• Tartalom

1/2009. (I. 10.) HM utasítás

1/2009. (I. 10.) HM utasítás

a korengedményes nyugdíjazással kapcsolatos feladatokról1

2011.05.14.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontja alapján az alábbi

utasítást

adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Magyar Honvédség katonai szervezeteire, a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása, illetve fenntartói irányítása, valamint közvetlen felügyelete alá tartozó szervezetekre terjed ki.

2. § (1)2 Ha az utasítás hatálya alá tartozó szervezeteknél foglalkoztatott kormánytisztviselő, közalkalmazott (a továbbiakban együtt: foglalkoztatott) korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás (a továbbiakban: Megállapodás) megkötése céljából írásban kérelmet terjeszt elő a munkáltatónál, a munkáltató a kérelmet és a kérelemmel kapcsolatos javaslatát (a továbbiakban: munkáltatói javaslat) a kérelem megérkezésétől számított 15 napon belül megküldi a HVK Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) részére.

(2) A munkáltató az (1) bekezdés szerinti megkeresést csak akkor köteles teljesíteni, ha

a) a foglalkoztatott rendelkezik a megállapodás megkötéséhez külön jogszabályban előírt feltételekkel,

b) a munkaköre megszűnik, és vállalja, hogy jogviszonya közös megegyezéssel kerüljön megszüntetésre, továbbá

c) az utasítás hatálya alá tartozó szervezeteknél ténylegesen eltöltött összes jogviszonya legalább 10 éve fennáll.

(3) A munkáltatói javaslatnak tartalmaznia kell a foglalkoztatott

a) nevét,

b) születési dátumát,

c) munkakörét,

d) bruttó illetményét,

e) összes munkaviszonyának idejét, ezen belül az 1. §-ban meghatározott katonai szervezeteknél eltöltött összes idejét, továbbá korkedvezményes idejét,

f) a nyugdíj átvállalásának időtartamát,

g) a nyugdíj folyósításának kezdő napját.

(4) A munkáltatói javaslathoz csatolni kell

a) a munkáltató és a foglalkoztatott által alá nem írt – a regionális nyugdíj-biztosítási igazgatóságoktól beszerezhető – Megállapodás, illetve a Megállapodás részét képező „Adatszolgáltatás” elnevezésű nyomtatványokat,

b) az illetékes nyugdíjbiztosító igazgatóság által kiállított, a foglalkoztatott szolgálati idejéről szóló határozatot.

3. § (1)3 A HVK SZCSF a munkáltatói javaslat megérkezését követően haladéktalanul ellenőrzi, hogy a munkáltatói javaslat, illetve a csatolt mellékletek megfelelnek-e a 2. §-ban foglalt követelményeknek. A HVK SZCSF a munkáltató javaslata alapján a 2. § (2) bekezdésének c) pontja szerinti feltételtől eltekinthet, ha a foglalkoztatott az utasítás hatálya alá tartozó szerveknél ténylegesen összesen legalább 5 évet eltöltött, és rendelkezik 10 éves közszolgálati jogviszonnyal.

(2)4 Ha a munkáltatói javaslat, illetve a csatolt mellékletek hiányosak, a HVK SZCSF a munkáltatói javaslat megérkezésétől számított 8 napon belül megfelelő határidő tűzésével hiánypótlásra hívja fel a munkáltatót.

(3)5 Ha a munkáltatói javaslat, illetve a csatolt mellékletek megfelelnek a 2. §-ban előírt követelményeknek, illetve a munkáltató a hiánypótlásnak eleget tett, a HVK SZCSF a munkáltatói javaslat tárgyában a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár részére felterjesztést készít és azt, illetve a munkáltatói javaslatot, valamint mellékleteit 8 napon belül megküldi a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH) részére.

4. § (1)6 Ha a korengedményes nyugdíjazás miatt felmerülő költségek átvállalásához szükséges költségvetési fedezet rendelkezésre áll, a HM KPH főigazgatója a HVK SZCSF által készített felterjesztésen erről nyilatkozatot tesz, és a felterjesztést, illetve a munkáltatói javaslatot és mellékleteit a HVK SZCSF részére haladéktalanul visszaküldi.

(2)7 A HVK SZCSF a korengedményes nyugdíjazásra vonatkozó HM KPH főigazgatója nyilatkozatát is tartalmazó felterjesztését, illetve a munkáltatói javaslatot és mellékleteit a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár részére haladéktalanul felterjeszti.

(3)8 A költségvetési fedezet hiánya esetén a HM KPH a munkáltatói javaslatot, illetve mellékleteit – a HVK SZCSF útján – a munkáltató részére visszaküldi, és ezzel egyidejűleg a munkáltatót tájékoztatja arról is, hogy a korengedményes nyugdíjazás miatt felmerülő költségek átvállalására nincs lehetőség.

5. § (1)9 A 4. § (2) bekezdés szerinti felterjesztés esetén a korengedményes nyugdíjazás miatt felmerülő költségek átvállalásáról, illetve elutasításáról a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár dönt. A döntésről a HVK SZCSF a munkáltatót, illetve a HM KPH-t írásban értesíti.

(2) A korengedményes nyugdíjazás miatt felmerülő költségek átvállalásáról szóló döntés esetén

a)10 a HM KPH főigazgatója, vagy az általa kijelölt személy aláírja az „Adatszolgáltatás” elnevezésű nyomtatványt, majd azt a HVK SZCSF útján a munkáltató részére megküldi,

b) a munkáltató és a foglalkoztatott aláírja a Megállapodást, majd azt és az „Adatszolgáltatás” elnevezésű nyomtatványt a foglalkoztatott lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíj-biztosítási igazgatóság részére megküldi.

6. §11 A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság fizetési értesítésének kézhezvételét követően a HM KPH haladéktalanul intézkedik a korengedményes nyugdíjazás miatt felmerülő költségek átutalására.

7. § Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 25/2012. (IV. 21.) HM utasítás 1. § (2) bekezdés g) pontja hatályon kívül helyezte 2012. április 22. napjával.

2

A 2. § (1) bekezdése az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (2) bekezdése az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 14. § (4) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdése az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

6

A 4. § (1) bekezdése az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. § (2) bekezdése az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

8

A 4. § (3) bekezdése az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 14. § (4) bekezdés a) és b) pontja szerint módosított szöveg.

9

Az 5. § (1) bekezdése az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 5. § (2) bekezdés a) pontja az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 6. § az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 14. § (4) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére