• Tartalom

25/2009. (IV. 3.) HM utasítás

25/2009. (IV. 3.) HM utasítás

a köztisztviselők és munkavállalók élelmezési ellátásáról1

2009.04.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének n) pontja alapján a köztisztviselők és munkavállalók természetbeni élelmezési ellátásáról a következőket rendelem el:

I. Fejezet

ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed:

a) a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe tartozó szervezeteknél köztisztviselői, továbbá a katonai ügyészségeknél a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény alapján munkavállalói jogviszonyban állókra (a továbbiakban együtt: személyi állomány),

b) az a) pontban meghatározott személyek közeli hozzátartozóira, valamint az a) pontban meghatározott szervezeteknél közalkalmazotti jogviszonyban állók közeli hozzátartozóira; továbbá

c) a HM-től és a Magyar Honvédségtől (a továbbiakban: MH) nyugállományba helyezett személyekre és közeli hozzátartozóira

(2) Ezen utasítás alkalmazásában honvédelmi szervezetnek minősülnek az (1) bekezdés a) pontjában felsorolt szervezetek.

Általános rendelkezések

2. § A személyi állomány tagjai az utasításban meghatározott esetekben térítésmentes természetbeni élelmezési ellátásra jogosultak, amelyet a természetbeni ellátás feltételeinek hiánya esetén fogyasztásra kész élelmiszerek beszerzését biztosító élelmiszer-utalvánnyal (továbbiakban: élelmiszer-utalvány) kell megváltani.

3. § A honvédségen belül az élelmezési ellátást – a tevékenységhez igazodóan differenciálva – a honvédelmi miniszter által külön rendeletben megállapított I. és VI. számú élelmezési normák szerint kell biztosítani. A normák értékeit, valamint az egyéb élelmezési és utánpótlási normák értékét a Magyar Honvédség pénz- és anyagnormáiról szóló Normafüzet (a továbbiakban: normafüzet) tartalmazza.

II. Fejezet

AZ ÉLELMEZÉSI ELLÁTÁS SZABÁLYAI

Az I. számú élelmezési norma szerinti ellátás, valamint az ellátásra vonatkozó különös szabályok

4. § (1) Az I. számú élelmezési norma szerinti térítésmentes természetbeni élelmezési ellátásra a személyi állomány az 1. számú mellékletben felsorolt esetekben jogosult.

(2) A személyi állomány részére ezen utasítás 1. számú melléklete alapján az I. számú élelmezési norma szerinti ellátás természetben jár, annak pénzértékét kifizetni nem lehet. Természetbeni élelmezési ellátás hiányában a norma értékében élelmiszer-utalványt kell kiadni.

(3) Élelmiszer-utalvány adható továbbá – az MH főszakorvosi engedélye alapján – a speciális élelmiszert fogyasztó személyi állomány részére (pl. élelmiszer-allergiás betegségben szenvedő, cukorbeteg).

A VI. számú élelmezési norma szerinti ellátás,

valamint az ellátásra vonatkozó különös szabályok

5. § (1) A VI. számú élelmezési norma szerinti térítésmentes természetbeni élelmezési ellátásra a személyi állomány a 2. számú mellékletben felsorolt esetekben jogosult.

(2) A személyi állomány részére ezen utasítás 2. számú melléklete alapján a VI. számú élelmezési norma szerinti ellátás természetben jár, annak pénzértékét sem kifizetni, sem élelmiszer-utalvánnyal megváltani nem lehet.

Pótélelmezési normával kiegészített ellátás

7. § (1) A pótélelmezési normával kiegészített ellátásra jogosultak körét a 3. számú melléklet tartalmazza.

(2) A pótélelmezési normára jogosultak létszámát a napi összesített létszámjelentésnek kell tartalmaznia.

Élelmezési feljavítási normával kiegészített ellátás

8. § (1) A személyi állomány élelmezési feljavítási normára az alábbi esetekben jogosult:

a) január 1-jén;

b) március 15-én;

c) május 1-jén;

d) május 21-én;

e) augusztus 20-án;

f) október 23-án;

g) december 25–26-án;

h) húsvét hétfőn;

i) pünkösd hétfőn;

j) csapatzászló-adományozás, kerek évforduló (10; 25; 50; 75; 100 év), valamint csapatünnep és fegyvernemi nap alkalmával;

k) önálló katonai szervezet és jogelődje (az alapító okiratban jogelődként meghatározott szervezet) megalakulási napja és felszámolási ünnepsége alkalmával;

l) a külföldön béketámogató tevékenységben részt vevő katonai szervezet elköszönési és visszafogadó ünnepsége alkalmával.

(2) Ha az (1) bekezdés a)–k) pontjai szerinti alkalmak közül kettő, vagy több is ugyanarra a napra esik, az élelmezési feljavítási normát akkor is csak egyszeresen lehet felszámítani.

(3) A pénznorma az (1) bekezdés b)–f) pontjai esetében az ünnepség megtartásának napjára számítható fel akkor is, ha az ünnepség az ünnepnapot megelőző munkanapon kerül megrendezésre.

Védőitalnorma szerinti ellátás

9. § Védőitalnorma a katonai szervezetek üzemeiben, műhelyeiben, munkahelyein a külön meghatározott munkakörökben munkát végzők után számítható fel, a Magyar Honvédség élelmezési ellátásáról szóló 22/2006. (VIII. 8.) HM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 7. számú melléklete alapján.

Tisztítószernorma szerinti ellátás

13. § Tisztítószernorma szerinti ellátásra jogosultak a személyi állomány részére élelmezési ellátást végző konyhák és éttermek, az ott étkező igényjogosultak ebédlétszáma után a normafüzet szerinti mennyiségben.

III. Fejezet

TERMÉSZETBENI MUNKAHELYI

ÉLELMEZÉSI ELLÁTÁS

14. § (1) Az I. számú élelmezési norma szerinti természetbeni térítés ellenében történő munkahelyi ebédellátásra jogosultak:

a) a személyi állomány bármely katonai szervezet által üzemeltetett tiszti (összevont) étkezdében,

b) az 1. § (1) bekezdés b) és c) pontjaiban meghatározott személyek. Az ebéd helyben fogyasztását, vagy elvitelét – a konyha és étkezde teljesítőképességét és a személyzet létszámát figyelembe véve – az étkezdét üzemeltető katonai szervezet parancsnoka (vezetője) engedélyezi.

(2) Az I. számú élelmezési norma szerinti természetbeni munkahelyi reggeli- és vacsoraellátásra jogosult a személyi állomány bármely katonai szervezet által üzemeltetett étkezdében. Az igénybe vett részétkezések (reggeli, vacsora) térítési díját a normafüzet tartalmazza.

(3) A természetbeni munkahelyi ebédellátást az (1) bekezdés a) pontjában említett igényjogosultak akkor is igénybe vehetik, ha:

a) gyermekgondozási segélyben,

b) gyermekgondozási díjban részesülnek,

c) szabadságon,

d) táppénzes állományban,

e) betegszabadságon vannak.

(4) A honvédelmi szervezetek által üzemeltetett tiszti (összevont) étkezdében egy adag munkahelyi ebéd bruttó térítési díja – a jelen §-ban meghatározott igényjogosultak részére – a Rendeletben kerül megállapításra.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

15. § (1) Ez az utasítás 2009. április 1-jén lép hatályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztisztviselők, közalkalmazottak élelmezési ellátásáról szóló 89/2006. (HK 17/I.) HM utasítás.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 25/2009. (IV. 3.) HM utasításhoz

Az I. számú élelmezési norma szerinti térítésmentes természetbeni élelmezési ellátás esetei
Az I. számú élelmezési norma szerinti térítésmentes természetbeni élelmezési ellátásra a személyi állomány az alábbiakban felsorolt esetekben jogosult.

1. A katonai szervezeteknél a 8. §-ban felsorolt ünnepnapokon rendezett ünnepségeken részt vevő belső és külső vendégek az ebédrésznormára, illetve, ha a katonai szervezetnél az ünnepséget az ünnepnapot megelőző munkanapon rendezik, az ebédrésznorma a rendezvény napján számolható el.

2. Két vagy több vezetési szinten megrendezésre kerülő gyakorlatok, hadijátékok, haditechnikai bemutatók záró rendezvényeire meghívott személyi állomány a rendezvény megtartásának idejére eső részétkezésre. A résztvevők körét (létszámát) a rendezvény megtartását elrendelő elöljáró személy határozza meg.

3. A HM és az MH szinten megrendezésre kerülő sportbajnokságok döntőin részt vevő személyi állomány.

2. számú melléklet a 25/2009. (IV. 3.) HM utasításhoz

A VI. számú élelmezési norma szerinti természetbeni élelmezési ellátás esetei
A VI. számú élelmezési norma szerinti természetbeni élelmezési ellátásra a személyi állomány az alábbiakban felsorolt esetekben jogosult.

1. Törzsvezetési és csapatgyakorlatokon, hadijátékokon részt vevő személyi állomány, a gyakorlat kezdetétől a befejezés napjáig, ha részére munkakörénél fogva – ezen utasítás alapján – magasabb értékű élelmezési norma nincs megállapítva. Ezen igényjogosultnak csak a magasabb értékű élelmezési norma szerinti ellátás jár.

2. Külföldi katonák részvételével megtartásra kerülő törzsvezetési és csapatgyakorlatokon, hadijátékokon részt vevő magyar személyi állomány, a gyakorlat hadijátéknapjain.

3. A HM Honvéd Vezérkar főnöke, az MH ÖHP parancsnoka, valamint más magasabb szintű parancsnokság parancsnoka által megtartott havi munka és feladatszabó értekezletre berendeltek és meghívottak havi 1 alkalommal. A résztvevők körét (létszámát) a rendezvény megtartását elrendelő (jóváhagyó) elöljáró határozza meg.

4.

a) A HM és az MH különböző vezetési szintjein megrendezésre kerülő, az egész honvédelmi szervezetet, az egyes szolgálati vagy szakmai alárendeltekkel rendelkező HM főosztályokat érintő, a HM ügynökségek vezérigazgatói és az MH ÖHP parancsnok helyettesei, valamint más magasabb szintű parancsnokság parancsnoka által megrendezett munkaértekezleten, tanácskozáson részt vevők (berendeltek) évente legfeljebb négy alkalommal. A résztvevők körét (létszámát) a rendezvény megtartását elrendelő (jóváhagyó) elöljáró határozza meg. E jogcímen berendelt állomány részére napidíj nem jár.

b) A termelői és fogyasztói logisztikai szakmai felelős igazgatói, osztályvezetői és főnökei által megrendezett munkaértekezleten, tanácskozáson részt vevők (berendeltek), évente legfeljebb két alkalommal. A résztvevők körét (létszámát, legfeljebb 100 fő) a rendezvény megtartását elrendelő (jóváhagyó) elöljáró határozza meg. E jogcímen berendelt állomány részére napidíj nem jár.

5. A külföldön béketámogató tevékenységben részt vevő katonai szervezet elköszönési és visszafogadó ünnepségén részt vevő, belső és külső vendégek az ebéd résznorma értékére.

6. A Magyar Honvédség Kiképzési Oktatási és Regeneráló Központjába (a továbbiakban: MH KORK) regeneráló pihenésre beutalt személyi állomány. A regeneráló pihenésre beutalt személyi állomány családtagjai külön rendeletben meghatározott térítési díjat kötelesek fizetni.

7. Az MH KORK-ot beutalás alapján történő üdülésre, illetve rövid időtartamú hétközi, hétvégi pihenésre igénybe vevő igényjogosult személyi állomány, valamint családtagja térítés ellenében.

8. Az MH KORK-ban kiképzési célú rendezvényeken részt vevő személyi állomány.

3. számú melléklet a 25/2009. (IV. 3.) HM utasításhoz

Pótélelmezési norma szerinti ellátás esetei
A pótélelmezési norma szerinti térítésmentes természetbeni élelmezési ellátásra a személyi állomány az alábbiakban felsorolt esetekben jogosult.

1. Az MH laktanyáiban, kórházaiban vért adó személyi állomány a véradás napján. A megállapított pótnormát csak akkor lehet elszámolni az élelmezési költségvetési előirányzat terhére, ha a polgári vérellátó állomás a honvédség laktanyáiban vesz vért. A saját konyhát nem üzemeltető katonai szervezetek a magasabb pótnormát számolhatják el.

2. A HM és MH szinten, valamint csapattagozatban megrendezésre kerülő különböző sportrendezvényeken és azok döntőin részt vevő személyi állomány, valamint a versenyt rendezők és versenybírók a döntők napján.

1

Az utasítást a 28/2023. (VI. 23.) HM utasítás 1. § 1. pontja hatályon kívül helyezte 2023. június 24. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére