• Tartalom

17/2009. (III. 20.) HM utasítás

17/2009. (III. 20.) HM utasítás

egyes adózási feladatokról

2011.02.21.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdés n) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelembe véve a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (a továbbiakban: Szja tv.), valamint a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvényben (a továbbiakban: Gjt.) foglaltakat – egyes adózási feladatok végrehajtására a következő utasítást adom ki.

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetekre, a HM államtitkára által felügyelt szervezetre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet).

(2)1 Az utasítás hatálya nem terjed ki a honvéd tisztjelöltre, valamint a szakképzésben részt vevő hallgatóra.

(3) Az utasítás alkalmazásában pénzügyi és számviteli szerv:

a) a saját pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel rendelkező honvédelmi szervezet esetében a szervezeti elem,

b) a saját pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel nem rendelkező honvédelmi szervezet esetében a pénzügyi és számviteli feladatok központosított végrehajtására kijelölt honvédelmi szervezet állományából kikülönített szervezeti elem.

2. § (1) A honvédelmi szervezetek személyi állománya járandóságainak nyilvántartását, valamint az azok után keletkező munkáltatói közterhek bevallását és befizetését a HM központi pénzügyi szerve végzi.

(2) A pénzügyi és számviteli szerv az iskolarendszerű képzésben való részvételt elrendelő parancs, határozat vagy tanulmányi szerződés alapján a képzéshez kapcsolódó kiadásokról, így különösen a tandíj- vagy költségtérítés, beiratkozási és vizsgadíj, valamint a saját tulajdonba kerülő tankönyv-, jegyzetköltségek teljesítéséről a HM Költségvetési Gazdálkodási és Információs Rendszer személyi pénzbeni járandóságok alrendszerében adatrögzítést végez. Az iskolarendszerű képzés minősítését az elrendelő parancsban, határozatban vagy a tanulmányi szerződésben a személyügyi szervek végzik.

(3)2 A 2006. január 1. és 2009. január 31. között, a 2009. február 1. és 2009. december 31. között, valamint a 2009. december 31-ét követően elrendelt tanulmányokhoz, megkötött tanulmányi szerződésekhez kapcsolódóan felmerült költségeket külön kell rögzíteni.

(4)3 A HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. a tulajdonosi határozat alapján, elektronikus formában az adott turnus végét követően legfeljebb 15 napon belül személyenként és összesítve adatot szolgáltat a HM központi pénzügyi szerve részére a repülőhajózó állomány részére természetben nyújtott kötelező rekreáció értékéről.

3. § A HM központi pénzügyi szerve a más szervekhez vezényelt hivatásos állomány részére a HM által biztosított járandóságokról beérkező adatszolgáltatást a beérkezést követően 15 napon belül továbbítja a vezényeltet foglalkoztató más szerv részére.

4. § (1) A honvédelmi szervezeteket terhelő cégautóadó bevallását és az adó befizetését a HM központi pénzügyi szerve végzi.

(2) A cégautóadó bevallásához az Szja tv. szerint személygépkocsinak minősülő gépjárművekről a hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonos (pénzügyi lízing esetén a lízingbe vevő) honvédelmi szervezet minden negyedévet követő 10-éig adatot szolgáltat a HM központi pénzügyi szerve részére.

5. § Ez az utasítás az aláírásának napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a munkáltató által biztosított egyes béren kívüli juttatások nyilvántartásához szükséges adatszolgáltatás rendjéről szóló 121/2005. (HK 2/2006.) HM utasítás.

Budapest, 2009. március 9.

Dr. Szekeres Imre s. k.,
honvédelmi miniszter

1

Az 1. § (2) bekezdése a 20/2011. (II. 18.) HM utasítás 3. §-a szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 4. § (1)–(2) bekezdését.

2

A 2. § (3) bekezdése a 20/2011. (II. 18.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 4. § (1)–(2) bekezdését.

3

A 2. § (4) bekezdése a 20/2011. (II. 18.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 4. § (1)–(2) bekezdését.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére