• Tartalom

72/2008. (HK 15.) HM utasítás

72/2008. (HK 15.) HM u t a s í t á s

a külföldi fegyveres erők hőerőgépei magyarországi, valamint a Magyar Honvédség hőerőgépei külföldön végrehajtott üzemanyag feltöltésének és elszámolásának rendjéről szóló 98/2007. (HK 17.) HM utasítás módosításáról*

2008.10.13.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az Észak-atlanti Szerződés részes államai (továbbiakban: NATO) és a „Békepartnerség” más résztvevő államai (a továbbiakban: PfP) közötti, fegyveres erőik jogállásáról szóló Megállapodás és annak Kiegészítő Jegyzőkönyve megerősítéséről és kihirdetéséről szóló 1995. évi CII. törvény Mellékletének II. Cikke és XI. Cikkének 11. pontjára, továbbá az Észak-atlanti Szerződés tagállamai közötti, fegyveres erőik jogállásáról szóló Megállapodáshoz történő csatlakozásról, a megállapodás kihirdetéséről szóló 1999. évi CXVII. törvény II. cikkére, valamint a XI. cikk 11. pontjára, a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 53. § (1) bekezdés a) pontjára, a katonai lajstromjelű légi járműben felhasznált üzemanyag petróleum, illetve az Észak-atlanti Szerződés tagállamainak és a Békepartnerség más résztvevő államainak Magyarországon tartózkodó fegyveres erői és polgári állománya által felhasznált üzemanyagok adómentes beszerzésének, nyilvántartásának és elszámolásának, az ilyen célra kitárolt üzemanyag utáni felfüggesztett adó-megállapítási és adófizetési kötelezettség alóli végleges mentesülés részletes szabályairól, valamint a külföldi államok fegyveres erőinek ellátását végző szervezet jövedéki nyilvántartásának vezetésére vonatkozó előírásokról szóló 8/2008. (III. 31.) PM–HM együttes rendeletre – a külföldi fegyveres erők hőerőgépei magyarországi, valamint a Magyar Honvédség hőerőgépei külföldön végrehajtott üzemanyag feltöltésének és elszámolásának rendjéről szóló 98/2007. (HK 17.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) a következők szerint
módosítom:

1. § Az Ut. a következő 1/A. §-al és az azt megelőző alcímmel egészül ki:

„Eljárási rend azonos jellegű természetbeni megtérítés esetén
(1) Az azonos jellegű természetbeni megtérítés eljárás alkalmazásának feltétele előzetes, írásban rögzített megállapodás létrejötte, mely tartalmazza a feltöltést igénylő feladatok megnevezését, helyét és időpontját, az abban érintett szervezetet, és azon üzemanyagokat, melyeket a természetbeni megtérítés eljárásba kívánnak vonni. Amenynyiben több honvédségi szervezetet is érint az eljárás, azok közül a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) kijelöli az üzemanyag-elszámolásért felelős honvédségi szervezetet.
(2) Természetbeni megtérítés körébe csak olyan üzemanyagokat lehet bevonni, melyeket minden résztvevő fél rendszerben tart, és azonos minőségben biztosít a megállapodásban részt vevő felek részére.
(3) Természetbeni megtérítés esetén elszámolási alap az adott üzemanyag Nómenklatúrában meghatározott mértékegységben számolt mennyisége.
(4) Az átadás, illetve átvétel történhet:
a) közvetlenül repülő-eszközbe feltöltés módszerével,
b) készletként (raktárba, ellátó-pontra, javító szervezethez stb.).
(5) A (4) bekezdés b) pontjában említett esetben a készletekhez Minőségi Bizonyítvány is átadásra kerül.
(6) A természetbeni megtérítésbe vont üzemanyag olyan csomagolásban kerül átadásra, mely csomagolóanyag a Magyar Honvédség üzemanyag szakága által nem elszámolás-köteles (pl. gyári göngyöleg).
(7) Az ilyen eljárásba vonandó üzemanyagokról a feladat megnevezése, a résztvevő szervezetek, az átadandó üzemanyagok megnevezése, mennyisége, valamint a természetben visszabiztosítandó üzemanyagok megnevezése, mennyisége feltüntetésével az üzemanyag-elszámolásért felelős honvédségi szervezet kérelmet terjeszt fel a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ) részére, amely azt 20 napon belül elbírálja és arról szolgálati úton tájékoztatja a kérelmezőt, valamint a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központot (a továbbiakban: MH VEK).
(8) Az átadott üzemanyagokat a támogató szervezet „Térítés nélküli átadás fejezeten kívülre” (325) mozgásnemen helyezi kiadásba. Az Eszköz-utalványon minden esetben szerepel a „Természetbeni megtérítés” megjegyzés, valamint a feladat megnevezése és HM FLÜ által kiadott engedély száma.
(9) A honvédségi szervezet az általa természetbeni megtérítés körében átvett üzemanyagokat „Térítés nélküli átvétel fejezeten kívülről” (225) mozgásnemen vételezi be. Az Eszköz-utalványon minden esetben szerepel a „Természetbeni megtérítés” megjegyzés, valamint a feladat megnevezése és HM FLÜ által kiadott engedély száma.
(10) Természetbeni megtérítés esetén az anyagmozgások befejeztével elszámolást kell végezni, mely során megállapításra kerül az átadott és átvett üzemanyagok egyenlege. Az elszámolást az abban érintett honvédségi szervezet, több érintett honvédségi szervezet esetében az üzemanyag-elszámolásért felelős honvédségi szervezet végzi, az elszámolás ellenőrzéséért az MH VEK a felelős.
(11) A természetbeni megtérítés körében végrehajtott elszámolásról 15 napon belül a honvédségi szervezet, több honvédségi szervezet érintettsége esetén az üzemanyag-elszámolásért felelős honvédségi szervezet jelentést küld az MH VEK részére. A jelentés tartalmazza a feladat megnevezését, a HM FLÜ által kiadott engedély számát, az átadott és az átvett üzemanyagok megnevezését, mennyiségét, valamint mellékletként az üzemanyagok mozgását tartalmazó Eszköz-utalványok egy eredeti, vagy hitelesített másolati példányát.
(12) Az Eszköz-utalványon minden esetben szerepel a „Természetbeni megtérítés” megjegyzés, valamint a feladat megnevezése és HM FLÜ által kiadott engedély száma.
(13) Amennyiben az elszámolás, vagy annak ellenőrzése során eltérés jelentkezik, akkor az üzemanyag-elszámolásért felelős honvédségi szervezet kezdi meg az eltérés okának kivizsgálását. Ha a vizsgálat eredménytelenül zárul, vagy az elszámolásban felmerült eltérés megszüntetését a külföldi fél 30 napon belül nem hajtja végre, akkor erről az üzemanyag-elszámolásért felelős honvédségi szervezet a 30 nap leteltét követő 5 munkanapon belül részletes jelentést terjeszt fel az MH VEK-n keresztül a HM FLÜ-höz. Az eltérés végleges rendezésére a HM FLÜ intézkedik.”

2. § (1) Az Ut. 4. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A NATO és PfP résztvevő külföldi fegyveres erők által vételezett üzemanyagokról a HM FLÜ az MH VEK által megküldött Formanyomtatványt és számlát 5 munkanapon belül megküldi az üzemanyagot átvevő szervezet képviselője részére kifizetés céljából.”

(2) Az Ut. 4. §-ának (3)-(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A Formanyomtatvány alapján az MH VEK 4 példányos számlát állít ki. A kiállított számla 1. és 2. számú példányait a HM FLÜ részére küldi meg. A HM FLÜ az üzemanyagot átvevő szervezet országa szerinti Nagykövetség Katonai Attasé Hivatal részére küldi meg, a 3–4. számú példány az MH VEK-nél marad. Az MH VEK az általa kötött szerződés alapján 4 példányos számlát állít ki, melynek 1-2. számú példányát az üzemanyagot átvevő szervezet országa szerinti Nagykövetség Katonai Attasé Hivatal részére küldi meg, a 3–4. számú példány az MH VEK-nél marad.
(4) A számla a mindenkor hatályos pénzügyi jogszabályokban meghatározottakat, de legalább az alábbi adatokat tartalmazza:
a) a számla sorszámát,
b) a számla kibocsátásának idejét,
c) a kibocsátó szervezet nevét, címét és adószámát,
d) a költségviselő nevét, címét,
e) a teljesítés időpontját,
f) a kiadott üzemanyag megnevezését, besorolási számát,
g) a kiadott üzemanyag mennyiségi egységét és menynyiségét,
h) a kiadott üzemanyag általános forgalmi adó (a továbbiakban: áfa) nélkül számított egységárát,
i) a kiadott üzemanyag áfa nélkül számított ellenértékét összesen,
j) a felszámított áfa százalékos mértékét,
k) a számla végösszegét,
l) a fizetés módját és határidejét,
m) a kibocsátó bankszámlaszámát,
n) a feladat megnevezését.”

(3) Az Ut. 4. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Adómentesen állít ki számlát az MH VEK a NATO és PfP résztvevő külföldi fegyveres erő részére történő üzemanyag értékesítés esetén az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 107. § (1) bekezdésének c)–e) pontjai alapján.”

(4) Az Ut 4. §-ának (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A számlát kiállító MH VEK áfa és jövedéki adómentesen csak abban az esetben számlázhat, ha rendelkezésére áll a külön jogszabályban meghatározott külföldi fegyveres erő(k) magyarországi csapatmozgására kiadott engedély.”

(5) Az Ut. 4. §-a a következő (12) bekezdéssel egészül ki:

„(12) Számlázáskor az MH VEK a hajtóanyagok esetében az átadás időpontjában, a MOL NyRt. havi árközlése alapján, egyéb üzemanyagok esetében az utolsó beszerzéskor érvényes bruttó beszerzési árat veszi alapul.”

3. § Az Ut. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

5. § (1) A beérkező pénzeszközöket az MH VEK az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 19/2008. (HK 5.) HM utasításban meghatározottak szerint átfutó tételként kezeli, negyedévente a HM FLÜ 10023002-00289517-00000000 számlájára KTK 417-310 kóddal átutalja. A HM FLÜ ugyanezen utasítás 6. §-a rendelkezéseinek megfelelően negyedévente kezdeményezi azok előirányzatosítását a Honvédelmi Minisztérium Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségnél (a továbbiakban: HM KPÜ).
(2) Az MH VEK a beérkezett bevételekről, a beérkezést követő 5 munkanapon belül tájékoztatást küld a HM FLÜ részére. A tájékoztatás az alábbiakat tartalmazza:
a) a fizető megnevezését,
b) a bevételt forintban,
c) a számla számát,
d) a teljesítés beérkezésének időpontját.
(3) A bevételekről, az MH VEK a szolgálati út betartásával negyedéves összesítésben tájékoztatja a HM FLÜ-t, megadva a 4. § (1) bekezdés szerinti átutalás időpontját.”

4. § Az Ut. 9. §-ának (6) bekezdése a következő mondattal egészül ki:

„Az MH VEK a számlát a kézhezvételt követő 5 napon belül megküldi a HM FLÜ részére, amely a hatályos jogszabályoknak és belső rendelkezéseknek megfelelően kiegyenlíti azt.”

5. § Az Ut. 10. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az MH VEK a beérkező számlát, a Formanyomtatvány-példányokkal és az érintett honvédségi szervezet által jelentett adatokkal egyezteti, majd az azon szereplő üzemanyagokat a központi nyilvántartásba bevételezi, és ESZKÖZ-utalványon kiterheli az eszköz üzemeltetője szerinti honvédségi szervezet részére az érvényben levő utaltsági rend figyelembevételével, majd a számlát és mellékleteit megküldi a HM FLÜ részére, amely a hatályos jogszabályoknak és belső rendelkezéseknek megfelelően kiegyenlíti azt.”

6. § Az Ut. 11. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az MH VEK a beérkező számlát, a gyakorlaton részt vevő honvédségi szervezetek logisztikai biztosításért felelős szervezet által jelentett adatokkal egyezteti, majd az azon szereplő üzemanyagokat a központi nyilvántartásba bevételezi, és ESZKÖZ-utalványon kiterheli az eszköz üzemeltetője szerinti honvédségi szervezet részére az érvényben levő utaltsági rend figyelembevételével, majd a számlát és mellékleteit megküldi a HM FLÜ részére, amely a hatályos jogszabályoknak és belső rendelkezéseknek megfelelően kiegyenlíti azt.”

7. § Az Ut. 13. §-ának (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az MH VEK a vásárolt anyagokat a számla és a csatolt dokumentumok alapján a központi nyilvántartásba bevételezi, majd ESZKÖZ-utalványon az ellátó honvédségi szervezeten keresztül kiterheli azokat a kontingens részére, majd a számlát a kézhezvételtől számított 5 napon belül megküldi a HM FLÜ részére, amely a teljesítés-igazolások alapján, a nemzetközi megállapodásoknak és a hatályos hazai jogszabályoknak és belső rendelkezéseknek megfelelően kiegyenlíti azt.”

8. § Az Ut. 17. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

17. § A HM FLÜ a külföldi haderőtől átvett üzemanyagokról kiállított számlák esetében vizsgálja, hogy a számla tartalma az 1995. évi CII. törvény Melléklet XI. Cikk 11. pontjának megfelelően került-e kiállításra. Amennyiben a számla nem megfelelően került kiállításra, úgy kezdeményezi a számla kiállítójánál a helyesbítést.”

9. § Az Ut. 18. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A HM FLÜ részére kiállításra kerülő számlák esetében vevő neve és címeként az alábbiakat kell feltüntetni:
Vevő neve: Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (rövid neve: HM FLÜ)
Vevő címe: 1135 Budapest, Lehel utca 35–37.”

10. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, és 2009. január 1-jén a hatályát veszti.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az Ut. 4. §-ának (5) bekezdése a hatályát veszti.

(3) Azon számlák esetében, amelyek 2008. január 1-je után kerültek kiállításra (a feltöltés dátumától függetlenül) és költségviselőként nem a HM FLÜ került megjelölésre az Ut. jelen utasítás 8. §-ával megállapított 17. §-a alapján kell eljárni.

(4) Azon bevételek esetében, amelyek 2008. január 1-je után kerültek utalásra (a számla kiállítás dátumától függetlenül), az Ut. jelen utasítás 3. §-ával megállapított 5. § (1) bekezdése alapján kell eljárni.

(5) Jelen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az Ut.

b) 2. § (2) bekezdésében „a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központtól (továbbiakban: MH VEK)” szövegrész helyébe „az MH VEK”

c) 3. § (2) bekezdésében a „Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ)” szövegrész helyébe a „HM FLÜ”

e) 9. § (5) bekezdésének második mondatában a ”költségviselője az MH VEK” szövegrész helyébe a „költségviselője a HM FLÜ”

f) 10. § (1) bekezdésének második mondatában „az MH VEK-t kell költségviselőként szerepeltetni” szövegrész helyébe „a HM FLÜ-t kell költségviselőként szerepeltetni”

g) 11. § (1) bekezdésének második mondatában „az MH VEK-t kell költségviselőként szerepeltetni” szövegrész helyébe „a HM FLÜ-t kell költségviselőként szerepeltetni”

h) 12. § (2) bekezdésében „az MH VEK-t kell szerepeltetni” szövegrész helyébe „a HM FLÜ-t kell szerepeltetni”

szöveg lép.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás – a 10. §-ának (1) bekezdése alapján – 2009. január 1-jén hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére