• Tartalom

24/2009. (III. 13.) FVM rendelet

24/2009. (III. 13.) FVM rendelet

a 2009. évi iskolatej program szabályozásáról szóló 166/2008. (XII. 22.) FVM rendelet módosításáról1

2009.03.16.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

1. § A 2009. évi iskolatej program szabályozásáról szóló 166/2008. (XII. 22.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az iskolatej programban a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: közoktatási törvény) 20. § (1) bekezdés a)–d) pontjaiban és (2) bekezdésében foglalt közoktatási intézményekben óvodai nevelésben részt vevő gyermek (a továbbiakban: óvodások), általános iskolai nevelésben-oktatásban részt vevő tanulók (a továbbiakban: tanulók), a középiskolai és szakiskolai nevelésben-oktatásban részt vevő tanulók (a továbbiakban: középiskolai tanulók), valamint gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelésben-oktatásban részt vevő tanulók vehetnek részt.”

2. § Az R. 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az iskolatej program keretében az 1. § (2) bekezdés szerinti ellátotti kör részére a foglalkozási, illetve a tanítási napokon az alábbi termékek kerülhetnek kiszállításra:
a) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről („az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet”) szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet (a továbbiakban: tanácsi rendelet) XIII. számú mellékletének III. pontja szerinti teljes tej és 2,8% (m/m) zsírtartalmú tej, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv nemzeti termékleírásokat tartalmazó kötelező előírásairól szóló 57/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról szóló 140/2008. (X. 30.) FVM rendelet Függeléke (a továbbiakban: MÉ) 1-3/51-1. számú előírás 1.1.1 pontja szerinti ízesített tejkészítmények, azzal a feltétellel, hogy az ízesített késztermékben – a bizottsági rendelet I. számú melléklete I. b) pontjának megfelelően – a tejhányad legalább 90% (m/m) és a MÉ 1-3/51-1. számú előírás 1.3 pontja szerint zsíros, illetve félzsíros kategóriába esik (a továbbiakban együtt: I. kategória);
b) a tanácsi rendelet XIII. számú mellékletének III. pontja szerint félzsíros tej (1,5 – 1,8% m/m%), a MÉ 1-3/51-1. számú előírás 1.1.1 pontja szerint ízesített tejkészítmények, azzal a feltétellel, hogy az ízesített késztermékben – a bizottsági rendelet I. számú melléklete I. b) pontjának megfelelően – a tejhányad legalább 90% (m/m) legyen, továbbá azzal a feltétellel, hogy a MÉ 1-3/51-1. számú előírás 1.3 pontja szerint zsírszegény, illetve sovány kategóriába esik (a továbbiakban: II. kategória);
c) a MÉ 1-3/51-1. számú előírás 7.1.1., illetve 7.1.2. pontban meghatározott, nem ízesített ömlesztett sajtok, amely megfelel a 7.3 pontja szerinti félzsíros, vagy zsíros kategóriának (a továbbiakban: III. kategória).”

3. § (1) Az R. 8. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Sajátos nevelési igényű általános iskolai tanulók esetében igényelhető támogatás a tejtermékek nettó vételárának száz százaléka, függetlenül attól, hogy a tanuló gyógypedagógiai intézményben, vagy a többi tanulóval együtt, azonos iskolai osztályban részesül nevelésben-oktatásban, vagy fejlesztőiskolai oktatás keretében teljesíti a tankötelezettségét.”

(2) Az R. 8. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) E rendelet alkalmazásában a támogatás alapja a szerződés szerinti bruttó vételár, de legfeljebb
a) az I. kategóriájú termékek esetében 27,6 Ft/dl,
b) a II. kategóriájú termékek esetében 13,2 Ft/dl,
c) a III. kategóriájú termékek esetében 960 Ft/kg.”

4. § Az R. 2. számú melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba azzal, hogy a 3. § (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket a 2009. január 1. napját követő időszakra megkötött szerződésekre kell alkalmazni.

(2) A 2009. január 1. napját követő időszakra megrendelt – e rendelet 2. §-ával módosított R. 6. §-a szerinti – 2,8% (m/m) zsírtartalmú tej, valamint ízesített tejkészítmények után e rendeletben megállapított mértékű támogatás vehető igénybe.

Melléklet a 24/2009. (III. 13.) FVM rendelethez

Az iskolatej programban forgalmazható tejkészítmények minőségi előírásai
1. A termék meghatározása
Az iskolatej programban forgalmazható tejkészítmények a 2009. évi iskolatej program szabályozásáról szóló 166/2008. (XII. 22.) FVM rendelet 6. § (1) bekezdés a), b) és c) pontjaiban meghatározott, tehéntejből készített termékek, és amelyeket
a) a közoktatásban részt vevő iskolák I–VIII. évfolyamára beiratkozott, illetve ennek megfelelő korosztályú tanulói részére támogatások igénybevételével térítésmentesen osztanak ki;
b) az óvodákban, illetve a középiskolákban az oktatási intézmények tanulóinak tejjel és egyes tejtermékekkel való ellátására irányuló közösségi támogatás tekintetében az 1234/2007/EK tanácsi rendelet alkalmazásával kapcsolatos részletes szabályok megállapításáról szóló, 2008. július 10-i 657/2008/EK bizottsági rendeletben meghatározott közösségi támogatás igénybevételével térítésmentesen osztanak ki.
2. Minőségi követelmények
2.1. A termékek minőségi, élelmiszer-biztonsági jellemzőinek, gyártási folyamatának, csomagolásának, jelölésének, szállítási és tárolási körülményeinek meg kell felelnie a hatályos európai uniós és hazai előírásoknak.
2.2. A tejtermékek a hőkezelésének módjától függően
a) Pasztőrözöttek;
b) Ultramagas hőmérsékleten hőkezeltek (UHT) lehetnek.
3. Speciális szállítási és tárolási követelmények
3.1. Szállításnál általános követelmény a napi rendszerességű szállítás. Ez az ellátott közintézmény helyi adottságainak, valamint a kiszállított termék tárolási követelményeinek függvényében módosulhat, igazodva a közoktatási intézmény infrastrukturális feltételeihez, valamint a szállító logisztikai és disztribúciós lehetőségeihez.
3.2. A hűtést igénylő termékeket úgy kell szállítani, hogy hőmérsékletük a szállítás teljes időtartama alatt ne haladja meg a +6 °C-os hőmérsékletet. Azoknak az intézményeknek, amelyeknek nincs megfelelő kapacitásuk a beérkező, hűtve tárolást igénylő termékek hűtve tárolására, gondoskodniuk kell arról, hogy a termékeket a szállítást követő két órán belül a tanulók, középiskolások, óvodások elfogyaszthassák.
3.3. Annak az intézménynek, amely nem rendelkezik a hűtést igénylő és el nem fogyasztott termékek hűtve tárolásának feltételeivel, a kiszállítástól számított maximum három órán belül gondoskodnia kell a megmaradt tejmennyiség előírásszerű megsemmisítéséről. A fel nem használt iskolatej gyártó üzembe történő visszaszállítása nem engedélyezett.
3.4. Azokban az intézményekben, ahol az előírásoknak megfelelő hűtve tárolás feltételei biztosítottak, ott a termék a csomagoláson feltüntetett fogyaszthatósági határidőig tárolható és felhasználható. Az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt termékek szobahőmérsékleten, a termék csomagolásán feltüntetett minőségmegőrzési határidőig tárolhatók.
3.5. Nagyobb kiszerelési egységű termék (ún. lédig termék) kiosztását úgy kell elvégezni, hogy a termékben minőségi romlás ne következzék be.
1

A rendeletet a 44/2010. (XII. 22.) VM rendelet 15. § (2) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte 2011. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére