• Tartalom

22/2009. (III. 27.) HM utasítás

22/2009. (III. 27.) HM utasítás

az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztéséhez kapcsolódó feladatokról1

2009.03.30.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján az alábbi utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

2. § (1) Az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésének feladatait a HM kabinetfőnöke koordinálja.

(2) Az ágazaton belüli fejlesztési feladatok az önkéntes tartalékos rendszer működési tapasztalatainak vizsgálatáról szóló 23/2008. (HK 7.) HM utasítás (a továbbiakban: ÖTR utasítás) 3. § (1) bekezdésében meghatározottak szerint létrehozott bizottság (a továbbiakban: Bizottság) által készített, a Kormány 2008. október 29-i ülésén jóváhagyott jelentés, valamint a Bizottság jóváhagyott feladat- és ütemterve alapulvételével kerülnek előkészítésre.

(3) A Bizottság az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztéséhez kapcsolódóan döntés-előkészítő, véleményező és javaslattételi joggal rendelkezik.

(4) A Bizottság vezetője az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésére vonatkozó stratégiai jelentőségű javaslatokat – a kabinetfőnök döntése alapján – a HM kollégiuma elé terjeszti.

3. § A HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF)

a) 2009. március 31-ig kidolgozza és felterjeszti a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló 106/2007. (XII. 6.) OGY határozat önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésével összefüggésben indokolt módosítására vonatkozó előterjesztést;

b) 2009. április 30-ig kidolgozza és megküldi a Bizottság részére az önkéntes tartalékos állománnyal kapcsolatos konkrét igényekre vonatkozó javaslatokat, illetve a rendszer feltöltésére vonatkozó ütemezést az MH hadrenden kívüli szervezetei vonatkozásában;

c) 2009. augusztus 31-ig, együttműködésben a HM Jogi Főosztállyal (a továbbiakban: HM JF) és a HM Személyzeti Főosztállyal (a továbbiakban: HM SZEF) kidolgozza és felterjeszti, a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvénnyel kapcsolatban az MH nyilvántartási és behívási rendszerének korszerűsítésére, valamint az önkéntes tartalékosok jogállását érintő módosítására vonatkozó előterjesztést;

d) 2009. augusztus 31-ig, együttműködésben a HM JF-fel, a HM SZEF-fel, és a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztállyal (a továbbiakban: HM KTF) kidolgozza és felterjeszti az önkéntes tartalékos rendszert támogató munkáltatói motivációs rendszer nem anyagi jellegű ösztönzési formáira és kapcsolattartási rendszerre vonatkozó kormányelőterjesztés-tervezetét;

e) biztosítja, hogy 2009. évtől kezdődően a honvédelmi politika megvalósításáról, a Magyar Honvédség felkészítéséről, állapotáról és fejlesztéséről az Országgyűlés számára készülő beszámolóban ismertetésre kerüljenek az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése érdekében elvégzett feladatok és azok eredményei;

f) a HM Védelmi Hivatallal együttműködve végzi a más ágazatok (igazságügyi, pénzügyi, szociális és munkaügyi, oktatási stb.) által az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztéséhez kapcsolódóan előkészített javaslatok és a tárca célkitűzései közötti összhang vizsgálatát, az érintett HM-szervek és szervezetek bevonásával.

4. § A HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály (a továbbiakban: HM HKF)

a) az MH katonai szervezetei vonatkozásában, 2009. április 30-ig kidolgozza és megküldi a Bizottság részére az önkéntes tartalékos állománnyal kapcsolatos konkrét igényt, illetve a tervezett állomány felkészítésének várható ütemezését;

b) 2009. május 31-ig kidolgozza és megküldi a Bizottság részére az önkéntes tartalékosok alkalmazási elveit;

c) 2009. július 31-ig kidolgozza és megküldi a Bizottság részére az önkéntes tartalékos állomány katonai előképzettség és tervezett feladat szerint differenciált kiképzési rendszerét meghatározó szabályozó tervezetét, amely a további jogalkotási eljárásban alapul szolgál;

d) 2009. december 31-ig kidolgozza a c) pont szerinti kiképzési rendszer részletszabályait.

5. § (1) A HM KTF 2009. május 31-ig – együttműködésben a HM SZEF-fel és a HM TKF-fel – kidolgozza és megküldi a Bizottság részére az önkéntes tartalékos rendszer iránt érdeklődőkkel történő kapcsolattartási rendszer, valamint az önkéntes tartalékos és a honvédelmi tárca közötti információáramlást biztosító rendszer kialakítására, és annak szabályozói hátterére vonatkozó elgondolást.

(2) A HM KTF 2009. szeptember 30-ig együttműködésben a HM TKF-fel és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel (a továbbiakban: ZMNE) kidolgozza és megküldi a Bizottság részére az alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményekben az állampolgári/honvédelmi ismeretek szélesítését célzó program tervezetét.

(3) A HM KTF 2009. szeptember 30-ig együttműködésben a HM TKF-fel kidolgozza és megküldi a Bizottság részére a köztisztviselők általános közigazgatási képzési rendszerének fejlesztésére vonatkozóan a honvédelmi ismeretek/védelmi igazgatás vonatkozásában a képzési tematikára vonatkozó javaslatát.

6. § A HM SZEF 2009. május 31-ig együttműködésben a HM KTF-fel, a HM JF-fel és a HM TKF-fel, kidolgozza és megküldi a Bizottság részére az önkéntes tartalékos rendszerhez kapcsolódóan a toborzás, behívás (értesítés), illetve a nyilvántartás rendszerére és annak szabályozói hátterére vonatkozó elgondolását.

7. § A HM Haderőtervezési Főosztály (a továbbiakban: HM HTF) – együttműködésben a HM TKF-fel – 2009. augusztus 31-ig kidolgozza és megküldi a Bizottság részére a műveleti igényszámvetés és a kiképzés tervezett ütemezése alapján az önkéntes tartalékos státuszokat tartalmazó állománytáblákat, munkaköri jegyzékeket (a továbbiakban: állománytáblák).

8. § A HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség

a) 2009. október 15-ig összeállítja és megküldi a Bizottság részére az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztéséhez kapcsolódó, a HM HKF és a HM HTF által kidolgozott műveleti igényszámvetés és állománytábla alapján, a személyi juttatások és kapcsolódó költségek számvetését;

b) 2009. december 15-ig – a HM JF, a HM Védelmi Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM VTF) és a HM TKF közreműködésével – megvizsgálja az önkéntes tartalékosokat alkalmazó munkáltatók támogatását biztosító, erőforrással alátámasztható pénzügyi lehetőségeket, kidolgozza és megküldi a Bizottság részére az önkéntes tartalékos rendszerhez kapcsolódó munkáltatói anyagi ösztönző/érdekeltségi rendszer kialakítására, valamint a munkáltatói anyagi kompenzációs rendszer kialakítására és erőforrás-szükségletre vonatkozó tárcajavaslat-tervezetet.

9. § A HM Infrastrukturális Ügynökség 2009. október 15-ig összeállítja és megküldi a Bizottság részére az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztéséhez kapcsolódó, a HM HKF és a HM HTF által kidolgozott műveleti igényszámvetés és állománytábla alapján a rendszer biztosításához szükséges infrastrukturális igények felmérésére vonatkozó számvetéseket és terveket.

10. § A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség 2009. október 15-ig összeállítja és megküldi a Bizottság részére, az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztéséhez kapcsolódó, a HM HKF és a HM HTF által kidolgozott műveleti igényszámvetés és állománytábla alapján, a rendszer logisztikai biztosítására vonatkozó számvetéseket és terveket.

11. § A HM VTF a tervezésben részt vevő, a feladatért felelős felsőszintű és közvetlen tervező szervezetek adatszolgáltatása alapján a hosszú és a rövid távú tervek tervezése során biztosítja az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésével kapcsolatos javaslatok megvalósítását szolgáló döntések megjelenítését, az erőforrások feladathoz történő hozzárendelését.

12. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba, és 2011. december 31-én hatályát veszti.

(2) Az ÖTR utasítás 7. §-ában a „2009. december 31-én” szövegrész helyébe a „2011. december 31-én” szövegrész lép.

1

Az utasítást a 95/2010. (XI. 16.) HM utasítás 8. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2010. november 17. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére