• Tartalom

14/2009. (III. 6.) KHEM utasítás

14/2009. (III. 6.) KHEM utasítás

a tolmácsolási feladatok ellátásáról1

2010.03.11.

Az utasítás hatálya

1. § Jelen utasítás hatálya kiterjed a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (továbbiakban: Minisztérium) valamennyi szervezeti egységére.

A tolmácsolással kapcsolatos feladatok eljárási rendje

2. § (1) A Minisztériumban a tolmácsolási tevékenységgel kapcsolatos ügyintézési és koordinációs feladatok ellátása [konszekutív (követő) és szinkrontolmács megrendelése] az Utazásszervező és Protokoll Osztály feladatkörébe tartozik.

(2) Külső szervezetet, személyt, irodát tolmácsolási feladatok ellátásával kizárólag az Utazásszervező és Protokoll Osztály vezetője, vagy a miniszter által írásban kijelölt személy bízhat meg.

(3)2 Az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (Ámr.) 72. §-ának (11) bekezdése értelmében a gazdasági eseményenként bruttó – általános forgalmi adót is tartalmazó – 100 000 Ft-ot el nem érő kifizetések esetén, írásbeli kötelezettségvállalás nem szükséges. Ezeket a benyújtott számla alapján kell nyilvántartásba venni, a visszaigazolt megrendelés szerint. A 100 000 Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó kötelezettségvállalás csak írásban történhet.

(4)3 A kötelezettségvállalás a KHEM Igazgatás költségvetésében, a miniszter által a tolmácsolások díjára jóváhagyott előirányzat (továbbiakban: előirányzat) összeghatáráig történhet.

(5) A kötelezettségvállalások analitikus nyilvántartását, valamint azok költségvetési ellenjegyzését a Költségvetési, Tervezés-koordinációs és Kontrolling Főosztály Igazgatási Osztálya végzi, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról szóló KHEM utasítás szerint.

(6) A tolmácsolási feladatok ellátásával az erre a célra szerződéssel rendelkező tolmácsiroda bízható meg. Felsővezetők (miniszter, államtitkár, szakállamtitkár, kabinetfőnök) személyéhez köthető tolmácsolás esetén a megrendelést indító szervezeti egység, eseti jelleggel, javaslatot tehet az adott témakörben jártas tolmács személyére.

(7) Az Utazásszervező és Protokoll Osztály feladatkörébe tartozik továbbá:

a) az előirányzatok tervezéséhez javaslat elkészítése, az előirányzattal való gazdálkodás;

b) tolmácsigény beérkezése után a megrendelést ellenjegyezteti, majd annak továbbítása a közbeszerzési eljárással kiválasztott tolmácsiroda felé, illetve az (6) bekezdésben meghatározott speciális igény szerint kiválasztott tolmács részére;

c) a tolmács személyének (név, telefonszám, e-mail) megadása az igénylő szervezeti egység részére, a tolmácsolási tevékenység megkezdése előtt legalább 24 órával;

d) az elvégzett tolmácsolási szolgáltatást követően a számla teljesítés igazolása, majd az eredeti számla és a szakmai főosztály részéről igazolt teljesítésigazolás megküldése a Költségvetési, Tervezés-koordinációs és Kontrolling Főosztályra.

A tolmácsolások igénylésének menete

3. § (1)4 Tolmácsolási szolgáltatást a minisztérium hatályos Szervezeti és Működési Szabályzata szerinti szervezeti egységek vezetői igényelhetnek írásban, jelen utasítás 1. számú mellékletét képező megrendelő nyomtatvány (a továbbiakban: igénylőlap) kitöltésével. Amennyiben az előzetes kalkulációk alapján a szolgáltatás ára meghaladja a 300 000 Ft-ot az Utazásszervező és Protokoll Osztály felügyeletét ellátó felsővezető jóváhagyása is szükséges.

(2) A tolmácsolási szolgáltatást megrendelő vezető az eredeti, aláírásával ellátott igénylőlapot, a szükséges adatok megjelölésével (nyelv, pontos időpont, helyszín stb.) az Utazásszervező és Protokoll Osztály részére, papír alapon juttatja el. Angol, német, francia nyelvek esetén az igénylőlapot legkésőbb a szolgáltatás napját megelőző 5 munkanappal, felsővezetői tolmácsolási igények esetén a szolgáltatás megkezdése előtt legkésőbb 48 órával kell megküldeni az Utazásszervező és Protokoll Osztálynak. Egyéb nyelvek vonatkozásában az igénylőlap leadásának határideje a szolgáltatást megelőző legalább 8 munkanap, felsővezetők esetében legalább 72 óra.

(3)5 A tolmácsolási igénylést az Utazásszervező és Protokoll Osztály vezetője, mint kötelezettségvállaló – vagy az általa írásban meghatalmazott személy – aláírásával engedélyezi, illetve annak megtagadásáról a megrendelő szervezeti egységet haladéktalanul értesíti.

(4) Az elvégzett tolmácsolást követően annak megtörténtéről/esetleges elmaradásáról a szolgáltatást igénybe vevő szervezeti egység tájékoztatja az Utazásszervező és Protokoll Osztályt. Az elvégzett tolmácsolás minőségével kapcsolatos esetleges észrevételek a 2. számú melléklet kitöltésével tehetők meg.

(5) A megrendelő által igazolt teljesítésigazolást, valamint az Utazásszervező és Protokoll Osztály részéről igazolt eredeti számla és az igénylőlap másolatát az Utazásszervező és Protokoll Osztály vezetője kifizetésre továbbítja a Költségvetési, Tervezés-koordinációs és Kontrolling Főosztály részére.

(6) A pénzügyi teljesítésekről a Költségvetési, Tervezés-koordinációs és Kontrolling Főosztály negyedévente írásos tájékoztatást ad az Utazásszervező és Protokoll Osztály vezetője részére.

Hatálybalépés

4. § Jelen utasítás a közzétételt követő napon lép hatályba.

1. számú melléklet a 14/2009. (III. 6.) KHEM utasításhoz6

Iktatószám:
* Kötelezettségvállalás azonosítója
IGÉNYLŐLAP
tolmácsolási feladatok ellátásához
Igénylő adatai:
Szervezeti egység, főosztály, osztály:    
Név, telefonszám:     
A szolgáltatás igénybevételének indoka:    
Részt vevő (felső)vezető(k):    
Szolgáltatás időpontja:    
időtartama:     
pontos helyszíne (cím, utca, házszám stb.):    
nyelvpár:
típusa:        konszekutív (követő)     szinkron
(Megfelelő rész aláhúzandó!)
Megjegyzés (javaslat a szervezeti egység által ajánlott tolmács nevére, elérhetőségére):    
Előzetes kalkuláció összege:     
* Végleges összeg:    
Budapest, (dátum)
…………………………………………………    ………………………………………………
Megrendelő szervezeti egység vezetője     Utazásszervező és Protokoll Osztály vezetője
    Engedélyező mint kötelezettségvállaló
        (300 000 Ft-ig)
………………………………………………    ………………………………………………
Kötelezettségvállaló felügyeletét ellátó    Költségvetési, Tervezéskoordinációs
felsővezető    és Kontrolling Főosztály ellenjegyzése
(300 000 Ft felett)    (100 000 Ft felett)
–––––––––––––––––––––––––––––
* Az Utazásszervező és Protokoll Osztály tölti ki.

2. számú melléklet a 14/2009. (III. 6.) KHEM utasításhoz

Hivatkozott iktatószám:

 

 

A tolmácsolási szolgáltatás minőségével kapcsolatos kifogás és annak indokolása

Igénylő szervezeti egység megnevezése:

 

Igénylő neve, telefonszáma:

 

A szolgáltatás igénybevételének indoka:

 

 

 

A szolgáltatás időpontja, helyszíne:

 

 

Szolgáltatás nyelve:

 

A szolgáltatás minőségével kapcsolatos kifogás és indokolás:

 

 

 

 

 

 

Budapest, ………………………………………

 

…………………………………………
szervezeti egység vezetője

1

Az utasítást a 32/2011. (VI. 2.) NFM utasítás 5. pont 5.2. alpontja hatályon kívül helyezte 2011. június 3. napjával.

2

A 2. § (3) bekezdése a 12/2010. (III. 10.) KHEM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (4) bekezdése a 12/2010. (III. 10.) KHEM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdése a 12/2010. (III. 10.) KHEM utasítás 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdése a 12/2010. (III. 10.) KHEM utasítás 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 1. számú melléklet a 12/2010. (III. 10.) KHEM utasítás 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére