• Tartalom

14/2009. (IV. 2.) OKM rendelet

14/2009. (IV. 2.) OKM rendelet

a szakközépiskola tizenegy-tizenkettedik évfolyamán az iskolai gyakorlati oktatás támogatása igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól1

2009.04.05.

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény 5. számú mellékletének 26. pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az oktatási és kulturális miniszter feladat- és hatásköréről szóló 167/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, az önkormányzati miniszter feladat- és hatásköréről szóló 132/2008. (V. 14.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró önkormányzati miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:

Feltételek, támogatás igénylése, felhasználhatóság

1. § (1) A támogatást

a) a helyi önkormányzatok és azok jogi személyiségű társulásai (a továbbiakban: helyi önkormányzatok),

b) közoktatási feladatot ellátó nem állami, nem önkormányzati intézmények fenntartói – ideértve a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) – 30. §-a (1) bekezdésének bevezető rendelkezésében meghatározott fenntartókat – (a továbbiakban: közoktatási humánszolgáltatók) és

c) a közoktatási intézményt fenntartó központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények

[az a)–c) pont alattiak a továbbiakban együtt: fenntartók] igényelhetik.

(2) A fenntartó támogatási igényt nyújthat be szakközépiskolákban vagy szakközépiskolai tevékenységet ellátó intézményegységben, tagintézményben a tizenegy-tizenkettedik évfolyamon folyó, nappali oktatás munkarendje szerint szervezett szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatásban részt vevő tanulók után 2009/2010. tanév szeptember 1-jétől december 31-éig, 4 hónapra.

(3) A költségvetési törvény 5. számú mellékletének 26. pontjában szereplő előirányzat elosztásának alapja a (2) bekezdésben meghatározott intézményben, intézményegységben, tagintézményben a költségvetési törvény 3. számú mellékletének 16.1.1. pontjában meghatározott feltételek szerint, a szakközépiskola pedagógiai programjában meghatározott, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: Kt.) 29. §-ának (1) bekezdése szerinti szakmai orientációs gyakorlati oktatásban részt vevő tizenegy-tizenkettedik évfolyamos tanulók 2009. szeptember 15-ei létszáma.

(4) A támogatási igény kizárólag abban az esetben nyújtható be, ha a pedagógiai programban meghatározott szakképzési évfolyamok száma az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 1/2006. (II. 17.) OM rendeletben meghatározott Országos Képzési Jegyzékben előírt évfolyamoknál eggyel kevesebb, tehát a szakközépiskolák kilenc-tizenkettedik évfolyamain – a költségvetési törvény 3. számú mellékletének 16.1.1. pontjában rögzítetteket is figyelembe véve – végrehajtott szakmacsoportos alapozás, szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatás a szakmai képzés idejébe a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 11. §-ának (1) bekezdése alapján beszámításra kerül.

(5) A fenntartó a támogatási igényt papír alapon két eredeti és egy másolati példányban, valamint elektronikusan az 1. számú melléklet, a 2. számú melléklet, a 3. számú melléklet és – kizárólag közoktatási humánszolgáltatók esetében – a 4. számú melléklet szerinti adatlap megküldésével legkésőbb 2009. szeptember 25-ig nyújthatja be. A támogatás igénylését papír alapon a helyi önkormányzatok az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 64/B. § (3) bekezdésének figyelembevételével a Magyar Államkincstár Regionális Igazgatósága illetékes megyei szervezeti egységeihez (a továbbiakban: Igazgatóság), a közoktatási humánszolgáltatók fenntartói, valamint a közoktatási intézményt fenntartó központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságához (a továbbiakban: OKM Támogatáskezelő) nyújthatják be. Az igénylést minden fenntartónak az OKM Támogatáskezelő honlapján található, e célra kialakított elektronikus rendszeren keresztül kell elektronikusan benyújtania. Az e bekezdésben meghatározott határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) Az (5) bekezdésben foglalt adatlapokon kívül két eredeti és egy másolati példányban papír alapon be kell nyújtani:

a) a 2009. szeptember 15-én a tizenegyedik-tizenkettedik évfolyamon szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatásban részt vevő tanulók tanulói azonosító számairól készített listát,

b) intézményi nyilatkozatot arról, hogy a kilenc-tizenkettedik évfolyamokon végrehajtott szakmacsoportos alapozás, szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatás a szakmai képzés idejébe beszámításra kerül, a pedagógiai programban meghatározott szakképzési évfolyamok száma az Országos Képzési Jegyzékben előírt évfolyamoknál eggyel kevesebb lesz,

c) kizárólag közoktatási humánszolgáltatók nyilatkozatát arról, hogy nincs hatvan napon túl lejárt köztartozásuk, és rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkeznek, továbbá a fenntartó képviselőjének aláírási címpéldánya fenntartó által hitelesített másolatát.

(7) A támogatás felhasználható 2009. szeptember 1-jétől 2009. december 31-ig, illetve a 2009. december 31-én kötelezettségvállalással terhelt maradvány 2010. június 30-ig az alábbiakra:

a) a szakmai orientációhoz és szakmacsoportos gyakorlati oktatáshoz kapcsolódó, működési jellegű kiadások (személyi juttatások és munkaadókat terhelő járulékok, dologi kiadások, egyéb működési célú kiadások) fedezésére, valamint

b) olyan tevékenység finanszírozására, amely a gyakorlati tudáselemek (kompetenciák), a tanulói képességek fejlesztését szolgálja, továbbá új vagy a korábbinál műszaki, technikai szempontból korszerűbb tárgyi eszközök létrehozására irányul, illetve a meglévő tárgyi eszközök műszaki, technikai paramétereinek korszerűsítését valósítja meg (fejlesztés).

Igények felülvizsgálata

2. § (1) A helyi önkormányzatok esetén az Igazgatóság, a közoktatási humánszolgáltatók és a központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények esetén az OKM Támogatáskezelő a határidőig benyújtott igények feldolgozása során szükség esetén a beérkezéstől számított öt napon belül, nyolcnapos határidővel hiánypótlásra hívja fel a támogatást igénylőt, és a felülvizsgálat során az Áht. 64/B. §-ának (3) bekezdése szerint jár el. Amennyiben az 1. § (1) bekezdés a) pontja szerinti fenntartó a felhívásnak nem tesz eleget vagy nem megfelelően teljesíti azt, az Igazgatóság a támogatási igényt elutasítja, amelyről az értesítést a megküldi a fenntartónak, valamint az OKM Támogatáskezelőnek az elektronikus rendszerben történő aktualizálás céljából. Amennyiben az 1. § (1) bekezdés b)–c) pontja szerinti fenntartó a felhívásnak nem tesz eleget vagy nem megfelelően teljesíti azt, az OKM Támogatáskezelő a támogatási igényt elutasítja, és erről értesíti a fenntartót, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztériumot (a továbbiakban: OKM), továbbá az elektronikus rendszerében a változásokat rögzíti.

(2) Az Igazgatóság a támogatási igényeket – az Áht. 64/B. §-ának (3) bekezdése szerinti eljárását követően, az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 52/B. §-ának (3) bekezdésben foglaltakra is tekintettel – egy eredeti és két másolati példányban 2009. október 9-ig továbbítja az OKM Támogatáskezelő részére.

(3) Az OKM Támogatáskezelő a benyújtott igények e rendeletben foglalt feltételeknek való megfelelését megvizsgálja, és ezt követően a tanulói azonosítókat tartalmazó listákat átadja az Oktatási Hivatalnak (a továbbiakban: OH) ellenőrzésre. Az OH a vizsgálat eredményéről az OKM Támogatáskezelőt 5 napon belül értesíti. Az OKM Támogatáskezelő a feldolgozott igénybejelentések és az OH vizsgálatának eredménye alapján elkészített összesítő jelentését helyi önkormányzatok, közoktatási humánszolgáltatók és központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények szerinti bontásban, összesítve, papír alapon és elektronikus formában 2009. november 3-ig megküldi az OKM részére.

(4) A támogatás az e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő intézményfenntartók között, a 2009/2010. tanév szeptemberétől a tizenegyedik-tizenkettedik évfolyamon szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatásban részt vevő tanulók 2009. szeptember 15-ei létszáma alapulvételével kerül elosztásra. A javaslat az egy tanulóra jutó támogatás összegére és ez alapján a támogatásban részesülő fenntartók támogatási összegére vonatkozóan 2009. november 10-ig kerül felterjesztésre az oktatási és kulturális miniszternek (a továbbiakban: miniszter).

(5) Az egy tanulóra jutó támogatás összegéről és ez alapján a támogatásban részesülő fenntartókat megillető támogatási összegről a miniszter 2009. november 15-ig dönt. A döntés eredményéről az 1. § (1) bekezdésében meghatározott minden fenntartót az OKM Támogatáskezelő 2009. november 20-ig postai úton értesít. A kedvezményezettek megnevezését és az elnyert támogatási összeget az OKM honlapján is közzé kell tenni.

Folyósítás szabályai

3. § (1) A támogatásban részesített helyi önkormányzatok összesített adatait az OKM 2009. november 30-ig utalványozás céljából az önkormányzat KSH kódjának, (településtípus nélküli) megnevezésének és az ezer forintra kerekített támogatási összegnek a feltüntetésével megküldi papír alapon és elektronikus formában is az Önkormányzati Minisztérium (a továbbiakban: ÖM) részére. A támogatás folyósításáról az ÖM utalványozása alapján a Magyar Államkincstár 2009. december 15-ig egy összegben – négy jogosultsági hónapot figyelembe véve – intézkedik.

(2) A támogatásban részesített közoktatási humánszolgáltatók egyösszegű – négy jogosultsági hónapot figyelembe vevő – finanszírozásához a fedezetet az OKM az Igazgatóság részére 2009. december 15-ig biztosítja a költségvetési törvény XX. Fejezet, 11. cím, 2. alcím, 3. jogcímcsoport „Közoktatási célú humánszolgáltatás és kiegészítő támogatás” előirányzata terhére. Az Igazgatóság a fenntartónak történő kiutalást a (4) bekezdésben foglaltakra figyelemmel indítja el.

(3) A központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények számára az e rendelet alapján megítélt támogatás egyösszegű – négy jogosultsági hónapot figyelembe vevő – folyósításáról a fenntartó a költségvetési törvény XX. fejezet, 11. cím, 2. alcím, 17. jogcímcsoport „Gyakorlóiskolák normatív támogatása” előirányzat terhére 2009. december 15-ig gondoskodik.

(4) Amennyiben az e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő fenntartó 2009. március utolsó munkanapjáig az intézmény átszervezésével, fenntartói jogának átadásával, megszüntetésével összefüggő döntést hoz, az e rendeletben foglaltakat a következő eltérésekkel kell alkalmazni. Az intézmény jogutód nélküli megszüntetése esetében (ideértve a helyi önkormányzati fenntartású intézmény fenntartói jogának nem állami, nem önkormányzati fenntartó részére történő átadását, illetve a nem állami, nem önkormányzati intézmény fenntartói jogának önkormányzati fenntartó részére történő átadását) a fenntartó az érintett intézmény vonatkozásában nem nyújthat be támogatási igényt. Az intézmény jogutóddal történő megszűnése, illetve átszervezése, fenntartói jogának átadása esetében a támogatási igényt a jogelőd intézmény fenntartója a jogutód intézmény fenntartójának egyetértésével nyújthatja be, az elnyert támogatást a jogutód intézmény fenntartója használhatja fel a támogatási célra. Ebben az esetben a támogatással a jogutód intézmény fenntartójának kell elszámolnia.

Elszámolás szabályai

4. § (1) A helyi önkormányzatok a támogatás felhasználásáról a tárgyévben december 31-ei fordulónappal a mindenkori zárszámadás keretében és rendje szerint kötelesek elszámolni. Az itt kimutatott adatok valódiságát az egyes önkormányzatoknál, illetve intézményeknél megfelelő analitikus nyilvántartásokkal, szakmai dokumentációval kell alátámasztani. A támogatásnak a tárgyév december 31-én kötelezettségvállalással terhelt maradványát 2010. június 30-áig lehet felhasználni, és a 2010. évi beszámoló keretében és rendje szerint kell a támogatással elszámolni. Az Áht. 64/B. §-ának (1) és (2) bekezdése alapján, ha a támogatást vagy annak egy részét a fenntartó önkormányzat jogtalanul vette igénybe, azt nem a megjelölt feladatra használta fel, illetve a jogszabályban rögzített arányt meghaladó mértékű támogatást vett igénybe, vagy a támogatás igényléséhez valótlan adatot szolgáltatott, az OKM Támogatáskezelő egyidejű értesítése mellett az év végi elszámolás esetén a jogosulatlan igénybevétel napjától számított, az Áht. 64/B §-ának (2) bekezdése szerinti kamattal növelt összeget kell visszafizetnie.

(2) A közoktatási humánszolgáltatók esetében a támogatások elszámolása a 2009. évi normatív hozzájárulás és támogatás elszámolása keretében történik. Az itt kimutatott adatok valódiságát az egyes fenntartóknál és intézményeknél vezetett analitikus nyilvántartásokkal, szakmai dokumentációval kell alátámasztani. Ha a támogatást vagy annak egy részét a közoktatási humánszolgáltató jogosulatlanul vette igénybe, azt nem a megjelölt feladatra használta fel, illetve a támogatás igényléséhez valótlan adatot szolgáltatott, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló 20/1997. (II. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) nem állami, nem önkormányzati intézményfenntartók állami hozzájárulásának és támogatásának elszámolására, ellenőrzésére vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények a támogatásokról a 2009. évi költségvetésről szóló beszámolójukban a központosított előirányzatok elszámolásait tartalmazó űrlapon számolnak el. A 2009. december 31-éig kötelezettségvállalással terhelt maradvány felhasználási határideje legkésőbb 2010. június 30. Ezzel a 2010. évi zárszámadás keretében kell elszámolni.

(4) A központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények számára nyújtott támogatás elszámolása és ellenőrzése a Korm. rendelet 17/C. §-ában foglaltak szerint történik. Az adatok valódiságát az egyes fenntartóknál, illetve az intézményeknél vezetett analitikus nyilvántartásokkal, szakmai dokumentációval kell alátámasztani. Ha a támogatást vagy annak egy részét a fenntartó jogosulatlanul vette igénybe, azt nem a megjelölt feladatra használta fel, illetve a jogszabályban rögzített arányt meghaladó mértékű támogatást vett igénybe, vagy a támogatások igényléséhez valótlan adatot szolgáltatott, akkor a támogatásról haladéktalanul köteles lemondani és a támogatást visszafizetni az OKM számára.

(5) A támogatás céljának szakmai megvalósulását az OKM Támogatáskezelő a helyszínen is jogosult ellenőrizni. Az OKM Támogatáskezelő az adatszolgáltatást és a helyszíni ellenőrzést írásban kezdeményezi. A támogatást elnyert fenntartók a monitoring adatszolgáltatáshoz szükséges indikátor táblázatot, amely az OKM Támogatáskezelő honlapján, a www.okmt.hu címen 2010. év elejétől megtalálható, az OKM Támogatáskezelő honlapján megadott határidőig az OKM Támogatáskezelő részére elektronikus formában kötelesek megküldeni. Amennyiben az OKM Támogatáskezelőhöz a honlapján megadott határidőig elektronikus úton nem érkezik meg a hiánytalanul kitöltött indikátor táblázat, a támogatott a 2010. évre vonatkozóan nem nyújthat be újabb kérelmet.

Az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések

5. § Az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések keretében a papír alapú igényléshez csatolni kell az 1. § (5)–(6) bekezdésében felsoroltakon kívül a fenntartó nyilatkozatát arról, hogy rendelkezik a Kt. 105. §-ában meghatározott közoktatási esélyegyenlőségi intézkedési tervvel. E rendelkezéseket önkormányzati társulások tekintetében azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a nyilatkozatot a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről szóló 1997. évi CXXXV. törvényben, valamint a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló 2004. évi CVII. törvényben az egyes társulási típusoknál meghatározott döntéshozó szerv vagy személy adja ki.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, és 2010. július 31-én hatályát veszti.

1. számú melléklet a 14/2009. (IV. 2.) OKM rendelethez


FENNTARTÓI ADATLAP

a költségvetési törvény 5. számú melléklet 26. pontja szerinti előirányzat igényléséhez

A fenntartóra vonatkozó adatok:

Megye:    Fenntartó neve:

Címe:    Polgármester/képviselő neve:

Adószám:   

KSH kód*: 

A számlavezető bank neve:    Bankszámlaszám: -

Kapcsolattartó neve:    Kapcsolattartó e-mail címe (kötelező):

Kapcsolattartó telefonszáma:    Kapcsolattartó faxszáma:

A közoktatási humánszolgáltatókra vonatkozó további adatok:

Beküldendő két eredeti és egy hitelesített másolati példányban postai úton:
a) a helyi önkormányzatok esetén: a MÁK illetékes területi szervéhez
b) közoktatási humánszolgáltatók és központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények esetén: az OKM Támogatáskezelő Pályázatkezelési Önálló Osztálya részére
1055 Bp. Bihari János u. 5.
Borítékra írják rá: „A szakközépiskola tizenegy-tizenkettedik évfolyamán az iskolai gyakorlati oktatás támogatása”
Kitöltendő az elektronikus igénylés az a) és b) fenntartók esetén
Az adatlap elérhető:
http://www.okmt.hu/elektronikus_igenyles

Nyilvántartási száma (cégkivonat száma,
vagy a cégbírósági végzés száma, ha van)1:

 


Dátum:
P. H.
...............................................................
fenntartó képviselője
(valamint jogutód fenntartó képviselője)

_________________________
* Intézményfenntartó társulás esetén a ,,gesztor” önkormányzat KSH kódja.
1 A megfelelőt kérjük aláhúzni!

A kitöltött adatlaphoz mellékelni kell 2 eredeti és 1 példány a fenntartó által hitelesített másolatban:
a) 2009/2010. tanév szeptember 15-én a tizenegyedik-tizenkettedik évfolyamon szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatásban részt vevő tanulók tanulói azonosító számairól készített listát, (2. számú melléklet)
b) intézményi nyilatkozatot arról, hogy a kilenc-tizenkettedik évfolyamain végrehajtott szakmacsoportos alapozás, szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatás a szakmai képzés idejébe beszámításra kerül, a pedagógiai programban meghatározott szakképzési évfolyamok száma az Országos Képzési Jegyzékben előírt évfolyamoknál eggyel kevesebb, (3. számú melléklet)
c) kizárólag a közoktatási humánszolgáltatók nyilatkozatát arról, hogy az igénylőknek nincs 60 napon túl lejárt köztartozásuk és rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkeznek. (4. számú melléklet)

2. számú melléklet a 14/2009. (IV. 2.) OKM rendelethez


FENNTARTÓI ÖSSZESÍTŐ ADATLAP

a költségvetési törvény 5. számú melléklet 26. pontja szerinti előirányzat igényléséhez

Fenntartó neve:

Az intézményekre vonatkozó adatok

Az intézmény neve

OM azonosító

Az igényléssel érintett intézmény (székhely) pontos címe (település, irányítószám, utca, házszám)
Intézményi kapcsolattartó (neve,
e-mail címe)

11. évfolyam tanulók létszáma

12. évfolyam tanulók létszáma

Az igénylés alapja:
11–12. évfolyam létszámadatai összesen

Intézmény 1

 

 

 

 

 

Intézmény 2

 

 

 

 

 

Intézmény 3

 

 

 

 

 

Intézmény 4

 

 

 

 

 

Intézmény 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


* Többcélú intézmény esetén csak a szakközépiskolai tevékenység intézményegységre vonatkozó adatok.
** A támogatás meghatározásakor a rendelet szerinti feltételek megléte esetén figyelembe vehető tanulói létszám, megállapítása 2009. szeptember 15-ei létszám.


Dátum:


P. H.


.................................................................
fenntartó képviselője
(valamint jogutód fenntartó képviselője)

3. számú melléklet a 14/2009. (IV. 2.) OKM rendelethez


Intézményi Nyilatkozat szakképzési évfolyamok beszámításáról

Intézmény megnevezése:




Képviselőjének neve (aláírásra jogosult személy):



Alulírott, büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy általam képviselt intézményben a kilenc-tizenkettedik évfolyamain a végrehajtott szakmacsoportos alapozás, szakmai orientáció és szakmacsoportos gyakorlati oktatás a szakmai képzés idejébe – a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 11. §-ának (1) bekezdése alapján – beszámításra kerül, úgy, hogy a pedagógiai programban meghatározott szakképzési évfolyamok száma az Országos Képzési Jegyzékben előírt évfolyamoknál eggyel kevesebb lesz.

Kelt: ................................, .......... év .................. hó ......... nap


P. H.

..................................................................
képviselő aláírása
(valamint jogutód képviselő aláírása)

4. számú melléklet a 14/2009. (IV. 2.) OKM rendelethez


c) Közoktatási humánszolgáltatók fenntartói nyilatkozata
– a rendezett munkaügyi kapcsolatokról és lejárt köztartozásokról –

Fenntartó megnevezése:



Képviselőjének neve (aláírásra jogosult személy):



Alulírott, büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy általam képviselt intézmény az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 15. §-a értelmében rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik.
Kijelentem továbbá, hogy az intézménynek 60 napon túl lejárt köztartozása nincs.

Kelt: ................................ , .......... év .................. hó ......... nap


P. H.

....................................................................
képviselő aláírása
(valamint jogutód képviselő aláírása)
1

A rendelet a 6. § alapján hatályát vesztette 2010. július 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére