• Tartalom

204/2009. (IX. 18.) Korm. rendelet

204/2009. (IX. 18.) Korm. rendelet

az ideiglenes külföldi kiküldetés napidíjának összegéről és kifizetéséről1

2012.07.27.

A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 80. § (1) bekezdés f) pontjában, a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény 76. § (1) bekezdésében, a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 203. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következőket rendeli el:

1. §2 E rendelet hatálya kiterjed az állami vezetőkre, az autonóm államigazgatási szervek és a rendvédelmi szervek kivételével a központi államigazgatási szervek, azok területi és helyi szervei, valamint a Kormány általános hatáskörű területi szerve állományába tartozó személyekre, ide nem értve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagjait.

2. § (1) Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő, e rendelet hatálya alá tartozó személyek az e rendeletben meghatározottak szerint napidíjra jogosultak.

(2) Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő személy napidíja megkezdett naptári naponként 40 euró.

(3) A napidíjat az ideiglenes külföldi kiküldetés megkezdése előtt – az érintett választása szerint, a (6) bekezdésre is tekintettel – készpénzben vagy bankszámlára való átutalással ki kell fizetni.

(4) Az ideiglenes külföldi kiküldetés kezdő és befejező időpontja a Magyar Köztársaság államhatárának, illetve a tartós külszolgálaton lévő személy esetében a külszolgálat szerinti fogadó állam határának átlépése.

(5) A (2) bekezdés alkalmazása során

a) nem vehető figyelembe naptári napként az a nap, amelynek során az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő személy 4 óránál rövidebb időt tölt külföldön, illetve a külszolgálata szerinti államon kívül,

b) fél naptári napként kell figyelembe venni azt a napot, amelynek során az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő személy 4 óránál hosszabb, de 8 óránál rövidebb időt tölt külföldön, illetve a külszolgálata szerinti államon kívül.

(6) Ha az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő személy a kiküldetés időtartama alatt díjtalan ebédben, illetve vacsorában részesül, az adott naptári napra jutó napidíját étkezésenként 30%-kal csökkenteni kell.

(7) Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő személy a kiküldetés befejező időpontját követő három munkanapon belül nyilatkozik arról, hogy a kiküldetés időtartama alatt részesült-e díjtalan ebédben, illetve vacsorában, továbbá – ha részére a napidíj teljes összegét előre kifizették – a kiküldetés befejező időpontját követő öt munkanapon belül visszafizeti a (6) bekezdésben meghatározott összeget.

(8) A napidíj összege után az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő személyt a hatályos jogszabályoknak megfelelően terheli adó- és járulékfizetési kötelezettség.

3. § (1)3 A külügyminiszter, illetve a honvédelmi miniszter a munkaköréből adódóan rendszeresen ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő, a Külügyminisztérium, illetve a Honvédelmi Minisztérium állományába tartozó személy számára – a Külügyminisztérium, illetve a Honvédelmi Minisztérium személyi juttatások előirányzaton belül, a tárgyévre kiterjedő hatállyal – pótlékot állapíthat meg, amelynek havi összege legfeljebb a köztisztviselői illetményalap négyszerese lehet.4

(2) A pótlék megállapítása az érintett személy napidíjra való jogosultságát nem érinti.

4. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő hónap első napján lép hatályba.

(2)–(3)5

(4)6

1

A rendeletet a 172/2012. (VII. 26.) Korm. rendelet 48. § (1) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte 2012. július 29. napjával.

2

Az 1. § a 273/2010. (XII. 9.) Korm. rendelet 128. §-ával megállapított szöveg. [A 174/2012. (VII. 26.) Korm. rendelet 60. §-ával elrendelet módosítás, amely szerint a „Kormány általános területi államigazgatási szerve” szövegrész helyébe a „fővárosi és megyei kormányhivatal” szöveg lép, nem vezethető át.]

3

A 3. § (1) bekezdése a 6/2010. (I. 21.) Korm. rendelet 10. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

5

A 4. § (2)–(3) bekezdését a (4) bekezdés hatályon kívül helyezte.

6

A 4. § (4) bekezdése ugyanezen bekezdés alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére