• Tartalom

88/2008. (HK 17.) HM utasítás

88/2008. (HK 17.) HM u t a s í t á s

„a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Programja a haderő átszervezésének befejezése és helyzetének stabilizációja 2007–2010. közötti időszakára” kiadásáról szóló 43/2007. (HK 9.) HM utasítás módosításáról*

2008.11.15.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján „a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Programja a haderő átszervezésének befejezése és helyzetének stabilizációja 2007–2010. közötti időszakára” kiadásáról szóló 43/2007. (HK 9.) HM utasítás módosításáról a következő
utasítást
adom ki:

1. § „A Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Programja a haderő átszervezésének befejezése és helyzetének stabilizációja 2007-2010. közötti időszakára” kiadásáról szóló 43/2007. (HK 9.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) mellékletének „1.1. A Program prioritásai” cím alatti felsorolása az első franciabekezdést követően az alábbi franciabekezdéssel egészül ki:

„– a haderő számára megfelelő mutatókkal rendelkező állomány biztosítása, a szerződéses legénységi állomány feltöltöttségi mutatójának javítása;”

2. § Az Ut. melléklete „2.1. Humánerőforrás-tervezés” cím alatti harmadik bekezdés az alábbi mondattal egészül ki:

„Ennek keretein belül célzott kommunikációs tevékenységet kell folytatni a Magyar Honvédség ismertségének és elfogadottságának növelésére, a minőségi toborzás elősegítésére, valamint országgyűlési döntés függvényében meg kell teremteni az önkéntes tartalékos rendszer szervezeti és humán feltételeit.”

3. § Az Ut. melléklete „2.2. Humánerőforrás-gazdálkodás és fejlesztés új rendszerének kialakítása” cím alatti első bekezdés az alábbi mondattal egészül ki:

„Felül kell vizsgálni és korszerűsíteni kell a humán informatikai rendszert, fokozatosan csökkenteni kell a személyügyi nyilvántartás papíralapúságát.”

4. § (1) Az Ut. melléklete „2.2.2. Az előmeneteli rendszer fejlesztése” cím első bekezdése alatti felsorolás második franciabekezdése helyébe az alábbi franciabekezdés lép:

„– az Előmeneteli Bizottságok hatékonyabban és érdemben tudják segíteni az előmenetel megvalósulását (egyszerűbb forma, nagyobb hatáskör) – 2009. év vége;”

(2) Az Ut. melléklete „2.2.2. Az előmeneteli rendszer fejlesztése” cím alatti ötödik bekezdés alatti felsorolás negyedik, ötödik és hatodik franciabekezdése helyébe az alábbi franciabekezdések lépnek:

„– a várakozási idők teljes körű felülvizsgálata, a korszerűbb előmeneteli rendnek megfelelő egységesítése 2009. év végéig;
– a fejlesztést lehetővé tevő jogszabályok és egyéb szabályzók kidolgozása, bevezetése (folyamatos);
– az előmeneteli rendszer szükséges korrekciója 2010. év végéig.”

5. § Az Ut. melléklete „2.2.3. A teljesítményértékelési rendszerrel kapcsolatos feladatok” cím alatti felsorolás negyediktől nyolcadik franciabekezdései helyébe az alábbi franciabekezdések lépnek:

„– a teljesítményértékelés határozottabb érvényesítése az előmenetelnél (magasabb beosztásba történő kinevezés), és alkalmazása az egyéb személyi mozgatások (áthelyezések), beiskolázások (át- és továbbképzések, idegen nyelvi tanfolyamok) során is (2009. év vége);
– az értékelés eredményének a jutalmazási, ösztönzési rendszerhez történő fokozatos hozzá kapcsolása (2009. év vége);
– a minősítést felváltó „összesített teljesítményértékelés” bevezetése, ezzel megalapozva a korábbi évek értékeléseinek nagyobb súlyát (2009. év vége);
– a teljesítményértékelés, a vezetői értékelés, a minősítés adattartalmának egységesítése, azonos követelményrendszer kialakításának bevezetése (2010. év vége);
– az önértékelés intézményének fokozatos bevezetése (2009. év vége);”

6. § (1) Az Ut. melléklete „2.3. Humánerőforrás-fejlesztés” cím „Fő feladatok” alcíme alatti második franciabekezdés helyébe az alábbi franciabekezdés lép:

„– az át- és továbbképzések, kiemelten az előmeneteli tanfolyamok rendszerének egyszerűbbé, költséghatékonyabbá tétele (2009. év vége);”

(2) Az Ut. melléklete „2.3. Humánerőforrás-fejlesztés” cím „Fő feladatok” alcíme alatti negyedik és ötödik franciabekezdés helyébe az alábbi franciabekezdések lépnek:

„– a különböző állománykategóriák képzése, át- és továbbképzése egységes elvek és egységes rend szerinti megvalósítása (2009. év vége);
– az egész életen át tartó tanulás programjának részeként fejleszteni kell az intézményi hátteret, hatékonyan kell működtetni a minőségbiztosítási rendszert (folyamatos);”

7. § (1) Az Ut. melléklete „2.3. Humánerőforrás-fejlesztés” cím „A legfontosabb területek” alcíme alatti első franciabekezdés helyébe az alábbi franciabekezdés lép:

„– a tisztképzés terén a bevezetett többciklusú, lineáris képzési rendszer beválás-vizsgálata (2009-től);”

(2) Az Ut. melléklete „2.3. Humánerőforrás-fejlesztés” cím „A legfontosabb területek” alcíme alatti ötödik franciabekezdés helyébe az alábbi franciabekezdés lép:

„– az át- és továbbképzések, előmeneteli tanfolyamok célirányosabb, hatékonyabb és költséghatékonyabb rendszerének kialakítása, miniszteri szintű szabályozás kidolgozása [(hazai és külföldi egyaránt) 2009. év vége];”

8. § Az Ut. melléklete „2.4.1. Juttatási rendszer” cím „Fő feladatok” alcíme alatti harmadik franciabekezdés helyébe az alábbi franciabekezdés lép:

„– a szabályozók módosítása az előmeneteli rendszer korrekciójával összhangban levő és a valós terheléseket, veszélyeket kompenzáló, a teljes állományt átfogó normatív juttatási rendszer alkalmazása érdekében, mely támogatja az egyének szervezet számára preferált pályastratégiáját is (2010. vége);”

9. § Az Ut. melléklete „2.4.2. A rekonverziós ellátás feladatai” cím „Fő feladatok” alcíme alatti második franciabekezdés helyébe az alábbi franciabekezdés lép:

„– szakszerű és hatékony programcsomagok kialakítása a foglalkoztatási válságszituációkra (2009. év vége);”

10. § Az Ut. melléklete „2.5. Szociális ellátások, humán támogatások” cím „Fokozott figyelmet igénylő területek” alcíme alatti felsorolás helyébe az alábbi szövegrész lép:

„– a döntés-decentralizálás elvének érvényesítése a döntési jogkörök meghatározásában, a rászorultság megállapításában (2009. év vége);
– a segélyezési rendszernek az új szerkezetű állomány sajátosságaihoz és a megváltozott feltételekhez igazodó módosítása (2009. év vége).
Fő feladatok:
– első lépcsőben a Honvédség személyi állományába tartozók ellátórendszerének korszerűsítése (2010. év vége);
– a rendelkezésre álló források (igazságosabb) rászorultság elvén alapuló elosztása szervezeti-technikai feladatainak megtervezése (2010. év vége);
– a szociális ellátások szinten tartása, a normativitás erősítése, a költséghatékonyság növelése (folyamatos);
– az ágazati célokat támogató civil szervezetek bevonása az ellátások hatékonyságának fejlesztése érdekében;
– a csapatpszichológiai rendszer működési kereteinek kialakítása (2009. közepe).”

11. § Az Ut. melléklete „2.5.1. Családsegítő szolgálat átalakítása, szolgáltatásainak fokozatos bevezetése” cím „Fő feladatok” alcíme alatti felsorolás első franciabekezdése helyébe az alábbi franciabekezdés lép:

„– a korábbi döntések felülvizsgálata (megerősítése) után modell-kísérleten keresztül meg kell teremteni a szolgálat gyakorlati működésének tesztelési feltételeit (2008. év vége);”

12. § Az Ut. melléklete „2.6. Rekreációs ellátások” cím „Fő feladatok” alcíme alatti felsorolás második franciabekezdése helyébe az alábbi franciabekezdés lép:

„– a közszolgálatban alkalmazott elvek figyelembevételével átfogó üdülési koncepció kidolgozása, benne a családtagok kedvezményeinek újragondolása (2009. év közepe);”

13. § (1) Az Ut. melléklete „2.6. Rekreációs ellátások” cím „Fő feladatok” alcíme alatti felsorolás negyedik franciabekezdése helyébe az alábbi franciabekezdés lép:

„– a regeneráló pihentetés rendszerének újragondolása, egyszerűsítése (2009. év közepe);”

(2) Az Ut. melléklete „2.6. Rekreációs ellátások” cím „Fő feladatok” alcíme alatti felsorolás hatodik franciabekezdése helyébe az alábbi franciabekezdés lép:

„– a teljes állomány kulturális ellátásának normatíva szerinti kialakítása és bevezetésének megkezdése (2010. év vége);”

(3) Az Ut. melléklete „2.6. Rekreációs ellátások” cím „Fő feladatok” alcíme alatti felsorolás az alábbi franciabekezdéssel egészül ki:

„– a katonai hagyományok ápolásának kézzelfoghatóbbá, hatékonyabbá és a csapathagyományok ápolásának szervezettebbé tétele (2009. év vége).”

14. § (1) Az Ut. melléklete „III. A program legfontosabb végrehajtási kérdései” fejezet harmadik bekezdése alatti felsorolás harmadik, negyedik és ötödik bekezdése helyébe az alábbi franciabekezdések lépnek:

„– az át- és továbbképzés elemeinek, rendszerének kidolgozása (2009. év vége);
– az ösztönzési rendszer megváltoztatása (2009. év vége);
– az ellátási rendszer korszerűsítése (2009. év vége);”

(2) Az Ut. melléklete „III. A program legfontosabb végrehajtási kérdései” fejezet harmadik bekezdése alatti felsorolás hetedik franciabekezdése helyébe az alábbi franciabekezdés lép:

„– az intézményrendszer felülvizsgálata, majd a kialakítást követően a rendszer stabilizálása (2009. év vége).”

15. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba és 2009. január 1-jén hatályát veszti.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az Ut. melléklete „2.2.2. Az előmeneteli rendszer fejlesztése” cím alatti ötödik bekezdés alatti felsorolás harmadik franciabekezdése; a „2.4.2. A rekonverziós ellátás feladatai” cím „Fő feladatok” alcíme alatti felsorolás hatodik franciabekezdése, a „2.5.2. Az idősebb munkavállalók, nyugdíjasok támogatása” cím „Fő feladatok” alcíme alatti felsorolás ötödik franciabekezdése és a „III. A program legfontosabb végrehajtási kérdései” fejezet harmadik bekezdése alatti felsorolás első franciabekezdése.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás a 15. § (1) bekezdése alapján hatályát vesztette 2009. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére