• Tartalom

11/2009. (ÜK. 12.) LÜ utasítás

11/2009. (ÜK. 12.) LÜ utasítás

az ügyészségi alkalmazottak egyes költségtérítéseiről és juttatásairól szóló 8/1996. (ÜK. 7.) LÜ utasítás módosításáról*

2010.01.01.
Az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény 50/A. §-ában és 110. §-ában foglalt felhatalmazás alapján – az ügyészségi munkavállalói érdekképviseleti szervezetek és az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsa egyetértésével – a következő utasítást adom ki:

1. § Az ügyészségi alkalmazottak egyes költségtérítéseiről és juttatásairól szóló 8/1996. (ÜK. 7.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 2. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A jogszabályban kötelezően elő nem írt esetekben, a jövedelemadó-mentes mértékben az ügyészségi alkalmazottak gépkocsival – közigazgatási határon kívülről – történő napi munkába járásának és hétvégi hazautazásának a költsége – kérelemre – megtéríthető.”

2. § Az Ut. 3. §-a (2) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A 2. § (2) bekezdésében foglalt esetben a költség megtérítését]

a) a Legfőbb Ügyészségen, továbbá a fellebbviteli főügyész, a főügyész és az OKRI igazgatója esetében a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály vezetője,”

3. § Az Ut. 4. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az utazási költségtérítés a kötelezően előírt esetekben és mértékig, valamint a kötelezően elő nem írt esetekben a jövedelemadó-mentes mértékig határozatlan időre állapítható meg.”

4. § Az Ut. 40. §-át megelőző cím, és a 40. §-a helyébe a következő cím és rendelkezés lép:

„Cafetéria-juttatás
40. § (1) Az ügyészségi alkalmazottak az Üsztv. 50/A. §-a alapján cafetéria-juttatásra jogosultak.
(2) A munkaidő háromnegyedét el nem érő részmunkaidőben foglalkoztatott ügyészségi alkalmazott a munkaidejének a teljes munkaidőhöz viszonyított arányában jogosult cafetéria-juttatásra.
(3) Az ügyészségi alkalmazott által választható cafetéria-juttatások a következők:
a) az önkéntes kölcsönös biztosító pénztártag ügyészségi alkalmazott javára tagdíj hozzájárulásként történő utalás
aa) az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár esetén havonta legfeljebb a minimálbér 50%-áig,
ab) az önkéntes kölcsönös egészségpénztár/önsegélyező pénztár esetén együttvéve havonta legfeljebb a minimálbér 30%-áig,
b) a magánnyugdíj pénztártag ügyészségi alkalmazott javára, tagdíjának kiegészítéseként a magánnyugdíj-pénztárba fizetendő összeg,
c) az ügyészségi alkalmazottnak és közeli hozzátartozójának – több juttatótól származóan együttvéve – üdülési csekk vagy üdülési szolgáltatás az adóévben, személyenként a minimálbér összegéig,
d) a kedvezményesen adózó részt meg nem haladó meleg étkeztetés,
e) a minimálbér 30%-át meg nem haladó iskolakezdési támogatás,
f) kizárólag a munkavállaló helyi utazására szolgáló bérlet, valamint
g) ingyenes vagy kedvezményes internethasználat költségének megtérítése.
(4) Az ügyészségi alkalmazott akkor kezdeményezheti a cafetéria-juttatásra vonatkozó választásának módosítását, ha a nyilatkozata szerinti juttatást vagy szolgáltatást neki fel nem róható, nyomós okból nem tudja igénybe venni. A módosítást kezdeményező nyilatkozat az akadály felmerülésétől számított tizenötödik napig tehető meg. A módosítás jóváhagyására a munkáltatói jogkör gyakorlója jogosult.
(5) A cafetéria-juttatásokra vonatkozó részletes rendelkezéseket tartalmazó cafetéria szabályzatot, továbbá az ügyészségi alkalmazottat megillető cafetéria-juttatás éves összegét – jogszabály keretei között – a Gazdasági Főigazgatóság, valamint a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály előterjesztése alapján a legfőbb ügyész az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsának és az ügyészségi alkalmazottak érdekképviseleti szerveinek egyetértésével állapítja meg.”

5. § (1) Ez az utasítás 2010. január 1. napján lép hatályba, egyidejűleg az Ut. 3. §-a (2) bekezdésének utolsó mondata, az Ut. 41. §-át megelőző cím és az Ut. 41. §-a, az Ut. 44. §-át megelőző cím és az Ut. 44. §-a hatályát veszti.

(2) Ez az utasítás 2010. január 2. napján hatályát veszti.

Dr. Kovács Tamás s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítás az 5. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére