• Tartalom

133/2009. (VI. 19.) Korm. rendelet

133/2009. (VI. 19.) Korm. rendelet

a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2009. évi havi kereset-kiegészítéséről szóló 6/2009. (I. 20.) Korm. rendelet módosításáról1

2009.06.20.

A Kormány az Alkotmány 35. § (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, valamint a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény 79. § (1) bekezdés b) pontjában, valamint 5. számú mellékletének 23. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2009. évi havi kereset-kiegészítéséről szóló 6/2009. (I. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A foglalkoztatott a 2009. év második félévének hónapjaira járó illetményének kifizetésével egyidejűleg a (2)–(3) bekezdés szerint havi kereset-kiegészítésre jogosult.
(2) A havi kereset-kiegészítés összege a tárgyhónapot követő bérfizetési napon kifizetésre kerülő bruttó illetmény egytizenketted része, ha a foglalkoztatott tárgyhónapra járó teljes havi illetménye nem haladja meg a 131 000 forintot.”

(2) A Rendelet 2. §-a a következő (3)–(5) bekezdéssel egészül ki, ezzel egyidejűleg a jelenlegi (3)–(6) bekezdés számozása (6)–(9) bekezdésre változik:

„(3) Ha a foglalkoztatott tárgyhónapra járó teljes havi illetménye meghaladja a 131 000 forintot, de nem éri el a 149 000 forintot, akkor a havi kereset-kiegészítés a 10 917 forintnak az a része, ami meghaladja a foglalkoztatott tárgyhónapra járó teljes havi illetménye 131 000 forinttal csökkentett összegének a 60,65%-át. Amennyiben a foglalkoztatott a tárgyhónapban a beosztása szerinti nem mindegyik munkanapra volt jogosult illetményre, akkor a havi kereset-kiegészítés így számolt összegét a díjazott munkanapok és a tárgyhónap munkanapjainak arányában kell figyelembe venni.
(4) Nem fizethető havi kereset-kiegészítés, ha a foglalkoztatott tárgyhónapra járó teljes havi illetménye eléri vagy meghaladja a 149 000 forintot.
(5) Az 1. § szerinti jogviszonyok közül egyidejűleg egynél több jogviszonyban álló foglalkoztatott abban a jogviszonyában jogosult a (2)–(3) bekezdés szerinti kereset-kiegészítésre, amelyben az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény 6. §-a szerinti tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetésre kerül.”

2. § A Rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A központi költségvetés a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény 4. § (1) bekezdésében megjelölt céltartalék, illetve 5. számú mellékletének 23. pontja szerinti előirányzat terhére az e rendeletben meghatározottak szerint biztosít fedezetet (a továbbiakban: támogatást)
a) a (3) bekezdés szerinti kivétellel a központi, a társadalombiztosítási, a köztestületi, az országos kisebbségi önkormányzati költségvetési szervek (a továbbiakban együtt: központi költségvetési szerv), valamint
b) a helyi önkormányzatok, a települési, illetve területi kisebbségi önkormányzatok, valamint a többcélú kistérségi társulások (a továbbiakban együtt: helyi önkormányzat) részére az e rendelet alapján járó kereset-kiegészítésre és annak járulékaira.”

3. § A Rendelet 4. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(1) A központi költségvetési szerveknél a támogatás megállapítása]

b) a 2009. évet terhelő további támogatás vagy a költségvetési szerv által visszatérítendő támogatás a várhatóan ténylegesen kifizetésre kerülő – a Pénzügyminisztérium által július hónapban felmért – összeg alapján”

[történik.]

4. § A Rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzati Minisztérium utalványozása alapján a Magyar Államkincstár a helyi önkormányzatok részére havonta a kifizetés hónapját megelőző hónap utolsó naptári napján (ha e nap pihenőnap vagy munkaszüneti nap, az azt követő munkanapon) előlegként folyósítja
a) az OEP által finanszírozott költségvetési szervek esetében – a c) pont figyelembevételével – a havi kereset-kiegészítés kifizetőt terhelő közterheket magában foglaló bruttó összegét,
b) az a) pontba nem tartozó költségvetési szervek esetében – a c) pont figyelembevételével – a havi kereset-kiegészítés foglalkoztatottakat megillető nettó összegét,
c) a 2009. július-november hónapok vonatkozásában – az a) és b) pont alapján meghatározott összeg helyett – az azokban meghatározott összeg és az 5/A. § (1)–(2) bekezdése szerinti módszer alapján számított járulék-megtakarítás 0-nál nagyobb különbségét.”
5/A. § (1) Az 5. § (1) bekezdésének c) pontja szerinti különbség meghatározása a következő: a kereset-kiegészítés jogcímén az 5. § (1) bekezdés a), illetve b) pontja szerint kifizetendő összegből külön-külön rendre le kell vonni az 5. § (1) bekezdés a), illetve b) pontja szerinti költségvetési szerveknél foglalkoztatottak után fizetendő, a 2009. június 30-án hatályos, illetve a 2009. július 1-jétől hatályos járulékszámítás szerint számított társadalombiztosítási és munkaadói járulékok különbözetét (a járulék-megtakarítást). A levonások eredményeit külön-külön kell önkormányzati szinten összesíteni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti járulékszámítás alapjául – a helyi önkormányzatok részére biztosítandó támogatási előleg meghatározása során – a helyi önkormányzatoknál foglalkoztatottak 2009. június hónapban elszámolt rendszeres személyi juttatásait kell figyelembe venni.
(3) A 2009. évi zárszámadás során a helyi önkormányzatnak az e rendelet szerinti kereset-kiegészítés jogcímén az 5. § (1) bekezdés a) és b) pontja alapján számított támogatási előleg és a 2009. július-november hónapok vonatkozásában ténylegesen elért – a 2009. június 30-án és július 1-jén hatályos járulékszámítás alapján számított – járulék-megtakarítás különbözetével el kell számolni.
(4) Amennyiben az elszámolás alapján a 2009. év folyamán a helyi önkormányzat részére az 5. § (1) bekezdése szerinti előlegek folyósítása során a (3) bekezdés szerinti különbözet összegénél nagyobb összegű támogatási előleg került folyósításra, akkor a többletet a helyi önkormányzat a 2009. évi zárszámadás keretében a központi költségvetés javára visszafizeti.
(5) Az a helyi önkormányzat, amelyik a visszafizetési kötelezettségének az éves költségvetési beszámoló Magyar Államkincstárhoz történő benyújtási határidejét követő tizenöt napon belül nem tesz eleget, az ezt követő naptól kezdődően a visszafizetési kötelezettség tejesítéséig kamatot fizet a (4) bekezdés szerinti többlet után. A kamat mértéke a jegybanki alapkamat kétszerese.”

6. § (1) A Rendelet 1. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

(2) Az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 16/A jelű

a) 2.5. számú adatlapja helyébe e rendelet 2. számú,

b) 2.6. számú adatlapja helyébe e rendelet 3. számú

melléklete lép.

7. § (1) E rendelet – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet 1–2. és 4–6. §-a 2009. július 1-jén lép hatályba.

(3) A Rendelet – e rendelet 1. §-ával megállapított – 2. §-ának rendelkezéseit első alkalommal a 2009. július hónapra, utolsó alkalommal a 2009. december hónapra járó illetmények és havi kereset-kiegészítés megállapítása és kifizetése során kell alkalmazni azzal, hogy ha a 2009. július 1-je és december 31-e közötti időszakban bekövetkezett, illetménnyel, illetve távolléti díjjal nem fizetett távollétek miatti levonások áthúzódnak a 2010. január 1-je utáni illetmény-számfejtési időszakra (térítményezés), akkor a korábban kifizetésre került kereset-kiegészítés térítményezés miatti utólagos csökkentését a Rendelet 2. § (2) bekezdésében foglaltakra tekintettel a térítményezés időszakában érvényesíteni kell.

(4) A Rendelet 6. § (1) bekezdésében az „ ,utolsó alkalommal a 2009. december hónapra” szövegrész 2009. június 30-án hatályát veszíti.

(5) Ha a 2009. január 1-je és június 30-a közötti időszakban bekövetkezett, illetménnyel, illetve távolléti díjjal nem fizetett távollétek miatti levonások áthúzódnak a 2009. július 1-je utáni illetmény-számfejtési időszakra (térítményezés), akkor a korábban kifizetésre került kereset-kiegészítés térítményezés miatti utólagos csökkentését a Rendelet 2. § (2) bekezdésében foglaltakra tekintettel a térítményezés időszakában érvényesíteni kell.

(6) Ez a rendelet 2010. december 31-én hatályát veszíti.

1. számú melléklet a 133/2009. (VI. 19.) Korm. rendelethez

Önkormányzat / Többcélú

kistérségi társulás

neve:

 

címe:

 

 

 

 

 

 

törzsszáma:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

adószáma :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pénzügyi körzet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KSH kód:

 

 

 

 

 

 

 

Adatszolgáltatás
a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak
2009. évi keresetkiegészítése
……………. havi illetménnyel együtt fizetendő részletének folyósításához

Költségvetési szerv

2009. évi kereset-kiegészítés havi részletének(1)

Járulék- különbözet(2)

(Ft)

A költségvetési szerv részére utalandó összeg(3)

(Ft)

PIR törzs-
száma

neve

finanszírozás formája

kifizetőt terhelő közterheket magában foglaló bruttó összege

(Ft)

dolgozónak kifizetendő nettó összege

(Ft)

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

 

 

 

 

 

____________________________ , ....... év ..................................... hó ......... nap.
P. H.
……………………………………………..
igazgató
(1) A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2009. évi havi kereset kiegészítéséről szóló 6/2009. (I. 20.) Korm. rendelet 5. §-a (1) bekezdésének a), illetve b) pontja szerinti összeg.
(2) A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2009. évi havi kereset kiegészítéséről szóló 6/2009. (I. 20.) Korm. rendelet 5/A. §-ának (1) és (2) bekezdése szerint számított érték.
(3) OEP finanszírozott intézmények esetében a 4. és a 6. oszlop különbsége, ha az nagyobb 0-nál, a központi költségvetési támogatásból finanszírozott intézmények esetében az 5. és a 6. oszlop különbsége, ha az nagyobb 0-nál.

2. számú melléklet a 133/2009. (VI. 19.) Korm. rendelethez

16/A 2.5. számú adatlap
ADATKÖZLŐ LAP
Adatszolgáltatás
a nettó finanszírozásba bevont
költségvetési szerveknél foglalkoztatottak
2009. évi kereset-kiegészítése
……………. havi illetménnyel együtt fizetendő részletének folyósításához

Költségvetési

szerv

neve:

 

címe:

 

 

 

 

 

 

törzsszáma:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

adószáma:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pénzforgalmi jelzőszáma:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pénzügyi körzet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KSH kód:

 

 

 

 

 

 

 

a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2009. évi havi kereset-kiegészítéséről szóló 6/2009. (I. 20.) Korm. rendelet

Sor-
szám

Megnevezés

Összeg (Ft)

1.

A 2009. évi kereset-kiegészítés havi részletének – kifizetőt terhelő közterheket magában foglaló – bruttó összege

 

2.

A 2009. évi kereset-kiegészítés havi részletének dolgozók részére kifizetendő nettó összege

 

Sor-
szám

Megnevezés

Összeg (Ft)

3.

A 2009. június 30-án hatályos járulékszámítás szerint számított társadalombiztosítási és munkaadói járulékok összesen

 

4.

A 2009. július 1-jétől hatályos járulékszámítás szerint számított társadalombiztosítási és munkaadói járulékok összesen

 

………………………………, , ……………. év ………………… hó …………… nap
P. H.
…………………………………………..
aláírás

3. számú melléklet a 133/2009. (VI. 19.) Korm. rendelethez

Megye kódja / sorszám:

 

 

/

 

 

 

neve:

 

Régió kódja / sorszám:

 

 

/

 

 

 

neve:

 

MEGYEI / RÉGIÓ ÖSSZESÍTŐ
Adatszolgáltatás
a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak
2009. évi kereset-kiegészítése
……………. havi illetménnyel együtt fizetendő részletének folyósításához
a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2009. évi havi kereset kiegészítéséről szóló 6/2009. (I. 20.) Korm. rendelet 5/A. § (1) és (2) bekezdése szerint számítva

Önkormányzat/kistérségi társulás

Központi költségvetésből finanszírozott kör esetében

OEP kör esetében

a 2009. évi kereset-kiegészítés havi részletének

a 2009. évi kereset-kiegészítés havi részletének

a 2009. évi kereset-kiegészítés havi részletének

sor-
szám

KSH kódja

neve

kifizetőt terhelő közterheket magában foglaló bruttó összege
(Ft)

dolgozónak kifizetendő nettó összege
(Ft)

kifizetőt terhelő közterheket magában foglaló bruttó összege
(Ft)

dolgozónak kifizetendő nettó összege
(Ft)

kifizetőt terhelő közterheket magában foglaló bruttó összege
(Ft)1
(4+6)

előlegként folyósítandó
összege
(Ft)2

(5+6)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megye összesen:

 

 

 

 

 

 

Régió összesen:

 

 

 

 

 

 

…………………………………….. , …………… év ………………….. hó ………………. nap
P. H
…………………………………………………..
igazgató

1

Megegyezik a 16/A 1.1. számú adatlap 5. f. sor c. oszlopának tartalmával

2

Megegyezik a 16/A 1.1. számú adatlap 20. sor c. oszlopának tartalmával

1

A rendelet a 7. § (6) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. december 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére