• Tartalom

75/2008. (HK 15.) HM utasítás

75/2008. (HK 15.) HM u t a s í t á s

a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő hadfelszerelési anyagok selejtezéséről és a selejtezési jogkörök gyakorlásáról*

2008.10.21.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő hadfelszerelési anyagok selejtezéséről és a selejtezési jogkörök gyakorlásáról az alábbi utasítást adom ki:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a miniszter alárendeltségébe, közvetlen felügyelete, közvetlen és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, a katonai ügyészségekre a munkaköri jegyzékükben rendszeresített és a központi gazdálkodás keretében biztosított anyagok vonatkozásában, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek).

(2) A Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: MK KFH) és a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal (a továbbiakban: MK KBH) az anyagok selejtezése során – a jelen utasítás előírásaira való tekintettel – a vonatkozó jogszabályok és a selejtezési szabályzatuk alapján saját hatáskörben járnak el.

Értelmező rendelkezések

2. § Jelen utasítás alkalmazásában:

a) hadfelszerelési anyagok (a továbbiakban: anyagok): az MH tevékenységéhez szükséges anyagok, technikai eszközök és felszerelési tárgyak összessége. Ide tartoznak a személyi állományhoz, a haditechnikai eszközökhöz kapcsolódó hadinormás anyagok, valamint a személyi állomány ellátásához, munkavégzéséhez, illetve a technikai kiszolgáláshoz szükséges egyéb anyagok, eszközök is;

b) haditechnikai eszközök: az anyagok (hadfelszerelési anyagok) részét képező, az MH katonai szervezeteinek állománytábláiban szükségletként előírt olyan katonai rendeltetésű eszközök, amelyek a katonai műveletek közvetlen végrehajtásához és azok támogatásához, kiszolgálásához szükségesek;

c) összetett anyag: minden olyan anyag, amely önálló egységként, vagy készletként kettő, vagy több külön jogszabályban meghatározott anyagnem anyagát képező berendezéssel, tartozékkal rendelkezik;

d) logisztikai szakanyag: a logisztikai gazdálkodás körébe tartozó anyagok összessége.

A selejtezés alapelvei

3. § A honvédelmi szervezetek használatában levő anyagot ki kell selejtezni:

a) ha az anyag rendeltetésének megfelelő használatra alkalmatlan;

b) ha az anyagot már nem lehet javítani, illetve a szavatossági, vagy felhasználhatósági ideje lejárt;

c) ha az anyag értékcsökkenése, értékvesztése oly mértékű, hogy a további alkalmazása túl nagy ráfordítást követelne (az anyag mindenkori bruttó bekerülési értékének 75%-át meghaladja), kivéve, ha az anyag alkalmazása elengedhetetlen és a pótlása nem biztosított;

d) ha az anyag a Magyar Szabvány, vagy más hatósági előírás megváltozása következtében felhasználásra alkalmatlanná válik, és ha azt nem lehet az új előírások szerint átalakítani, illetve a megfelelőséget biztosítani.

A SELEJTEZÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ
HATÁSKÖRÖK ÉS JOGKÖRÖK

A logisztikai gazdálkodás körébe tartozó anyagok selejtezése

4. § (1) Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) parancsnoka selejtezi a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ) vezérigazgató egyetértésével a HM Honvéd Vezérkar főnök (a továbbiakban: HM HVKF) helyettes javaslatát figyelembe véve a HM HVKF jóváhagyásával az “MH állománytábláiban alkalmazandó hadfelszerelések lajstroma”-ban (a továbbiakban: lajstrom) Kiemelt technikai eszközjellel (K), és Meghatározó technikai eszközjellel (M) ellátott anyagokat.

(2) Az információvédelmi anyagokra vonatkozó selejtezési javaslatot a HM Informatikai és Információvédelmi Főosztály (a továbbiakban: HM IIF) készíti el és terjeszti fel a HM HVKF helyettes részére.

(3) Az MH ÖHP parancsnoka selejtezi a HM FLÜ vezérigazgató egyetértésével az összetett anyagokat, kivéve az (1) bekezdés hatálya alá tartozó anyagokat.

(4) Az MH ÖHP parancsnok logisztikai helyettes (a továbbiakban: MH ÖHP parancsnok helyettes) selejtezi a HM FLÜ Anyagi-Technikai és Közlekedési Igazgatóság igazgatója egyetértésével:

a) a lajstromban felsorolt anyagokat, kivéve az (1) és (2) bekezdés hatálya alá tartozó anyagokat;

b) az egyéni lövészfegyvereket, lőszereket, pirotechnikai anyagokat, aknákat, robbanóanyagokat és gyújtószereket;

c) az érintett központi ellátó szervezet hatáskörébe le nem adott egyéb anyagokat;

d) a mérgező és sugárzó anyagokat (a továbbiakban: veszélyes anyagokat).

(5) A központi ellátó szervezet parancsnoka selejtezi az MH ÖHP parancsnok helyettes szakmai irányítása mellett a lajstromban nem szereplő anyagokat, kivéve azokat, amelyeket az MH ÖHP parancsnok helyettes a saját hatáskörében tartott meg.

(6) A HM FLÜ vezérigazgató selejtezi a HM FLÜ vagyoni nyilvántartásában lévő:

a) a nemzetközi vagyoni körben beszerzett, valamint a K+F és a NATO Biztonsági Beruházási Program Nemzeti Adminisztrációs Keret (NAK) terhére beszerzett anyagokat;

b) az elnyert pályázati forrásból beszerzett anyagokat.

(7) A honvédelmi szervezet parancsnoka (vezetője) selejtezi:

a) a szervezet vagyoni nyilvántartásában lévő központi ellátású, nem csereköteles anyagokat a központi ellátó szervezet parancsnokának selejtezési hatáskörébe vont anyagok, valamint a veszélyes anyagok kivételével;

b) a csapat költségvetési előirányzat terhére beszerzett, nem csereköteles anyagokat.

(8) Az MH ÖHP parancsnok helyettes a selejtezési jogkörét részben, vagy egészben átruházhatja az anyagnem szerint illetékes logisztikai, haditechnikai, hadtáp-, illetve repülőmérnök műszaki főnöke részére.

(9) Az MH ÖHP parancsnok egyes kiemelt anyagok tekintetében intézkedhet a (7) bekezdés szerint tervezett selejtezés időpontjának előzetes felterjesztésére, egyeztetésére.

Az infrastrukturális gazdálkodás körébe tartozó anyagok selejtezése

5. § (1) Az MH ÖHP parancsnoka selejtezi a HM Infrastrukturális Ügynökség (a továbbiakban: HM IÜ) vezérigazgató és a HM FLÜ vezérigazgató egyetértésével az összetett anyagokat.

(2) A HM IÜ vezérigazgató selejtezi teljes körűen a honvédelmi szervezet elhelyezési szakanyagnem felelősi körébe tartozó anyagokat – ideértve a Szolgáltatási Szerződés keretében biztosított berendezést kiegészítő anyagokat is – kivéve az (1) bekezdés hatálya alá tartozó anyagokat.

Az egészségügyi gazdálkodás körébe tartozó anyagok selejtezése

6. § (1) Az MH ÖHP parancsnoka selejtezi a HM FLÜ vezérigazgató és az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnok (MH egészségügyi főnök) (a továbbiakban: MH HEK parancsnok) egyetértésével – a HM HVKF helyettes javaslatát figyelembe véve – a HM HVKF jóváhagyásával a lajstromban K és M eszközjellel ellátott egészségügyi anyagokat.

(2) Az MH ÖHP parancsnoka selejtezi a HM FLÜ vezérigazgató és az MH HEK parancsnok és egyetértésével az összetett anyagokat, kivéve az (1) bekezdés hatálya alá tartozó anyagokat.

(3) Az MH HEK parancsnok selejtezi (1) és (2) bekezdés hatálya alá nem tartozó anyagokat.

A SELEJTEZÉS SZABÁLYAI

Összetett anyagok selejtezése

7. § Összetett anyagokból pótlás nélkül:

a) logisztikai szakanyagot csak az MH ÖHP parancsnok helyettes egyetértésével;

b) elhelyezési szakanyagot csak a HM IÜ vezérigazgató egyetértésével;

c) egészségügyi szakanyagot csak az MH HEK parancsnok egyetértésével

lehet kiselejtezni.

A selejtezés előkészítése, végrehajtása

8. § Az MH ÖHP parancsnok helyettes által kijelölt anyagokról a leadó honvédelmi szervezetnek “Műszaki Állapot Jegyzőkönyv”-et kell készíteni.

9. § (1) A honvédelmi szervezetnél lévő, selejtezésre javasolt anyagokat az anyagnem szerinti szakanyag raktárba le kell adni.

(2) A központi selejtezésű, illetve csereköteles anyagokat be kell szállítani a központi ellátó szervezet raktárába. A gazdaságosság figyelembevételével a selejtezésre jogosult a selejtezés helyszínét meghatározhatja.

(3) A selejtezésre váró anyagokat a használható anyagoktól elkülönítve kell tárolni.

10. § A selejtezést évente legalább egyszer, a leltározást megelőzően kell végrehajtani.

11. § (1) A selejtezés előkészítésére és végrehajtására – a selejtezésre tervezett anyagokat jól ismerő személyekből álló – bizottságot kell kijelölni. A bizottságot a selejtezésre jogosult honvédelmi szervezet parancsnoka (vezetője) parancsban jelöli ki.

(2) A bizottság feladata:

a) megvizsgálja, hogy a selejtezésre javasolt anyag javítása az elhasználtsági foka alapján már nem lehetséges, vagy nem gazdaságos, valamint a selejtté válás nem szándékos rongálás, vagy gondatlan kezelés miatt következett be;

b) szándékos rongálás, vagy gondatlan kezelés megállapítása esetén meggyőződik arról, hogy a káreljárás lefolytatása megtörtént-e a felelős személyek ellen. Ennek elmulasztása esetén a bizottság köteles javaslatot tenni a káreljárás lefolytatására;

c) ellenőrzi a selejtezésre szánt eszközök mennyiségét;

d) átvizsgálja a teljességi jegyzék alapján megállapított hiányokat igazoló okmányokat, szükség esetén javaslatot tesz a káreljárás lefolytatására;

e) az MH ÖHP parancsnok helyettes által meghatározott eszközök esetében ellenőrzi a csatolt műszaki állapot jegyzőkönyvet, illetve annak adatait;

f) amennyiben a selejtezésre váró anyag értékcsoportja nem felel meg az okmányokban rögzített értékcsoportnak, “Kategorizálási jegyzőkönyv”-et kell készíteni;

g) kitölti a “Selejtezési kimutatás”-t, amelyen javaslatot tesz a kimutatáson szereplő anyagok további sorsára, csatolja hozzá a selejtezéssel összefüggő okmányokat és felterjeszti a selejtezésre jogosult részére.

(3) A selejtezésre kijelölt bizottság a jóváhagyott selejtezési kimutatás alapján szervezi és ellenőrzi:

a) a selejtezés végrehajtását;

b) a selejt anyag bontását;

c) a kiszerelt és használható anyagok bevételezését;

d) a hulladék anyagok megjelölését, csonkítását, anyagfajtánkénti szétválogatását és nyilvántartásba vételét;

e) a környezetszennyező, sugárzó, mérgező, és kábítószert tartalmazó anyagok, valamint a kábító hatású más készítmények megfelelő szintű elkülönítését, tárolását, átadását tárolásra, vagy megsemmisítésre.

(4) A bizottság az általa tett megállapításokért fegyelmi és kártérítési felelősséggel tartozik, amelyet a hatályos jogszabályok szerint kell megállapítani.

12. § Amennyiben a rendeltetésszerű használatra alkalmatlan anyag selejtezése nem a honvédelmi szervezet parancsnoka (vezetője) hatáskörébe tartozik, a “Selejtezési kimutatás”-t a szükséges okmányokkal fel kell terjeszteni a selejtezésre jogosult részére és kérni kell az anyag selejtezését.

13. § (1) A selejtezésre jogosult a felterjesztett okmányok alapján a gazdaságosság figyelembevételével:

a) a selejtezésre javasolt anyagok kiselejtezését előzetes megtekintéssel, vagy anélkül jóváhagyhatja;

b) a selejtezésre javasolt anyagokat beszállíttathatja a központi ellátó szervezet raktárába;

c) a selejtezést az általa kirendelt bizottság útján a helyszínen végrehajtathatja.

(2) A selejtezésre jogosult köteles intézkedni a kiselejtezett anyag további felhasználásáról, figyelemmel az egyes eszközök tekintetében az állam- és szolgálati titok betartására, megőrzésére.

14. § A selejt és hulladék anyagok kezelésére, tárolására, hasznosítására, értékesítésére, ártalmatlanítására, megsemmisítésére külön rendelkezések irányadók.

15. § A selejtezések okmányolását a számviteli bizonylati rendre vonatkozó utasításokban előírtak szerint kell végrehajtani.

16. § A kiselejtezett anyag nyilvántartásból történő kivezetésének okmánya a selejtezésre jogosult által jóváhagyott, a selejtezést végrehajtó bizottság által aláírt, a szükséges okmányokkal alátámasztott selejtezési kimutatás.

17. § (1) A károkozás kapcsán selejtté vált anyagokat a káreljárás befejezéséig sérült állapotban meg kell tartani, bontást, értékesítést csak a vizsgálat lezárása után lehet végrehajtani.

(2) Káresemény kapcsán selejtté vált anyag selejtezését a lefolytatandó káreljárás nem hátráltathatja. Ebben az esetben a nyilvántartást “Szemletanúsítvány” kiadásával kell módosítani.

Záró rendelkezések

18. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2) Jelen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti:

a) az anyagi-technikai tárgyi eszközök és készletek selejtezéséről és a selejtezési jogkörök szabályozásáról szóló 140/1993. (HK 23.) MH anyagi-technikai főcsoportfőnöki intézkedés;

b) a katonai szervezetek által selejtíthető fegyverzettechnikai eszközökről és anyagokról szóló 18/1995. (HK 19.) számú MH fegyverzettechnikai szolgálatfőnöki intézkedés,

c) a kiképzéstechnikai eszközök és készletek selejtítéséről és a selejtítési jogkörökről szóló 144/1996. (HK 21.) MH szárazföldi főcsoportfőnöki intézkedés;

d) a páncélos- és gépjárműtechnikai eszközök és készletek selejtezéséről és a selejtezési jogkörök szabályozásáról, valamint a kiselejtezett eszközök és készletek értékesítéséről szóló 17/1994. (HK 21.) MH páncélos- és gépjárműtechnikai szolgálatfőnöki intézkedés.

19. § Jelen utasítás hatálybalépését követő 60 napon belül:

a) az MH ÖHP parancsnok anyagnemenként részletesen szabályozza az MH ÖHP parancsnok helyettes, a központi ellátó szervezet parancsnoka és a honvédelmi szervezet parancsnoka által selejtezhető eszközök körét, valamint a különböző anyagnemek speciális selejtezési szabályait;

b) a HM IIF főosztályvezető részletesen meghatározza a rejtjelző és TEMPEST besorolású informatikai szakanyagok, az információvédelmi eszközök és a minősített elektronikus információt tároló adathordozók speciális kezelési, selejtezési, tárolási és megsemmisítési szabályait;

c) a HM IÜ vezérigazgató részletesen meghatározza az elhelyezési szakanyagok selejtezésének speciális szabályait;

d) az MH HEK parancsnok részletesen meghatározza az egészségügyi szakanyagok selejtezésének speciális szabályait;

e) az MK KBH és az MK KFH a selejtezési szabályzatát jóváhagyásra felterjeszti a honvédelemért felelős miniszter részére.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 25. §-a módosította. Az utasítást az 56/2015. (X. 21.) HM utasítás 23. § (2) bekezdés a) pontja hatályon kívül helyezte 2015. október 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére