• Tartalom

21/2009. (XII. 22.) KvVM rendelet

21/2009. (XII. 22.) KvVM rendelet

a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény végrehajtásáról szóló 10/1995. (IX. 28.) KTM rendelet módosításáról1

2010.01.01.

A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény 21. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a környezetvédelmi és vízügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 165/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a pénzügyminiszter feladat- és hatásköréről szóló 169/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § b) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró adópolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény végrehajtásáról szóló 10/1995. (IX. 28.) KTM rendelet (a továbbiakban: KTMr.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § A Kt. 2. §-ának (4) bekezdése szerinti kötelezett (a továbbiakban: kötelezett) a 4. számú mellékletben meghatározott, 2010. január 1-jén hatályos Kombinált Nomenklatúra szerinti vámtarifaszámok alá osztályozott termékek, illetve csomagolás esetén, a 7. számú mellékletben meghatározott KT-kóddal ellátott anyagok után – belföldi előállítású újrafutózott vagy használt gumi légabroncs, tömör vagy kis nyomású gumiabroncs kivételével – termékdíj fizetésére köteles.”

2. § A KTMr. 3. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A termékdíjköteles termékkel végzett tevékenység megkezdését
a) a kötelezett – a b) és c) pont szerinti kivétellel – az első fizetési kötelezettség keletkezésétől számított 15 napon belül,
b) a termékdíj-átalány fizetésre kötelezett a tárgyév április 20-áig, vagy
c) a tárgyévben termékdíj-átalány fizetésére kötelezetté váló a kötelezetté válását követő 15 napon belül,
a 2. számú melléklet szerinti adattartalommal köteles bejelenteni a vámhatóságnak.”

3. § A KTMr. 4. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Kis mennyiségű csomagolást forgalomba hozó kötelezett termékdíj-fizetési kötelezettségének átvállalása esetén a bevallási kötelezettséget a koordináló szervezet évente egyszer, a tárgyévet követő év április 20-ig teljesíti.”

4. § A KTMr. 8. §-ának (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A külföldről újrahasználható termékdíjköteles terméket behozó kötelezett – a (7)–(8) bekezdésben foglalt feltételek teljesülése esetén – levonhatja az adómegállapítási időszak alatt újrahasználható termék forgalomba hozatala vagy saját célú felhasználása után keletkező termékdíj-fizetési kötelezettségéből azon újrahasználható termékek termékdíját, amelyek az adómegállapítási időszakban igazoltan a külföldre visszaszállításra kerültek, amennyiben a kötelezett az első fizetési kötelezettség keletkezését követő 15 napon belül a 2. számú melléklet III. pontjában meghatározott bejelentkezési kötelezettségének eleget tett.”

5. § A KTMr. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § A termékdíjkedvezményt a környezetbarát védjegy termékdíjköteles terméken való feltüntetetése esetén lehet igénybe venni. Környezetbarát védjegyként az 1980/2000/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti ökocímke, valamint az Európai Közösség tagállamai által elismert környezetbarát jelzés használható.”

6. § (1) A KTMr. 3. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A KTMr. 4. számú melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

7. § (1) Ez a rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba.

(2) A KTMr. 8. §-ának (1) bekezdésében az „5/C. § (2) bekezdésében” szövegrész helyébe az „5/C. § (1) és (2) bekezdésében” szöveg, a 8. §-ának (3) bekezdésében az „5/C. §-ának (5) bekezdésében foglaltak alapján” szövegrész helyébe az „5/B. § és 5/C. §-ának (3) bekezdése szerinti esetben” szöveg, a 8 §-ának (4) bekezdésében az „exportálás és Közösségen belüli” szövegrész helyébe a „külföldre” szöveg, a 8. §-ának (10) bekezdésében a „Kt. 5/C. § (2) bekezdésében foglaltak” szövegrész helyébe a „külföldre értékesítés” szöveg, a 3. számú melléklet XIII. pontjának 1. c) pontjában a „(kg, db)” szövegrész helyébe „(kg)” szöveg, a 3. számú melléklet XIII. pontjának 3. pontjában „(Ft/db)” szövegrész helyébe „(Ft/kg)” szöveg, az 5. számú melléklet 1. számú táblázatának „A Kt. 5/B. §-a szerinti termékdíjköteles termék gyártásához közvetlen anyagként (alapanyagként) felhasznált termékdíjköteles termék után befizetett termékdíj visszaigénylésére vonatkozó nyilvántartás tartalmi elemei” alcímének helyébe a „A Kt. 5/B. § és 5/C. § (3) bekezdéssel kapcsolatos nyilvántartás tartalmi elemei” alcím, az 5. számú melléklet 1. számú táblázat 4. d) pontjának „import” szövegrésze helyébe „külföldről származó termékdíjköteles termék” szöveg, az 5. számú melléklet 2. számú táblázat 3. c) pontjának „import” szövegrésze helyébe „külföldről származó termékdíjköteles termék” szöveg lép.

(3) A KTMr. 5. és 6. §-a, a 10/D. §-a és az azt megelőző „Használt gumiabroncs behozatalának elszámolásával kapcsolatos speciális szabályok” alcím, a 13/A. §-a és az azt megelőző „A láncügyletek bejelentésének és nyilvántartásának szabályai” alcím, a 14/A. §-ának b) és c) pontja, a 2. számú mellékletének IV., XIII. és XVI. pontja, a 3. számú mellékletének XII. pontja, a 4. számú melléklete szerinti táblázat „Hűtőközegek” címe és ahhoz tartozó sorai, az 5. számú melléklet 1. számú táblázat 4. d) pontjának „a Közösségen belüli behozatal esetén” szövegrésze, az 5. számú melléklet 2. számú táblázat 3. c) pontjának „a Közösségen belüli behozatal esetén” szövegrésze, a 9. számú melléklete hatályát veszti.

(4) Ez a rendelet 2010. január 2-án hatályát veszti.

8. § A rendelet tervezetének a következő közösségi jogi aktusok szerinti előzetes bejelentése megtörtént:

a) az Európai Parlament és a Tanács – 98/48/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel, továbbá a 2006/96/EK tanácsi irányelvvel módosított – 98/34/EK irányelve (1998. június 22.) a műszaki szabványok és szabályok terén történő információszolgáltatási eljárás és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályok megállapításáról;

b) az Európai Parlament és a Tanács 94/62/EK irányelve (1994. december 20.) a csomagolásról és a csomagolási hulladékról, 16. cikk (1) és (2) bekezdése.

1. melléklet a 21/2009. (XII. 22.) KvVM rendelethez

(1) A III. termékdíj-fizetési kötelezettség (B01-B02) pont helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„III. A termékdíj-fizetési kötelezettség (B01-B02)
1. Termékdíj fajtája KT kód szerinti bontásban
2. Termékdíjköteles termék megnevezése
3. Termékdíj-fizetési kötelezettség összegének megállapítása
a) Termékdíjköteles termék fizetési kötelezettség alapját képző mennyisége havi bontásban soronként és összesen
b) Mentesség százaléka
c) Termékdíjtételek
d) Környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettség összege soronként és összesen
4. Levonható, illetve visszaigényelhető termékdíj összegének megállapítása
a) Termékdíj levonás, visszaigénylés alapját képző mennyisége soronként és összesen
b) Termékdíjköteles termék mennyiségi egysége után megfizetett díj
c) Termékdíjköteles termék után megfizetett levonható, visszaigényelhető összeg soronként és összesen
5. Termékdíj nettó összege soronként és összesen, amely a termékdíj-fizetési kötelezettség összegének és a termékdíjköteles termék után megfizetett levonható, visszaigényelhető összegének különbözete
6. Keltezés, cégszerű aláírás”
(2) A V. Bevallás a termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalásáról (ÁTV) pont helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„V. Bevallás a termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalásáról (ÁTV)
1. Átvállalással érintett termék adatai
a) KT kód
b) Termékdíjköteles termék megnevezése
c) Mennyiségi egység
2. A kötelezettség átadó szerinti bontásban és KT kódonként
a) Csomagolás számlában átvállalt mennyisége
b) Egyéb kőolajtermék számlában átvállalt mennyisége
3. A kötelezettséget átvállaló szerinti bontásban és KT kódonként
a) Első vevő által külföldre történő kivitelre átvett mennyiség
b) Első vevő által külföldre kivitt mennyiség
c) Első vevő által forgalomba hozott mennyiség
d) Bérgyártásból származó termékdíjköteles termék mennyisége
e) termelői szerveződés által átvállalt termékdíjköteles termék mennyisége
4. Keltezés, cégszerű aláírás”
(3) A VII. Levonás részletező lap, valamint műanyag (reklám-bevásárló) táska mentességéhez kapcsolódó bevallás (UHB) pont helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„VII. Levonást részletező lap (UHB)
1. Termékdíj levonáshoz kötődő hasznosítási adatok:
aa) Tárgyidőszakban termékdíjfizetési kötelezettséggel érintett forgalomba hozott csomagolás mennyisége anyagfajtánként (kg)
ab) Tárgyidőszakban visszagyűjtött és hasznosított (hasznosítási típusonként) összes csomagolás mennyisége anyagfajtánként (kg)
ac) az aa) és az ab) pontok aránya (%)
ba) Tárgyidőszakban termékdíjfizetési kötelezettséggel érintett forgalomba hozott kereskedelmi csomagolás mennyisége KT kódonként (kg)
bb) Tárgyidőszakban visszagyűjtött és anyagában hasznosított kereskedelmi csomagolás mennyisége HKT kódonként (kg)
2. Termékdíj levonáshoz kötődő a Kt. 5/E. § (3) bekezdése szerinti újrahasználati adatok:
a) Tárgyévben forgalomba hozott összes újrahasználható elsődleges fogyasztói csomagolás mennyisége (kg)
b) Tárgyévben visszagyűjtött és újrahasznált összes újrahasználható elsődleges fogyasztói csomagolás mennyisége (kg)
c) az a) és a b) pontok aránya (%)
3. Keltezés, cégszerű aláírás”
(4) A VIII. Hasznosítás koordináló szervezetek bevallása az átvállalt mennyiségekről (HKS) pont helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„VIII. Hasznosítás koordináló szervezetek bevallása az átvállalt mennyiségekről (HKS)
A) Csatlakozott partnerek adatai
a) Csatlakozott partnerek GLN száma
b) Csatlakozott partnerek VPID száma
c) Csatlakozott partnerek neve
d) KT kód
e) Szolgáltatói díj alapját képező átvállalt tárgyidőszaki mennyiségek soronként és összesen
f) Keltezés, cégszerű aláírás
B) Kis mennyiségű csomagolást forgalomba hozó kötelezett termékdíj-fizetési kötelezettségének átvállalása esetén
a) Csatlakozott partnerek GLN száma
b) Csatlakozott partnerek VPID száma
c) Csatlakozott partnerek neve
d) A forgalomba hozott csomagolás mennyisége partnerenként és KT kódonként
e) Keltezés, cégszerű aláírás”

2. melléklet a 21/2009. (XII. 22.) KvVM rendelethez

(1)    A táblázat „Új gumi légabroncs, kivéve a 4011 40; 4011 50 00 vtsz. alá tartozó termékeket” sora helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Új gumi légabroncs, kivéve a 4011 50 00 vtsz. alá tartozó termékeket

ex 4011

 

(2)    A táblázat „Elektromos akkumulátorok a 8507 90 vtsz. kivételével” sora helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Elektromos akkumulátorok a 8507 80 20 a 8507 80 30 és a 8507 90 vtsz. kivételével

ex 8507

 

(3)    A táblázat „Személymérleg, csecsemőmérleg is, háztartási mérleg” sora helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Személymérleg, csecsemőmérleg is, háztartási mérleg

ex 8423 10

 

(4)    A táblázat „Legfeljebb 1000 V feszültségű elektromos áramkör összekapcsolására vagy védelmére vagy elektromos áramkörbe vagy azon belüli összekapcsolásra szolgáló készülék (például kapcsolók, relék, olvadóbiztosítékok, túlfeszültség-csökkentők, dugaszok, foglalatok, lámpafoglalatok és más csatlakozók, csatlakozódobozok); optikai szálakhoz, optikai szálból álló nyalábokhoz vagy kábelekhez való csatlakozók” sora helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Legfeljebb 1000 V feszültségű elektromos áramkör összekapcsolására vagy védelmére vagy elektromos áramkörbe vagy azon belüli összekapcsolásra szolgáló készülék, (például kapcsolók, relék, olvadóbiztosítékok, túlfeszültség-csökkentők, dugaszok, foglalatok, lámpafoglalatok és más csatlakozók, csatlakozódobozok, kivéve a 0,5 és 350 A áramhatárok közötti motorindító, túlterhelés és zárlat ellen védő, valamint elosztóáramkörök azonnali vagy késleltetett kapcsolására alkalmazott, kézzel vagy elektromágnessel működtetett kapcsolószerkezet, eszköz), optikai szálakhoz, optikai szálból álló nyalábokhoz vagy kábelekhez való csatlakozók

ex 8536

 

3. melléklet a 21/2009. (XII. 22.) KvVM rendelethez

Környezetvédelmi Termékdíj Kódok
I.    Termékdíjköteles termékek környezetvédelmi termékdíj kódjai (KT kód)
A következő táblázatok a KT kódok első 3 jegyét tartalmazzák.
Akkumulátor környezetvédelmi termékdíj kódjai

Termék megnevezése

Termékdíj típusa

KT kód

Akkumulátor, elektrolittal feltöltött

Akt.

501

Akkumulátor, elektrolittal fel nem töltött

Akt.

502

Rádiótelefon-akkumulátorok

Akt.

503

Csomagolás környezetvédelmi termékdíj kódjai (ide nem értve a kereskedelmi csomagolást)

Csomagolás fajtája

Termékdíj típusa

KT kód

Műanyag [kivéve a forgalmazás helyén, a forgalmazott termékhez adott 3923 21 és 3923 29 vámtarifaszámú, a csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló külön jogszabály szerinti műanyag zsák és zacskó (ideértve a kúp alakút is) csomagolás]

Cskt.

419

A forgalmazás helyén, a forgalmazott termékhez adott 3923 21 és 3923 29 vámtarifaszámú, a csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló külön jogszabály szerinti műanyag zsák és zacskó (ideértve a kúp alakút is), kivéve a műanyag (bevásárló-reklám) táska

Cskt.

418

Papír, karton és természetes alapú textil

Cskt.

439

Alumínium

Cskt.

441

Fém (kivéve alumínium)

Cskt.

448

Fa

Cskt.

459

Üveg

Cskt.

479

Társított

Cskt.

489

Egyéb

Cskt.

499

Kereskedelmi csomagolás környezetvédelmi termékdíj kódjának első 3 jegye

Csomagolás típusa

Termékdíj típusa

KT kód

Műanyag [kivéve műanyag (bevásárló-reklám) táska]

Cskt.

4MA

Műanyag (bevásárló-reklám) táska

Cskt.

4MT

Üveg

Cskt.

4ÜV

Társított csomagolás

 

 

Rétegzett italcsomagolás

Cskt.

4RI

Egyéb

Cskt.

4TE

Fém (kivéve alumínium)

Cskt.

4FM

Alumínium

Cskt.

4LU

Egyéb anyagok

Cskt.

4EG

Gyűjtő kód újrahasználható csomagolás levonásához

Cskt.

4ÚL

Gyűjtő kód nem újrahasználható csomagolás Kt. 5/E. § (1) bekezdés szerinti levonásához

Cskt.

4OC

Kereskedelmi csomagolás környezetvédelmi termékdíj kódjának első 3 jegye a 2009. évi visszaigénylési jogosultság igénybevételéhez

Csomagolás típusa

Termékdíj típusa

KT kód

Műanyag 1,5 literig

Cskt.

4A9

Műanyag 1,5 liter felett

Cskt.

4B9

Műanyag (bevásárló-reklám) táska 3 literig

Cskt.

4C9

Műanyag (bevásárló-reklám) táska 3,001–20 liter között

Cskt.

4D9

Műanyag (bevásárló-reklám) táska 20 liter felett

Cskt.

4E9

Üveg 1 literig

Cskt.

4F9

Üveg 1 liter felett

Cskt.

4G9

Társított csomagolás 1,5 literig

 

 

Rétegzett italcsomagolás

Cskt.

4H9

Egyéb

Cskt.

4I9

Társított csomagolás 1,5 liter felett

 

 

Rétegzett italcsomagolás

Cskt.

4J9

Egyéb

Cskt.

4K9

Fém 1,0 literig

Cskt.

4L9

Fém 1,0 liter felett

Cskt.

4M9

Egyéb anyagok 1,0 literig

Cskt.

4N9

Egyéb anyagok 1,0 liter felett

Cskt.

4O9

Gyűjtő kód újrahasználható csomagolás levonásához

Cskt.

4ÚL

Gyűjtő kód nem újrahasználható csomagolás levonásához

Cskt.

4HL

Kereskedelmi csomagolás környezetvédelmi termékdíj kódjának 3. jegye a 2008. évi visszaigénylési jogosultság igénybevételéhez

Kereskedelmi csomagolás termékkör

Termékdíj típusa

KT kód

Műanyag bevásárló reklámtáska

Cskt.

A

Bor

Cskt.

B

Sör

Cskt.

C

Alkoholtermék, köztes alkoholtermék

Cskt.

D

Ásványvíz, kristályvíz

Cskt.

E

Ivóvíz, szikvíz

Cskt.

F

Szénsavas üdítőital, valamint tartósítószert tartalmazó nem szénsavas üdítőital, illetve szörp

Cskt.

G

Tartósítószert nem tartalmazó, nem szénsavas üdítőital, illetve szörp

Cskt.

H

Az összes termék technikai gyűjtőkódja

Cskt.

9

Egyéb kőolajtermékek környezetvédelmi termékdíj kódjai

Termék megnevezése

Termékdíj típusa

KT kód

Kenőolaj

Kkt.

601

Gumiabroncs környezetvédelmi termékdíj kódjai

Termék megnevezése

Termékdíj típusa

KT kód

Gumiabroncs

Gkt.

211

Hűtőközeg környezetvédelmi termékdíj kódjai a visszaigénylési jogosultság igénybevételéhez

Termék megnevezése

Termékdíj típusa

KT kód

Hűtőközeg

Hkkt.

809

Reklámhordozó papírok környezetvédelmi termékdíj kódjai

Termék megnevezése

Termékdíj típusa

KT kód

Reklámhordozó papírok

Pkt.

900

Elektromos és elektronikai berendezés környezetvédelmi termékdíj kódjai

Termékkör megnevezése

Termékdíj típusa

KT kód

Háztartási nagygépek

Ekt.

101

Háztartási kisgépek

Ekt.

102

Információs (IT) és távközlési berendezések, kivéve rádiótelefon készülék

Ekt.

103

Szórakoztató elektronikai cikkek

Ekt.

104

Elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok, kivéve a helyhez kötött, nagyméretű ipari szerszámok

Ekt.

105

Játékok, szabadidős és sportfelszerelések

Ekt.

106

Ellenőrző, vezérlő és megfigyelő eszközök

Ekt.

107

Adagolóautomaták

Ekt.

108

Rádiótelefon-készülék

Ekt.

109

A KT kód 4–5. jegye:

00

ha a termék sem kedvezményben, sem mentességben nem részesül, továbbá ha a kereskedelmi csomagolás vonatkozásában sem kedvezményben, sem levonási lehetőségben nem részesül;

 

01

ha a csomagolás tekintetében a Kt. 5/F. § alapján átalány termékdíjat fizet;

10

 

ha a termék kedvezményben részesül;

20

 

ha a termék teljes mentességben részesül;

30

 

ha a termék nem teljes mentességben és kedvezményben részesül;

40

 

ha a termék nem teljes mentességben részesül, és kedvezményben nem részesül;

50

 

ha a termékdíjat jogszabály alapján nem kell megfizetni;

 

52

ha a termékdíjat a Kt. 5/C. § (3) bekezdése alapján nem kell megfizetni (kenőolaj közvetlen anyagként való felhasználása esetén);

 

56

ha a termékdíj-fizetési kötelezettség korábban teljesítésre került, mivel újrahasználható termékdíjköteles termék újbóli felhasználás történik;

60

 

ha a termékdíj megfizetésre került, és az visszaigénylésre kerül;

 

61

ha a termékdíj a külföldre értékesített termékdíjköteles termék után megfizetésre került, és az visszaigénylésre kerül;

 

62

ha a termékdíj a termékdíjköteles termék gyártásához közvetlen anyagként (alapanyagként) felhasznált termékdíjköteles termék után megfizetésre került, és az visszaigénylésre kerül;

 

63

ha a termékdíj a nemzetközi szerződés alapján, valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja megvalósítása keretében behozott, felhasznált termékek után megfizetésre került, és az visszaigénylésre kerül;

 

64

ha a termékdíj a termékdíjköteles kenőolajok után megfizetésre került, és az visszaigénylésre kerül;

 

65

ha a termékdíj megfizetésre került, és az egyéb jogcímen visszaigénylésre kerül;

 

66

ha a kereskedelmi csomagolás termékdíj a Kt. 5/E. § (3) bekezdése szerint az újrahasználható csomagolás visszavétele és újrahasználata után 100%-os visszaigényléssel történő levonásra kerül;

 

71

ha a kereskedelmi csomagolás termékdíj a Kt. 5/E. § (1) bekezdése szerint a felső hasznosítási arány teljesítésével a 70%-os levonásra kerül;

 

72

ha a kereskedelmi csomagolás termékdíj a Kt. 5/E. § (2) bekezdése szerint a nem újrahasználható csomagolás anyagában történő hasznosítása után 100%-os levonásra kerül és a hasznosított mennyiség a 71-es kód-nál is elszámolásra került;

 

73

ha a kereskedelmi csomagolás termékdíj a Kt. 5/E. § (2) bekezdése szerint a nem újrahasználható csomagolás anyagában történő hasznosítása után 100%-os levonásra kerül és a hasznosított mennyiség a 71-es kódnál elszámolásra nem került;

90

 

az összes termék (a 00–89-es végződéssel rendelkező termékek gyűjtőkódja).

A KT kód 6–7. kiegészítő jegye (származáskód):

Kötelezetti státus

Származáskód

Első belföldi forgalomba hozó

B1

Saját célú felhasználó

B2

Első belföldi forgalomba hozó első vevője (Egyéb kőolajtermék és Reklámhordozó papír esetén)

B4

Az első belföldi forgalmazó vagy saját célú felhasználó készletre vételkor keletkeztető fizetési kötelezettség esetén

B5

Bérgyártató

B6

Belső technikai kód

B9

A Kt. 2/A. § (2) bekezdés szerinti átvállaló

BA

A Kt. 2/A. § (3) bekezdés a) pont szerinti külföldre értékesítő első belföldi vevő

BB

A Kt. 2/A. § (3) bekezdés c) pont szerinti bérgyártó

BC

A Kt. 2/A. § (3) bekezdés b) pont szerinti külföldre értékesítő első belföldi vevő

BD

A Kt. 2/A. § (3) bekezdés e) pont szerinti hasznosítást koordináló szervezet

BE

A Kt. 2/A. § (3) bekezdés d) pont szerinti termelői szerveződés

BF

II.    Termékdíjköteles termékből képződő hulladék környezetvédelmi termékdíjkódjai (HKT-kód)
A 9 számjegyű HKT-kód felépítése:

1. pozíció:

1

– a belföldön keletkező és belföldön kezelt hulladék esetén

 

2

– a belföldön keletkező, de külföldön kezelt hulladék esetén

 

9

– a belföldön keletkező és belföldön, valamint külföldön kezelt hulladék összesen (1+2)

 

3

– országon kívül keletkező, de belföldön kezelt hulladék esetén

2–4. pozíció:

900

– hulladékkezelés esetén (belső technikai kód)

 

010

– visszavett hulladék mennyisége összesen (011+012)

 

011

– lakosságtól visszavett hulladék mennyisége esetén

 

012

– nem lakosságtól visszavett hulladék mennyisége esetén

 

100

– begyűjtött hulladék mennyisége esetén (101+102)

 

101

– lakossági szelektív hulladékgyűjtésből begyűjtött hulladék mennyisége esetén

 

102

– nem lakossági szelektív hulladékgyűjtésből begyűjtött hulladék mennyisége esetén

 

200

– készletezett hulladék mennyisége esetén

 

300

– előkezelt hulladék mennyisége esetén

 

310

– előkezelt (válogatás) hulladék mennyisége esetén

 

320

– előkezelt (bontás) hulladék mennyisége esetén

 

400

– összes hasznosított hulladék mennyisége esetén

 

410

– anyagában hasznosított hulladék mennyisége esetén

 

411

– biológiai úton anyagában hasznosított hulladék mennyisége esetén

 

412

– újrafeldolgozással anyagában hasznosított hulladék mennyisége esetén

 

413

– visszanyeréssel alapanyaggá átalakított – anyagában hasznosított hulladék mennyisége esetén

 

414

– egyéb anyagában hasznosított hulladék mennyisége esetén

 

420

– energetikai úton hasznosított hulladék mennyisége esetén

 

421

– hulladékégetőben energetikai hasznosítással történő elégetés esetén

 

422

– energia visszanyerés esetén

 

430

– más módon hasznosított hulladék mennyisége esetén

 

500

– ártalmatlanított hulladék mennyisége esetén

 

510

– elégetéssel ártalmatlanított hulladék mennyisége esetén

 

520

– lerakással ártalmatlanított hulladék mennyisége esetén

 

530

– más kémiai, biológiai, fizikai eljárással ártalmatlanított hulladék mennyisége esetén

5–9. pozíció:

megegyezik a KT kód első öt jegyének felépítésével

4. melléklet a 21/2009. (XII. 22.) KvVM rendelethez

A külföldre történő értékesítés [Kt. 5/C. § (1) bekezdés] szerinti visszaigénylés esetében a nyilvántartás adattartalmi követelményei
1. A termékdíj visszaigénylőjének adatai:
a) név;
b) adószám;
c) GLN szám;
d) VPID szám;
e) bankszámlaszám;
f) cím.
2. A termékdíjköteles termékre vonatkozó adatok:
a) termékdíjköteles termék megnevezése;
b) termékdíj fajtája;
c) a termékdíj megfizetését igazoló dokumentumok (számla egy példánya, amelyben a jogszabály szerint tételesen szerepelnie kell a kötelezett által befizetett termékdíjnak, készletre vétel esetében a termékdíj megfizetését igazoló bizonylat, szállító levél, a számla kiegyenlítését igazoló bizonylat;
d) a termék megfizetését igazoló bizonylatok tételes összesítése (kibocsátó, bizonylatszám, teljesítés dátuma, KT-kód, mennyiség, megfizetett nettó termékdíj összege);
e) a termékdíj befizetőjének neve, címe, GLN és VPID száma;
f) a külföldre értékesített termékdíjköteles termék mennyisége, a kiszállított termékdíjköteles termék ellenértékéről szóló számla, amennyiben rendelkezésre áll a vámokmány egyéb esetekben az áruk kiszállítását igazoló okmány, a kiszállított termékdíjköteles termék ellenértékéről szóló számla pénzügyi teljesítését igazoló bizonylat;
g) a termék külföldre értékesítését igazoló bizonylatok tételes összesítése (kibocsátó, bizonylatszám, teljesítés dátuma, KT-kód, mennyiség, a korábban megfizetett visszaigényelhetővé vált nettó termékdíj összeg).”
1

A rendelet a 7. § (4) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére