• Tartalom

98/2008. (HK 19.) HM utasítás

98/2008. (HK 19.) HM u t a s í t á s

a nemzetközi gyakorlatok, rendezvények egyes költségvetési és pénzügyi kérdéseiről*

2008.12.27.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontja alapján – figyelemmel az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 97. §-ában foglaltakra – a nemzetközi rendezvények költségvetési tervezésének, végrehajtásának, finanszírozásának és elszámolásának rendjére az alábbi

utasítást


adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Ezen utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint közvetlen felügyelete alá tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezetei terjed ki.

(2) A Multilaterális Együttműködési Tervben és a Kétoldalú Nemzetközi Együttműködési Tervben szereplő programokat, valamint a tárca éves képzési tervében szereplő hosszú és rövid távú nemzetközi tanfolyamokat külön utasítások szabályozzák.

2. § Ezen utasítás alkalmazásában:

a) Nemzetközi rendezvény (a továbbiakban: rendezvény): nemzetközi kötelezettségvállalásból, két és többoldalú kapcsolatokból eredő gyakorlatok, törzsgyakorlások, kiképzések, önálló jogszabályokban, utasításokban vagy belső rendelkezésekben nem szabályozott nemzetközi feladatok és velük kapcsolatosan a hazánk által szervezett, illetve részvételével végrehajtott nemzetközi konferenciák, tanfolyamok, melyek nem tartoznak az 1. § (2) bekezdés hatálya alá.

b) Szakmai felügyeletet gyakorló szervezet: Azon szervezet, amely a keretgazda részére meghatározza a honvédelmi miniszter által kitűzött politikai célok elérését szolgáló nemzetközi feladatokkal kapcsolatos prioritásokat, valamint a szakmai feladatok végrehajtásával kapcsolatos beszámolás módját és rendjét.

c) Keretgazda szervezet: Azon szervezet, amely a keretek szakmai tervezésének végrehajtatását és azok összesítését, felhasználásának szakmai irányítását, a feladatok végrehajtásáért felelős szervezetek beszámoltatását, valamint a felügyeletet gyakorló szerv felé történő szakmai beszámolást és nagybani költségelszámolást végzi.

d) A végrehajtásért felelős katonai szervezet: Azon szervezet, amely a keretgazda által megfogalmazott céloknak és a jóváhagyott feladattervnek megfelelően összeállítja a rendezvény költségtervét, illetve az alapján a költségvetési tervjavaslatát. A rendelkezésére bocsátott pénzeszközök felhasználásával a meglévő szabályzók, valamint a meghatározott tervezési, pénzellátási és elszámolási rend alapján megszervezi, és a költségviselő katonai szervezetekkel együttműködésben megvalósítja a rendezvényt.

e) Elöljáró szervezet: Ezen utasítás szempontjából azon katonai szervezet, mely a végrehajtásért felelős katonai szervezet részére feladatot szabhat, intézkedési jogkörrel bír és logisztikai, valamint erőforrás tervezéséért felelős szervezeti elemmel rendelkezik.

f) Költségterv: Azon terv, amely a rendezvény végrehajtása érdekében felmerülő pénzbeli és természetbeli ellátás keretében megfogalmazott igényeket tartalmazza, amely a keretgazda szervezet által kerül jóváhagyásra.

g) Költségviselő katonai szervezet: Azon szervezet, amely a rendelkezésére bocsátott költségvetési előirányzatok rendeltetésszerű felhasználásával valósítja meg a végrehajtásért felelős katonai szervezet által meghatározott feladatokat.

h) Részköltségvetés: a rendezvény megvalósításában részt vevő költségviselő katonai kiadásait és bevételeit tartalmazó dokumentum.

i) Összesített költségvetés: a részköltségvetési tervek és költségtervek alapján összeállított, a rendezvény megrendezéséhez szükséges valamennyi kiadást és bevételt tartalmazó költségvetési dokumentum, amelyet az arra jogosult személy hagy jóvá.

j) Célelőirányzat: a rendezvénnyel kapcsolatban felmerült valamely kiadás és bevétel előirányzat-szükséglete, amely a költségviselő katonai szervezet adott évi költségvetésén felül kerül biztosításra, és csak az adott feladat ellátására használható fel.

k) Felhasználási engedély: a költségviselő katonai szervezet részére jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzatok hiányában a keretgazda szervezetek – a rendezvény zavartalan előkészítése érdekében a rendezvény végrehatásáért felelős katonai szervezet kezdeményezésére – felhasználási engedélyt adhatnak ki. A felhasználási engedélyeket minden esetben az illetékes felsőszintű anyagnemfelelős útján kell a keretgazda szervezethez felterjeszteni.

l) Előfinanszírozás: jóváhagyott költségvetés hiányában a keretgazda szervezet által kiadott felhasználási engedély alapján a végrehajtásért felelős katonai szervezetek által a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségtől (a továbbiakban: HM KPÜ) kérhető pénzügyi fedezet.

m) Megrendelés: azon okmány, amivel a rendezvény megszervezéséért és végrehajtásáért felelős katonai szervezetek anyagok, eszközök, készletek biztosítását, valamint szolgáltatások igénybevételét kérelmezik az azt biztosítani képes, vagy köteles költségviselő katonai szervezettől.

A költségvetés tervezése, jóváhagyása és módosítása

3. § A rendezvények pénzügyi fedezete a keretgazda szervezet által összeállított igények alapján az MH nemzetközi keretei között feladatcentrikusan kerül megtervezésre, illetve jóváhagyásra. A katonai szervezetek tárgyévi költségvetésében erre a célra előirányzat nem tervezhető.

4. § (1) A végrehajtásért felelős katonai szervezet a költségviselők bevonásával költségtervet állít össze a rendezvény megkezdése előtt 40 nappal, melyet a keretgazda szervezet részére terjeszt fel jóváhagyásra. A keretgazda 5 napon belül visszaigazolja a költségtervet.

(2) A költségterv összeállításáért és annak elszámolásáért, a rendezvény megszervezésére és végrehajtására kijelölt katonai szervezet logisztikai és infrastrukturális ellátást biztosító szervezeti elemei és a pénzügyi referatúra együttesen felelnek.

(3) A költségtervnek a pénzbeli kiadásokat, valamint külön kimutatásban a korábban beszerzett, az adott rendezvényre felhasználásra kerülő, raktárból történő eszköz- és készletfelhasználásokat számszerűsítve is tartalmaznia kell.

5. § (1) A költségviselő katonai szervezetek a költségterv, valamint részköltségvetési terv javaslatukat a költségvetés felterjesztését megelőző 30 nappal, az 1. számú melléklet szerinti formában megküldik a rendezvény megszervezéséért, végrehajtásáért és elszámolásáért felelős katonai szervezetnek.

(2) A részköltségvetések alapján a rendezvény megszervezéséért és végrehajtásáért felelős katonai szervezet pénzügyi ellátó szerve a katonai szervezettel együttműködésben összeállítja a rendezvény összesített költségvetési tervét, amelyet, ha az logisztikai, elhelyezési vagy egészségügyi kiadásokat is tartalmaz, felülvizsgálat céljából a feladat megkezdését megelőző 25 nappal a szolgálati elöljáró útján felterjeszt a felsőszintű szakanyagnem felelős szervezet részére.

(3) A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ), MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH HEK) és/vagy a HM Infrastrukturális Ügynökség (a továbbiakban: HM IÜ) a véleményezés eredményéről 5 munkanapon belül tájékoztatja a felterjesztőt.

(4) A szolgálati elöljáró a szakmai felülvizsgálat eredményéről, az esetlegesen felmerülő módosítási javaslatairól a rendezvény megkezdése előtt 20 nappal a végrehajtásért felelős katonai szervezetet köteles írásban értesíteni.

(5) A rendezvénnyel összefüggő valamennyi kiadást tartalmazó összesített költségvetés kiadási tételeit a 2. számú mellékletben meghatározott formában kell tervezni.

6. § A jóváhagyott költségterv alapján a szakmailag felülvizsgált, összesített költségvetési tervet – a szakmai vélemények csatolásával – a feladat megkezdése előtt 15 nappal a végrehajtásért felelős katonai szervezet megküldi a HM KPÜ részére.

7. § (1) A rendezvény költségvetését lehetőleg a rendezvény megkezdése előtt 10 nappal – amennyiben forrásoldala csak költségvetési támogatást tartalmaz – a HM KPÜ vezérigazgatója, amennyiben egyéb bevételt is tartalmaz, a honvédelmi miniszter hagyja jóvá.

(2) A költségviselő katonai szervezet részére a kiadások fedezetét célelőirányzatként kell jóváhagyni, a finanszírozást pedig céltámogatásként kell biztosítani.

(3) Feladatváltozás esetén az előirányzatok módosítását a részköltségvetés összeállításáért felelős vezető szolgálati úton soron kívül a HM KPÜ-nél kezdeményezi.

A módosítás jóváhagyására jogosult:

a) amennyiben a költségvetés fő összege változik: a keretgazda szervezet egyetértését követően az (1) bekezdés szerinti jóváhagyó,

b) amennyiben a költségvetés fő összege nem változik: a HM KPÜ vezérigazgatója

ba) pénzügyi jellegű kiadásoknál saját hatáskörben,

bb) logisztikai jellegű kiadásoknál az MH ÖHP vagy HM FLÜ,

bc) infrastrukturális jellegű kiadásoknál a HM IÜ,

bd) egészségügyi kiadásoknál az MH HEK,

szakmai javaslatai alapján.

Finanszírozás

8. § (1) A rendezvények előkészítő szakaszában, a költségvetés jóváhagyását megelőzően bármilyen kiadás, kötelezettségvállalás csak a keretgazda szervezet vezetőjének előzetes engedélyével teljesíthető. Az erre irányuló igényeket a költségviselő katonai szervezetek – a kiadás jellegétől függően az MH ÖHP, az MH HEK, a HM FLÜ, a HM IÜ, illetve a HM KPÜ útján – a keretgazdák részére felterjesztik.

(2) Engedélyezést követően forráshiány esetében – amennyiben az alapköltségvetése terhére nem megelőlegezhető – a költségviselő katonai szervezet előfinanszírozást kérhet.

9. § A külföldi résztvevők helyszíni térítéseit, illetve az átutalásaikat be kell építeni a rendezvény költségvetésébe, és a kiadások fedezetére kell felhasználni.

A jóváhagyott előirányzatok felhasználása, elszámolása

10. § A jóváhagyott célelőirányzatok terhére kötelezettséget vállalni annak a szervnek a vezetője jogosult, amely szerv részére az előirányzat biztosításra került.

11. § A rendezvénnyel kapcsolatban felmerült kiadásokkal, felhasználásokkal kapcsolatos okmányokon (számlák, utalványok stb.) fel kell tüntetni a rendezvény megnevezését, azt, hogy a kiadás, felhasználás mely résztvevőt terheli, a címrendkódot, valamint a rendezvényre meghatározott projektkódokat.

12. § (1) A költségviselő katonai szervezetek ellátását biztosító pénzügyi referatúra vezetőjének az érintett logisztikai és infrastrukturális ág vezetőivel együttműködésben a rendezvénnyel összefüggésben felmerült kiadásokról elszámolást kell készítenie. Az elszámolás elkészítéséért a költségviselő katonai szervezet parancsnoka és a katonai szervezet ellátását biztosító pénzügyi referatúra vezetője együttesen felelős. Az elszámolásokat a HM KPÜ részére, a rendezvény végrehajtásáért felelős katonai szervezet útján kell megküldeni a rendezvény befejezését követő 20 napon belül.

(2) A rendezvény végrehajtásáért felelős és arra célelőirányzatban is részesült katonai szervezet ellátását biztosító pénzügyi referatúra vezetője, az érintett katonai szervezetek által megküldött, a 3. számú melléklet szerinti elszámolások alapján, a jóváhagyott költségvetésről szóló összesített elszámolást készít. Az elszámolást a rendezvény befejezését követő 30 napon belül meg kell küldeni a HM KPÜ részére.

(3) A HM KPÜ a gyakorlatokon ténylegesen felhasznált költségvetési kiadásokról – gyakorlat és kiemelt előirányzat csoportonként – a keretgazda szervezeteket negyedévente írásban tájékoztatja a 4. számú melléklet szerinti formában.

Egyéb rendelkezések

13. § (1) A rendezvényben érintett és célelőirányzatban részesült katonai szervezet a rendezvényhez szükséges anyagok, eszközök, készletek biztosítására és szolgáltatások igénybevételére MH-n belül, megrendelés megküldésével köteles igényeinek kielégítését kezdeményezni, illetve biztosítani. Külföldön végrehajtott gyakorlatok alkalmával a fogadó nemzettől igénybe vett szolgáltatások és technikai eszközök térítési rendjéről angol nyelvű technikai megállapodást (Technical Agreement) kell készíteni.

(2) Minden – a katonai szervezet részére biztosított célelőirányzat felhasználásával járó – kiadást, a kiadás jellege szerinti főkönyvi számlán és az MH Számlarendjében meghatározott szakfeladatra kell elszámolni. Ebben az esetben a költség részét képezi a termékbeszerzést, szolgáltatás igénybevételét terhelő, előzetesen felszámított általános forgalmi adó összege is, tekintet nélkül arra, hogy annak elszámolása külön főkönyvi számlán történik. A felmerült kiadások egységes könyvviteli elszámolására a meghatározott címrend és projekt kódokat kell alkalmazni.

(3) A rendezvényekhez kapcsolódó megbízási díjakat, pótlékokat az állományilletékes katonai szervezetek intézményi költségvetésükben tervezik, illetve a vonatkozó jogszabályok, utasítások és belső rendelkezések alapján annak terhére számolják el.

(4) A rendezvények végrehajtásával kapcsolatos szakmai és nagybani, feladatorientált költségelszámolást a végrehajtásért felelős szervezet adatszolgáltatása alapján a keretgazda, a részletes pénzügyi elszámolást a HM KPÜ készíti el.

Záró rendelkezések

14. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2) Ezen utasítás hatálybalépésekor folyamatban lévő és jóváhagyott költségvetési előirányzattal bíró nemzetközi rendezvények esetében a költségvetési előirányzatok elszámolásakor a nemzetközi rendezvények egyes költségvetési és pénzügyi kérdéseiről szóló 83/1998. (HK 4/1999.) HM utasítás előírásait kell alkalmazni.

(3) Ezen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a nemzetközi rendezvények egyes költségvetési és pénzügyi kérdéseiről szóló 83/1998. (HK 4/1999.) HM utasítás.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 98/2008. (HK 19.) HM utasításhoz

…………………………………………………………
Költségvetést végrehajtó katonai szervezet megnevezése

MINTA
Részköltségvetés a ……………………………. rendezvényhez
(null)

PROJ:

(EFt)

Fsz.

Cím/alcím
(CRK)

Főkönyvi
számlaszám

AN

Megnevezés,
indoklás

Költségek

Összesen

Előkészítés

Végrehajtás

 

 

 

 

 

 

 



…………………………………………
Katonai szervezet vezetője

2. számú melléklet a 98/2008. (HK 19.) HM utasításhoz

MINTA
Összesített költségvetés a ……………………………. rendezvényhez
(null)

PROJkód:

(EFt)

Fsz.

Költségviselő
katonai szerv

Cím/alcím (CRK)

Főkönyvi számlaszám

AN

Megnevezés,
indoklás

Költségek

Összesen

Előkészítés

Végrehajtás

 

 

 

 

 

 

 

 


…………………………………………
Katonai szervezet vezetője

3. számú melléklet a 98/2008. (HK 19.) HM utasításhoz

MINTA
Elszámolás a ……………………………. rendezvényről
(null)

PROJkód:

(EFt)

Fsz.

Költségviselő
katonai
szervezet

Cím/alcím (CRK)

Főkönyvi
számlaszám

AN

Megnevezés,
indoklás

Jóváhagyott
előirányzat

Kiadás

Maradvány

 

 

 

 

 

 

 

 


Megjegyzés: a táblázathoz a HM KGIR proj. kódhoz tartozó főkönyvi kivonatát csatolni kell.

(null)

    …………………………………………    …………………………………………
    Pénzügyi vezető referens    Katonai szervezet vezetője

4. számú melléklet a 98/2008. (HK 19.) HM utasításhoz

MINTA
Elszámolás
a …… év ……… negyedévben
végrehajtott nemzetközi gyakorlatokról
(null)

EFt

Fsz

Gyakorlat
megnevezése

Proj. kód

Cím, alcím

Kiadások

Összesen

személyi juttatás

járulékok

dolgoi kiadások

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyakorlat mindösszesen

 

 

 

 

*

Az utasítást utóbb az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 4. §-a, a 112/2011. (X. 7.) HM utasítás, a 65/2014. (X. 10.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 6/2018. (II. 23.) HM utasítás 20. §-a hatályon kívül helyezte 2018. február 24. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére