napjától számított 3 évnél korábban keletkezett, akkor az adat minősítője köteles a Ttv. 10. § (1) bekezdésében meghatározott minősítés felülvizsgálatot lefolytatni, és a felülvizsgálat eredményétől függően kell a választ előkészíteni.

(3) Ha az igényelt adat az adatfelelős felülvizsgálati hatáskörébe tartozik, és az általa lefolytatott felülvizsgálat eredményeként az adat továbbra is minősített adat, akkor ezt a tényt közölni kell az adatigénylővel. Tájékoztatást kell adni a megismerni kívánt minősített adat minősítési jelöléséről, minősítőjének nevéről, beosztásáról, és a minősítés érvényességi idejéről. Ezen kívül közölni kell azt is, hogy a kérdéses adat megismerését a minősítő engedélyezi vagy elutasítja.

(4) Ha az igényelt minősített adat felülvizsgálata és minősítése nem a megkeresés címzettjének hatáskörébe tartozik, az adatigénylés címzettje az adatigénylést köteles az adat tárgya szerinti minősítői hatáskörrel és illetékességgel rendelkező minősítőnek írásban és elektronikus úton megküldeni, és erről az adatigénylőt értesíteni. A minősítő az adatigénylés kézhezvételét követően a (2)–(3) bekezdésben foglaltak szerint jár el.

(5) Ha a felülvizsgálat eredményeként a minősítő a minősített adat minősítését megszünteti, akkor ezt az iraton feltünteti. Ha a megismerni kívánt adathordozó más védelemre kötelezett adatot nem tartalmaz, az adatszolgáltatást lehetővé kell tenni.

Egyéb korlátozás alá eső adatokra vonatkozó adatigénylés

20. § Az UNCLASSIFIED, a CONTROLLED és a LIMITED jelöléssel ellátott adatok a kibocsátó szerv hozzájárulásával ismerhetők meg.

21. § Döntés megalapozására szolgáló adatra vonatkozó adatigénylés során ezen utasítás közérdekű adatok egyedi igénylésének és teljesítésének rendjére vonatkozó szabályait kell megfelelően alkalmazni.

22. § A honvédelmi szerv kezelésében lévő a Ttv. hatálya alá nem tartozó, de más jogszabály által védendő adat (üzleti titok, banktitok, orvosi, ügyvédi és egyéb szakmai titok, a posta és a távközlési törvény által védett adatok, személyes adatok) megismerésére benyújtott kérelem kizárólag az érintett személy, vagy a védendő adat gazdája engedélyével teljesíthető.

Záró rendelkezések

23. § (1) Ez az utasítás 2008. július 1-jén lép hatályba.

(2) A HM KPÜ az egyes másolatokkal kapcsolatos költségtérítéseket első alkalommal az utasítás közzétételét követő 15 napon belül állapítja meg, és azt közzététel céljából haladéktalanul megküldi az adatközlőnek.

(3) Az utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül az 1. § (3) bekezdés szerinti szervek vezetői elkészítik és jóváhagyás céljából a honvédelmi miniszter részére felterjesztik a közérdekű adatok közzétételének és az adatigénylések teljesítésének a rendjéről szóló szabályzatot.

(4) Az ajánlatkérő saját honlapján történő közzététellel tesz eleget a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény által meghatározott saját beszerzésekre vonatkozó elektronikus közzétételi kötelezettségnek.

(5) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a közérdekű adatok közzétételének módjáról szóló 12/2006. (HK 4.) HM utasítás, a közérdekű adatok közzétételének módjáról szóló 12/2006. (HK 4.) HM utasítás módosításáról szóló 25/2007. (HK 5.) HM utasítás.

Melléklet az 57/2008. (HK 12.) HM utasításhoz2

A honvédelmi tárca általános közzétételi listája
A honvédelmi tárca általános közzétételi listája
I. Szervezeti, személyzeti adatok

 

Adat

Adatfelelős

1.

A közfeladatot ellátó szerv hivatalos neve, székhelye, postai címe, telefon- és telefaxszáma, elektronikus levélcíme, honlapja, ügyfélszolgálatának elérhetőségei

HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály (HM KTF)

2.

A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai

HM KTF,
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (HM TKF)

3.

A közfeladatot ellátó szerv vezetőinek és az egyes szervezeti egységek vezetőinek neve, beosztása, elérhetősége (telefon- és telefaxszáma, elektronikus levélcím)

HM TKF

4.

A szervezeten belül illetékes ügyfélkapcsolati vezető neve és az ügyfélfogadási rend

HM Jogi Főosztály (HM JF)

5.

A közfeladatot ellátó szerv irányítása, felügyelete vagy ellenőrzése alatt álló, vagy alárendeltségében működő más közfeladatot ellátó szervek megnevezése, és 1. pontban meghatározott adatai

HM TKF

6.

A közfeladatot ellátó szerv többségi tulajdonában álló, illetve részvételével működő gazdálkodó szervezet [Ptk. 685. § c) pont] neve, székhelye, elérhetősége, tevékenységi köre, képviselőjének neve, a közfeladatot ellátó szerv részesedésének mértéke

HM Védelem-gazdasági Főosztály
(HM VGF)

7.

A közfeladatot ellátó szerv által alapított közalapítványok neve, székhelye, alapító okirata, kezelő szervének tagjai

HM Személyzeti Főosztály
(HM SZEF)

8.

A közfeladatot ellátó szerv által alapított lapok neve, a szerkesztőség és kiadó neve és címe, valamint a főszerkesztő neve

HM KTF

9.

A közfeladatot ellátó szerv felettes, illetve felügyeleti szervének, ennek hiányában a közfeladatot ellátó szerv felett törvényességi ellenőrzést gyakorló szerv 1. pontban meghatározott adatai

HM JF

II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

 

Adat

Adatfelelős

1.

A közfeladatot ellátó szerv feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó, a szervre vonatkozó alapvető jogszabályok, állami irányítás egyéb jogi eszközei, valamint a szervezeti és működési szabályzat vagy ügyrend hatályos és teljes szövege

HM JF
HM TKF

2.

Az országos illetékességű szervek, valamint a megyei (fővárosi) közigazgatási hivatalok esetében a közfeladatot ellátó szerv feladatáról, tevékenységéről szóló tájékoztató magyar és angol nyelven

HM TKF

3.

Államigazgatási és egyéb hatósági ügyekben ügycsoportonként (ügytípusonként) és eljárástípusonként a hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése, hatáskör gyakorlásának átruházása esetén a ténylegesen eljáró szerv megnevezése, illetékességi területe, az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok, eljárási illetékek (igazgatási szolgáltatási díjak) meghatározása, alapvető eljárási szabályok, az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje), ügyfélfogadás ideje, az ügyek intézését segítő útmutatók, az ügymenetre vonatkozó tájékoztatás és az ügyintézéshez használt letölthető formanyomtatványok

Hatáskörrel rendelkező érintett hatóság,
Ügycsoport
bontás tekintetében a HM TKF

4.

A közfeladatot ellátó szerv által nyújtott vagy költségvetéséből finanszírozott közszolgáltatások megnevezése, tartalma, a közszolgáltatások igénybevételének rendje, a közszolgáltatásért fizetendő díj mértéke, az abból adott kedvezmények

Érintett
honvédelmi szerv

5.

A közfeladatot ellátó szerv által fenntartott adatbázisok, illetve nyilvántartások jegyzéke, az adatvédelmi nyilvántartásba bejelentendő nyilvántartásoknak az Avtv. 28. §-a szerinti azonosító adatai; a közfeladatot ellátó szerv által – alaptevékenysége keretében – gyűjtött és feldolgozott adatok fajtái, a hozzáférés módja, a másolatkészítés költségei

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM), HM Közgazdasági és pénzügyi Ügynökség (HM KPÜ)

6.

A közfeladatot ellátó szerv nyilvános kiadványainak címe, témája, a hozzáférés módja, a kiadvány ingyenessége, illetve a költségtérítés mértéke

HM KTF

7.

Az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény alapján közzéteendő jogszabálytervezetek és kapcsolódó dokumentumok

HM JF

8.

A közfeladatot ellátó szerv által kiírt pályázatok szakmai leírása, azok eredményei és indokolásuk

Érintett szerv

9.

A közfeladatot ellátó szervnél végzett alaptevékenységgel kapcsolatos vizsgálatok, ellenőrzések nyilvános megállapításai

HM Központi
Ellenőrzési és
Hatósági Hivatal (HM KEHH)

10.

A közfeladatot ellátó szerv feladatellátásának teljesítményére, kapacitásának jellemzésére, hatékonyságának és teljesítményének mérésére szolgáló mutatók és értékük, időbeli változásuk

Érintett honvédelmi szerv

11.

A közérdekű adatok megismerésére irányuló igények intézésének rendje, az illetékes szervezeti egység neve, elérhetősége, s ahol kijelölésre kerül, az adatvédelmi felelős, vagy az információs jogokkal foglalkozó személy neve

HM KTF

12.

A közfeladatot ellátó szerv tevékenységére vonatkozó, jogszabályon alapuló statisztikai adatgyűjtés eredményei, időbeli változásuk

HM KPÜ,
HM KEHH,
HM TKF

13.

A közérdekű adatokkal kapcsolatos kötelező statisztikai adatszolgáltatás adott szervre vonatkozó adatai

HM KPÜ,
HM KEHH,
HM KTF,
HM TKF

14.

Azon közérdekű adatok hasznosítására irányuló szerződések listája, amelyekben a közfeladatot ellátó szerv az egyik szerződő fél

HM KTF

15.

A közfeladatot ellátó szerv kezelésében lévő közérdekű adatok felhasználására, hasznosítására vonatkozó általános szerződési feltételek

HM HIM,
HM KTF

III. Gazdálkodási adatok

 

Adat

Adatfelelős

 

A közfeladatot ellátó szerv éves (elemi) költségvetése, számviteli törvény szerinti beszámolója; a költségvetés végrehajtásáról – a külön jogszabályban meghatározott módon és gyakorisággal – készített beszámolók

HM KPÜ

2.

A közfeladatot ellátó szervnél foglalkoztatottak létszámára és személyi juttatásaira vonatkozó összesített adatok, illetve összesítve a vezetők és vezető tisztségviselők illetménye, munkabére és rendszeres juttatásai, valamint költségtérítése, az egyéb alkalmazottaknak nyújtott juttatások fajtája és mértéke összesítve

HM KPÜ

3.

A közfeladatot ellátó szerv költségvetéséből nyújtott, nem normatív, céljellegű, működési és fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatok

HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség
(HM FLÜ)

4.

Az államháztartás pénzeszközei felhasználásával, az államháztartáshoz tartozó vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő – a külön jogszabályban meghatározott értékű – árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás-megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezése (típusa), tárgya, a szerződést kötő felek neve, a szerződés értéke, határozott időre kötött szerződés esetében annak időtartama továbbá valamennyi szerződésmegkötése érdekében az ajánlattételi (pályázati) felhívások, részletes ajánlattételi (pályázati) felhívások és egyéb kapcsolódó közlemények

HM FLÜ,
HM Infrastrukturális Ügynökség
(HM IÜ),
HM KPÜ

5.

A koncesszióról szóló törvényben meghatározott nyilvános adatok (pályázati kiírások, pályázók adatai, az elbírálásról készített emlékeztetők, pályázat eredménye)

HM FLÜ,
HM IÜ

6.

A közfeladatot ellátó szerv által nem alapfeladatai ellátására (így különösen társadalmi szervezet támogatására, foglalkoztatottai szakmai és munkavállalói érdek-képviseleti szervei számára, foglalkoztatottjai, ellátottjai oktatási, kulturális, szociális és sporttevékenységet segítő szervezet támogatására, alapítványok által ellátott feladatokkal összefüggő kifizetésre) fordított, ötmillió forintot meghaladó kifizetések

HM KPÜ,
HM KTF,
HM SZEF

1

Az utasítást a 77/2012. (X. 27.) HM utasítás 18. § d) pontja hatályon kívül helyezte 2012. november 4. napjával.

2

A melléklet a 4/2010. (I. 15.) HM utasítás 65. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére