• Tartalom

58/2008. (HK 12.) HM utasítás

58/2008. (HK 12.) HM u t a s í t á s

a honvédelmi szervezetek számláiról és a pénzkezelési szabályokról*

2008.07.27.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. §-a (1) bekezdésének n) pontja alapján – figyelemmel az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendeletre (a továbbiakban: Ámr.), a honvédelmi szervek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 226/2004. (VII. 27.) Korm. rendelet 2. § (3) bekezdésére, továbbá a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 102/2007. (HK 18.) HM utasításban (a továbbiakban: HM utasítás) foglaltakra – a honvédelmi szervezetek számláinak kezelésére, pénzforgalmának megszervezésére és végrehajtására a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM) és a honvédelmi miniszter költségvetési felügyelete alá tartozó költségvetési szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

Általános szabályok

2. § A honvédelmi szervezet Ámr. 98–100. és 102. §-aiban meghatározott kincstári, valamint hitelintézeti számlái (a továbbiakban együtt: számla) megnyitásával, módosításával és megszüntetésével kapcsolatos, illetve az egyéb, a felügyeleti szerv feladatkörébe tartozó teendőket a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) látja el.

3. § Az utasítás alkalmazása tekintetében számlatulajdonos:

a) a HM KPÜ,

b) a saját pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel nem rendelkező (a továbbiakban: a HM KPÜ által ellátott) honvédelmi szervezet a 6. §-ban meghatározott szabályok szerint,

c) a saját pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel (a továbbiakban: önálló pénzügyi és számviteli szerv) rendelkező honvédelmi szervezet.

4. § A honvédelmi szervezetek tevékenységükhöz hazai, illetve külföldi székhelyű hitelintézetnél számlát a HM KPÜ vezérigazgatójának, a véderő-, katonai és légügyi attasé hivatalok külföldön a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: MK KFH) főigazgatójának engedélyével nyithatnak és vezethetnek.

A számlatulajdonosi jogok gyakorlása

5. § (1) A HM, mint felügyeleti szerv számlái, a költségvetési (al)címek elsődleges számlái, a központosított illetményszámfejtéshez, adó- és járulékelszámoláshoz kapcsolódó számlák, valamint – a 6. §-ban foglaltakra figyelemmel – a HM KPÜ által ellátott honvédelmi szervezetek számlái feletti rendelkezési jogosultság a HM KPÜ-t illeti meg.

(2) A fejezeti kezelésű számlák esetében a kötelezettségvállalásra és utalványozásra vonatkozó jogosultságok tekintetében a fejezeti kezelésű előirányzatok tárgyévi felhasználásának rendjét szabályozó HM utasítás előírásait kell alkalmazni.

(3) Az önálló pénzügyi és számviteli szervvel rendelkező honvédelmi szervezet számlái feletti rendelkezési jogosultság a honvédelmi szervezet parancsnokát, (vezér/fő) igazgatóját, vezetőjét stb. (a továbbiakban együtt: parancsnok) illeti meg.

6. § A HM KPÜ által ellátott honvédelmi szervezetnél a számlatulajdonos jogait és kötelezettségségeit:

a) a kötelezettségvállalásra és az utalványozásra vonatkozóan a honvédelmi szervezet parancsnoka,

b) a számláról történő készpénzfelvétel esetében a parancsnok, vagy megbízottja, valamint – a HM utasítás 17. § (1) bekezdésének b) pontja szerint – a HM KPÜ állományából a honvédelmi szervezet pénzügyi és számviteli ellátására kikülönített szervezeti elem (a továbbiakban: pénzügyi és számviteli szerv) vezetője együttesen,

c) az intézményi kincstári kártya készpénzfelvételre történő használatba adására vonatkozóan a HM KPÜ vezérigazgatója

gyakorolja.

Pénzkezelési szabályok

7. § A honvédelmi szervezet és a külföldön szolgálatot teljesítő kontingens készpénzszükségletét – a pénzösszeg közvetlen átadásával történő fizetési kötelezettség teljesítéséhez – a házipénztár, illetve valutapénztár (a továbbiakban együtt: pénztár) útján kell biztosítani.

8. § Pénztár csak a HM KPÜ, valamint az önálló pénzügyi és számviteli szerv keretei között működik.

9. § A honvédelmi szervezet parancsnoka – a HM KPÜ által ellátott honvédelmi szervezet esetében a pénzügyi és számviteli szerv vezetőjének javaslatait figyelembe véve – gondoskodik:

a) a pénztár biztonságos működéséhez szükséges anyagi, technikai feltételekről, különösen a pénztárhelyiség rendelkezésre bocsátásáról, szükség szerinti őrzéséről és védelméről, a pénztárszekrény kulcsai másodpéldányainak, illetve a számzáras pénztárszekrény kódjának az ügyviteli szervnél történő megőrzéséről,

b) külön rendelkezés1 szerint a pénzszállítás biztosításáról.

10. § Annál a honvédelmi szervezetnél, ahol pénztár működik, a parancsnok – a HM KPÜ által ellátott honvédelmi szervezet esetében a pénzügyi és számviteli szerv vezetőjének javaslatát figyelembe véve – szabályozza:

a) a pénztár biztonságának, őrzésének és védelmének belső rendjét,

b) a készpénz, szigorú számadású nyomtatványok, kincstári kártyák átvételének és tárolásának (kezelésének) belső rendjét,

c) a pénzkezelők és kincstári kártyabirtokosok kijelölését, felkészítését, elszámoltatását és ellenőrzését.

11. § Pénztárosi feladatot, az intézményi kincstári kártyával történő készpénzfelvételt és e tevékenység szervezését – az irányadó felelősségi szabályok szerint – megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező és a HM KPÜ, vagy az önálló pénzügyi és számviteli szerv állományába tartozó hivatásos (szerződéses) katona, köztisztviselő és közalkalmazott (pénztáros), továbbá a HM KPÜ vezérigazgatójának külön engedélyével rendelkező személy végezhet.

12. § A honvédelmi szervezet költségvetése teljesítésével összefüggő, pénztáron kívüli készpénzforgalom lebonyolítására (pl. a telephelyek készpénzellátására, eseti ellátmány kezelésére, készpénz befizetések gyűjtésére-átvételére stb.) pénzkezelő hely jelölhető ki. A pénzkezelő hely kijelölése a parancsnok, a HM KPÜ által ellátott honvédelmi szervezet esetében – a parancsnok javaslata alapján – a HM KPÜ vezérigazgatójának hatáskörébe tartozik.

13. § (1) A pénztár működésére és a pénztáros felelősségére vonatkozó szabályokat a honvédelmi szervezet parancsnokának – a HM KPÜ által ellátott honvédelmi szervezet esetében a pénzügyi és számviteli szerv vezetőjének javaslatát figyelembe véve – belső rendelkezésben kell kiterjeszteni a pénzkezelő helyre, illetőleg a pénzkezelőre és a kincstári kártyabirtokosra.

(2) Eltérő rendelkezés hiányában a pénzkezelő hely elszámolási és nyilvántartási rendjét a pénztárra vonatkozó előírások figyelembevételével, az (önálló) pénzügyi és számviteli szerv vezetőjének javaslata alapján, az illetékes parancsnok határozza meg.

14. § (1) A pénztárba befolyt bevételek a kiadások, illetve a kifizetések (pl. előleg célú kifizetések) teljesítésére nem használhatóak fel. Ha a befolyt bevételek együttes összege – a (2) és (3) bekezdésekben foglaltak kivételével – eléri a 100 000 Ft-ot, úgy azt a honvédelmi szervezet kincstári számlájára kell befizetni.

(2) Amennyiben az összevont és tiszti étkezdék a havi étkezési jegy vásárlási napokon befolyt bevételeket a nap végén a pénztárba fizetik be, a pénztáros a bevételt, annak összegétől függetlenül a tárgynapot követő munkanapon fizeti be az (1) bekezdés szerinti számlára.

(3) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok és a HM Állami Egészségügyi Központ bevételeinek értékhatára 500 000 Ft.

A kincstári kártya alkalmazása

15. § A pénztár készpénzzel történő ellátására, a készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzésre, illetve a nem rendszeres kis összegű szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítésére intézményi kincstári kártya, külföldön készpénzfelvételre és a szolgáltatás vásárlására kincstári VIP-kártya alkalmazható.

16. § A honvédelmi szervezet részére a készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzésre, illetve a nem rendszeres kis összegű szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítésére intézményi kincstári kártyafedezeti számla nyitását a HM KPÜ vezérigazgatója engedélyezi. A jogosultak részére kincstári VIP-kártya a HM KPÜ vezérigazgatójának javaslata alapján, a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár – a katonai nemzetbiztonsági szolgálat állományba tartozók esetében az illetékes nemzetbiztonsági szervezet főigazgatójának – engedélye szerint biztosítható.

17. § (1) Készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzéséből, illetve nem rendszeres kis összegű szolgáltatásvásárlásból eredő közvetlen fizetési kötelezettség teljesítésére engedélyezett intézményi kincstári kártya – az egyéb feltételek mellett – annak biztosítható, aki rendszeresen beszerzési feladatot lát el. A kártya birtokba adásának engedélyezése az illetékes anyagnemfelelős javaslata alapján, az (önálló) pénzügyi és számviteli szerv vezetőjének ellenjegyzése mellett a kötelezettségvállalásra jogosult, illetve munkáltatói jogokat gyakorló parancsnok hatáskörébe tartozik.

(2) A kötelezettségvállalásra jogosult parancsnok belső rendelkezésben határozza meg azon áruk és szolgáltatások körét, amelyek ellenértékének kiegyenlítésére az intézményi kincstári kártya használható.

(3) Intézményi kincstári kártya haditechnikai eszköz, hadi szakanyag ellenértékének kiegyenlítésére nem használható.

Záró rendelkezések

18. § Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti a honvédelmi szervek kincstári számláiról és a pénzkezelési szabályokról szóló 39/1999. (HK 14.) HM utasítás, valamint az egyes HM utasítások módosításáról és hatályon kívül helyezéséről szóló 45/2007 (HK 10.) HM utasítás 26. §-a.

(1) A HM KPÜ vezérigazgatója intézkedésben részletesen meghatározza a számlakezelés és pénzforgalom szabályait, a valuta pénztárak működési rendjét, a készpénzfizetés felső határát, továbbá a kincstári kártyák használatának, azok forgalma elszámolásának és nyilvántartásának szabályait.
(2) Az MK KFH főigazgatója az (1) bekezdés szerinti HM KPÜ vezérigazgatói intézkedésben foglaltakat figyelembe véve intézkedésben szabályozza a véderő-, katonai és légügyi attasé hivatalok pénzellátásának, bankszámla nyitásának és kezelésének, bankkártya használatának, forgalma elszámolásának és nyilvántartásának sajátos szabályait, valamint pénzkezelő helyei működési rendjének sajátosságait.
(3) A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség vezérigazgatója az (1) bekezdés szerinti HM KPÜ vezérigazgatói intézkedésben foglaltakat figyelembe véve – a HM KPÜ-vel egyeztetve – intézkedésben szabályozza a külképviseletek pénzellátásának, bankszámla nyitásának és kezelésének, bankkártya használatának, forgalma elszámolásának és nyilvántartásának sajátos szabályait és pénztárai működési rendjének sajátosságait.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 32/2010. (III. 10.) HM utasítás 23. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2010. március 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére