• Tartalom

30/2009. (IV. 24.) HM utasítás

30/2009. (IV. 24.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek éves és havi munkaterveinek elkészítésével összefüggő feladatokról1

2011.05.14.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének c) és f) pontja alapján – a Honvédelmi Minisztérium szervei, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek éves és havi munkaterveinek elkészítésével összefüggő feladatokról – az alábbi utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. §2 Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztérium szervezeti egységeire (a továbbiakban: HM-szervek), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre (a továbbiakban: HM-szervezetek), a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre (a továbbiakban: ZMNE), Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központra (Honvéd, Rendészeti és Vasút-egészségügyi Központ) (a továbbiakban: Honvédkórház), a HM Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre (a továbbiakban: HVKF közvetlen szervezetek).

A munkatervezés célja

2. § (1) A munkatervezés célja a Magyar Köztársaság Nemzeti Biztonsági Stratégiájából és a Nemzeti Katonai Stratégiájából, a jogszabályokból, az állami irányítás egyéb jogi eszközeiből, a Kormány munkatervéből, a haderőfejlesztés irányait hosszú és rövid távra meghatározó tervekből ezen utasítás hatálya alá tartozó szervekre/szervezetekre háruló feladatok lebontása a tárgyévre, illetve tárgyhónapra, továbbá a feladatok végrehajtásának összehangolása a felelős és az együttműködő szervek között.

(2) A munkaterv biztosítja a feladatok kidolgozásának és az előterjesztések határidejének meghatározását, továbbá a feladatok végrehajtásának számonkérhetőségét.

A tervezés szintjei

3. § (1)3 A Honvédelmi Minisztériumban éves és havi munkaterv készül. A HM-szervek – a titkárságok kivételével – havi munkatervet, a HM-szervezetek, a ZMNE, a Honvédkórház, valamint a HVKF közvetlen szervezetek éves és havi munkatervet készítenek.

(2)4 A Honvédelmi Minisztérium éves munkaterve – a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: HM SZMSZ) figyelembevételével – azokat a feladatokat tartalmazza, amelyek valamely HM-szerv, HM-szervezet, a ZMNE, a Honvédkórház vagy HVKF közvetlen szervezet felelősségi körébe tartoznak, és a végrehajtásában az 1. §-ban meghatározott szervek, szervezetek a tárgyévben részt vesznek, és/vagy olyan jelentőségűek, amelyeket országgyűlési, kormányzati, miniszteri, parlamenti államtitkári, közigazgatási államtitkári, helyettes államtitkári, HVKF-i döntésre kell előterjeszteni, továbbá, ha a feladatvégzésre más központi közigazgatási szervvel együttműködésben kerül sor.

(3)5 Az éves munkatervben a honvédelmi miniszter által a tárca és a Magyar Honvédség egészére, a helyettes államtitkárok, a közigazgatási államtitkár és a kabinetfőnök által az alárendelt szerveik, szervezeteik, valamint a HVKF által a közvetlen alárendelt szervezetei tevékenységére meghatározott, tárgyévre szóló feladatok kerülnek konkrét, végrehajtható, számonkérhető részfeladatokra lebontásra.

(4)6 A Honvédelmi Minisztérium havi munkaterve – a HM SZMSZ figyelembevételével – a Honvédelmi Minisztérium éves munkatervéből származó, illetve időközben új feladatként jelentkező, az 1. §-ban meghatározott szervek, szervezetek azon tárgyhavi feladatait tartalmazza, amelyek kidolgozásáért, végrehajtásáért a felsorolt szervezetek felelősek, és/vagy olyan jelentőségűek, hogy országgyűlési, kormányzati, miniszteri, parlamenti államtitkári, közigazgatási államtitkári, helyettes államtitkári, HVKF-i döntésre kell előterjeszteni.

(5) Az egyes feladatok végrehajtására kidolgozott részletes, önálló tervekben meghatározott feladatok közül a munkatervek csak azokat tartalmazzák, amelyek a (2)–(4) bekezdésben leírt feltételeknek megfelelnek.

A tervezés elvei

4. § (1) Az éves és havi munkatervek tartalmazzák a feladatokat, azok végrehajtásának felelőseit, az együttműködőket, a végrehajtás határidejét, az előterjesztés időpontját, az adott feladat előkészítésében és végrehajtásában döntésre jogosult vezető megnevezését.

(2) Az éves és havi munkatervek a Honvédelmi Minisztérium információkapcsolati rendszerében, illetve a HM SZMSZ-ben rögzített, rendszeresen ismétlődő és állandó feladatokat nem tartalmazzák.

(3) A havi munkatervek tartalmazzák a hatályos jogszabályokban, országgyűlési és kormányhatározatokban, illetve belső szabályozókban megjelent feladatokat, a felelősöket és a végrehajtás rendjét.

(4) A havi munkatervek kidolgozásáért felelős szerv/szervezet vezetője – a szolgálati elöljárójának/hivatali felettesének történő jelentéssel egyidejűleg – tájékoztatja a Honvédelmi Minisztérium Tervezési és Koordinációs Főosztályát (a továbbiakban: HM TKF) az elmaradt feladatokról, az elmaradásának okáról, valamint a határidő vagy feladat módosítására vonatkozó javaslatáról a következő havi munkaterv összeállítására vonatkozó javaslatai megküldésével egyidejűleg.

A tervezési időszakok

5. § (1)7 Az éves munkaterv a tárgyév január 1-jétől a tárgyévet követő év március 31-ig tartalmazza a feladatokat.

(2) A havi munkaterv a tárgyhó 1-jétől a következő hónap ötödik munkanapjáig részletesen tartalmazza az esedékes feladatokat.

A tervezési okmányok tartalma

6. § (1) A Honvédelmi Minisztérium éves munkaterve tartalmazza:

a) a tárgyévi tevékenység vonatkozásában:

aa) a Honvédelmi Minisztérium tevékenységének fő irányait;

ab) az 1. §-ban megnevezett szervek, szervezetek feladatait;

ac) a fontosabb rendezvényeket;

ad)8

ae) a honvédelmi tárca kormány-előterjesztéseinek éves jegyzékét;

af) az ünnepnapok körüli munkarendet;

ag) a kidolgozásra tervezett tárcaszintű rendeletek, az állami irányítás egyéb jogi eszközeinek és belső szabályozóinak jegyzékét;

b) a tárgyévet követő két év tevékenységének fő irányait.

(2) A Honvédelmi Minisztérium havi munkaterve tartalmazza:

a) az adott hónap tevékenységének fő irányait;

b) az Országgyűlés, a Kormány adott havi üléseinek ismert időpontjait;

c) a tárgyhónap kiemelt fontosságú kormányzati döntést igénylő előterjesztései jegyzékét;

d)9

e) a 3. § (1) bekezdésében felsorolt szervek és szervezetek feladatait;

f) a fontosabb rendezvényeket;

g) a kiemelt ellenőrzéseket;

h) a minisztériumi vezetők, valamint a HM-szervek és a HVKF közvetlen szervezetek vezetői tervezett szabadságát, külföldi szolgálati elfoglaltságát.

A tervek összeállításának és jóváhagyásának rendje

7. § (1)10 A Honvédelmi Minisztérium éves és havi munkatervének összeállításáért a HM TKF főosztályvezetője, a jóváhagyásra történő felterjesztéséért a közigazgatási államtitkár felelős.

(2)11 A HM fejezet Feladatrend struktúrájának megfelelő szerkezetben készülő éves munkaterv összeállítása, egyeztetése és jóváhagyása a közigazgatási államtitkár jóváhagyásával évente kiadásra kerülő „Elgondolás” és annak mellékletét képező „Ütemterv” szerint történik. Az éves munkatervet olyan ütemezéssel kell összeállítani, hogy az a tárgyév január 15-ig jóváhagyásra felterjesztésre kerüljön.

(3)12 A Honvédelmi Minisztérium havi munkaterveinek összeállítása, egyeztetése és határidejük:

a) az 1. §-ban meghatározott szervek, szervezetek vezetői javaslataikat a 3. §-ban meghatározottak szerint legkésőbb a tárgyhónapot megelőző hónap 15-ig a HM TKF-re küldik meg. Amennyiben a meghatározott határnap munkaszüneti vagy ünnepnapra esik, illetve egyéb indokolt esetben az eltérő határidőt a megelőző havi munkaterv tartalmazza;

b) a HM TKF főosztályvezetője a beérkezett javaslatok alapján összeállított és pontosított munkaterv tervezetét legkésőbb minden hónap utolsó előtti hetének csütörtökéig megküldi a javaslatot tevő szervek, szervezetek vezetőinek, akik észrevételeiket, javaslataikat a tervezetben meghatározott határidőig teszik meg;

c) az egyeztetéseket követően elkészített munkatervet a HM TKF főosztályvezetője a HVKF egyetértésével felterjeszti a közigazgatási államtitkár részére jóváhagyásra;

d) a HM TKF főosztályvezető a jóváhagyott tervet megküldi a végrehajtásban érintett szervek, szervezetek vezetőinek úgy, hogy azt a tárgyhónapot megelőző hónap utolsó munkanapjáig megkapják.

(4)13 A munkatervhez a javaslatok és észrevételek továbbítása – azok vezetők által jóváhagyott/aláírt lapjának faxon történő egyidejű megküldésével –, valamint a jóváhagyott munkaterv kiadása elektronikus úton történik.

A HM-szerveinek, szervezeteinek munkatervei

8. §14 A HM-szervezetek, a ZMNE, a Honvédkórház és a HVKF közvetlen szervezetek a Honvédelmi Minisztérium jóváhagyott éves munkaterve alapján saját szervezetük vonatkozásában éves munkatervet készítenek, amelyet a szervezetet felügyelő, illetve fenntartói irányítást gyakorló miniszter, a közvetlen vagy átruházott hatáskörben irányító parlamenti államtitkár, a közigazgatási államtitkár, a helyettes államtitkár, illetve a HVKF a Honvédelmi Minisztérium éves munkaterve jóváhagyását követő 30. napig hagy jóvá.

9. § A részletes havi munkaterveket a HM-szerv vezetője, a HM-szervezet vezetője, a rektor, a főigazgató, illetve a katonai szervezet vezetője hagyja jóvá a tárgyhónap 5. munkanapjáig.

Záró rendelkezések

10. § Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba és ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Honvédelmi Minisztérium szervei és a miniszter alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek éves és havi feladatterveinek elkészítésével összefüggő feladatokról szóló 87/2006. (HK 17/I.) HM utasítás, valamint a Honvédelmi Minisztérium szervei és a miniszter alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek éves és havi feladatterveinek elkészítésével összefüggő feladatokról szóló 87/2006. (HK 17/I.) HM utasítás módosításáról szóló 35/2007. (HK 8.) HM utasítás, és a Honvédelmi Minisztérium szervei és a miniszter alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek éves és havi feladatterveinek elkészítésével összefüggő feladatokról szóló 87/2006. (HK 17/I.) HM utasítás módosításáról szóló 34/2008. (HK 8.) HM utasítás.

11. § Ezen utasítás elveivel összhangban a HVKF a katonai szervezetek éves és havi munkaterveinek tartalmi felépítését, és a tervezéssel összefüggő feladatokat intézkedésben szabályozza.

Budapest, 2009. április 20.

Dr. Szekeres Imre s. k.,
honvédelmi miniszter

1

Az utasítást a 140/2011. (XII. 27.) HM utasítás 10. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. december 30. napjával.

2

Az 1. § a 100/2010. (XI. 26.) HM utasítás 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 3. § (1) bekezdése a 100/2010. (XI. 26.) HM utasítás 4. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 3. § (2) bekezdése a 100/2010. (XI. 26.) HM utasítás 4. § b)–c) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdése a 100/2010. (XI. 26.) HM utasítás 4. § d) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 3. § (4) bekezdése a 100/2010. (XI. 26.) HM utasítás 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

7

Az 5. § (1) bekezdése a 100/2010. (XI. 26.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

8

A 6. § (1) bekezdés a) pont ad) alpontját a 100/2010. (XI. 26.) HM utasítás 5. §-a hatályon kívül helyezte.

9

A 6. § (2) bekezdés d) pontját a 100/2010. (XI. 26.) HM utasítás 5. §-a hatályon kívül helyezte.

10

A 7. § (1) bekezdése a 100/2010. (XI. 26.) HM utasítás 4. § e) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 7. § (2) bekezdése a 100/2010. (XI. 26.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

12

A 7. § (3) bekezdése az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 7. § (4) bekezdését az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 9. § (2) bekezdése iktatta be.

14

A 8. § a 100/2010. (XI. 26.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére