• Tartalom

73/2008. (HK 15.) HM utasítás

73/2008. (HK 15.) HM u t a s í t á s

2008.10.13.
a külföldi fegyveres erők repülő-eszközei magyarországi, valamint a Magyar Honvédség repülő-eszközei külföldön végrehajtott üzemanyag feltöltésének és elszámolásának rendjéről szóló 141/2007. (HK 1/2008.) HM utasítás módosításáról*
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az Észak-atlanti Szerződés részes államai és a „Békepartnerség” más résztvevő államai közötti, fegyveres erőik jogállásáról szóló Megállapodás és annak Kiegészítő Jegyzőkönyve megerősítéséről és kihirdetéséről szóló 1995. évi CII. törvény Mellékletének II. Cikkére és XI. Cikkének 11. pontjára, az Észak-atlanti Szerződés tagállamai közötti, fegyveres erőik jogállásáról szóló Megállapodáshoz történő csatlakozásról, a Megállapodás kihirdetéséről, valamint a Megállapodáshoz kapcsolódó egyes jogszabályok módosításáról szóló 1999. évi CXVII. törvény II. Cikkére, valamint a XI. Cikk 11. pontjára, az 1992. március 24-én, Helsinkiben aláírt Nyitott Égbolt Szerződés kihirdetéséről szóló 2004. évi V. törvény (a továbbiakban: Nyitott Égbolt Szerződés) rendelkezéseire és a Nyitott Égbolt Konzultatív Bizottság (a továbbiakban: KB) döntéseire, a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 7. § 18. pontja, 43. §-a, 53. § (1) bekezdés a) pontjára, a katonai lajstromjelű légi járműben felhasznált üzemanyag petróleum, illetve az Észak-atlanti Szerződés tagállamainak és a Békepartnerség más részt vevő államainak Magyarországon tartózkodó fegyveres erői és polgári állománya által felhasznált üzemanyagok adómentes beszerzésének, nyilvántartásának és elszámolásának, az ilyen célra kitárolt üzemanyag utáni felfüggesztett adó-megállapítási és adófizetési kötelezettség alóli végleges mentesülés részletes szabályairól, valamint a külföldi államok fegyveres erőinek ellátását végző szervezet jövedéki nyilvántartásának vezetésére vonatkozó előírásokról szóló 8/2008. (III. 31.) PM–HM együttes rendeletre – a külföldi fegyveres erők repülő-eszközei magyarországi, valamint a Magyar Honvédség repülő-eszközei külföldön végrehajtott üzemanyag feltöltésének és elszámolásának rendjéről szóló 141/2007 (HK 1/2008.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) a következők szerint
módosítom:

1. § (1) Az Ut. 4. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A NATO és PfP résztvevő külföldi fegyveres erők által vételezett üzemanyagokról a HM FLÜ az MH VEK által megküldött Formanyomtatványt és számlát 5 napon belül megküldi az üzemanyagot átvevő szervezet képviselője részére kifizetés céljából.”

(2) Az Ut. 4. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Formanyomtatvány alapján az MH VEK 4 példányos számlát állít ki. A kiállított számla 1. és 2. számú példányait a HM FLÜ részére küldi meg. A HM FLÜ az üzemanyagot átvevő szervezet országa szerinti Nagykövetség Katonai Attasé Hivatal részére küldi meg, a 3–4. számú példány az MH VEK-nél marad. Az MH VEK az általa kötött szerződés alapján 4 példányos számlát állít ki, melynek 12. számú példányát az üzemanyagot átvevő szervezet országa szerinti Nagykövetség Katonai Attasé Hivatal részére küldi meg, a 3–4. számú példány az MH VEK-nél marad.”

(3) Az Ut. 4. §-ának (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Adómentesen állít ki számlát az MH VEK a NATO és PfP résztvevő külföldi fegyveres erő részére történő üzemanyag értékesítés esetén az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 107. § (1) bekezdésének c)–e) pontjai alapján.”

(4) Az Ut. 4. §-ának (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A számlát kiállító MH VEK áfa és jövedéki adómentesen csak abban az esetben számlázhat, ha rendelkezésére áll a külön jogszabályban meghatározott külföldi fegyveres erő(k) magyarországi csapatmozgására kiadott engedély.”

2. § (1) Az Ut. 5. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Nyitott Égbolt megfigyelő repülések fogadása esetén a támogató honvédségi szervezet a megfigyelő fél üzemanyag feltöltéséről a 3. § (2) bekezdésében elrendelt és a 3. § (3) bekezdésben meghatározott tartalmú értesítést küld a HM FLÜ részére, melynek melléklete a Formanyomtatvány és a kiadásra került üzemanyagokat tartalmazó gépi mozgásbizonylat (Eszköz utalvány) egy eredeti, vagy hitelesített másolati példánya. A támogató honvédségi szervezet a Formanyomtatványra és a mozgásbizonylatra rávezeti az „OPEN SKIES” feliratot.”

(2) Az Ut. 5. §-ának (3)-(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A HM FLÜ a Formanyomtatvány alapján elkészíti és megküldi a külföldi partnerszervezet felé az Összesített Elszámolást (Standard Open Skies Invoice; Melléklet). A HM FLÜ a Nyitott Égbolt megfigyelő repülések esetében a kifizetések teljesítési határidejére a KB döntését, ennek hiányában a 4. § (8) bekezdésben foglaltakat alkalmazza.
(4) A HM FLÜ a beérkezett adatok alapján elkészíti és megküldi a külföldi partnerszervezet felé az Összesített Elszámolást (Standard Open Skies Invoice).”

3. § Az Ut. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § (1) A beérkező pénzeszközöket az MH VEK az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 19/2008. (HK 5.) HM utasításban meghatározottak szerint átfutó tételként kezeli, negyedévente a HM FLÜ 10023002-00289517-00000000 számlájára KTK 417-310 kóddal átutalja. A HM FLÜ ugyan ezen utasítás 6. §-a rendelkezéseinek megfelelően negyedévente kezdeményezi azok előirányzatosítását a Honvédelmi Minisztérium Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségnél (a továbbiakban: HM KPÜ).
(2) Az MH VEK a beérkezett bevételekről, a beérkezést követő 5 munkanapon belül tájékoztatást küld a HM FLÜ részére. A tájékoztatás az alábbiakat tartalmazza:
a) a fizető megnevezését,
b) a bevételt forintban,
c) a számla számát,
d) a teljesítés beérkezésének időpontját.
(3) A bevételekről, az MH VEK a szolgálati út betartásával negyedéves összesítésben tájékoztatja a HM FLÜ-t, megadva a 4. § (1) bekezdés szerinti átutalás időpontját.”

4. § Az Ut. 7. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kiállított számla ellenértékének az előírt határidőre történő be nem érkezését követően az MH VEK parancsnoka haladéktalanul intézkedik a fizetési felszólítás költségviselő részére történő eljuttatására.”

5. § (1) Az Ut. 10. §-ának (3)–(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A készpénzes beszerzéshez felvett előleggel a hazaérkezést követően a HM KPÜ vezérigazgatójának 438/2007. (HK 1.) intézkedése (A kincstári számlakezelés és a pénzforgalom rendjéről) szerint kell elszámolni a referatúra valutapénztárában. A referatúra a készpénzes számlát átfutó kiadásként kezeli és azokat eredeti példányban minden tárgyhót követő hónap 10-ig jegyzéken megküldi az MH VEK-en keresztül a HM FLÜ részére. A számlák megküldésével egyidejűleg tájékoztatja az MH VEK-t és a HM FLÜ-t a számla forintban átszámított könyvelés szerinti (KGIR vállalati árfolyam alapján) értékéről. A referatúra a számlák másod (annak hiányában hitelesített másolati) példányát átadja az üzemeltető honvédségi szervezet üzemanyag szakágának, aki a továbbiakban a (8) bekezdés szerint jár el.
(4) Az MH VEK a beérkezett számlákat felülvizsgálja és 5 napon belül továbbküldi a HM FLÜ részére, aki a forintban átszámított értéket az MH 59. SZDRB kincstári előirányzat keret számlájára 10 napon belül átutalja.”

(2) Az Ut. 10. §-ának (9) bekezdése a következő mondattal egészül ki:

„Az egyeztetett és helyes adatokat tartalmazó számlát az MH VEK 5 napon belül megküldi a HM FLÜ részére, aki azt kifizeti.”

6. § Az Ut. 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az MH VEK a beérkező számlát, a Formanyomtatvány-példányokkal és az érintett honvédségi szervezet által jelentett adatokkal egyezteti, majd az azon szereplő üzemanyagokat a központi nyilvántartásba bevételezi, és ESZKÖZ-utalványon kiterheli az eszköz üzemeltetője szerinti honvédségi szervezet részére az érvényben levő utaltsági rend figyelembevételével, ezt követően a számlát és mellékleteit megküldi a HM FLÜ részére, amely a hatályos jogszabályoknak és belső rendelkezéseknek megfelelően kiegyenlíti azt.”

7. § (1) Az Ut. 12. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

12. § (1) A Nyitott Égbolt megfigyelő repülést végrehajtó, és külföldön üzemanyagot vételező repülő-eszköz személyzete a visszaérkezést követő munkanapon az üzemeltető honvédségi szervezet üzemanyag szolgálatához leadja az üzemanyag-feltöltésről kiállított Formanyomtatványokat, vagy annak hiányában a kapott bizonylatokat. Az üzemanyag szolgálat az átvett üzemanyagokat a Formanyomtatvány, vagy annak hiányában a kapott bizonylatok adatai alapján külön KK-ra felvezeti, és 5 munkanapon belül a 11. § (2) bekezdésében szereplővel azonos tartalmú jelentést küld a HM FLÜ és az MH VEK részére. A jelentéshez csatolja a feltöltéskor kiállított Formanyomtatvány elosztó szerinti példányát, illetve annak hiányában a bizonylat egy eredeti példányát.
(2) A külföldön végrehajtott Nyitott Égbolt megfigyelő repülések esetén a magyar fél által viselt költségekről a HM FLÜ-höz érkezik be az Összesített Elszámolás, melyet a HM FLÜ a MH MK által leigazoltat. A HM FLÜ egyezteti az Összesített Elszámolás és az üzemeltető honvédségi szervezet által jelentett adatokat, majd, Az Összesített Elszámolásban szereplő üzemanyagokról Utalvány Rendeletet állít ki, melyet megküld az MH VEK részére.
(3) Az MH VEK az Utalvány Rendelet alapján bevételezi, majd ESZKÖZ utalványon kiterheli azokat az üzemanyagot átvevő eszköz üzemeltetője szerinti honvédségi szervezet részére. Az üzemeltető honvédségi szervezet az üzemanyagot az MH VEK utalványa alapján bevételezi, majd az (1) bekezdésben említettek szerint felfektetett KK alapján kiadásba helyezi. Az MH VEK az Utalvány Rendelet kézhezvételét követő munkanapon az általa elkészített Eszköz Utalvány egy eredeti példányát megküldi a HM FLÜ részére, mely az Összesített Elszámolás mellékletét képezi.
(4) Az üzemeltető honvédségi szervezet által jelentett adatokat és az Összesített Elszámolás adatai között fennálló egyezőség esetén a HM FLÜ forintban átutalja az üzemanyagok – a HM KPÜ által megadott vállalati árfolyamon számított – ellenértékét az Összesített Elszámolást kiállító tagállam részére.
(5) Amennyiben az Összesített Elszámolásban szereplő adatok és az üzemeltető honvédségi szervezet által jelentett adatok nem egyeznek, a HM FLÜ az üzemeltető szervezet és az MH ÖHP együttműködésével kivizsgálja az eltérés okát.”

8. § Az Ut. 13. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az MH VEK a beérkező számlát, a gyakorlaton résztvevő honvédségi szervezetek logisztikai ellátásáért felelős szervezet által jelentett adatokkal egyezteti, majd az azon szereplő üzemanyagokat a központi nyilvántartásba bevételezi, és ESZKÖZ-utalványon kiterheli az eszköz üzemeltetője szerinti honvédségi szervezet részére az érvényben levő utaltsági rend figyelembevételével, ezt követően a számlát és mellékleteit megküldi a HM FLÜ részére, amely a hatályos jogszabályoknak és belső rendelkezéseknek megfelelően kiegyenlíti azt.”

9. § Az Ut. 15. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az MH VEK a vásárolt anyagokat a számla és a csatolt dokumentumok alapján a központi nyilvántartásba bevételezi, majd ESZKÖZ-utalványon az ellátó honvédségi szervezeten keresztül kiterheli azokat a kontingens részére, ezt követően a számlákat a kézhezvételtől számított 10 napon belül a teljesítés-igazolásokkal együtt megküldi a HM FLÜ részére, aki a nemzetközi megállapodásoknak és a hatályos hazai jogszabályoknak és belső rendelkezéseknek megfelelően kiegyenlíti.”

10. § Az Ut. 19. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

19. § A HM FLÜ a külföldi haderőtől átvett üzemanyagokról kiállított számlák esetében vizsgálja, hogy a számla tartalma az 1995. évi CII. törvény Melléklet XI. Cikk 11. pontjának megfelelően került-e kiállításra. Amennyiben a számla nem megfelelően került kiállításra, úgy kezdeményezi a számla kiállítójánál a helyesbítést.”

11. § Az Ut. 20. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A HM FLÜ részére kiállításra kerülő számlák esetében vevő neve és címeként az alábbiakat kell feltüntetni:
Vevő neve: Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (rövid neve: HM FLÜ)
Vevő címe: 1135 Budapest, Lehel utca 35–37.”

12. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba és 2009. január 1-jén a hatályát veszti.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az Ut. 4. §-ának (6) bekezdése és 5. §-ának (5) bekezdése hatályát veszti.

(3) Azon számlák esetében, amelyek 2008. január 1-je után kerültek kiállításra (a feltöltés dátumától függetlenül) és költségviselőként nem a HM FLÜ került megjelölésre, az Ut. jelen utasítás 10. §-ával megállapított 19. §-a alapján kell eljárni.

(4) Azon bevételek esetében, amelyek 2008. január 1-je után kerültek utalásra (a számla kiállítás dátumától függetlenül) az Ut. jelen utasítás 3. § -ával megállapított 6. § (1) bekezdése alapján kell eljárni.

(5) Jelen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az Ut.

b) 10. § (2) bekezdésében a „MH VEK-t” szövegrész helyébe a „HM FLÜ-t”

c) 10. § (8) bekezdésében a „költségviselője az MH VEK” szövegrész helyébe a „költségviselője a HM FLÜ”

d) 11. § (1) bekezdésében az „MH VEK-t kell költségviselőként” szövegrész helyébe a „HM FLÜ-t kell költségviselőként”

e) 13. § (1) bekezdésében az „MH VEK-t kell költségviselőként” szövegrész helyébe „HM FLÜ-t kell költségviselőként”

f) 14. § (2) bekezdésében az „MH VEK-t” szövegrész helyébe a „HM FLÜ-t”

szöveg lép.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás a – 12. §-ának (1) bekezdése alapján – 2009. január 1-jén hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére