• Tartalom

16/2009. (III. 13.) HM utasítás

16/2009. (III. 13.) HM utasítás

a honvédelmi szervezetek jogi képviseletének rendjéről1

2009.07.25.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a honvédelmi szervezetek jogi képviseletének rendjéről a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség önálló jogi személyiséggel rendelkező katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek).

(2) Jelen utasítás alkalmazásában peres ügyön a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (a továbbiakban: Pp.) XIX. fejezete szerinti fizetési meghagyásos eljárást is érteni kell.

2. § (1) A honvédelmi szervezetek bíróság vagy más hatóság előtti jogi képviseletének ellátásáról – a (3)–(5) bekezdésekben foglaltak kivételével – a Jogi Szolgálat, valamint a HM jogi szakállamtitkára vagy a HM Jogi Főosztály (a továbbiakban: HM JF) főosztályvezetője által megbízott egyéni ügyvéd vagy ügyvédi iroda gondoskodik. A HM jogi szakállamtitkára a jogi képviselet ellátásával a HM JF-et is megbízhatja.

(2) A jogi képviselet ügyvéd, ügyvédi iroda vagy a Jogi Szolgálat által történő ellátásáról az egyszerű ténybeli és jogi megítélésű, valamint kisebb tárgyi súlyú és jelentőségű ügyek esetén a HM JF főosztályvezetője, minden más esetben a HM jogi szakállamtitkára dönt.

(3) A nem polgári védelmi célú területfelhasználási és telekátalakítási engedélyezési eljárásban, továbbá a kisajátítási, az elhelyezési, az infrastrukturális és lakásügyekben, valamint az ingatlanokkal kapcsolatos ügyekben a jogi képviselet ellátása a HM Infrastrukturális Ügynökség feladata.

(4) A HM Állami Egészségügyi Központ (a továbbiakban: HM ÁEK) és az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH HEK) működésével kapcsolatos ügyekben a jogi képviselet a HM ÁEK, illetve az MH HEK feladata – amennyiben a két szervezet által kötött együttműködési megállapodás eltérően nem rendelkezik – attól függően, hogy az adott ügy mely intézmény szervezetébe tartozó szervezeti elem, illetve személy tevékenysége miatt indult.

(5) A jogi képviselet ellátása a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) feladata azokban az ügyekben, amelyekben a bírósági eljárást megelőző kártérítési, illetve társadalombiztosítási eljárás első fokon a HM KPÜ hatáskörébe tartozik, illetve amelyek a társadalombiztosítási szolgáltatások ellenértékének munkáltató általi visszatérítésre kötelezésből erednek.

(6) A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága előtt a honvédelmi szervezetek jogi képviseletében eljáró jogi képviselőt a HM jogi szakállamtitkára vagy a HM JF főosztályvezetője jelöli ki.

3. § (1) A HM jogi szakállamtitkára a képviselet ellátására vonatkozó bármely korábbi döntést, valamennyi honvédelmi szervezet peres ügyében az eljárás bármely szakaszában megváltoztathatja.

(2) A honvédelmi szervezetek képviseletének ellátására vonatkozó döntések előkészítését, valamint a honvédelmi szervezeten kívüli jogi képviselők szerződés szerinti teljesítésének ellenőrzését a HM JF látja el.

4. § (1) Azokban az esetekben, amikor a jogi képviselet ellátása kijelölés alapján történik a honvédelmi szervezet, amelynek bíróság vagy más hatóság előtti jogi képviseletet igénylő ügye keletkezik, erről haladéktalanul értesíti a HM JF-et, megteszi a szükséges intézkedéseket a jogi képviselet körében, és egyúttal megküldi

a) a fizetési meghagyást,

b) az idéző végzést,

c) a keresetlevelet és annak mellékleteit, valamint

d) a keresettel támadott munkáltatói intézkedést tartalmazó okmányokat.

(2) A honvédelmi szervezet amennyiben a 2. § (3)–(5) bekezdés hatálya alá tartozó ügyről kap értesítést, arról a jogi képviseletet ellátó szervezetet az iratok megküldésével együtt haladéktalanul értesíti.

(3) A HM JF az egyszerű ténybeli és jogi megítélésű, valamint kisebb tárgyi súlyú és jelentőségű ügyben az értesítés kézhezvételétől számított 5 munkanapon belül kijelöli a jogi képviseletet ellátót. Amennyiben a HM JF megállapítja, hogy a jogi képviselet biztosításával kapcsolatos döntés a HM jogi szakállamtitkára hatáskörébe tartozik, részére az értesítést a csatolt iratokkal és a jogi képviselet ellátására vonatkozó javaslatával együtt az értesítés kézhezvételét követő 3 munkanapon belül felterjeszti.

(4) A HM jogi szakállamtitkára az értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül dönt a jogi képviselet ellátásáról, és erről a HM JF-et értesíti.

5. § (1) A jogi képviseletet ellátó személy a jogi képviselet körében jogosult a honvédelmi szervezetet teljes jogkörrel képviselni, ennek keretében önállóan jogosult iratokat aláírni és részletfizetés tárgyában egyezséget kötni, valamint a 9. § szerint a bíróság előtt egyéb egyezséget kötni.

(2) A jogtanácsosnak a bíróság és más hatóság előtti eljárásához külön meghatalmazásra nincs szüksége, képviseleti jogosultságát jogtanácsosi igazolványával igazolja. A megbízott ügyvéd, illetve ügyvédi iroda a HM jogi szakállamtitkára írásbeli megbízásával nyer képviseleti jogosultságot.

(3) Az ügyvéd, ügyvédi iroda, a jogi előadó és a jogi végzettséggel rendelkező, a Jogi Szolgálat állományába tartozó személy képviseleti jogosultságát azon honvédelmi szervezet vezetője által aláírt, a Pp. 66–73. §-ok szerinti meghatalmazással igazolja, amelynek peres ügyében eljár.

6. § (1) A jogi képviseletet ellátó személyek, illetve szervezetek a folyamatban lévő ügyekről és az eljárás állásáról havonta tájékoztatást adnak a HM JF útján a HM jogi szakállamtitkárának.

(2) Az ügydöntő határozat egy másolati példányát soron kívül, de legfeljebb annak kézhezvételétől számított nyolc munkanapon belül a HM JF részére kell megküldeni.

7. § (1) Jelen utasítás végrehajtását a HM jogi szakállamtitkára – a HM JF útján – folyamatosan ellenőrzi. A tevékenység átfogó vagy célellenőrzését a HM jogi szakállamtitkára írásban rendeli el.

(2) Az elrendelt ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet ismertetni kell az ellenőrzött honvédelmi szervezet vezetőjével.

(3) Amennyiben az ellenőrzés során szabálytalanság tapasztalható, a HM jogi szakállamtitkára dönt annak megszüntetéséről és az ezekhez szükséges intézkedésekről, illetve esetleges felelősségre vonás kezdeményezéséről, valamint rendelkezik a jogszerű helyezet visszaállítására.

8. § (1) A jogi képviseletet ellátó személy a jogerős bírósági határozat egy példányát – ha az pénzügyi kötelezést tartalmaz – a kézhezvételétől számított nyolc munkanapon belül köteles megküldeni a HM KPÜ-nek.

(2) A HM KPÜ-höz teljesítés céljából megküldött határozat jogerejét – amennyiben erre vonatkozóan a határozat rendelkezést nem tartalmaz – a jogi képviselő a bíróság által kiadott záradékkal igazolja.

(3) A HM KPÜ a teljesítés előtt beszerzi a kifizetéshez szükséges adatokat, valamint meggyőződik arról, hogy a jogosult az adott ügyben nem élt-e azonnali beszedési megbízással a Magyar Államkincstárral szemben.

(4)2 Ha a jogerős és végrehajtható határozat, illetve végrehajtható okirat a honvédelmi szervezet ellenérdekű felét teljesítésre kötelezi, a HM KPÜ gondoskodik a követelés – akár végrehajtás útján történő – érvényesítéséről.

9. § (1) A jogi képviseletet ellátó személyek a perbeli és a peren kívüli egyezség megkötése előtt az egyezség tervezetét és az ügyhöz kapcsolódó összes iratot – a 2. § (5) bekezdésében meghatározott ügyek kivételével – soron kívül, közvetlenül kötelesek egy példányban megküldeni pénzügyi fedezet vizsgálata céljából a HM KPÜ-höz, valamint a – 2. § (3)–(5) bekezdésekben foglalt honvédelmi szervezetek kivételével – véleményezésre felterjeszteni a HM JF-nek.

(2) A HM KPÜ és a HM JF – a részletfizetés engedélyezésében történő egyezségkötés kivételével – az egyezség tervezetét a kézhezvételtől számított 15 napon belül véleményezik, és erről az egyezségkötésre jogosult honvédelmi szervezetet – az iratok visszaküldésével egyidejűleg – soron kívül tájékoztatják.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben vélemények beszerzése nélkül egyezség nem köthető. A véleményekben foglalt feltételek az egyezség megkötésére irányadóak.

10. § (1) A jogi képviseletet ellátó személyek jogosultak a perbeli és a peren kívüli egyezségkötésük során részletfizetésben történő megállapodás megkötésére.

(2) A havi részlet mértéke 10 ezer Ft/hó összegnél alacsonyabb, illetve a futamidő 5 évnél hosszabb nem lehet. A kamatkövetelés fizetésének kötelezettségéről lemondani nem lehet.

(3) A megállapodás tervezetét jóváhagyás céljából a HM JF-hez kell felterjeszteni. A HM JF a jóváhagyás tárgyában a kézhezvételtől számított nyolc munkanapon belül dönt, és döntéséről értesíti a tervezetet felterjesztő szervezetet.

11. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szervezetei jogi képviseletének rendjéről szóló 100/2007. (HK 18.) HM utasítás a hatályát veszti.

(2) Az utasítás hatálybalépését megelőzően keletkezett jogviták esetében a jogi képviselet ellátása vonatkozásában esetlegesen felmerülő hatásköri kérdések eldöntésére a HM JF főosztályvezetője jogosult.

1

Az utasítást a 14/2012. (II. 24.) HM utasítás 11. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. február 25. napjával.

2

A 8. § (4) bekezdése a 60/2009. (VII. 17.) HM utasítás 13. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére