• Tartalom

6/2008. (IX. 19.) NFGM utasítás

6/2008. (IX. 19.) NFGM utasítás

a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Oktatási és Képzési rendszeréről1

2009.05.28.
I. Fejezet

Bevezető rendelkezések

Az Utasítás hatálya

1. § Az Utasítás hatálya kiterjed a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban (a továbbiakban: Minisztérium) a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) alapján közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőkre és ügykezelőkre, valamint a Minisztériummal a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény alapján munkaviszonyban álló munkavállalókra.

2. § Jelen Utasítás rendelkezéseit a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvényben meghatározott eltérésekkel a miniszterre, az államtitkárra és a szakállamtitkárra is alkalmazni kell.

A közigazgatási alap- és szakvizsgára, valamint ügykezelői vizsgára vonatkozó rendelkezések a minisztériumi és az állami vezetőkre nem terjednek ki.

3. § Az Utasításban előforduló munkatárs megnevezés alatt a Minisztériummal közszolgálati jogviszonyban és munkaviszonyban (a továbbiakban: jogviszonyban) álló munkatársakat, valamint jelen Utasítás 2. §-ában felsorolt személyeket is érteni kell.

Értelmező rendelkezések

4. § Jelen Utasítás alkalmazásában:

a) Iskolarendszerű továbbképzés: a közoktatás területén középiskolában, szakiskolában magasabb iskolai végzettség, illetve második vagy további szakképesítés megszerzésére irányuló képzés, a felsőoktatásban alapképzés, mesterképzés, doktori és MBA-képzés, szakirányú továbbképzés, felnőttképzés, szakképzés és felsőfokú szakképzés, második vagy további alapképzés.

b) Iskolarendszeren kívüli továbbképzés:

– tréning,

– belső szervezésű tanfolyam,

– külső cég által szervezett tanfolyam,

– e-learning alapú képzés,

– egyéni képzés (ide értve az egyéni kompetencia fejlesztő képzéseket, a Minisztériumban indított vezető- és vezetőutánpótlás-képzéseket, tehetségmegtartó és -gondozó programokat),

– workshop,

– konferencia,

– coaching,

– írott anyagok alapján való felkészülés,

– hosszú távú, több féléves tanfolyam,

– rövid szakmai továbbképzés,

– képesítést nyújtó, hosszabb tanfolyam.

c)2 vizsga: a kollokvium, a szigorlat és az államvizsga.

d) Képzés: jelen Utasításban használt képzés fogalma alatt valamennyi iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbképzést, valamint egyéb ismeretek bővítésével járó programot kell érteni.

e) Képzési Katalógus: a Minisztérium vezetői és beosztott munkatársai számára szempontokat, irányvonalakat meghatározó jegyzék, amely segítséget nyújt az egyéni és szervezeti szintű képzési tervek elkészítéséhez. Jelen Utasítás mellékletét képezi a mindenkor hatályos Képzési Katalógus.

f) Képzési terv: adott évre vonatkozó továbbképzési terv, amelyben a Minisztérium meghatározza továbbképzési céljait és feladatait.

g) Külső képzés: a képzési katalógusban nem szereplő képzés, továbbképzés, tanfolyam, konferencia stb.

II. Fejezet

Az Éves Képzési Tervben, valamint a Képzési Katalógusban szereplő és év közben felmerülő képzések tervezése, lebonyolítása, jelentkezés a képzésekre

5. § A köztisztviselőnek a köztisztviselői teljesítményértékelés és jutalmazás szabályairól szóló 301/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében foglalt egyéni teljesítményértékelési (továbbiakban: TÉR) adatlapján megjelenő céljai és kompetenciái képezik a Minisztérium képzési tervének alapját. Az adatlapokon szereplő célokat és kompetenciákat a Humánigazgatási Főosztály a szervezeti egységek vezetőivel együtt minden év február 28. napjáig áttekinti, és az előző évi értékeléseket felhasználva feldolgozza.

A képzési igényeket a Képzési Katalógus tartalmazza.

6. § Az összegyűjtött képzési igényeket a mindenkori költségvetési lehetőségek és szakmai prioritások függvényében a Humánigazgatási Főosztály a szakmai területekkel együttműködve rangsorolja.

A képzési igényeket tartalmazó mindenkor hatályos Képzési Katalógust az Utasítás 1. számú melléklete tartalmazza.

A képzések

7. § A Minisztérium különösen az alábbi csoportokba tartozó képzéseken való részvételt támogatja:

– szakmai ismeretek

– nyelvi ismeretek

– informatikai képzések

– projekt menedzsment ismeretek

– készségfejlesztések

8. § A csoportok pontos tartalmát jelen Utasítás 1. számú mellékletét képező, mindenkor hatályos Képzési Katalógus tartalmazza.

9. § Az Éves Képzési Tervben meghatározott képzések lebonyolításáért és megtervezéséért a Humánigazgatási Főosztály felelős. Az Éves Képzési Tervben, valamint a Képzési Katalógusban meghatározott képzésekre a jelentkezés a 2. számú mellékletben meghatározott formanyomtatvány felhasználásával történik. A jelentkezési kötelezettség a köztisztviselőt terheli.

10. § A képzési tervben nem szereplő, év közben felmerülő képzések esetében a képzésre történő jelentkezés a Humánigazgatási Főosztály felhívását követően, a felhívásban megjelölt határidőn belül történik.

11. § A szakmai főosztályokra érkező külső képzési megkeresésekre történő jelentkezés kizárólag a Humánigazgatási Főosztály előzetes jóváhagyását és a Költségvetési és Kontrolling Főosztály pénzügyi ellenjegyzését követően történhet.

12. § A képzés befejezését követően a képzésen részt vett munkatárs köteles a 3. és 4. számú mellékletben foglaltak szerint képzési összefoglalót készíteni. A képzési összefoglalót a munkatárs a képzés befejezését követő legkésőbb 5 munkanapon belül köteles elektronikus úton eljuttatni a Humánigazgatási Főosztályra. Amíg a munkatárs ezen kötelezettségét nem teljesíti, addig nem vehet részt a Minisztérium által szervezett vagy támogatott további képzésen.

A Humánigazgatási Főosztály gondoskodik a képzési összefoglaló megjelenítéséről egy mindenki által elérhető elektronikus mappában, illetve az intraneten.

13. § A képzésekre való jelentkezés menete jelen Utasítás 5. számú mellékletében található ábrán összefoglalóan is megtalálható.

III. Fejezet

Az Éves Képzési Tervben és Képzési Katalógusban nem szereplő egyéb képzések

Jogszabályi kötelezettségen alapuló képzés – közigazgatási alap- és szakvizsga, ügykezelői vizsga, jogi szakvizsga

14. § A Ktv. 33. § (1) bekezdése szerint a köztisztviselő jogosult előmeneteléhez, és köteles a központilag, vagy a Minisztérium által előírt képzésben, továbbképzésben vagy átképzésben – ideértve a közigazgatási vezetőképzést is – részt venni.

Közigazgatási alap- és szakvizsga, ügykezelői vizsga

15. § A köztisztviselőnek a kinevezési okiratban előírt határidőn belül közigazgatási alapvizsgát, illetve közigazgatási szakvizsgát kell tennie.

A Humánigazgatási Főosztály minden év február hónap utolsó napjáig közzéteszi az intraneten az adott évben meghirdetésre kerülő közigazgatási alap- és szakvizsga- időpontokat, illetve valamennyi munkatársnak küldött elektronikus üzenetében felhívja a köztisztviselők figyelmét a közzétett vizsgaidőpontokra, valamint arra, hogy a vizsgára való jelentkezés a köztisztviselő kötelessége.

16. § Az ügykezelőnek a közszolgálati jogviszony keletkezésétől számított hat hónapon belül ügykezelői alapvizsgát kell tennie. Ha az ügykezelő az alapvizsgát az előírt határidőt követő hat hónapon belül nem teszi le, közszolgálati jogviszonya megszűnik.

17. § Közigazgatási alapvizsga letételi kötelezettségének nem teljesítése a közszolgálati jogviszony megszűnését vonja maga után. Közigazgatási szakvizsga kötelezettség nem teljesítése a vezetői megbízás visszavonását eredményezi, illetve a köztisztviselő magasabb fizetési, besorolási fokozatba nem sorolható.

18. § Az alap- és szakvizsgára, valamint ügykezelői alapvizsgára kötelezettek képzési költségeinek megtérítését (tanfolyam díja, vizsgadíj, tankönyvek) a Minisztérium 100%-ban vállalja. Az esetlegesen megismételt vizsgá(k)hoz kapcsolódó költségek megtérítése a köztisztviselőt terheli.

19. § A vezetői megbízással nem rendelkező politikai főtanácsadó, politikai tanácsadó a köztisztviselőkre vonatkozó szabályok szerint közigazgatási alap- és szakvizsgát tehet. A vizsgák költségei a politikai főtanácsadót, politikai tanácsadót terhelik, amely költségeket a Minisztérium – kérelemre – részben vagy egészben átvállalhatja. A támogatás mértékét a Közigazgatási Ügyekért Felelős szakállamtitkár és a Humánigazgatási Főosztály vezetője együttesen bírálja el.

20. § Az alap- és a szakvizsgára kötelező felkészítő tanfolyamon történő részvételre, valamint a vizsga napjaira a köztisztviselő mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, és távolléte idejére illetmény illeti meg. A köztisztviselő az alapvizsga esetén 3 nap (plusz a vizsga napja), a szakvizsga esetén (a kötelező és a szabadon választott tárgyra összesen) 6 nap (plusz a vizsga napja) tanulmányi szabadságra – és távolléte idejére illetményre – jogosult. Javítóvizsga vagy ismételt vizsga esetén a munkaidő-kedvezmények a köztisztviselőt nem illetik meg.

Jogi szakvizsga

21. § A közigazgatási szakvizsgával egyenértékű jogi szakvizsga költségeinek megtérítését (vizsgadíj) a Minisztérium 100%-ban vállalja, ha a jogász végzettségű munkatárs úgy dönt, hogy a közigazgatási szakvizsga helyett jogi szakvizsgát kíván tenni. Az esetlegesen megismételt vizsgá(k)hoz kapcsolódó költségek megtérítése a munkatársat terheli.

22. § A jogi szakvizsga részvizsgáinak napjaira a munkatárs mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, és távolléte idejére illetmény illeti meg. A jogi szakvizsgára való felkészüléshez a munkatársat részvizsgánként (az első részvizsgába beleértendő a szabadon választott írásbeli vizsga is) 10 nap, összesen 30 nap tanulmányi szabadság illeti meg, amely időre a munkatárs illetményre jogosult.

A részvizsgánként igénybe vehető 10 nap tanulmányi szabadság kizárólag a részvizsga előtt vehető igénybe, az igénybe vehető napok összevonására nincs lehetőség.

23. § A közigazgatási szakvizsgával már rendelkező jogász végzettségű munkatárs a jogi szakvizsga letételekor – kérelemre – részleges támogatást kaphat, amelynek maximális mértéke a vizsgadíj 50%-a. A támogatás mértékét a Közigazgatási Ügyekért Felelős Szakállamtitkár és a Humánigazgatási Főosztály vezetője együttesen bírálja el.

24. § A közigazgatási szakvizsgával már rendelkező jogász végzettségű munkatársat jogi szakvizsgára való felkészüléséhez részvizsgánként (az első részvizsgába beleértendő a szabadon választott írásbeli vizsga is) 5 nap, összesen 15 nap tanulmányi szabadság illeti meg, amely időre illetményre jogosult.

A részvizsgánként igénybe vehető 5 nap tanulmányi szabadság kizárólag a részvizsga előtt vehető igénybe, az igénybe vehető napok összevonására nincs lehetőség.

25. § A jogi szakvizsga költségének megtérítését kizárólag a Minisztérium nevére és számlázási címére kiállított számla ellenében kérheti a munkatárs a Minisztériumtól az eredeti számlának a Humánigazgatási Főosztályra történő benyújtását követően. A számlán a kedvezményezett nevének szerepelnie kell. A számlát a Költségvetési és Kontrolling Főosztálynak a Humánigazgatási Főosztály küldi meg teljesítésigazolással együtt.

Közös eljárási szabályok

26. § A közigazgatási alap- és szakvizsgára, valamint az ügykezelői vizsgára határidőben történő jelentkezés a köztisztviselő kötelezettsége. A köztisztviselő által a Humánigazgatási Főosztályra leadott jelentkezéssekkel és a költségtérítéssel kapcsolatos további ügyintézést a Humánigazgatási Főosztály látja el.

27. § Az a köztisztviselő, aki a vizsgáról kellő időben tett előzetes bejelentés nélkül távol marad, az ezzel okozott kárt köteles a Minisztériumnak megtéríteni.

28. § A közigazgatási alap- és szakvizsga, az ügykezelői vizsga, valamint a jogi szakvizsga sikeres letételét követően a köztisztviselő köteles a bizonyítvány eredeti példányát a Humánigazgatási Főosztályon haladéktalanul – de legkésőbb a bizonyítvány, tanúsítvány kiállítását követő 30 napon belül – bemutatni.

Kötelezőnek nem minősülő iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli képzés

Tanulmányi szerződés nélkül igénybe vehető képzések

29. § A munkatárs, illetve a szervezeti egységek vezetői kizárólag olyan képzésen való részvételt kezdeményezhetnek, amely a munkatárs munkaköréhez kapcsolódik, és a Minisztérium feladatkörében hasznosnak minősül, valamint növeli a munkatárs által végzett munka hatékonyságát.

30. § A Minisztérium tanulmányi szerződés kötése nélkül kizárólag a mindenkori köztisztviselői illetményalap háromszorosát el nem érő összköltségű képzéseket támogatja. Amennyiben a munkatárs által igénybe venni kívánt képzés – valamennyi járulékos költséget (tanfolyam díja, vizsgadíj, szállásköltség stb.) beszámítva – a fenti összeget meghaladja, a Minisztérium megvizsgálja, hogy a tanulmányi szerződés kötésének a 38–39. §-ában meghatározott feltételei fennállnak-e, amennyiben igen, tanulmányi szerződést köthet a munkatárssal.

31. § A Minisztérium az alábbi támogatásban részesítheti a munkatársat a 30. §-ban megjelölt összeghatárig:

– a képzés díjának megtérítése/átvállalása a Minisztérium nevére és számlázási címére kiállított számla ellenében,

– egyéb, a képzéshez, továbbképzéshez kapcsolódó költséget megtéríthet.

A 30. §-ban meghatározott összegtől függetlenül a Minisztérium megtéríti a képzés, továbbképzés és ezzel összefüggő beszámolási kötelezettség teljesítése miatt kieső munkaidőre járó illetményt.

32. § A szervezeti egységek tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó konferenciák költségének 100%-át a Minisztérium biztosítja, azzal a feltétellel, hogy azonos konferencián ugyanazon főosztályról egynél több munkatárs csak alapos indokkal vehet részt. Amennyiben ilyen igény merül fel, a konferencián részt venni kívánt munkatársak munkáltatói jogkör gyakorlójának kezdeményezésére a Közigazgatási Ügyekért Felelős Szakállamtitkár a Humánigazgatási Főosztály vezetőjével együtt dönt a részvétel lehetőségéről, és a támogatás mértékéről.

33. § Amennyiben a konferencián való részvételre irányuló kérelem a konferenciát szervező intézmény, cég által megjelölt jelentkezési határidőt követően kerül a Humánigazgatási Főosztályra, abban az esetben a konferencián való részvétel a Minisztérium által nem támogatható.

34. § Tanulmányi szerződés nélkül igénybe vehető képzés esetében a Minisztérium a támogatást a munkatárs vagy a munkáltatói jogkör gyakorlója kezdeményezésére nyújtja. Munkatársi kezdeményezés esetében szükséges a munkáltatói jogkör gyakorlójának jóváhagyása a képzésen való részvételhez, és a költségek Minisztériumi finanszírozásához.

35. § A kérelmet legkésőbb a képzés, továbbképzés kezdete előtt 20 munkanappal kell a Humánigazgatási Főosztályra eljuttatni, amely azt elbírálás után pénzügyi ellenjegyzés végett továbbítja a Költségvetési és Kontrolling Főosztályra.

Amennyiben a kérelem határidőn túl érkezik a Humánigazgatási Főosztályra, a képzésen való részvétel és annak támogatása nem biztosított.

36. § A képzés szervezője által kiállított részvételi igazolást, bizonyítványt, tanúsítványt vagy egyéb igazolást a képzésen, továbbképzésen részt vevő munkatárs köteles a képzést követő 8 napon belül a Humánigazgatási Főosztályon eredetben bemutatni. Amíg a munkatárs ezen kötelezettségét nem teljesíti, addig nem vehet részt a Minisztérium által szervezett vagy támogatott további képzésen. Amennyiben a munkatárs részvételt követő 30 napon belül sem mutatja be a részvételi igazolást, bizonyítványt, tanúsítványt vagy egyéb igazolást, akkor köteles visszafizetni a részére nyújtott képzési támogatást.”

37. § A Minisztérium által finanszírozott és jóváhagyott képzésen, továbbképzésen való részvétel kötelező. Az előre nem látható okok miatt a képzésen való részvételről történő lemondást – az ok megjelölésével és a munkáltatói jogkör gyakorlójának jóváhagyásával – a munkatárs köteles legkésőbb 3 munkanappal a képzés kezdete előtt a Humánigazgatási Főosztályon írásban (elektronikusan vagy papír alapon) bejelenteni. Amennyiben a munkatárs ezt elmulasztja – kivéve, amennyiben a részvétel vagy a bejelentés elmulasztása neki nem felróható – köteles a Minisztérium által teljesített képzési díjat, és az esetlegesen okozott kárt megtéríteni.

Tanulmányi szerződéssel igénybe vehető képzések

38. § Tanulmányi szerződés köthető külföldön vagy belföldön folytatott:

– iskolarendszerű továbbképzés és

– iskolarendszeren kívüli továbbképzés támogatására (ide értve az egyéni kompetenciafejlesztő képzéseket, a Minisztériumban indított vezető- és vezetőutánpótlás-képzéseket, tehetségmegtartó és -gondozó programokat is).

39. § A Minisztérium tanulmányi szerződés keretében támogatást nyújthat a munkatárs iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbképzésben való részvételéhez, ha a képzés a munkatárs munkaköréhez kapcsolódik, és a Minisztérium feladatkörében hasznosnak minősül.

A Minisztérium nem támogatja a munkatárs munkájához, feladatköréhez szorosan nem kapcsolódó ismeretek megszerzéséért folytatott tanulmányokat.

40. § Tanulmányi szerződés csak azzal a munkatárssal köthető, aki legalább egyéves, a Minisztériumban (vagy jogelődjénél) eltöltött jogviszonnyal rendelkezik. Különösen indokolt esetben a munkáltatói jogkör gyakorlójának kezdeményezésére a Közigazgatási Ügyekért Felelős Szakállamtitkár és a Humánigazgatási Főosztály vezetője együttesen engedélyezheti tanulmányi szerződés megkötését olyan munkatárssal, aki kevesebb, mint egyéves, de legalább hat hónapos Minisztériumban eltöltött jogviszonnyal rendelkezik.

41. § A munkatárssal kötendő tanulmányi szerződés jelen Utasítás 6. számú mellékletét képezi, amely részletesen tartalmazza a támogatás fajtáit, mértékét és annak esetleges visszafizetésének módját, a szerződésszegés eseteit és szankcióit, valamint a felek egyéb jogait és kötelezettségeit.

Iskolarendszerű képzés támogatása

42. § A Minisztérium a munkatárssal tanulmányi szerződést köthet az alábbiak szerint:

középfokú végzettségű munkatárssal a munkaköréhez szorosan kapcsolódó közép- vagy felsőfokú szakképesítés vagy felsőfokú végzettség megszerzése céljából köthető tanulmányi szerződés 60–100%-os tandíjtámogatás mellett.

felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatárssal felsőfokú szakképzettség, doktori fokozat, további felsőfokú végzettség megszerzésére, valamint felsőfokú szakirányú továbbképzési szak elvégzésére köthető tanulmányi szerződés 20–60%-os tandíjtámogatással.

Iskolarendszeren kívüli képzés támogatása

43. § A Minisztérium a munkatárssal tanulmányi szerződést köthet az alábbiak szerint:

tanfolyami képzés támogatása tanulmányi szerződés keretében maximum a tanfolyam költségének 50%-a lehet,

idegen nyelvi képzés esetén a tanulmányi szerződés keretében igénybe vehető támogatás a tanfolyam díjának 30–60%-a lehet,

– az ösztöndíjas tanulmányúton (MÖB, EU, PHARE stb.), vagy külföldi gyakornoki programban részt vevő munkatársak tanulmányi szerződés kötése esetén a külföldön tartózkodás teljes időtartamára a hazai illetményük

= 50%-ára jogosultak, amennyiben a tanulmányút legfeljebb 30 napos

= 70%-ára jogosultak, amennyiben a tanulmányút időtartama a 30 napot meghaladja.

A Minisztérium egyéb költség (utazás, szállásdíj, napidíj stb.) megtérítését nem vállalja.

egyéb, a tanulmányi szerződés nélkül igénybe vehető képzések körébe sorolt olyan képzés, továbbképzés, amelynek költsége az ott meghatározott összeget meghaladja. Ebben az esetben a támogatás a képzés díjának maximum 60%-a lehet.

44. § A támogatás mértékének meghatározására a munkáltatói jogkör gyakorlójának javaslata alapján a Közigazgatási Ügyekért Felelős szakállamtitkár, valamint a Humánigazgatási Főosztály vezetője együttesen jogosult.

A döntésnél figyelemmel kell lenni:

– a munkatárs kérelmére,

– a Minisztériumban rendelkezésre álló pénzügyi fedezetre,

– a munkatárs által végezni kívánt képzésnek a munkaköre szempontjából értékelt jelentőségére,

– a megszerzett végzettségnek/képzettségnek a Minisztérium feladatkörében való hasznosságára,

– a munkáltatói jogkör gyakorlójának támogató javaslatára.

45. § A munkatárs írásbeli kérelmére a munkáltatói jogkört gyakorló vezető, a Humánigazgatási Főosztály vezetője és a Közigazgatási Ügyekért Felelős Szakállamtitkár együttesen dönt a tanulmányi szerződés megkötéséről.

46. § A munkatárs kérelme minimálisan az alábbiakat tartalmazza:

– az oktatási/oktatást szervező intézmény, ösztöndíj nevét,

– a képzés pontos időtartamát, kezdetét és várható befejezésének dátumát,

– a kért támogatás mértékét és tartalmát (többek között tandíj, munkaidő-kedvezmény, útiköltség, tankönyvtámogatás),

– a munkatárs nyilatkozatát arról, hogy a tanulmányok folytatása a munkatárs munkaköréhez kapcsolódik és a Minisztérium feladatkörében hasznosnak minősül,

– a munkáltatói jogkör gyakorlójának támogatását,

– igazolás a tanulmányok várható megkezdéséről (jelentkezési lap vagy felvételi értesítő stb.).

A kérelem formanyomtatványa jelen Utasítás 9. számú mellékletét képezi.

47. § A tandíj megfizetése kizárólag a Minisztérium nevére és számlázási címére kiállított számla ellenében történik, az eredeti számlának a Humánigazgatási Főosztályra történő benyújtását követően. A számlán a kedvezményezett nevének szerepelnie kell. A számlán fel kell tüntetni, vagy egyéb módon igazolni kell, hogy az adott tanulmányi félév tandíja teljes mértékben kifizetésre került. A számlát a Költségvetési és Kontrolling Főosztálynak a Humánigazgatási Főosztály küldi meg teljesítésigazolással együtt.

48. § Határozott időre foglalkoztatott munkatárssal csak olyan tanulmányi szerződés köthető, amelyben a kikötött, kötelezően jogviszonyban töltendő idő tartama nem haladja meg a határozott idejű jogviszony lejártát.

A kötelezően jogviszonyban töltendő idő tartamát ezekben az esetekben is a képzettség/végzettség megszerzésétől kell számítani.

49. § A Minisztérium állományába kerülő munkatársnak más munkáltatóval fennálló tanulmányi szerződéséből eredő kötelezettségeket a Minisztérium – a munkatárs kérelemére – részben vagy egészben átvállalhatja.

Az átvállalásra a tanulmányi szerződés megkötésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

50. § Tanulmányi szerződést a még meg nem kezdett oktatási félévre vagy egyéb ciklusra, valamint az ezt követő oktatási félév(ek)re/egyéb ciklus(ok)ra lehet kötni, azzal az eltéréssel, hogy a már megkezdett tanulmányok tekintetében is megköthető a tanulmányi szerződés, legkésőbb a tanulmányi félév vagy egyéb ciklus első hónapjának végéig.

51. § Nem köthető tanulmányi szerződés:

– a próbaidő tartama alatt,

– olyan képzettség megszerzésére, amely a munkatárs aktuális munkaköre megfelelő ellátásához már eleve szükséges lenne,

– iskolarendszerű képzésre azzal a munkatárssal, akivel a Minisztérium már kötött tanulmányi szerződést iskolarendszerű képzés támogatására, a korábban kötött tanulmányi szerződésben vállalt képzettség/végzettség megszerzéséig.

52. § Az a munkatárs, akinek a Minisztériummal kötött tanulmányi szerződéséből eredő, még nem teljesített kötelezettsége áll fenn, a Minisztériummal fennálló jogviszonya megszűnésekor, illetve megszüntetésekor köteles a Minisztérium által nyújtott támogatást az utolsó munkában töltött naptól számított legkésőbb 30 napon belül a Minisztérium részére visszatéríteni, vagy az új munkáltatója kötelezettségvállalását az utolsó munkában töltött napon bemutatni arról, hogy a munkatárs fennálló tartozása az új munkáltató által maradéktalanul átvállalásra kerül.

A munkatársnak nem kell visszatérítenie a Minisztérium által nyújtott támogatást, amennyiben a jogviszonya az alábbiak valamelyikével szűnik meg:

a) a közszolgálati jogviszony felmentéssel

– a Ktv. 17. § (1) bekezdés a), b) és c) pontja, valamint a (2) bekezdésének a), b) és e) pontja szerinti okból, a szakmai alkalmatlanság esetét kivéve,

– a Ktv. 17. § (2) bekezdésének c) pontja szerinti okból, felajánlható munkakör hiányában, illetve

b) a munkaviszony rendes felmondással

– a munkáltató működésével összefüggő ok miatt,

– nyugdíjazásra tekintettel,

– egészségi, fizikai (nem szakmai) okra alapozott alkalmatlanság [Mt. 89. § (3) bekezdése] miatt, valamint

c) a jogviszony a prémiumévek programban történő részvétel, illetőleg különleges foglalkoztatási állományba helyezés esetén az erre vonatkozó külön törvényben meghatározott módon.

A visszatérítési kötelezettségtől egyebekben eltekinteni nem lehet.

53. § Tanulmányi szerződés kötése esetén a képzettség/végzettség megszerzését követően a Minisztériumban kötelezően eltöltött idő meghatározása az alábbiak figyelembe vételével kerül kiszámításra:

– A kötelezően a Minisztériumban töltött idő a munkáltató által nyújtott támogatás mértékével arányosan – figyelembe véve a tandíj összegét, a tanulmányi szabadság ideje alatt folyósított illetmény, valamint vizsgadíjak és egyéb támogatás összegét – kerül meghatározása, azzal, hogy az öt évet nem haladhatja meg.

– Az Mt. vonatkozó rendelkezése értelmében a munkáltatónál jogviszonyban töltendő idő tartamába nem számít be a jogviszony szünetelésének az az esete, amelyre a munkatársat szabadság nem illeti meg.

A tanulmányi szerződésben vállalt – a Minisztériumban kötelezően letöltendő – idő számításakor nem lehet tehát figyelembe venni különösen a 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság, vagy a 14 éven aluli gyermek gondozása vagy ápolása céljából kapott fizetés nélküli szabadság 1 évet meghaladó időtartamát.

54. § A tanulmányi szabadság napjaira a munkatárs illetményére jogosult.

55. § A tanulmányi szabadság csak adott képzésre és adott időszakban vehető igénybe. Az igénybe nem vett tanulmányi szabadság át nem csoportosítható, össze nem vonható, adott időszakon túl igénybe nem vehető. A tanulmányi szabadságról külön szabadság-nyilvántartó lapot kell vezetni, vagy a rendes szabadság nyilvántartó lapon egyértelműen elkülönítve kell vezetni.

56. § A tanulmányi szerződést írásba kell foglalni.

57. § Más közigazgatási szervvel, más munkáltatóval tanulmányi szerződést a munkatárs csak a munkáltatói jogkör gyakorlójának írásbeli engedélyével, és a Humánigazgatási Főosztály ellenjegyzésével köthet.

58. § A munkatárs a tanulmányi szerződésben vállalt kötelezettsége nem teljesítése esetén a kapott támogatást jelen Utasításban meghatározott módon köteles visszafizetni.

A munkatárs által vállalt képzés

59. § A munkatárs bejelentési kötelezettséggel tartozik, amennyiben felsőfokú végzettség, illetve közép- vagy felsőfokú szakképzettség céljából:

– oktatási intézménybe felvételt nyer – a felvételi értesítő kézhezvételét követő 30 napon belül,

– tanulmányokat folytat – a beiratkozást követő 30 napon belül,

– tanulmányait félbeszakította vagy megszüntette – az oktatási intézménynél történt bejelentést követő 30 napon belül,

– tanulmányait eredményesesen befejezte – a képzettséget/végzettséget igazoló okirat kézhezvételét követő 30 napon belül.

60. § A fenti bejelentést a Humánigazgatási Főosztály felé írásban kell megtenni, amely a tanulmányokat folytató munkatársakról nyilvántartást vezet.

IV. Fejezet

Szakmai gyakorlat

61. § A Minisztérium lehetőséget biztosít a főiskolai és egyetemi hallgatók számára, hogy szakmai gyakorlatukat a Minisztériumban töltsék.

62. § A szakmai gyakorlatra jelentkezők önéletrajzát, illetve a kérelmüket a Humánigazgatási Főosztály az illetékes szervezeti egységhez továbbítja, ahol döntenek a gyakornok fogadásáról.

Amennyiben a hallgatót a Minisztérium nem fogadja, az elutasításról a Humánigazgatási Főosztály írásbeli értesítést küld a kérelmezőnek (elektronikus vagy papír alapon).

63. § Amennyiben a hallgató közvetlenül az adott főosztályon vagy szervezeti egységnél jelentkezik szakmai gyakorlatra, és a főosztály kívánja a gyakornokot fogadni, akkor a gyakornok érkezéséről a Humánigazgatási Főosztályt előzetesen írásban értesíteni kell.

64. § A Minisztériumban szakmai gyakorlatukat töltő hallgatók díjazásban vagy egyéb juttatásban nem részesülnek.

65. § A gyakorlati idő leteltét követően a Humánigazgatási Főosztály a hallgató kérelmére igazolást állít ki a Minisztériumban eltöltött időről, illetve az elvégzett feladatokról.

66. § A szakmai gyakorlatukat töltő hallgatók kötelesek jelen Utasítás 7. számú mellékletét képező titoktartási nyilatkozatot aláírni.

V. Fejezet

Eljárási szabályok

67. § A munkatárs felettes vezetője köteles lehetővé tenni, hogy a munkatárs a munkáltató által kötelező jelleggel előírt, a munkáltató hozzájárulásával, illetve a tanulmányi szerződés keretében vállalt továbbképzéseken maradéktalanul részt vehessen. A munkatárs távolléti idejére a szervezeti egység vezetője minden esetben köteles a helyettesítésről és a zavartalan munkavégzésről gondoskodni.

68. § A munkatársak jelen Utasítás hatálya alá tartozó képzéseken való részvételéről, valamint a képzési támogatásban részesülőkről a Humánigazgatási Főosztály teljes körű, a Költségvetési és Kontrolling Főosztály pénzügyi vonatkozású nyilvántartást vezet.

69. § A Humánigazgatási Főosztály előírhatja, hogy a munkatárs a 12. §-ban meghatározottak szerint 5 munkanapon belül készítsen képzési összefoglalót, amennyiben olyan képzésen vett részt, amely az Éves Képzési Tervben vagy a Képzési Katalógusban nem szerepel, de a Minisztérium munkatársainak szakmai fejlődése szempontjából jelentős.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

70. § Jelen Utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

71. § Az Utasításban nem rendezett kérdésekben az Mt., valamint a Ktv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

72. § Az Utasítás a Minisztérium belső számítógépes hálózatán (intranet) kerül közzétételre.


Budapest, 2008. szeptember 19.


Bajnai Gordon s. k.,
nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter

1. számú melléklet a 6/2008. (IX. 19.) NFGM utasításhoz


KÉPZÉSI KATALÓGUS
a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezető és beosztott köztiszviselői számára

1. Bevezetés

Kedves Munkatársaink!

Az elmúlt két évben célul tűztük ki, hogy a szervezet humán folyamatai átláthatóbbak, modernebbek legyenek, és a felhasználók – Önök – igényeit, szükségleteit támogassák.
Ez az új dokumentum, amit most a kezében tart, szintén ezt a célt szolgálja; emellett azonban azt is szerettük volna, hogy a humán rendszerek használatát a képzések területén is megkönnyítsük, az éves képzéseket, készségfejlesztéseket mind a vezetők, mind a beosztott köztisztviselők számára egyértelművé, tervezhetővé tegyük.
A katalógus fejezeteinek, részleteinek kialakításában figyelembe vettük
– A Minisztérium 2007–2010 közötti stratégiájának irányait, az ennek a megvalósítását szolgáló HR-stratégia célkitűzéseit.
– A 2007-es TÉR eredményeit, a 2008-as TÉR fejlesztési irányait.
– A 2008 tavaszán indult munkakör/kompetencia projekt elemzéseit, javaslatait.
– A felsővezetőkkel (SZÁT-okkal és főosztályvezetőkkel) készített, fejlesztésre irányuló vezetői interjúk szempontjait.
Ez a katalógus mind a vezetők, mind a beosztottak számára szempontokat, irányvonalakat ad az egyéni és szervezeti szintű képzési tervek elkészítéséhez, közös gondolkodásra sarkall, de a végső igények megfogalmazásának felelőssége és lehetősége minden esetben a vezetőké.
Igyekeztünk széles választékot felkínálni Önöknek, és minden olyan formát felsorolni, amely igényként merült fel az Önök részéről. Az egyes képzésekkel kapcsolatban szerettük volna a legfontosabb információkat bemutatni: mi a képzés célja, rövid tematikája, tervezett időtartama, előképzettség igénye – ezek természetesen egyelőre csak tájékoztató jellegűek, a munkáltató szándékait tükrözik, kisebb változások elképzelhetőek, és a konkrét szervezéseket befolyásolja a pénzügyi keret rendelkezésre állása is.
Azt is szeretnénk egyértelművé tenni, hogy ezek a képzések nem lehetnek öncélúak: a tudásmegosztás támogatására, a képzések hatékonyságának mérésére és a képző cégek jövőbeni kiválasztásának elősegítésére ettől az évtől kezdve szeretnénk minden egyes képzéssel kapcsolatban megismerni véleményüket és elégedettségüket.
A katalógus használatához 3 dokumentum tartozik szorosan, melyet a mellékletben is megtalálnak, elektronikusan pedig a mindenki által elérhető nyilvános mappában érhetőek el:
„Egyéni képzések/fejlesztések tervezése” formanyomtatvány, melyen a katalógusban kiválasztott képzések konkrét, egyéni jelentkezéseit lehet megtenni. A nyomtatvány követi a katalógus felépítését, így kitöltése remélhetőleg egyértelmű lesz
Értékelő lap – Képzések, továbbképzések, konferenciák
Értékelő lap – Készségfejlesztő tréning/vezetőképzés
Mindkét nyomtatvány a képzési katalógus és az egyéni tervezési dokumentum felépítését követi, ahol a tanfolyamok adatainak kitöltése után értékek megjelölésével és szöveges megjegyzéseikkel adhatnak visszajelzést elégedettségükről.

A jelentkezésekkel kapcsolatos általános tudnivalókat az oktatási Szabályzat tartalmazza.
Reméljük, hogy kiadványunk hasznos lesz az Önök számára, érdeklődésre tart számot, és megkönnyíti az eligazodást a tervezésekkel a képzések tervezésével kapcsolatban.

Jó munkát kívánok!

Dr. Sükösd Sára
Humánigazgatási Főosztály vezetője


2. Szakmai ismeretek

2.1. A képzések tartalma
Ezek között a képzések között kell jeleznie minden olyan igényét, amelyek a szakmai ismereteinek bővítésével kapcsolatosak. Ezeknek a képzéseknek egy része jól tervezhető, de természetesen felmerülhetnek olyan igények is, amelyek előre nem láthatóak. Kérjük, hogy jelöljék minden olyan igényüket, amely a munkakör betöltője szempontjából szükséges lenne, és a képzéssel kapcsolatos egyéb információikat „A képzés konkrét megnevezése” vagy az „Egyéb megjegyzés” rovatban jelezzék, és előre jól tervezhetőek.
A képzések kijelölésekor a képzések jellege szerint a következő nagy szakmai területeket ajánljuk föl Önöknek.

2.1.1. Gazdasági jellegű képzések
Ide tartoznak mindazok, a főként a Versenyképességért Felelős SZÁT alá tartozó, a gazdasági vagy költségvetési területet érintő, a mindennapi ügymenet elősegítését, vagy távlataiban, a terület fejlesztését szolgáló szakmai képzések, mint pl. adótanácsadó, mérlegképes könyvelő, számviteli továbbképzés.

2.1.2. Jogi, szabályozási és igazgatással kapcsolatos képzések
Ezek között elsősorban a jogi terület szakmai fejlődését szolgáló képzések megjelenésére számítunk, illetve minden olyan képzés szerepelhet, amely más területek jogi kérdéseivel, szabályozással, igazgatással foglalkozó munkatársait érinti. Itt jelölhetik meg például a szakjogászi továbbképzést, jogász vándorgyűlést, szabályozási változásokkal kapcsolatos, képzéseket, konferenciákat.

2.1.3. Informatikai szakmai képzések (informatikusok számára)
Ezek a képzések tartalmazzák mindazokat a speciális képzéseket, amelyek elsősorban az informatikus kollégák napi munkavégzéséhez kapcsolódnak, például JAVA-, SQL-programozás stb. A képzések résztvevői között lehetnek olyan nem informatikus, de egy átlagos felhasználónál magasabb informatikai tudással rendelkező kollégák is, vagy olyan munkatársak, akiknek napi munkavégzésükhöz speciális IT-ismeretek szükségesek például Flow Chart, MS Projekt, ARIUS.

2.1.4. Közigazgatási képzések
Ezek alatt a képzések alatt a Ktv. alapján előírt kötelező képzéseket (alapvizsga és szakvizsga) értjük.

2.1.5. Humánerőforrás-képzések
Az emberi erőforrás menedzsmentre (HR-kontrolling, munkakörök, teljesítményértékelés, motiváció, kompenzáció, kompetenciák stb.) és az ahhoz kapcsolódó adminisztrációra (munkaügy, bérszámfejtés, tb-kifizetés) vonatkozó szakmai képzések tartoznak ebbe a körbe.
A képzésekre elsősorban a Humánigazgatási Főosztály munkatársainak, vagy olyan kollégáknak a jelentkezését várjuk, aki napi munkavégzése során betölt HR-es feladatokat.

2.1.6. Ügyfélszolgálattal kapcsolatos képzések
A képzésekre való jelentkezésben elsősorban az ügyfélszolgálati munkatársak érintettek, akik ügyfélkapcsolati munkájuk hatékonyságának javulását várják a részvételtől.

2.1.7. Nemzetközi gazdaság diplomáciával, gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos képzések
A képzések alapvetően a Nemzetközi kapcsolatok szakállamtitkárság vezetőit, munkatársait érintik, vagy olyan kollégákat, akiknek munkakörét erős nemzetközi kapcsolattartás (EU, nemzetközi társszervezetek) jellemzi.

2.1.8. Stratégiai tervezéssel, gondolkodással kapcsolatos képzések
A képzések, konferenciák alapvetően a stratégiai területet érintik, de minden olyan szakértő jelentkezését várjuk, akik egy-egy szakterület kiemelt képviselői, és részt vesznek a terület stratégiai irányainak kialakításában is.

2.2. Képzési forma
A képzések formájának kiválasztásához széles skálát kínálunk fel Önöknek, melynek kiválasztását Önökre bízzuk. Ezek a képzési formák a következőek:
– Tréning
– Belső szervezésű tanfolyam
– Külső cég által szervezett tanfolyam
– e-learning
– egyéni képzés
– iskolarendszerű, elsődiplomás képzés
– iskolarendszerű, kiegészítő képzés
– posztgraduális, másoddiplomás képzés
– workshop
– konferencia
– coaching
– írott anyagok alapján való felkészülés
– hosszú távú, több féléves tanfolyam
– rövid szakmai továbbképzés
– képesítést nyújtó, hosszabb tanfolyam

2.3. Javasolt időtartam
Mivel rendkívül széles skálájú, különböző formájú képzések jelzésére van lehetőség, ezért a képzések időtartamát is egy részletes listából választhatják. Ennek elemei a következőek:
– 1 nap
– 2-3 nap
– 1 hét
– Több mint 1 hét
– 1 hónap
– Félév
– Több félév
– Heti 1x2 óra
– Heti 2x2 óra
– Heti 2x3 óra

2.4. Időzítés
A képzések időzítése a 2008. III. és IV. negyedévet érintik.

3. Nyelvi ismeretek

3.1. A képzések célja
A köztisztviselői munkakör betöltéséhez szükséges, a három kiemelt EU-nyelv (angol, német, francia) elsajátítása, továbbfejlesztése. A képzéseket belső szervezés segítségével bonyolítjuk a tavalyi évhez hasonlóan, köztisztviselő részére tett szervezeti felajánlások figyelembe vételével (Goethe Institute, Kanadai Nagykövetség, Francia Intézet stb.). Az egyes csoportok a felajánlások és a jelentkezők létszámától függően indulnak.
Minimális csoportlétszám 6 fő.

3.2. A képzések tartalma
A következőkben felsorolt képzések – ahol ezt külön nem szerepeltetjük – mindhárom nyelvre: angol, német, francia egyaránt vonatkoznak.

3.2.1. Kezdő csoportok
Erre a tanfolyamra azoknak a jelentkezését várjuk, aki semmilyen nyelvi előképzettséggel nem rendelkeznek az adott nyelvből, most szeretnék elsajátítani az alapokat

3.2.2. Újrakezdő csoportok
Erre a tanfolyami formára azok jelentkezzenek, akik már rendelkeznek valamilyen ismerettel az adott nyelvből, egyszer már elkezdték a tanulását, de az régen volt, vagy ennek hossza vagy intenzitása nem ad kellő alapot eggyel magasabb szinten való folytatáshoz.

3.2.3. Középhaladó csoportok
Az ezekben a csoportokban tanuló kollégák már legalább 1,5-2 éve tanulják az adott nyelvet, az alapvető nyelvtani formákkal tisztában vannak, szókincsük az alapvető kommunikációhoz elegendő.

3.2.4. Haladó csoportok
Az ezekre a tanfolyami típusra jelentkező kollégák már több éve tanulják a nyelvet, nyelvtani tudásuk biztos, kommunikációjuk gördülékeny; nyelvismeretük szintje alapján a középfokú nyelvvizsga elvárt szintjének való megfelelés rövid távon reális.

3.2.5. Szinten tartó (középszint)
Az ebben a csoportban tanulók már rendelkeznek az adott nyelvből középfokú nyelvvizsgával, a napi munkavégzésükhöz nem szükséges magasabb szint elérése, de a szinten tartáshoz szükségük van állandó gyakorlásra, beszélgetésre, írásos anyagok készítésére és olvasására.

3.2.6. Szinten tartó (felső szint)
Ebbe a csoportba azok a kollégák jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek az adott nyelvből felsőfokú nyelvvizsgának megfelelő nyelvtudással, és a munkakörük ellátásához szükségük van ennek szinten tartására, mert a napi munkavégzésüket pl. magas szintű tárgyalások vezetése, igényes idegen nyelvű összefoglalók készítése, tanulmányok, magas szintű kapcsolattartás jellemzi.

3.2.7. Szakmai tanfolyamok
Ebbe a csoportba olyan kollégák jelentkezzenek, akik már rendelkeznek általános középszintű nyelvtudással, de szeretnék szakmai nyelvkincsüket elmélyíteni, illetve munkájukkal kapcsolatos ismereteiket idegen nyelven is használni tudni.

3.2.8. Business English
Ezt a tanfolyamot azok válasszák, akik munkájuk során angolul kommunikálnak (akár szóban, akár írásban) partnereikkel, munkatársaikkal, szükségük van az üzleti nyelv és stílus, legfontosabb szakkifejezések elsajátítására.
A tanfolyam elsősorban gyakorlati jellegű, de magában foglalja bizonyos – elsősorban közgazdaságtani – elméleti ismeretek megismerését is.

3.3. Képzési forma
A képzések a bevezetőben említett belső szervezés keretében, csoportban folynak.

3.4. Javasolt időtartam
A képzéseket a donor intézményekkel kialakított keretek és szerződések alapján, alapvetően szemeszterenként heti 2Ű3 órában szervezzük; melyhez – tanulmányi szerződés kötése mellett – munkaidő-kedvezményt nyújtunk.
3.5. Időzítés
A jelentkezések a szeptembertől induló, 2008. IV. negyedévében induló képzéseket érintik.

4. Informatikai képzések

4.1. Általános felhasználói ismeretek

4.1.1. A meghirdetett képzések fajtái
Intézményünkben évek óta nagy hangsúlyt fektettünk a korszerű számítástechnikai képzések megszervezésére. Az utóbbi évek tapasztalatai és az igényfelmérés alapján a következő képzésekre való jelentkezést hirdetjük meg:

4.1.1.1. ECDL alapképzés, 4 modul
A képzés rövid leírása
A képzés során a hallgatók elsajátítják a legfontosabb alapfogalmakat, a gép használatát, a legáltalánosabban használt szövegszerkesztő, táblázatkezelő, adatbáziskezelő, prezentációs-grafikai program alkalmazását, illetve megismertesse a résztvevőket az elektronikus levelezés részleteivel és könnyítse az INTERNETEN való eligazodást, böngészést is. A tapasztalatok alapján munkatársaink körében előnyt élvez a gyakorlati ismeretek elsajátítása, így az elméleti ismeretekkel csak korlátozottan ismerkednek meg a hallgatók.
A tanfolyam során a hallgatók otthon és/vagy az órán ellenőrző feladatokat oldanak meg. Az egyes tantárgyi modulok végén a hallgatók elméleti és/vagy gyakorlati vizsgán bizonyítják megszerzett ismereteiket.
A képzés moduljai
– Számítástechnikai alapismeretek, operációsrendszer-ismeretek (Windows)
– Szövegszerkesztési ismeretek (Word)
– Táblázatkezelés (Excel)
– Adatbáziskezelés (Access)
– Prezentáció és grafika (PowerPoint)
– Információshálózati szolgáltatások (Internet Explorer, Outlook)
Szükséges előismeret
A képzésre való jelentkezéshez nem szükséges előismeret.
Képzési idő
128 tanóra
A képzés módszere
Csoportos képzés: elmélet és gyakorlat
Képzési forma
A képzés belső szervezésben, az igényeknek megfelelően, heti 2Ű3 óra időbeosztásban kerül lebonyolításra.

4.1.1.2. ECDL továbbképzés
A képzés rövid leírása
A képzés az ECDL alapképzésre épül: kollégáink többször jelezték, hogy az alap szövegszerkesztő ismereteken túl a napi munkavégzéshez szükség lenne az egyes modulokkal kapcsolatos ismeretek mélyebb elsajátítása, bonyolultabb táblázatkezelő, vagy adatbáziskezelő feladatok elvégzéséhez szükséges gyakorlati tudnivalók elsajátítása.
Az egyes modulokra a munkatársak külön-külön egyenként is jelentkezhetnek. Az egyes modulok végén a hallgatók elméleti és/vagy gyakorlati vizsgán bizonyítják megszerzett ismereteiket.
A képzés moduljai
– Táblázatkezelés (Excel) – középhaladó
– Adatbáziskezelés (Access) – középhaladó
Szükséges előismeret
A képzésre való jelentkezéshez alap felhasználó szintű számítástechnikai képzettség vagy ECDL alapvizsga szükséges.
Képzési idő
Modulonként változó, 3, illetve 2 nap
A képzés módszere
Csoportos képzés: elmélet és gyakorlat
Képzési forma
A képzés belső szervezésben, az igényeknek megfelelően, heti 2Ű3 óra időbeosztásban kerül lebonyolításra.

4.1.1.3. Visio
A képzés rövid leírása
A munkatársak részéről igényként merült fel, hogy olyan bonyolult folyamatábrákat, diagramokat, szervezeti ábrákat is el tudjanak készíteni, amelyet a PowerPoint már nem támogat.
A Microsoft Visio program elsajátítása során a hallgatók képesek lesznek alapvető rajzelemek készítésére, formázására, stencilek, sablonok elkészítésére, dokumentumok beszúrására, szövegek kezelésére.
Szükséges előismeret
A képzésre való jelentkezéshez alap felhasználó szintű számítástechnikai képzettség vagy ECDL alapvizsga szükséges.
Képzési idő
20 óra
A képzés módszere
Csoportos képzés: gyakorlat
Képzési forma
A képzés belső szervezésben, az igényeknek megfelelően, heti 2Ű3 óra időbeosztásban kerül lebonyolításra.

4.1.1.4. Egyéb
Az előbb ismertetett tanfolyamokon kívül lehetőséget szeretnénk nyújtani olyan egyéb, általunk nem felsorolt tanfolyamokra való jelentkezéshez, mely nem érint sokakat, hanem egy-egy munkakörben elvárt, nagyon speciális számítástechnikai ismeretek elsajátítását teszi lehetővé.
A képzésekre az „Egyéni képzések/fejlesztések tervezése” formanyomtatványon, az igény pontos megjelölésével lehet jelentkezni, s a jelentkezők létszámától függően belső szervezésben, vagy egyedi jelentkezés alapján, külső oktatási cég által szervezett tanfolyamokra való jelentkezés formájában kerül lebonyolításra.
4.2. NFGM belső informatikai rendszereinek, programjainak ismerete
A Minisztériumban folyó modernizációs munka a napi tevékenység hátterét biztosító új informatikai rendszerek, programok bevezetésével is járt. A tanfolyamok az igényeknek megfelelően, általában 1 napos időtartamban, csoportos jelleggel kerülnek megrendezésre.
A tanfolyamokat elvégzését ajánljuk mindazoknak, akik új belépők, vagy kimaradtak az eddigi képzésekből; esetleg a napi munkavégzés során akadályokba ütköznek.

4.2.1. COGNOS
A képzés rövid leírása
A Cognos egy olyan rugalmas és hatékony üzleti tervező, jelentés- és riportkészítő eszköz, amelynek használata lehetővé teszi a stratégiai szintű tervezés és az operatív szintű alapköltségvetések gyors, könnyű elkészítését
A Cognos multidimenzionális, az adatokba való lefúrást, a könnyű adatfeltöltést, nagy mennyiségű adatok kezelését egyszerűen el lehet végezni a segítségével.
Emellett szerkezete jól strukturált; támogatja folyamatábrák elkészítését, melynek segítségével az adatok áramlása jól átlátható, könnyen elkészíthető változtatható.
A szoftver elsődleges felhasználója a Költségvetési főosztály.
Szükséges előismeret
A képzésre való jelentkezéshez középhaladó szintű táblázatkezelői képzettség szükséges.

4.2.2. KIR3
A KIR az iktatást és dokumentumkezelést támogató informatikai rendszer, melyet a Minisztérium minden szervezeti egysége használ.
A KIR támogatja az irat- és dokumentumkezelés hagyományos folyamatait, a dokumentumok digitalizálását és lehetővé teszi új lehetőségek kihasználását is. A KIR használata segíti az intézményi irat- és dokumentum vagyonkezelését és korszerű ügyfélkapcsolatot tesz lehetővé.
Szükséges előismeret
A képzésre való jelentkezéshez alapszintű számítástechnikai képzettség szükséges.

4.2.3. SPS együttműködési portál
A szervezet folyamatainak menedzselését elősegítő program, mely átláthatóvá teszi a feladatkiosztást, a folyamat nyomon követését, egyértelművé teszi a számonkérést; emellett a dokumentumok közössé tételét is támogatja.
Szükséges előismeret
A képzésre való jelentkezéshez alapszintű számítástechnikai képzettség szükséges.

4.2.4. „Forrás SQL”
Integrált gazdálkodási rendszer, mely modulokból áll. Kezelői felülete windows-os felület, mely SQL adatbázisra épülő integrált ügyviteli és bonyolítási rendszert működtet. A rendszer képes kezelni a gazdálkodó szervezet felhasználótevékenységeinek bonyolítását az ügyviteli elszámolások körét.
A szoftver elsődleges felhasználója a Költségvetési Főosztály.
Szükséges előismeret
A képzésre való jelentkezéshez középhaladó szintű táblázatkezelői képzettség szükséges.

4.2.5. HR-rendszerek kezelése
Alapvetően a kilépés-belépés elektronikusan szabályozott folyamatát nyomon követő folyamatkezelő program használatát támogató képzés. A szoftver használatában minden vezető érintett.
Szükséges előismeret
A képzésre való jelentkezéshez alapszintű számítástechnikai képzettség szükséges.

4.2.6. VIR

4.2.7. Egyéb
Ezek közé tartozik minden más, a szervezet működését, szakmai tevékenységét támogató program, amelynek beszerzése jelenleg még nem széles körben ismert, de a szakterületek már látják a fellépő igényeket, vagy olyan speciális szoftverek, amely csak szűk területet érintenek. Ezeknek a képzéseknek a pontosítását az „Egyéni képzések//fejlesztések tervezése” nyomtatványon „A képzés konkrét megnevezése” és „Egyéb megjegyzés” rovatok kitöltésével lehet megtenni.

5. Projektmenedzsment-ismeretek

5.1. A képzés célja
– képesség a „szervezet a szervezetben” struktúra kialakítására
– a projekt-team vezetési kulcselemeinek elsajátítása és alkalmazása
– a projekt-team teljesítőképességének kialakítása
– a csapat és az egyének motiválásának képessége

5.2. A képzés tartalma
– A projekt
= a projektműködés jellemzői
= a projekt-team hatékonyságát csökkentő viselkedési formák
– Projekt-team kialakítása szervezetben, és a működési jellemzők meghatározása
= a projekt-teamek szervezeti formái
= a különböző projekt-teamek vezetési jellemzői
= a projektvezető hatékonyságát növelő lehetőségek
– A projektvezető szervezeti szerepe és pozicionálása
= a projektvezető felelőssége és szerepe
= a projektteam-tagok erősségeinek és gyengeségeinek meghatározása
= a felelősségi kapcsolatok tisztázása a projekten belül, a kapcsolódó szervezeti rendszerben és a beszállítókkal.
– A formális hatalom nélküli vezetés módszere
= a saját vezetési hatékonyságunk növelését lehetővé tevő tényezők meghatározása
= az együttműködés és elkötelezettség fenntartásának kulcselemei
– A projekt egész időtartamára kiterjedő teljesítőképesség kialakítása a projekt-teamben.
= a feladatok megszervezése
= a csapat felállítása
= a projektcsapat különböző fejlődési fázisaihoz alkalmazkodó vezetési módok
= a csapaton belüli együttműködés fejlesztése
= kulturális kölcsönhatások kezelése a projekt-teamben
= kulturális hasonlóságok és különbségek feltárása
= a kulturális sztereotípiák feloldása a multikulturális működésmód kialakításához
= multikulturális közegben alkalmazható különböző vezetési módok meghatározása
– Konfliktusok kezelése
= a konfliktusok felderítése és kezelése, valamint a projektre gyakorolt lehetséges hatásuk felmérése
= a fejlesztésben érdekelt szakértők közötti konfrontáció levezetése
= a konfliktusok fokozódásának megelőzése és a mi-tudat létrehozása

5.3. Képzési forma, időtartam
Belső szervezésben, 3Ű8 órás tanfolyam keretében.

5.4. Időzítés

2008. III. negyedév
2008. IV. negyedév

6. Készségfejlesztések

6.1. Általános készségfejlesztések
Az általános készségfejlesztő képzések tematikáját a 2007-es TÉR értékelései, a vezetőkkel folytatott képzési igény felmérő interjúk, illetve a 2008-as TÉR-ben kijelölt kompetenciák alapján készült.
A képzésekre jelentkezhet minden olyan munkatársunk,
– akinek munkaköri leírásában az elvárások között szerepel ez a kompetencia
– akinek a 2007-es TÉR értékelésében ez a kompetencia „C”, vagy „D” értékelést kapott
– Napi munkájának hatékonyságát nagymértékben növeli ennek a készségnek a fejlesztése
– A közeljövőben betöltendő munkaköre során szüksége lesz ennek a készségnek a használatára.
– Vezetője döntése alapján szükséges ennek a képzésnek a fejlesztése
A képzéseket minden alkalommal belső szervezéssel, a résztvevők létszámának függvényében oldjuk meg.
Induló csoportok minimális létszáma: 8 fő
Maximális létszám: 15 fő
A tréningek lebonyolítására a munkáltató képzési tervében meghatározottak szerint, előreláthatólag a III–IV. negyedévben kerül sor.

6.1.1. Önismeret, önfejlesztés
6.1.1.1. A képzés célja
Az egyén személyes képességeinek, készségeinek feltárása, tudatosítása, rendszerbe foglalása az egyéni motivációk értelmezése, az egyéni és munkahelyi sikerek-kudarcok elemzése, okok feltárása, fejlesztendő területek tudatosítása.
6.1.1.2. A képzés tartalma
– Egyéni bemutatkozás lehetősége
– Személyiségfejlődés – elméleti ismeretek
– Életút bemutatásának lehetősége: sikerek-kudarcok fellistázása mind a magánéleti, mind a szakmai életpálya szempontjából
– Okok, belső motivációk megismerése – következmények
– Konklúziók megfogalmazása, fejlesztendő területek megfogalmazása
– Egyéni akciótervek készítése
6.1.1.3. Képzési forma, időtartam
A képzés belső szervezésben, összesen 24 csoportórában kerül megszervezésre.

6.1.2. Csapatmunka
6.1.2.1. A képzés célja
A csapatépítés, csapatépítő tréning célja, hogy segítsen felfedezni, kifejleszteni és hasznosítani a munkatársakban az alvó és kihasználatlan képességeit, amelyek a továbbiakban segíteni fogják a csapatotokat a rejtett lehetőségek feltárásában.
A csapatépítő tréning során azok a munkatársi viszonyok erősödnek, amelyek elengedhetetlenek az eredményes csapatmunkához.
6.1.2.2. A képzés tartalma
A tréningen a résztvevőknek különböző gyakorlatokat kell megoldaniuk, mesterségesen létrehozott stresszhelyzetekben, amikor a nehézséget legtöbb esetben az egyének komfortzónájának átlépése jelenti.
Minden egyes feladat elvégzése után, a friss élményre alapozva a trénerek segítségével-, akik jelen esetben moderátorokként tevékenykednek – történik a tapasztalatok feldolgozása, átültetése a mindennapi munkahelyi élet területeire.
A csapatépítő csoportmunka azokat a tulajdonságokat fejleszti, amelyek elengedhetetlenek a sikeres munkavégzéshez és a kiegyensúlyozott életviteléhez:
– önismeret,
– emberismeret,
– magabiztosság,
– optimizmus,
– felelősség- és kockázatvállalás,
– függetlenség,
– önzetlenség,
– teherbírás,
– tolerancia,
– becsvágy,
– beleérző képesség.
6.1.2.3. Képzési forma, időtartam
A képzés belső szervezésben, összesen 16 csoportórában kerül megszervezésre. A képzésre lehetséges egyéni jelentkezés is, de akkor éri el igazán a célját, ha egymással napi munkakapcsolatban lévő kollégák fejlesztésére koncentrálunk.

6.1.3. Együttműködés
6.1.3.1. A képzés célja
A szervezet hatékonyságának növelése a különböző munkatársi szintek közötti együttműködés elősegítése által.
A szervezetek hatékonyságának – az egyéni képességek és készségek mellett – az egyik legfontosabb tényezője a hatékony együttműködés. Ennek feltétele a szervezeti célokat és folyamatokat megértő és támogató vezetés, és az ezt megértő és alkalmazó beosztotti kör.
6.1.3.2. A képzés tartalma
– Bemutatkozási lehetőség (egyén és kis csoport)
– Az együttműködés megnyilvánulása a napi munkavégzés során
= Személyes tapasztalatok, önértékelés
= Az együttműködés személyes típusai
– Csoportok működése, dinamikája
= Munkahelyi közösségek működési törvényszerűségei
= Konfliktus eszkaláció és mediáció
= Vezetői döntések hatása az együttműködésre
– Az együttműködés alapjai
= Közös célok, értékek és szabályok
= Folyamatok és szerepek
= Kommunikáció – csoporton belül és csoportok között
– Akcióterv a személyes hatékonyság növelésére
6.1.3.3. Képzési forma, időtartam
A képzés belső szervezésben, összesen 24 csoportórában kerül megszervezésre.

6.1.4. Kommunikáció

6.1.4.1. A képzés célja
A program célja, hogy a résztvevők bizonyos, számukra újszerűnek ható kommunikációs eljárásokkal és technikákkal (pl. szerepjáték, pszichodráma) megismerkedve olyan felismeréseket szerezhessenek, melyek közösen feldolgozott tapasztalatait beépíthetik a saját munkahelyi gyakorlatukba. A megváltozott viselkedés által fokozatosan törekedjenek a kommunikációs partnereknél is viselkedésváltozást előidézni.

6.1.4.2. A képzés tartalma
A résztvevői megismerik a kommunikáció axiómáit, a legkorszerűbb kommunikációs technikák (NLP, EMK) alapjait, a gyakorlatban képessé válnak a tanult módszerek alkalmazására. Elsajátítják a non-verbális kommunikációs jelek dekódolásának alapjait, az ún. totális kommunikáció tudatos alkalmazását. A képzés segíti saját kommunikációs erősségeik és gyengeségeik megismerését.
Az emberi kapcsolatok mindegyike kommunikáción alapul, illetve annak segítségével valósul meg. A tréning a kommunikáció axiómái, a neurolingvisztikai programozás (NLP), a non-verbális és verbális kommunikáció, az erőszakmentes és az ún. totális kommunikáció, a stroke (simogatás), a kommunikációs csatornák torzulásai témaköreit dolgozza fel.
Az alkalmazott módszerek:
– előadás,
– teszt,
– beszédtechnikai gyakorlatok,
– egyéni és csoportmunka,
– egyéni prezentáció,
– szituációs játékok.
A téma sajátosságai miatt az ismeretek ellenőrzése, az értékelés, tréneri javítások, visszajelzések alapján történik.
6.1.4.3. Képzési forma, időtartam
A képzés belső szervezésben, összesen 24 csoportórában kerül megszervezésre.

6.1.5. Tárgyalástechnika
6.1.5.1. A képzés célja
A képzés célja a GKM vezetőinek tárgyalási készségeinek fejlesztése, különböző tárgyalási helyezetek sajátosságainak feltárása, valamint az eltérő tárgyalási sémák megismertetése, továbbá a tárgyalás folyamatának szakszerű irányítása és a meggyőző közlés alkalmazása. Azon eszközök megtanulása és gyakorlása, amelyek növelik a tárgyalás hatékonyságát.
6.1.5.2. A képzés tartalma
– A GKM munkatársainak a hatékony tárgyalásokra való felkészítése során fontos, hogy ne csupán általános elméleti, hanem az igényekhez illeszkedő, valós helyzetekre épüljön a tematika.
Témakörök
– Önismeret, mint a sikeres tárgyalás egyik alapfeltétele
= Kommunikációs stílus
= Viselkedés konfliktushelyzetben
= Eredményesség és problémák az eddigi tárgyalások során
– A sikeres tárgyalás személyi feltételei
= Aktív hallgatás
= Meggyőző közlés
= Koncentráció
= Rugalmasság
– A tárgyalás 3 fázisa
= Felkészülés, előkészítés, a célok tisztázása és az üzenetek strukturálása
= Tárgyalás lefolyatatása, taktikák, a létrejött megállapodás rögzítése
= Lezárás, visszatekintés, a megállapodás megvalósításának ellenőrzése
– A sikeres tárgyalás 7 eleme
– Tárgyalási elvek és stílusok felismerése és kezelése
= Probléma centrikus (kemény vagy lágy)
= Megoldáscentrikus, kölcsönös előnyökre építő stílus
– Nehéz tárgyalási szituációk kreatív kezelése
6.1.5.3. Képzési forma, időtartam
A képzés belső szervezésben, összesen 16 csoportórában kerül megszervezésre.

6.1.6. Prezentációs technika
6.1.6.1. A képzés célja
A napi munkavégzés során felmerülő, a mai modern szakmai tudás bemutatását, átadását megkönnyítő technikák elsajátítása.
6.1.6.2. A képzés tartalma
– A kommunikáció alapja, tipológiája
– A nem verbális kommunikáció szerepe, testbeszéd
– A kommunikáció korlátai és leküzdésük
– Egyéni személyiségjegyek szerepe a kommunikációban, Johari ablak, az észlelés és folyamata, képességek és rátermettség, a tanulás
– A stílus, kommunikáció írásban,
– Prezentációs technika alapjai, felkészülés a prezentációra, kezdéstől a befejezésig
– Prezentációs eszközök: Power Point használata
– Prezentációs eszközök, PP, flipchart, írásvetítő
6.1.6.3. Képzési forma, időtartam
A képzés belső szervezésben, kerül megszervezésre; időtartama 1 nap.

6.2. Vezetői készségfejlesztések
A vezetői készségfejlesztés terén kétfajta képzést kínálunk: a Vezetői akadémia egymásra épülő tematika szerint, egy éven keresztül havi rendszerességgel vezetői –vezetési ismereteket, tapasztalati tanulást foglal magában, amely során a résztvevők átfogó képet kapnak a velük szemben támasztott elvárásokról, beazonosításra kerülnek fejlesztendő területeik és szituációk segítségével lehetőségük nyílik különböző vezetői helyzetek megoldására.
A Vezetői akadémia mellett meghirdetünk egy-egy modulból álló vezetői készségfejlesztő tréninget, képzést, amely sűrített formában, egy alkalommal, csak egy-egy probléma megoldására fókuszál.

6.2.1. Vezetői akadémia
6.2.1.1. A képzés célja
A GKM főosztály-vezetői számára a tavalyi évben megszervezett Vezetői akadémia kiterjesztése osztályvezetői szintre, illetve a szervezetben újonnan került főosztályvezetőkre. A képzés célja, hogy a vezetők modern vezetéselméleti ismeretek mellett tapasztalati tanulás útján oldjanak meg szituációkat, problémákat, hogy ezeket majd képesek legyenek az elméletben is alkalmazni. A képzések fő célja a vezetők vezetői tudatának, szerepazonosságának tudatosítása, mélyítése.
6.2.1.2. A képzés tartalma
A képzés a leggyakoribb vezetői feladatokat, hatékonyságot befolyásoló tényezőket mutatja be, elemzi; de emellett a képzések egyik fókuszában a vezetői szerepek felismerése, felismertetése, a munkatársakkal való egyéni bánásmód megtanulása áll.
Az egymást követő alkalmak során a résztvevők elméleti ismeretek mellett saját maguk vezetői attitűdjeire, viselkedésükre is rálátnak, lehetőségük lesz szituációkban működési modelljeik felismerésére, tudatosítására, elemzésére.
A képzés egyik része előre meghatározott, „törzsanyag” elsajátítását tartalmazza, azonban a készségfejlesztések tartalma, hossza, fókusza nagymértékben függ a résztvevők egyéni készségeinek szintjétől, az elvárt fejlesztési irányoktól.
6.2.1.3. Képzési forma, időtartam
A képzés belső szervezésben, 1 éven keresztül, havonta egy, összesen 8 alkalommal, péntek–szombati napokon, kihelyezett formában kerül megszervezésre.

6.2.2. Vezetői készségfejlesztő modulok
6.2.2.1. Helyzetfüggő vezetés
6.2.2.1.1. A képzés célja
A Helyzetfüggő Vezetés ma a legátfogóbb, legmodernebb, és leggyakorlatiasabb módszer az emberek, az idő és az erőforrások menedzselésére és fejlesztésére a világon. A Helyzetfüggő vezetés olyan modellt és eszköztárat nyújt a vezetőknek, amivel nyitottá tehetik a kommunikációt, és kifejleszthetik munkatársaik önállóságát. Célja, hogy növeljük a teljesítményről és a fejlődésről szóló beszélgetések sűrűségét és minőségét. Ennek eredményeképpen fejlődik a szakértelem, elnyerjük az emberek elkötelezettségét, és megtartjuk a tehetséges munkatársakat a szervezetnél.
6.2.2.1.2. A képzés tartalma
– A felnőtt-tanulás elméletei, legújabb felfedezések
– Motivációs elméletek
– Vezetési stílusok
– A Helyzetfüggő vezetés modellje
– Teljesítményproblémák okaink feltárása, az egyes munkatársi stílusok kezelésének eszközei
– Valós munkahelyi szituációk megoldása, készségfejlesztés
6.2.2.1.3. Képzési forma, időtartam
A képzés belső szervezésben, összesen 16 csoportórában kerül megszervezésre.
6.2.2.2. Motiválás
6.2.2.2.1. A képzés célja
A tréning a vezető szerepkör megértése és a belőle fakadó feladatok ellátása. A vezetőknek tudatosan kell alkalmazniuk a rendelkezésükre álló eszközöket, mert csak ezáltal érhető el, hogy a felelősségükre bízott szervezet növelje a teljesítményét. A tréning során a résztvevők tanulmányozzák azokat az erőket, amelyek befolyásolják a csapat és vezetője teljesítményét. A résztvevők a tréning során megvizsgálják saját felkészültségüket, feltárják hiányosságaikat és megtervezik saját vezetői fejlődésük folyamatát.
6.2.2.2.2. A képzés tartalma
– Az eredményes és nem eredményes motiválás
= Személyes tapasztalatok, önértékelés
= Az motiválás személyes típusai
– Maslow: a fizikai szükségletek és a személyes igények kielégítése
= Motivál-e többletteljesítményre a pénz?
= Motivációs eszközök
– A vezető, mint a motiváció forrása
= Személyes példa, hitelesség
= Emberi értékek
= Megállapodások és szabályzatok
– Motiválatlanságból motivációba
= Problémás esetek a személyes gyakorlatból
= Csoportmunka és javaslattétel
– Akcióterv a személyes hatékonyság növelésére
6.2.2.2.3. Képzési forma, időtartam
A képzés belső szervezésben, összesen 8 csoportórában kerül megszervezésre.
6.2.2.3. Delegálás
6.2.2.3.1. A képzés célja
A képzés az egyik legnehezebben elsajátítható, de ugyanakkor az egyik legalapvetőbb vezetői készség fejlesztését célozza meg, melynek magas szintű művelése kihatással van
– a vezető és a szervezet teljesítményére
– az időbeosztásra
– a munkahelyi elégedettségre.
6.2.2.3.2. A képzés tartalma
– Vezetési stílusok – miért követik a beosztottak a vezetőt
– A vezetési stílust befolyásoló tényezők
= Az önismeret
= A vezetési elvek gyakorlati megvalósítása
– Csapatépítés
= A csoport tagjainak típusai
= A csoportfejlődés lépcsőfoka
= A csapatépítés elvei
– Motiváció
= Az egyéni szükségletek kielégítése
= A csapat motivációja
– Delegálás
= Feladatok közös megbeszélése és kiadása a beosztottak képességeivel és érdeklődésével összhangban
= Elvégzett feladatok rendszeres ellenőrzése, visszajelzés a minőségről
– Munkakapcsolatok javítása
= Kommunikációs folyamatok
= Konfliktusok kezelése
– Akcióterv a személyes hatékonyság növelésére
6.2.2.3.3. Képzési forma, időtartam
A képzés belső szervezésben, összesen 16 csoportórában kerül megszervezésre.
6.2.2.4. Kommunikáció
A képzés jellemzőinek leírása megegyezik a 7.4.1. pont alatt kifejtettekkel azzal a különbséggel, hogy az elméletek bemutatásánál, a gyakorlatok kiválasztásánál a vezetői szerepekre koncentrál.

2. számú melléklet a 6/2008. (IX. 19.) NFGM utasításhoz



8E07758_0

EGYÉNI KÉPZÉSEK/
FEJLESZTÉSEK TERVEZÉSE

2008

Név:

 

Munkakör:

 

Szervezeti egység:

 

Közvetlen felettes:

 

A vezető és a munkatárs között lezajlott megbeszélés alapján

 

Fejlesztendő terület
(tudás és
kompetenciák)

Képzés jellege

Képzési forma

Javasolt
időtartam

Időzítés

A képzés konkrét
megnevezése
*amennyiben kitölthető

Egyéb megjegyzés

1.

Szakmai ismeretek

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

 

 

2.

Nyelvismeret

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

 

 

3.1.

Általános felhasználó szintű informatikai ismeretek

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

 

 

3.2.

GKM belső informatikai rendszereinek, programjainak ismerete

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

 

 

4.

Projektmenedzsment-ismeretek

 

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

 

 

5.1.

Általános készségfejlesztés

Kérem, válasszon!

 


Kérem, válasszon!

 

 

5.2.

Vezetői készségfejlesztés

Kérem, válasszon!

 


Kérem, válasszon!

 

 











Szervezeti egység vezetője

dátum:


Munkakört betöltő aláírása:

dátum:


3. számú melléklet a 6/2008. (IX. 19.) NFGM utasításhoz



8E07759_0

ÉRTÉKELŐ LAP
KÉPZÉSEK, TOVÁBBKÉPZÉSEK, KONFERENCIÁK

2008

Név:

 

Munkakör:

 

Szervezeti egység:

 

Közvetlen felettes:

 


Tisztelt Kollégánk!
Ön a közelmúltban képzésen/továbbképzésen/konferencián stb. vett részt. Kérjük, hogy az alábbi értékelő lap segítségével adjon visszajelzést számunkra.
A kérdőív első részében a képzéssel kapcsolatos információk, technikai adatok kitöltésére kérjük; a második részben a képzés tartalmával kapcsolatos kérdéseinkre várjuk válaszait.
Köszönjük együttműködését!

Humán igazgatási főosztály

 

Fejlesztendő terület
(tudás és
kompetenciák)

Képzés jellege

Képzési forma

Javasolt
időtartam

Időzítés

A képzés konkrét
megnevezése
*amennyiben kitölthető

Egyéb megjegyzés

1.

Szakmai ismeretek

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

 

 

2.

Nyelvismeret

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

 

 

3.1.

Általános felhasználó szintű informatikai ismeretek

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

 

 

3.2.

GKM belső informatikai rendszereinek, programjainak ismerete

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

 

 

4.

Projektmenedzsment-ismeretek

 

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

Kérem, válasszon!

 

 



1. Hogyan értékeli az elvégzett képzési programot összességében?

Kérem, válasszon!


2. Mekkora újdonságértékük volt az ön számára az elhangzott ismereteknek?

Kérem, válasszon!


3. Mennyire érzi gyakorlatban hasznosíthatónak az elhangzottakat?

Kérem, válasszon!


4. Melyik téma érdekelte a leginkább?



5. Melyik téma érdekelte a legkevésbé?


6. Mennyire volt megelégedve az előadókkal?

Kérem, válasszon!


7. Melyik előadó volt az ön számára a leghitelesebb, a legfelkészültebb? Kit/kiket emelne ki név szerint?


8. Melyik előadó volt az ön számára a legkevésbé hiteles, nem igazán felkészült?


9. Mennyire volt megfelelő önnek a képzés/tanfolyam/konferencia időtartama?

Kérem, válasszon!


10. Milyen mértékben tudott részt venni a képzési program előadásain?

Kérem, válasszon!


11. Hasznosnak tartaná-e megosztani megszerzett ismereteit munkatársaival?

Kérem, válasszon!


12. Milyen formában vállalná a képzésen hallottak ismereteinek átadását?

Kérem, válasszon!


13. Milyen segédanyagokat kapott a képzésen?


14. Hol lehet hozzáférni a kapott képzési anyagokhoz?

Kérem, válasszon!


15. Kiknek (mely munkakörben dolgozóknak) ajánlaná a képzési programban való részvételt?


16. Egyéb megjegyzései



Budapest, 200…………

…………………………………………

4. számú melléklet a 6/2008. (IX. 19.) NFGM utasításhoz



8E07762_0

ÉRTÉKELŐ LAP
KÉSZSÉGFEJLESZTŐ TRÉNING/VEZETŐKÉPZÉS

2008

Név:

 

Munkakör:

 

Szervezeti egység:

 

Közvetlen felettes:

 


Tisztelt Kollégánk!
Ön a közelmúltban képzésen/továbbképzésen/konferencián stb. vett részt. Kérjük, hogy az alábbi értékelő lap segítségével adjon visszajelzést számunkra.
A kérdőív első részében a tréninggel kapcsolatos információk, technikai adatok kitöltésére kérjük; a második részben a tréning tartalmával kapcsolatos kérdéseinkre várjuk válaszait.
Köszönjük együttműködését!

Humánigazgatási Főosztály

 

Fejlesztendő terület
(tudás és
kompetenciák)

Képzés jellege

Képzési forma

Javasolt
időtartam

Időzítés

A képzés konkrét
megnevezése
*amennyiben kitölthető

Egyéb megjegyzés

5.1.

Általános készségfejlesztés

Kérem, válasszon!

 


Kérem, válasszon!

 

 

5.2.

Vezetői készségfejlesztés

Kérem, válasszon!

 


Kérem, válasszon!

 

 



1. Hogyan értékeli a tréninget összességében?

Kérem, válasszon!

 

-


2. Mekkora újdonságértékük volt az Ön számára az elhangzott ismereteknek, a tréningen tapasztaltaknak?

Kérem, válasszon!

 

-


3. Mennyire érzi gyakorlatban hasznosíthatónak az elhangzottakat?

Kérem, válasszon!

 

-


4. Mennyire volt megfelelő az Ön számára a gyakorlatok

ritmusa?

Kérem, válasszon!

 

-


időtartama?

Kérem, válasszon!

 

-


felépítése?

Kérem, válasszon!

 

-


tartalma?

Kérem, válasszon!

 

-


5. Hogyan értékeli a saját nyitottságát, aktivitását?

Kérem, válasszon!

 

-


6. A program melyik részét találta a legérdekesebbnek?

 

 


7. A program mely eleme nyerte el legkevésbé tetszését?

 

 



8. Hogyan értékeli a tréner(ek)
szakmai felkészültségét?

Kérem, válasszon!

 

-


vezetői stílusát?

Kérem, válasszon!

 

-


9. Egyéb megjegyzései, észrevételei

 

 




Budapest, 20…………

…………………………………………………


…………………………………………
résztvevő

5. számú melléklet (IX. 19.) NFGM utasításhoz


6. számú melléklet (IX. 19.) NFGM utasításhoz


HUMÁNIGAZGATÁSI FŐOSZTÁLY
1055 Budapest, Honvéd u. 13–15.
Iktatószám:

TANULMÁNYI SZERZŐDÉS

amely létrejött egyrészről a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (székhelye: 1055 Budapest, Honvéd utca 13–15., képviseli: ……. főosztályvezető), mint Munkáltató (a továbbiakban: Munkáltató)

másrészről …………………………. (született: ……., …….., anyja neve: ……………., lakcím: ………., ……….),
mint munkatárs (a továbbiakban: Munkatárs),

(a továbbiakban együttesen: Szerződő felek)

között iskolarendszerű/iskolarendszeren kívüli képzés támogatására, a mai napon az alábbi feltételekkel:

1. Jelen szerződés alapján a munkatárs kötelezettséget vállal arra, hogy a
a) ………. által szervezett …… képzésen 2008. május …. napján tanulmányokat kezd, és legkésőbb 2009. május … napjáig …… képesítést szerez.
VAGY
b) …. egyetemen/főiskolán …… szakon 2008. május …. napján tanulmányokat kezd / a megkezdett tanulmányait folytatja, és legkésőbb 2009. május … napjáig …. végzettséget szerez.

2. Szerződő felek rögzítik, hogy a képzettség/végzettség megszerzésének minősül az oktatási/oktatást szervező intézmény által kibocsátott diploma vagy képesítést igazoló oklevél átvételének napja.

3. A Munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy az 1. pontban feltüntetett tanulmányok elvégzésében a Munkatársat az alábbiak szerint támogatja:
a) A tanulmányok időtartama alatt – de legfeljebb a képesítés/végzettség megszerzéséhez az oktatási/oktatást szervező intézmény által igazoltan szükséges ideig, megtéríti a tandíjat/tanfolyam díját ….. %-át, amely jelen szerződés aláírásakor ……. Ft/félév.
b) vizsgadíjat (…%-át)
c) A Munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a tanfolyamon / konzultációkon való részvétel érdekében, valamint a Munkatárs vizsgakötelezettségének teljesítése érdekében – az oktatási / oktatást szervező intézmény által kiadott igazolás alapján – vizsgánként 4 munkanap (a vizsga napját is beszámítva), a diplomamunka készítéséhez pedig 10 munkanap tanulmányi szabadságot biztosít a Munkatárs részére, amely időtartamra a Munkatársat illetmény illeti meg, valamint fenti feltételekkel biztosítja a konzultációkon való részvételt.
Amennyiben a Munkatársnak egy vizsganapon több tárgyból kell vizsgáznia, a 4 munkanap tanulmányi szabadságot vizsgatárgyanként kell biztosítani.

4. A Munkatárs köteles a képesítés / végzettség megszerzését követően az oktatási / oktatást szervező intézmény által kibocsátott oklevelet haladéktalanul, de legkésőbb a diploma vagy képesítést igazoló oklevél átvételének napjától számított 30 napon belül a Munkáltatónak eredetben bemutatni.

5. A Munkatárs vállalja, hogy a tanulmányai sikeres befejezését követően, az ezt tanúsító okirat kiállításának napjától számított ….éven belül, 2009. …… május …. napjáig közszolgálati jogviszonyát nem szünteti meg (áthelyezés kezdeményezése, lemondás vagy közös megegyezés alapján) visszafizetési kötelezettség nélkül.

6. Amennyiben a Munkatárs a jogviszonyát jelen szerződésben meghatározott képzési idő alatt lemondással megszünteti, akkor köteles a megszüntetés időpontjáig a Munkáltató által átvállalt, illetve a Munkáltató által nyújtott támogatás teljes összegét (ideértve a tanulmányi munkaidő-kedvezmény időtartamára fizetett díjazást is) visszafizetni a Munkáltató részére.

7. Amennyiben a Munkatárs jogviszonyát a jelen szerződésben meghatározott képesítés / végzettség megszerzését követően, a … pontban vállalt időtartam alatt lemondással megszünteti, akkor köteles a megszüntetés időpontjáig a Munkáltató által átvállalt, illetve a Munkáltató által nyújtott támogatás teljes összegének a hátralevő idővel arányos részét a Munkáltató részére visszafizetni.

8. Amennyiben a Munkatárs köztisztviselői jogviszonya a Munkáltató által lefolytatott fegyelmi eljárás következtében hivatalvesztés fegyelmi büntetéssel szűnik meg a fentiekben meghatározott időtartam bármelyike alatt, akkor a Munkatárs visszafizetési kötelezettségére a fenti szabályok alkalmazandók.

9. Amennyiben a Munkatárs a visszafizetési kötelezettségének annak esedékességétől számított 30 napon belül maradéktalanul nem tesz eleget, a tartozást a Ptk.-ban meghatározott mértékű késedelmi kamat terheli.

10. A Munkáltató a tanulmányi szabadság mértékét az oktatási/oktatást szervező intézmény által kibocsátott – eredetiben benyújtott – igazolás alapján állapítja meg. Az igazolásnak minimálisan tartalmaznia kell a tanulmányi szabadság alapjául szolgáló konzultációk és vizsgák pontos időpontját. A Munkatárs köteles az igazolást minden tanulmányi félév megkezdését/tanfolyam kezdetét követő legkésőbb 45 napon belül a Munkáltatónak bemutatni.

11. A vizsgák, a konzultációk, valamint a szakdolgozatírás céljából biztosított szabadidő kizárólag akkor vehető igénybe, ha a Munkatárs az oktatási / oktatást szervező intézmény eredeti igazolását határidőben bemutatja arról, hogy az adott oktatási időszakban hány vizsgatárgyból kell vizsgát tennie, illetve hány konzultáción kell részt vennie. A vizsgák és a diplomamunka elkészítése céljából meghatározott szabadidőt a Munkáltató a Munkatárs kérésének megfelelően köteles biztosítani, azzal hogy a Munkatárs köteles legalább a tervezett tanulmányi szabadság első napját megelőző 20 nappal korábban a Munkáltatót tájékoztatni a tanulmányi szabadság kezdetéről és pontos időtartamáról.
A Munkatárs a vizsgákra és a diplomamunka elkészítésére járó szabadidő kiadására az adott vizsgaidőszak leteltét – vagy amennyiben a vizsga vizsgaidőszakon kívül kerül megtartásra, abban az esetben a vizsgát – követően nem tarthat igényt.

12. A Munkatárs részéről szerződésszegésnek minősül különösen:
a) ha tanulmányait alapos ok nélkül megszakítja, a képzési idő letelte előtt befejezi, a képzésből véglegesen kimarad vagy kizárják, vagy vizsgakötelezettségének nem tesz eleget;
b) ha tanulmányai megszakításáról vagy vizsgakötelezettségének nem teljesítéséről nem tájékoztatja haladéktalanul, írásban a Munkáltatót;
c) ha az 1. pontban meghatározott okiratot nem szerzi meg jelen szerződésben meghatározott időpontig;
d) amennyiben a diplomát / képesítést igazoló oklevelet a diploma vagy képesítést igazoló oklevél átvételének napjától számított 30 napon belül nem mutatja be a Munkáltatónak;
e) amennyiben a tanulmányi szabadság alapjául szolgáló konzultációk és vizsgák pontos időpontját tartalmazó igazolást nem mutatja be a tanulmányi félév megkezdését / tanfolyam kezdetét követő legkésőbb 45 napon belül;
f) ha köztisztviselői jogviszonyát a tanulmányok vagy az 5. pontban megjelölt időtartam alatt megszünteti;
g) ha olyan magatartást tanúsít, amely miatt a Munkáltató a jogviszonyát rendkívüli felmondás útján jogszerűen megszünteti.

13. A Munkatárs szerződésszegése esetén a Munkáltató mentesül a szerződésben vállat kötelezettségek további teljesítése alól, és a Munkatárs köteles visszafizetési kötelezettségének jelen szerződésben meghatározott módon eleget tenni.

14. Szerződő felek megállapodnak, hogy nem minősül szerződésszegésnek többek között:
a) amennyiben a Munkatárs egészségügyi okok miatt nem tudja teljesíteni tanulmányi kötelezettségeit;
b) amennyiben a Munkatárs jogviszonya az alábbiak valamelyikével szűnik meg:
b)1. a közszolgálati jogviszony felmentéssel
– a Ktv. 17. § (1) bekezdés a), b) és c) pontja, valamint a (2) bekezdésének a), b) és e) pontja szerinti okból, a szakmai alkalmatlanság esetét kivéve,
– a Ktv. 17. § (2) bekezdésének c) pontja szerinti okból, felajánlható munkakör hiányában, illetve
b)2. a munkaviszony rendes felmondással
– a munkáltató működésével összefüggő ok miatt,
– nyugdíjazásra tekintettel,
– egészségi, fizikai (nem szakmai) okra alapozott alkalmatlanság [Mt. 89. § (3) bekezdése] miatt, valamint
b)3. a jogviszony a prémiumévek programban történő részvétel, illetőleg különleges foglalkoztatási állományba helyezés esetén az erre vonatkozó külön törvényben meghatározott módon,
c) amennyiben a Munkatárs rendkívüli munkahelyi elfoglaltsága és leterheltsége miatt nem tudja teljesíteni tanulmányi kötelezettségeit.

15. Szerződő felek megállapodnak, hogy a szerződést közös megegyezéssel felülvizsgálják és módosítják vagy megszüntetik, amennyiben a 14. a) vagy c) pontjában meghatározott eset áll fenn, figyelemmel arra, hogy továbbra is közös érdeke-e a Munkáltatónak és a Munkatársnak, hogy jelen szerződésben foglalt hosszú távú kötelezettséget vállaljanak.

16. Szerződő felek megállapodnak, hogy a tanulmányok folytatásával kapcsolatban felmerült tandíjat / tanfolyam díját, vizsgadíjat a Munkáltató kizárólag a Munkatárs által benyújtott eredeti számla alapján téríti meg az oktatási / oktatást szervező intézménynek közvetlenül vagy a Munkatársnak utólag. Amennyiben a Munkatárs a számlát nem nyújtja be a Munkáltatónak, minden ebből eredő következményt maga köteles viselni.

17. A Munkatárs köteles a Munkáltatónak haladéktalanul írásban bejelenteni, ha valamilyen okból tanulmányait megszakítja, vagy vizsgakötelezettségének nem tud eleget tenni.

18. A tanulmányi szerződéssel kapcsolatos jogvitát a munkaügyi jogviták eldöntésére vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni.

19. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Munka Törvénykönyvének rendelkezései, valamint a mindenkori munkajogi jogszabályok az irányadók.

20. Jelen szerződés készült négy, egymással mindenben megegyező példányban, amelyet a Szerződő felek elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írtak alá.

Budapest, 2008. ………………………

……………………………………
X. Y.
munkatárs

……………………………………
X. Y.
munkáltató

A Humánigazgatási Főosztály jelen szerződés megkötését támogatja:

…………………………………………
X. Y.
főosztályvezető
Humánigazgatási Főosztály

A Költségvetési és Kontrolling Főosztály jelen szerződés megkötését ellenjegyzi:

…………………………………………
X. Y.
főosztályvezető
Költségvetési és Kontrolling Főosztály

Kapják:
– Munkatárs – 1 eredeti példány
– Munkáltató – 1 eredeti példány
– Humánigazgatási Főosztály – 1 eredeti példány
– Költségvetési és Kontrolling Főosztály – 1 eredeti példány

7. számú melléklet a 6/2008. (IX. 19.) NFGM utasításhoz


TITOKTARTÁSI NYILATKOZAT

Alulírott ………………………………………………… (születési hely, idő: ………………………………………, anyja neve: …………………………….., lakcím: ……………………………………….…….) vállalom, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban eltöltött szakmai gyakorlatom ideje alatt vagy egyéb módon tudomásomra jutott minden információt és adatot bizalmasan kezelek és megőrzök, ezeket a Minisztérium előzetes, írásbeli hozzájárulása hiányában nem hozom nyilvánosságra, vagy illetéktelen harmadik személy tudomására.

Kijelentem, hogy a birtokomba került információkat kizárólag a szakmai gyakorlatom ideje alatt végzett feladatok teljesítése érdekében használhatom fel.

Tudomásul veszem, hogy a titoktartási rendelkezések megszegése esetén a Minisztérium jogosult a szakmai gyakorlatomat azonnali hatállyal megszüntetni.
A szakmai gyakorlat megszűnése nem zárja ki a titoktartási kötelezettség megszegésére irányadó egyéb polgári vagy büntetőjogi szankciók alkalmazását.

Jelen nyilatkozat aláírásával tudomásul veszem, hogy nem minősül üzleti titoknak az az adat, amelynek megismerését, vagy nyilvánosságra hozatalát külön törvény közérdekből elrendeli.

Budapest, 2008.………………

…………………………………………
X. Y.

Tanú 1.
Név:
Lakcím:
Szem.ig. szám:
Aláírás: ………………………………

Tanú 2.
Név:
Lakcím:
Szem.ig. szám:
Aláírás: ………………………………

8. számú melléklet a 6/2008. (IX. 19.) NFGM utasításhoz


A tanulmányi szerződés megkötésének folyamata

9. számú melléklet a 6/2008. (IX. 19.) NFGM utasításhoz


A munkatárs kérelme tanulmányi szerződés megkötésére

A munkatárs neve:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A munkatárs szervezeti egysége (főosztály/osztály):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A munkatárs vezetője (elsősorban főosztályvezető):

 

 

 

A tanulmányi szerződés megkötését támogatom:

 

Javasolt tandíj
támogatás mértéke:
%

 

…………………
aláírás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A munkatárs felett munkáltatói jogkört gyakorló állami vezető (miniszter, államtitkár, szakállamtitkár):

 

 

 

A tanulmányi szerződés megkötését támogatom:

 

Javasolt tandíj
támogatás mértéke:
%

 

…………………
aláírás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oktatási/oktatást szervezető intézmény neve, ösztöndíj neve:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képzés kezdete:
(év/hónap/nap):

 

 

 

A képzés befejezésének várható időpontja:
(év/hónap/nap)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kért támogatás mértéke és tartalma:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tanulmányok folytatása a munkatárs munkaköréhez kapcsolódik és a minisztérium feladatkörében hasznosnak minősül:

 

igen

 

nem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyéb megjegyzés:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keltezés:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

……………………………………
a munkatárs aláírása

1

Az utasítás az NFGM belső honlapján 2008. szeptember 19-én került közzétételre. Az utasítást a 13/2010. (III. 31.) NFGM utasítás 79. pontja hatályon kívül helyezte 2010. április 1. napjával.

2

A 4. § c) pontja a 14/2009. (V. 27.) NFGM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére