• Tartalom

95/2008. (HK 18.) HM utasítás

95/2008. (HK 18.) HM u t a s í t á s

a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 102/2007. (HK 18.) HM utasítás módosításáról*

2008.12.13.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontja, valamint 97. §-a (1) bekezdésének k) és l) pontja alapján a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 102/2007. (HK 18.) HM utasítást (a továbbiakban: Utasítás) az alábbiak szerint
módosítom:

1. § Az Utasítás 28. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az Ámr. 46. §-ának (2) bekezdése szerinti – megállapodáson alapuló – más költségvetési fejezetek, vagy azok intézményei részére történő előirányzat-átadást a HM KPÜ útján kell kezdeményezni, melyet:
a) 100 M Ft összeghatárig a HM VTISZÁT,
b) 100 M Ft és 250 M Ft között a HM KF
engedélyez.”

2. § Az Utasítás 35. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

35. § (1) A fejezet vagyonkezelésében lévő állami vagyon tekintetében a vagyonkezelői jog gyakorlója a honvédelmi miniszter, aki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (a továbbiakban: MNV Zrt.) kötött szerződés alapján az egyes vagyoncsoportok szerint képviselőt jelölhet ki a vagyonkezelői feladatok ellátására.
(2) A vagyonkezelés célja a honvédelmi szervek működési feltételeinek hatékony biztosítása, az állami vagyon állagának és értékének védelme, illetőleg értékének növelése.
(3) A vagyonkezelő képviselője ingatlanok vonatkozásában a HM IÜ vezérigazgatója; ingóságok, társasági részesedések, erdővagyon és egyéb vagyon tekintetében HM Védelemgazdasági Főosztály (a továbbiakban: HM VGF) főosztályvezetője.”

3. § Az Utasítás 36. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A vagyonkezeléshez kapcsolódó jogszabályokban meghatározott jogok és kötelezettségek közül kizárólag a 35. § (3) bekezdésében meghatározott személyekhez kapcsolódik:
a) az állami vagyon vagyonkezelési szerződés alapján történő hasznosítása, külön HM utasítás szerint,
b) a vagyonkezelői jog megszerzése, átruházása, vagy cseréje, a vonatkozó jogszabályokra figyelemmel,
c) az állami vagyon megterhelése (vételi, elővásárlási, visszavásárlási jog, valamint zálogjog, haszonélvezeti jog alapítása) figyelemmel a vonatkozó jogszabályokra,
d) az állami vagyonnal való központi gazdálkodás, vállalkozás keretében költségvetési szerv, gazdasági társaság, közhasznú társaság és egyéb személyek részére történő használatba adás,
e) az állami vagyonhoz kapcsolódó szerződések megkötése, amennyiben HM utasítás másként nem rendelkezik.
(2) A vagyonkezeléshez kapcsolódó, jogszabályban meghatározott jogok és kötelezettségek közül kizárólag a vagyon használójához kapcsolódik:
a) a birtoklás joga, az állami vagyon rendeltetésszerű használata és üzemvitele,
b) az állami vagyonhoz kapcsolódó egyes – jogszabályokban és szerződésekben meghatározott – kötelezettségek viselése,
c) az állami vagyonnal való intézményi szintű gazdálkodás és az állami vagyon saját vállalkozási tevékenységhez való igénybevétele külön HM utasítás alapján,
d) az állami vagyon hasznosításának külön HM utasítás alapján feladatkörébe tartozó feladatai.
e) a birtoklás és használat jogának polgári jogi szerződés alapján történő átengedésével kapcsolatos külön HM utasítás alapján feladatkörébe tartozó feladatok.”

4. § Az Utasítás 66. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A HM ÁEK, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (a továbbiakban: ZMNE), a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok (a továbbiakban: KNBSZ-ek) és a katonai ügyészségek gazdálkodását alapvetően az Áht., az Ftv., az Ámr. és az Áht. 124. § felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletek figyelembevételével az e szervezetek tevékenységét szabályozó jogszabályok előírásainak figyelembevételével kell megszervezni.”

5. § Az Utasítás 69. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A KNBSZ-ek a részletes költségvetési adataikról minősített ügyiratot, gazdálkodásukról és vagyonukról pedig minősített számszaki beszámolókat és mérlegjelentéseket is készítenek. A KNBSZ-ek minősített számszaki beszámolóikat és mérlegjelentéseiket a HM KPÜ részére egyeztetés, felülvizsgálat céljából bemutatják. A KNBSZ-ek minősített elemi költségvetéseiből és szöveges beszámolóiból a HM KPÜ – az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága, az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a PM és a Kincstár kivételével – más szervek részére csak a honvédelmi miniszter engedélyével közölhet adatokat.”

6. § Az Utasítás 70. §-ának (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A speciális és külföldön a külképviseleti gazdálkodás körében az MK KFH főigazgatója az MK KFH részére jóváhagyott költségvetésen belül önálló ingatlan- és anyaggazdálkodást folytat, mely alapján ingatlanokat, tárgyi eszközöket és készleteket vásárolhat, – külön HM utasításban, a honvédelmi célra feleslegessé minősítés eljárási rendjére vonatkozó szabályozásra tekintettel – selejtezhet, értékesíthet, illetve hasznosíthat.
(5) A külképviseleti költségvetési előirányzatokhoz kötődő ellenjegyzési feladatokat az MK KFH főigazgatója által kijelölt személy gyakorolja.”

7. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2) Az Utasítás 1. §-ában „az Állami Egészségügyi Központ” szövegrész helyébe „a HM Állami Egészségügyi Központ”, 39. §-ának (4) bekezdésében a „Kincstári Vagyon Igazgatóság” szövegrész helyébe az „MNV Zrt.”, 51. §-ának (4) bekezdésében a „kincstári vagyoni körből történő kivonás” szövegrész helyébe az „állami vagyoni körből történő kikerülés”, 62. §-ának (4) és 68. §-ának (5) bekezdéseiben a „kincstári vagyon” szövegrész helyébe az „állami vagyon”, 1. §-ában, 67. §-át megelőző alcímében és 67. §-ának (1), (3) és (5)–(9) bekezdéseiben „az ÁEK” szövegrész helyébe „a HM ÁEK”, 69. §-ának (1), (2), (4) és (5) bekezdéseiben, 70. §-ának (3) bekezdésében, 71. §-ának (1)–(4) bekezdésében, 73. §-ának (1) és (3) bekezdésében a „KNBSZ” szövegrész helyébe a „KNBSZ-ek”, 70. §-ának (1) bekezdésében a „KNBSZ részére” szövegrész helyébe „KNBSZ-ek részére”, 72. §-ában a „KNBSZ-nél” szövegrész helyébe „KNBSZ-eknél” szövegrész lép.

(3) Az Utasítás 75. §-ának (3) bekezdése hatályát veszti.

(4) Ez az utasítás a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás a 7. § (4) bekezdése alapján hatályát vesztette 2008. december 14. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére