• Tartalom

9/2008. (FVÉ 12.) FVM utasítás

9/2008. (FVÉ 12.) FVM utasítás

az ingatlan-nyilvántartási, a földhasználati és a földvédelmi eljárásokért fizetett igazgatási szolgáltatási díjak 25%-ának, valamint a földmérési és térképészeti adatszolgáltatás után befizetett igazgatási szolgáltatási díj 50%-ának központosításáról és felhasználásáról*

2008.08.01.
Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996. évi LXXXV. törvény (a továbbiakban: Díjtörvény) 32/A. §-ának (10) bekezdése alapján az ingatlan-nyilvántartási eljárásért fizetett igazgatási szolgáltatási díj 25%-ának, a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény (a továbbiakban: Tft.) 25/D. §-ának (3) bekezdése alapján a földhasználati eljárásért fizetett igazgatási szolgáltatási díj 25%-ának, a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Tfvt.) 18. §-ának (3) bekezdése alapján a földvédelmi eljárásért fizetett igazgatási szolgáltatási díj 25%-ának központosítása és felhasználása, valamint a földmérési és térképészeti állami alapadatok kezeléséről, szolgáltatásáról és egyes igazgatási szolgáltatási díjakról szóló 63/1999. (VII. 21.) FVM–HM–PM együttes (a továbbiakban: FVM–HM–PM vhr.) rendelet 5. §-ának (5) bekezdése szerinti bevétel 50%-ának központosítása tárgyában – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:
Az ingatlan-nyilvántartási, a földhasználati
és a földvédelmi eljárás igazgatási szolgáltatási díj központosítása és felhasználása
1. (1) A Díjtörvény 32/A. §-ának (1)–(8) bekezdéseiben, a Tft. 25/D. §-ának (1)–(2) bekezdéseiben és a Tfvt. 18. §-ának (1)–(2) bekezdéseiben meghatározott igazgatási szolgáltatási díj (a továbbiakban: díj) 25%-a központosítható, amely kizárólag a földügyi szakigazgatáson belüli bevételek kiegyenlítésére használható fel.
(2) A földügyi szakigazgatás intézményei alatt a költségvetési törvényben a XII. fejezet 3. cím szerinti fölhivatalokat, Földmérési és Távérzékelési Intézetet kell érteni (együtt: földügyi szakigazgatási intézmények).
(3) Az (1) bekezdés alapján képződő teljes bevételekről a földügyi szakigazgatási intézmények a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig jelentést készítenek a Földügyi és Térinformatikai Főosztály részére.
2. (1) Az összesítést követően a Földügyi és Térinformatikai Főosztály a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztállyal közösen értékeli a földügyi szakigazgatási intézmények aktuális költségvetési helyzetét.
(2) Az aktuális költségvetési helyzet alapján a Földügyi és Térinformatikai Főosztály a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztállyal egyetértésben javaslatot készít az egyes hivatalok által befizetendő összegekről, melyet a földügyi szakigazgatást felügyelő szakállamtitkár hagy jóvá.
3. (1) A 2. pont (2) bekezdése alapján jóváhagyott befizetendő összegről az érintett intézményt a Földügyi és Térinformatikai Főosztály írásban értesíti.
(2) Az értesítés kézhezvételétől számított 3 napon belül az intézmény az (1) bekezdés szerinti összeget a központosított bevételek nyilvántartására, az átcsoportosítás és maradvány elszámolására szolgáló igazgatási szolgáltatási díjak fejezeti kezelésű előirányzat (10/02/24) 10032000- 01220191-50000005 számú számlára köteles befizetni.
(3) Az (1) bekezdés szerint befizetett pénzügyi forrás földügyi szakigazgatási intézmények közötti felosztásának alapjául a tervezett bevételek időarányostól eltérő mértékét, valamint az intézmények tényleges fizetési kötelezettségeit kell figyelembe venni.
(4) Az egyes intézményeknél hiányzó bevételek kiegyenlítésének mértékére a Földügyi és Térinformatikai Főosztály a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály egyetértésével javaslatot készít, melyet a földügyi szakigazgatási intézményeket felügyelő szakállamtitkár hagy jóvá.
(5) A kedvezményezett intézmények részére a jóváhagyott bevételt kiegyenlítő források átutalásáról – a közgazdasági szakállamtitkár ellenjegyzése után, a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály intézkedik.
4. (1) A bevételt kiegyenlítő forrás a kedvezményezett intézménynél támogatás értékű működési bevételnek minősül.
(2) A 3. pont alapján juttatott bevételt kiegyenlítő forrást a kedvezményezett intézmény működési kiadások finanszírozására (személyi juttatás és járulékai, dologi kiadások), valamint beruházási kiadások fedezetéül használhatja fel.
A földmérési és térképészeti adatszolgáltatás igazgatási szolgáltatási díj központosítása és felhasználása
5. (1) A földmérési és térképészeti adatszolgáltatás után befizetett igazgatási szolgáltatási díj 50%-ának központosítása az FVM–HM–PM vhr. 4. § (1) bekezdése alapján – a Nemzeti Kataszteri Program során készült állami alapadatok kivételével – a polgári földmérési és térképészeti állami alapadatok szolgáltatásából származó bevételekre terjed ki.
(2) Az FVM–HM–PM vhr. alapján beszedett igazgatási szolgáltatási díj (a továbbiakban: földmérési adatszolgáltatási díj) 5. § (5) bekezdése szerinti állami alapadatok előállítását szolgáló 50% mértékéről (a továbbiakban: adatértékdíj) a földügyi szakigazgatási intézmények a tárgy hónapot követő hónap 10. napjáig jelentést küldenek a Földügyi és Térinformatikai Főosztálynak.
(3) A jelentések alapján a Földügyi és Térinformatikai Főosztály a tárgy negyedévet követő hónap 20. napjáig – a földügyi szakigazgatási intézményeket felügyelő szakállamtitkár jóváhagyása után – értesítést küld az intézményeknek az adatértékdíj befizetési kötelezettségükről.
(4) Az értesítés kézhezvételétől számított 3 napon belül az intézmény az (2) bekezdés szerinti összeget a központosított bevételek nyilvántartására, az átcsoportosítás és maradvány elszámolására szolgáló igazgatási szolgáltatási díjak fejezeti kezelésű előirányzat (10/02/24) 10032000- 01220191-50000005 számú számlára köteles befizetni.
(5) A (3) bekezdés alapján befizetendő adatértékdíjakról a Földügyi és Térinformatikai Főosztály értesíti a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztályt. A Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály a befizetett adatértékdíjakat a Földmérési és Távérzékelési Intézetnek adja át.
(6) A Földmérési és Távérzékelési Intézet az átvett pénzeszközt kizárólag a Földügyi és Térinformatikai Főosztály által meghatározott állami alapmunkák finanszírozására használhatja fel. A Földmérési és Távérzékelési Intézet az I. félévi felhasználásról a tárgyév július 15. napjáig, az éves felhasználásáról pedig a tárgyévet követő január 15. napjáig a Földügyi és Térinformatikai Főosztály részére jelentést küld.
Záró rendelkezés
6. (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba. Jelen utasításban nem szabályozott kérdésekben az Áht. és az Ámr. vonatkozó előírásait kell alkalmazni.
(2) Jelen utasítás hatálybalépésével a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 7/B/2006. számú utasítása hatályát veszti.
Budapest, 2008. június 30.
Gráf József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
*

Az utasítást a 12/2014. (XII. 12.) FM utasítás 1. § 5. pontja hatályon kívül helyzete 2014. december 13. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére