• Tartalom

21/2009. (III. 6.) FVM rendelet

21/2009. (III. 6.) FVM rendelet

az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programra meghatározott előirányzatok felhasználásának állami támogatási szempontú szabályairól szóló 77/2007. (VII. 30.) FVM rendelet módosításáról1

2009.03.07.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programra meghatározott előirányzatok felhasználásának állami támogatási szempontú szabályairól szóló 77/2007. (VII. 30.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendelet hatálya az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (a továbbiakban: ÚMVP) állami támogatási szabályok alá eső egyes intézkedései, illetve árintézkedései tekintetében, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (a továbbiakban: EMVA) társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 4. § (1) bekezdésében meghatározott előirányzatok felhasználására terjed ki.”

2. § (1) Az R. 2. §-ának e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában]

e) nagyberuházás: az az induló beruházás, amelyhez kapcsolódóan az elszámolható kiadás jelenértéken legalább 50 millió eurónak – a 85/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet 31. § (3) bekezdése alapján – megfelelő forintösszeg; ennek meghatározásakor több beruházást egyetlen beruházásnak kell tekinteni, ha azok egy vagy több vállalat által egy hároméves időszakon belül kivitelezett induló beruházás gazdaságilag oszthatatlan módon kombinált állóeszközeire vonatkoznak. Annak megállapításakor, hogy az induló beruházás gazdaságilag oszthatatlan-e, a technikai, funkcionális és stratégiai kapcsolatokat, valamint a közvetlen földrajzi közelséget kell figyelembe venni. A gazdasági oszthatatlanságot a tulajdonviszonyoktól függetlenül kell értékelni. Az euróra való átszámításra a támogatás odaítélésének időpontjakor érvényes árak és árfolyam, illetve azon nagyberuházások esetében, amelyek – a 85/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet szerinti – egyedi bejelentése szükséges, a bejelentés időpontjakor érvényes árak és árfolyam alkalmazandó;”

(2) Az R. 2. §-ának g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában]

g) referencia ráta: a támogatástartalom és az elszámolható kiadás jelenértékének kiszámításához használt mutatószám, amelyet a 659/1999/EK tanácsi rendelet végrehajtásáról szóló 794/2004/EK bizottsági rendelet 9. cikke határoz meg;”

(3) Az R. 2. §-ának k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában]

k) támogatási intenzitás: a támogatás összege – a vissza nem térítendő támogatástól eltérő formában nyújtott támogatás esetén a támogatástartalom – a támogatható elszámolható kiadások százalékában kifejezve;”

3. § Az R. 7. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

7. § (1) A 4. § a)–g) pontjaiban megjelölt jogcímek alapján regionális beruházási támogatás (a továbbiakban: beruházási támogatás) nyújtható, amely tekintetében a Szerződés 87. és 88. cikke alkalmazásában a támogatások bizonyos fajtáinak a közös piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról szóló 800/2008/EK bizottsági rendeletben (általános csoportmentességi rendelet) (HL L sorozat 214. 2008. augusztus 9.) foglaltak, valamint e rendelet 8–15. §-ában foglaltak az irányadók. E rendelet alapján, amennyiben a nagyberuházásoknak nyújtott – az összes forrásból származó – támogatás teljes összege meghaladja azt az összeget, amelyet az adott régióban egy 100 millió euró elszámolható kiadással rendelkező beruházás az érvényes regionális beruházási térkép alapján kaphatna, úgy az EK Szerződés 88. cikk (3) bekezdésében meghatározott eljárás, valamint a 2007–2013 közötti időszakra vonatkozó nemzeti regionális támogatásokról szóló iránymutatás (HL C sorozat 2006/C 54/08) szerint kell eljárni.”

4. § Az R. 8. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) E rendelet alapján beruházási támogatás csak akkor ítélhető oda, ha az ügyfél még a beruházás megkezdése előtt a támogatás iránti kérelmét (pályázatát) benyújtja.”

5. § Az R. 9. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az egyes (azonos elszámolható kiadásokkal rendelkező) beruházásokhoz nyújtható, bármely támogatás intenzitása nem haladhatja meg a (2)–(4) bekezdésekben meghatározott mértékeket. A támogatás összege a tárgyi vagy immateriális beruházási költségek alapján kiszámított támogatásnak a bérköltségek alapján kiszámított támogatással történő kombinálása esetén sem haladhatja meg a régió számára megállapított felső határból eredő legkedvezőbb összeget.”

6. § Az R. 10. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatás akkor vehető igénybe, ha az ügyfél az elszámolható kiadások legalább 25%-át saját forrásból biztosítja.”

7. § Az R. 13. §-ának h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Nem nyújtható támogatás:]

h) azon beruházáshoz, amelyek esetében e program a 8. § (3) bekezdése szerint, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján való közzététel előtt merültek fel elszámolható kiadások;”

8. § Az R. 14. §-át megelőző alcím helyébe a következő alcím lép:

„A támogatott beruházás elszámolható kiadásai”

9. § Az R. 14–16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

14. § (1) A támogatás iránti kérelem benyújtását követően az alábbi kiadások számolhatóak el:
a) a beruházás célját szolgáló
aa) tárgyi eszköznek a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 47–48. §-a, 51. §-a szerinti bekerülési értéke,
ab) tárgyi eszköz vételára létesítmény felvásárlásakor,
ac) immateriális javak közül a találmány, a szabadalom, a licenc és a know-how Sztv. 47–48. §-a, 51. §-a szerinti bekerülési értéke, nagyvállalkozásnál legfeljebb az elszámolható kiadás 50 százalékáig (a továbbiakban: támogatható immateriális javak);
vagy
b) a beruházás üzembe helyezését követő harmadik év végéig újonnan létrehozott munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók – az Sztv. 79. §-a szerint elszámolható – személyi jellegű ráfordításának 24 havi összege, a munkakör létrehozásának napjától számítva.
(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott elszámolható kiadások részletes felsorolását a támogatási rendelet és kapcsolódó egyéb jogszabályok tartalmazzák. A támogatási rendelet az elszámolható kiadások körét az (1) bekezdésben meghatározottaktól szűkebben is meghatározhatja.

15. § (1) Az elszámolható kiadást szokásos piaci áron kell figyelembe venni abban az esetben is, ha az az ügyfél és a vele kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő személy között a szokásos piaci ártól eltérő áron kötött szerződés alapján merült fel.
(2) A földterület és az épületek kivételével az eszközök bérletével kapcsolatos kiadásokat csak akkor lehet figyelembe venni, ha az zártvégű pénzügyi lízing formájában valósul meg, és a szerződés tartalmazza az eszköznek a bérleti időtartam lejárta utáni megvásárlására vonatkozó kötelezettséget. Földterület és épületek bérlése esetén a beruházás befejezésének várható időpontját követően a bérletnek nagyvállalatok esetében még legalább öt évig, míg kis- és középvállalatok esetében három évig kell folytatódnia.

16. § Nem nyújtható támogatás az alábbi kiadásokra:
a) a szinten tartást szolgáló tárgyi eszközök bekerülési értéke, illetve vételára létesítmény felvásárlásakor;
b) a korábban már használatba vett olyan tárgyi eszköz bekerülési értéke, amelynek alapján az ügyfél, más társaság vagy egyéni vállalkozó állami támogatást vett igénybe;
c) szállítási ágazatban a szállító berendezések (gördülőeszközök) bekerülési értéke;
d) a 8. § (3) bekezdésében foglaltakat kivéve, a kifizető ügynökség (MVH) által a 8. § (2) bekezdése alapján kiadott írásos megerősítést tartalmazó okirat kelte előtt felmerült kiadás, valamint ráfordítás;
e) személygépkocsi bekerülési értéke;
f) a 14. § (1) bekezdésének ac) alpontja szerinti immateriális javak bekerülési értéke, ha azt az ügyfél nem kizárólag a támogatásban részesülő létesítményben használja;
g) nagyvállalkozásnál a korábban már bárki által használatba vett eszköz bekerülési értéke, kivéve létesítmény felvásárlásakor beszerzett tárgyi eszköz vételárát, valamint a földterület, telek bekerülési értékét.”

10. § Az R. 22. §-ának a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Ez a rendelet az alábbi uniós jogi aktusok hatálya alá tartozó támogatásokkal kapcsolatos szabályozást tartalmaz:]

a) a Bizottság 800/2008/EK rendelete (2008. augusztus 6.) a Szerződés 87. és 88. cikke alkalmazásában a támogatások bizonyos fajtáinak a közös piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról (általános csoportmentességi rendelet) (HL L 214., 2008.08.09., 3–47. o.)”

11. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell a Szerződés 87. és 88. cikke alkalmazásában a támogatások bizonyos fajtáinak a közös piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról szóló 800/2008/EK rendelet (2008. augusztus 6.) 43., 44., 45. cikkei rendelkezéseinek figyelembevételével.

1

A rendeletet a 111/2023. (XII. 20.) AM rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. december 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére