• Tartalom

20/2009. (XII. 29.) HM rendelet

20/2009. (XII. 29.) HM rendelet

az étkezési utalvánnyal való ellátásról1

2011.08.19.

A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 287. §-a (2) bekezdésének a) pont ag) alpontjában és f) pontjában, valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 85. § (5) bekezdés q) pontjában és (7) bekezdés a) pont aj) alpontjában kapott felhatalmazás alapján, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 71/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet 32/A. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen irányítása, fenntartói irányítása és közvetlen felügyelete alá tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet), illetőleg a honvédelmi szervezet állományába tartozó hivatásos és szerződéses katonákra, a tényleges szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonákra, valamint a közalkalmazottakra.

(2) E rendeletet kell alkalmazni a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 46. § (3) bekezdésében megjelölt más szervezetekhez vezényelt hivatásos és szerződéses katonára is, ha illetményét közvetlenül a Honvédelmi Minisztérium fejezet költségvetése személyi kiadások előirányzata terhére kapja.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) parancsnok: a Hjt. 2. § (3) bekezdésében meghatározott állományilletékes parancsnok, valamint a jogi személynek minősülő honvédelmi szervezet munkáltatói jogkört gyakorló vezetője,

b) személyi állomány: az 1. §-ban meghatározottak szerint foglalkoztatott személyek összessége,

c) pénzügyi és számviteli szerv:

ca) a saját pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel rendelkező honvédelmi szervezet esetében a pénzügyi és számviteli szervezeti elem,

cb) a saját pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel nem rendelkező honvédelmi szervezet esetében a pénzügyi és számviteli feladatok központosított végrehajtására kijelölt honvédelmi szervezet állományából kikülönített, pénzügyi és számviteli feladatokat ellátó szervezeti elem,

d) élelmiszer-utalvány: kizárólag fogyasztásra kész élelmiszer vásárlására jogosító utalvány,

e) melegétkezési utalvány: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szabályainak megfelelő, kizárólag étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés vagy közétkeztetés igénybevételére jogosító utalvány.

3. § (1) A személyi állomány tagját abban a hónapban, amelyben a jogviszonya legalább egy naptári napon fennállt – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – étkezési utalvánnyal kell ellátni. Az étkezési utalvány a honvédelmi miniszter döntése szerint élelmiszer-utalvány vagy melegétkezési utalvány formájában biztosítható.

(2) Az étkezési utalvány személyenkénti havi értéke a honvédelmi miniszter által meghatározott összeg.

(3) Nem jogosult az (1)–(2) bekezdés szerinti étkezési utalványra az, aki

a) 30 napot meghaladóan illetmény nélküli szabadságon tartózkodik,

b) 30 napot meghaladóan beosztásából fel van függesztve, előzetes letartóztatásban van, vagy jogellenesen van távol,

c) a teljes hónapban felmentési idejét tölti, és mentesítve van a szolgálatteljesítés (munkavégzés) alól,

d) a teljes hónapban tartós vagy ideiglenes külföldi szolgálatot teljesít, vagy külföldi tanulmányokat folytat,

e) a teljes hónapban a külön jogszabályban meghatározott II. és III. számú élelmezési norma szerint térítésmentes természetbeni ellátást, vagy ehelyett a külön jogszabály alapján a norma pénzértékének megfelelő összegben élelmiszer-utalványt kap, továbbá

f)2 az a szerződéses, illetve tényleges szolgálatteljesítésre behívott önkéntes tartalékos katona, aki a napi egyszeri természetben, térítésmentesen biztosított ebéd lehetőségét választotta.

g)3

(4) A (2) bekezdés szerinti értékű étkezési utalványra jogosult az is, akinek a jogviszonya hónap közben kezdődik, illetve szűnik meg, valamint az, aki csak a hónap egy részében tartozik a (3) bekezdés a)–b) pontjainak hatálya alá.

4. § (1) Az étkezési utalványt a honvédelmi szervezet személyügyi szerve által készített jegyzék alapján előre, minden hónap 5. munkanapjáig – ha a jogosultság később keletkezik, a jogosultság keletkezését követő három munkanapon belül – kell a jogosultnak átadni. A jegyzék tartalmazza az igényjogosult nevét, rendfokozatát, az étkezési utalvány címletenkénti darabszámát, sorszámát, összértékét, az átvevő aláírását, valamint a jegyzéket készítő nevét és a jogosultságot igazoló parancsnok jóváhagyását.

(2) Az étkezési utalvány számadásköteles nyomtatvány. A jogosultak által aláírt jegyzéket a számadásköteles nyomtatványok nyilvántartásához kell csatolni és azzal együtt megőrizni.

(3) Az étkezési utalvány beszerzéséhez szükséges előirányzat tervezése, az utalványok megrendelése, tárolása, nyilvántartása a pénzügyi és számviteli szerv feladata.

5. § Ez a rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba.

6–9. §4

10. § (1)–(2)5

(3)6

1. számú melléklet a 20/2009. (XII. 29.) HM rendelethez7

2. számú melléklet a 20/2009. (XII. 29.) HM rendelethez8

1

A rendeletet a 14/2012. (VII. 30.) HM rendelet 6. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. augusztus 1. napjával.

2

A 3. § (3) bekezdés f) pontja a 7/2011. (VIII. 18.) HM rendelet 19. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (3) bekezdés g) pontját a 7/2011. (VIII. 18.) HM rendelet 20. §-a hatályon kívül helyezte.

4

A 6–9. §-t a 10. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

5

A 10. § (1)–(2) bekezdését a (3) bekezdés hatályon kívül helyezte.

6

A 10. § (3) bekezdése ugyanezen bekezdés alapján hatályát vesztette.

7

Az 1. számú mellékletet a 10. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

8

A 2. számú mellékletet a 10. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére