• Tartalom

14/2009. (V. 27.) NFGM rendelet

14/2009. (V. 27.) NFGM rendelet

a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program 4. prioritására, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programra és a Közép-Magyarországi Operatív Program 1. prioritására vonatkozó részletes szabályokról szóló 8/2007. (III. 19.) MeHVM rendelet módosításáról

2009.05.30.

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 124. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § 2. pontjában, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter feladat- és hatásköréről szóló 134/2008. (V. 14.) Korm. rendelet 1. § h) pontjában, a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló 2007. évi CLXIX. törvény 53. § (6) bekezdésében, valamint a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény 51. § (6) bekezdésében meghatározott feladatkörömben eljárva – a pénzügyminiszter feladat- és hatásköréről szóló 169/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró pénzügyminiszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § (1) A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program 4. prioritására, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programra és a Közép-Magyarországi Operatív Program 1. prioritására vonatkozó részletes szabályokról szóló 8/2007. (III. 19.) MeHVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

„2. Nagyberuházás: a Szerződés 87. és 88. cikke alkalmazásában a támogatások bizonyos fajtáinak a közös piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról szóló, 2008. augusztus 6-i 800/2008/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: csoportmentességi rendelet) 2. cikk 12. pontjában meghatározott fogalom.”

(2) Az R. 2. § 7–8. pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[E rendelet alkalmazásában:]

„7. Kis- és középvállalkozás (a továbbiakban együtt: KKV): az a vállalkozás, amely a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában megfelel a csoportmentességi rendelet I. mellékletében meghatározott vállalkozások valamelyikének.
8. Kapcsolt vállalkozás: a csoportmentességi rendelet I. mellékletében meghatározott vállalkozás.”

(3) Az R. 2. § 10–13. pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[E rendelet alkalmazásában:]

„10. Mezőgazdasági termék:
a) az EK-Szerződés I. mellékletében meghatározott termékek, kivéve a halászati és akvakultúratermékek piacának közös szervezéséről szóló, 1999. december 17-i 104/2000/EK rendelet alkalmazási körébe tartozó halászati és akvakultúratermékeket,
b) a 4502, a 4503, a 4504 KN-kód alá tartozó termékek (parafatermékek),
c) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendeletben meghatározott tejet és tejtermékeket utánzó vagy helyettesítő termékek.
11. Mezőgazdasági termék feldolgozása: mezőgazdasági terméken végrehajtott olyan művelet, amely eredményeként keletkező termék szintén mezőgazdasági terméknek minősül, kivéve a mezőgazdasági üzemben végzett, az állati vagy növényi eredetű termék első értékesítését előkészítő tevékenységet.
12. Mezőgazdasági termék forgalomba hozatala: a mezőgazdasági termékek értékesítési célú birtoklása, bemutatása, megvételre való felkínálása, leszállítása vagy egyéb módon történő piacra bocsátása, kivéve az elsődleges termelő részéről a viszonteladónak vagy feldolgozónak történő első értékesítést, valamint a termék első értékesítését előkészítő tevékenységet. Az elsődleges termelő részéről a végső felhasználónak történő értékesítést csak akkor kell forgalomba hozatalnak tekinteni, ha az e célra elkülönített helyiségben történik.
13. Induló beruházás: az a beruházás, amely megfelel a csoportmentességi rendelet 12. cikk (1) bekezdés a) vagy b) pontjában foglalt feltételeknek.”

(4) Az R. 2. § 15–18. pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[E rendelet alkalmazásában:]

„15. Nehéz helyzetben lévő vállalkozás: a Korm. Rendelet 8. számú mellékletében meghatározott fogalom.
16. Általános képzés: a csoportmentességi rendelet 38. cikk 2. pontjában meghatározott fogalom.
17. Szakosított képzés: a csoportmentességi rendelet 38. cikk 1. pontjában meghatározott fogalom.
18. Hátrányos helyzetű munkavállaló: a csoportmentességi rendelet 2. cikk 18. pontjában meghatározott fogalom.”

(5) Az R. 2. § 20. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

„20. Bérköltség: a csoportmentességi rendelet 2. cikk 15. pontjában meghatározott fogalom.”

(6) Az R. 2. §-a a következő 22. ponttal egészül ki:

[E rendelet alkalmazásában:]

„22. Kockázati tőke: a vállalkozások részére a korai növekedési szakaszokban (magvető, induló és növekedési szakasz) saját tőke vagy kvázi-sajáttőke útján nyújtott finanszírozás.”

2. § Az R. 7. § b)–d) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[A 4. § (1) bekezdésében megjelölt jogcímek alapján a következő típusú támogatás nyújtható:]

b) a 4. § (1) bekezdés a)–b), e), g)–i), k), r) pontjában megjelölt jogcímek alapján regionális beruházási támogatás (a továbbiakban: beruházási támogatás) nyújtható, amelyre a 10–14. §-ban, a Korm. Rendeletben, valamint a csoportmentességi rendeletben foglaltak az irányadók,
c) a 4. § (1) bekezdés l)–m) pontjában megjelölt jogcímek alapján képzési célú támogatás is nyújtható, amelyre a 15–16. §-ban, valamint a csoportmentességi rendeletben foglaltak az irányadók,
d) a 4. § (1) bekezdés o), p) és s) pontjában meghatározott jogcímek alapján támogatás KKV részére tanácsadáshoz, a 4. § (1) bekezdés s) pontjában meghatározott jogcím alapján támogatás KKV részére vásárokon való részvételhez is nyújtható, amelyre a 14/A. §-ban, valamint a csoportmentességi rendeletben foglaltak az irányadók, ”

3. § Az R. 8. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

8. § (1) E rendelet alapján beruházási támogatás csak akkor ítélhető meg, ha a kedvezményezett még a projekttel kapcsolatos munkálatok vagy tevékenységek megkezdése előtt a támogatás iránti kérelmét benyújtja. Egyedi támogatás megítélését megelőzően nagyvállalkozások esetében a fentieken kívül a kedvezményezettek kötelesek bizonyítani azt, hogy az alábbiak közül legalább egy követelmény teljesül:
a) a támogatás segítségével lényegesen megnövekszik a projekt mérete,
b) kiszélesedik a tevékenység köre,
c) növekszik a kedvezményezett által a projektre fordítandó összeg,
d) lényegesen felgyorsul a projekt végrehajtási üteme, vagy
e) regionális beruházási támogatás esetében a projekt a támogatás hiányában nem az érintett támogatott régióban valósult volna meg.
(2) A beruházási támogatások átláthatóságának növelése céljából az e rendelet beruházási támogatásokra vonatkozó előírásai a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján is közzétételre kerülnek. A támogatási programot nem lehet a közzététel előtt elindítani.
(3) E rendelet alapján azon projektekhez, amelyek esetében a támogatási program (2) bekezdés szerinti közzététele előtt merülnek fel költségek, beruházási támogatás nem nyújtható.”

4. § (1) Az R. 11. § (4) bekezdés első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A földterülettől és épülettől eltérő eszközök bérlése kizárólag pénzügyi lízing formájában valósulhat meg. Az ezzel kapcsolatos költségeket csak akkor lehet figyelembe venni, ha a pénzügyi lízing szerződés tartalmazza az eszköznek a futamidő lejárta utáni megvásárlására vonatkozó kötelezettséget.”

(2) Az R. 11. § (10) bekezdés első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„Munkahelyteremtést szolgáló beruházás esetén az újonnan létrehozott munkakörökben foglalkoztatott nettó munkavállalói létszám azonos az érintett létesítményben közvetlenül teljes munkaidőben alkalmazott személyek számának nettó növekedésével a pályázat benyújtását megelőző 12 hónap átlagához képest.”

(3) Az R. 11. § (16) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az immateriális javakkal kapcsolatban felmerült költségek elszámolható költségként csak abban az esetben számolhatóak el, ha teljesítik az alábbi feltételeket:]

c) piaci feltételek mellett, olyan társaságtól kell azokat beszerezni, amely felett a kedvezményezettnek külön jogszabály szerinti sem közvetlen, sem közvetett befolyása nincs,”

5. § Az R. 12. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Nem nyújtható támogatás]

b) a 2007–2013 közötti időszakra vonatkozó nemzeti regionális támogatásról szóló 2006/C 54/08 számú iránymutatás (a továbbiakban: iránymutatás) I. számú mellékletében meghatározott acélipari tevékenységhez, kivéve ha a kedvezményezett KKV, és a csoportmentességi rendeletben foglaltak szerint részesül állami támogatásban;”

6. § Az R. 14. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

14. § (1) Képzési támogatást általános és szakosított képzéshez lehet nyújtani.
(2) E rendelet alapján képzési támogatás a kedvezményezettel munkaviszonyban álló munkavállalók képzéséhez kizárólag a csoportmentességi rendelet szabályaival összhangban nyújtható.
(3) Elszámolható költségek:
a) az oktatók személyi jellegű költségei,
b) az oktatók és képzésben részt vevők utazási költségei, beleértve a szállásköltségeket is,
c) egyéb folyó költségek, különösen a képzés során felhasznált tananyag, egyéb oktatási segédeszköz beszerzése,
d) az eszközök és berendezések amortizációja olyan mértékben, amennyire azokat a képzési projekt céljaira használják,
e) a képzési projekttel kapcsolatos tanácsadói szolgáltatások költségei,
f) a képzésben részt vevők személyes költségei és az elszámolható általános közvetett költségek (adminisztrációs költség, bérleti díj, rezsi költségek) az a)–e) pontban felsorolt egyéb elszámolható költségek összértékéig. A képzésben részt vevők személyi jellegű költségei csak a képzésben ténylegesen eltöltött idő mértékéig – a termelésben töltött idő levonása után – vehetők számításba.
(4) Az elszámolható költségeket dokumentumokkal kell alátámasztani, áttekinthetően és tételesen részletezve.
(5) Az egyes, azonos elszámolható költségekkel rendelkező projektekhez nyújtható, bármely államháztartási forrásból származó összes támogatás – beleértve a projekthez nyújtott csekély összegű támogatásokat is – intenzitása nem haladhatja meg a (6)–(7) bekezdésben meghatározott mértékeket.
(6) A maximális támogatási intenzitás
a) általános képzéshez:
aa) KKV esetében 70%,
ab) nagyvállalkozások esetében 50%;
b) szakosított képzés esetén:
ba) KKV esetében 35%,
bb) nagyvállalkozások esetében 25%.
(7) A (6) bekezdésben meghatározott maximális támogatási intenzitást 10 százalékponttal növelni lehet a hátrányos helyzetű munkavállalóknak nyújtott képzés esetén.
(8) Ha valamely támogatási projektben mind szakosított, mind általános képzési összetevők szerepelnek, amelyek a képzés támogatási intenzitásának a kiszámítása céljából egymástól nem választhatók el, vagy ha a támogatási projektben szereplő képzés szakosított, illetve általános jellege nem állapítható meg, a (6) bekezdés b) pontja szerinti szakosított képzésre vonatkozó támogatási intenzitásokat kell alkalmazni.”

7. § Az R. a 14. §-t követően a következő alcímmel és 14/A. §-sal egészül ki:

„KKV részére nyújtott támogatás tanácsadáshoz
és vásárokon való részvételhez
14/A. § (1) A 4. § (1) bekezdés o)–p) és s) pontja alapján nyújtott támogatások a csoportmentességi rendelet hatálya alá tartozó tanácsadáshoz kapcsolódó támogatásnak minősülnek.
(2) E támogatási program keretében a KKV részére nyújtott tanácsadáshoz kapcsolódó támogatást kizárólag a csoportmentességi rendelet szabályai alapján, az elszámolható költségek 50%-áig lehet odaítélni.
(3) A tanácsadáshoz kapcsolódó támogatás esetén az elszámolható költségek a külső tanácsadók által nyújtott szolgáltatások tanácsadói költségei. Az érintett szolgáltatás nem lehet folyamatos vagy időszakosan visszatérő tevékenység, és nem kapcsolódhat a vállalkozás szokásos működési költségeihez, különösen a folyamatos adótanácsadáshoz, rendszeres jogi szolgáltatáshoz vagy hirdetéshez.
(4) A vásárokon való részvételhez kapcsolódó támogatás esetén az elszámolható költségek a vállalkozásnak valamely kiállításon vagy vásáron való első részvétele esetén a kiállító helyiség bérletével, felállításával és működtetésével kapcsolatos költségek.”

8. § (1) Az R. 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) E rendelet alapján támogatási döntést 2013. december 31-ig lehet hozni.”

(2) Az R. 17. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusok végrehajtásához szükséges rendelkezést állapít meg:
a) a Szerződés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelet,
b) a Szerződés 87. és 88. cikke alkalmazásában a támogatások bizonyos fajtáinak a közös piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról szóló, 2008. augusztus 6-i 800/2008/EK bizottsági rendelet.”

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

(2) Az R. 3. § (2) bekezdésében az „Európai Közösséget létrehozó Szerződés” szövegrész helyébe az „EK-Szerződés” szöveg lép.

(4) Az R. 17. § (3) bekezdésének a (3) bekezdéssel hatályon kívül helyezett rendelkezése a képzési és tanácsadási támogatás tekintetében a Szerződés 87. és 88. cikke alkalmazásában a támogatások bizonyos fajtáinak a közös piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról szóló, 2008. augusztus 6-i 800/2008/EK bizottsági rendelet 44. cikk (2) bekezdésében foglalt időpontig hozott támogatási döntések érvényességét nem érinti.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére