• Tartalom

137/2009. (VI. 26.) Korm. rendelet

137/2009. (VI. 26.) Korm. rendelet

a lakossági vezetékes gázfogyasztás és távhőfelhasználás szociális támogatásáról szóló 289/2007. (X. 31.) Korm. rendelet módosításáról1

2009.06.30.

A Kormány a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (1) bekezdés t) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A lakossági vezetékes gázfogyasztás és távhőfelhasználás szociális támogatásáról szóló 289/2007. (X. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A távhőfelhasználás esetében a támogatás fajlagos bruttó összege
a) 2184 Ft/GJ csökkentve a nagyfogyasztói gázdíj-különbözet felével – ha a különbözet összege pozitív –, amennyiben a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét,
b) 1794 Ft/GJ csökkentve a nagyfogyasztói gázdíj-különbözet felével – ha a különbözet összege pozitív –, amennyiben a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum kétszeresét, de nem haladja meg qannak két és félszeresét,
c) 1200 Ft/GJ csökkentve a nagyfogyasztói gázdíj-különbözet felével – ha a különbözet összege pozitív –, amennyiben a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum két és félszeresét, de nem haladja meg annak háromszorosát,
d) 816 Ft/GJ csökkentve a nagyfogyasztói gázdíj-különbözet felével – ha a különbözet összege pozitív –, amennyiben a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum háromszorosát, de nem haladja meg annak három és félszeresét.
E bekezdés alkalmazásában a nagyfogyasztói gázdíj-különbözet alatt a 3123,6 Ft/GJ és az 500 m3/h-nál nagyobb teljesítmény-lekötéssel rendelkező távhőtermelők egyetemes szolgáltatói gázdíjainak általános forgalmi adót is tartalmazó országos átlagának különbözetét kell érteni.”

(2) Az R. 3. § (3) bekezdése a következő második mondattal egészül ki:

„Amennyiben az (1) bekezdés a)–d) pontjai szerinti képlet alkalmazása a támogatás fajlagos bruttó összege tekintetében negatív összeget eredményez, úgy a támogatás összege nulla.”

(3) Az R. 3. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:

„(11) A Magyar Energia Hivatal naptári negyedévenként – első alkalommal 2009. július 1-jén – a Hivatalos Értesítőben, valamint a Magyar Energia Hivatal honlapján közzéteszi
a) a közzététel napját megelőző napon egyetemes szolgáltatói engedéllyel rendelkező gázszolgáltatók által a közzététel napján alkalmazott, a 20 m3/h-nál kisebb teljesítményű gázmérővel rendelkező lakossági fogyasztókra irányadó, az általános forgalmi adót is tartalmazó gázdíjak országos átlagát, és
b) az 500 m3/h-nál nagyobb teljesítmény-lekötéssel rendelkező távhőtermelőkre a közzététel napján irányadó, az általános forgalmi adót is tartalmazó egyetemes szolgáltatói gázdíjak országos átlagát.”

2. § (1) Ez a rendelet – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – 2009. június 30-án lép hatályba.

(2) A lakossági vezetékes gázfogyasztás és távhőfelhasználás szociális támogatásáról szóló 289/2007. (X. 31.) Korm. rendelet módosításáról szóló 36/2009. (II. 25.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdése nem lép hatályba.

(3) E rendelet 1. § (1)–(2) bekezdése, valamint e § (4) bekezdése 2009. július 1-jén lép hatályba.

(4) Az R. 3. § (1) bekezdés a)–d) pontjaiban a „rendelkezőkre irányadó, az általános forgalmi adót is tartalmazó közüzemi gázdíj” szövegrész helyébe a „rendelkező lakossági fogyasztókra irányadó, az engedéllyel rendelkező egyetemes szolgáltatók által alkalmazott gázdíjak általános forgalmi adót is tartalmazó mértékéből számított országos átlaga” szöveg lép.

1

A rendeletet a 222/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 222. pontja hatályon kívül helyezte 2014. szeptember 5. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező rendelet 1. §-át.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére