• Tartalom

309/2009. (XII. 28.) Korm. rendelet

309/2009. (XII. 28.) Korm. rendelet

az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól szóló 387/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról1

2009.12.31.

A Kormány az Alkotmány 35. § (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés g) pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól szóló 387/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Er.) 9. §-a a következő (4)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló közösségi rendeletek és a szociális biztonsági tárgyú nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozó más államból származó saját jogú nyugellátásra jogosult személyt – akinek a járadékra és a saját jogú nyugellátásra való jogosultsága egyaránt fennáll – a járadék a saját jogú nyugellátás összegével csökkentett összegben illeti meg.
(5) A szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló közösségi rendeletek és a szociális biztonsági tárgyú nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozó más államból származó saját jogú nyugellátásra és az özvegyi nyugdíjra vagy annak megfelelő ellátásra egyaránt jogosult személy esetén a járadékot úgy kell megállapítani, hogy a (4) bekezdés szerint csökkentett összegű ellátásra kell az (1)–(2) bekezdés szerinti korrekciót megfelelően alkalmazni.”

2. § Az Er. 17. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A járadékra való jogosultság megszűnik, illetve azt meg kell szüntetni, ha a járadékra jogosult]

f) saját jogú nyugellátásra való jogosultságát megállapították és a szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló közösségi rendeletek és a szociális biztonsági tárgyú nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozó más államból származó saját jogú nyugellátás esetén annak összege eléri vagy meghaladja a járadék összegét,”

3. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

(2) Az Er. e rendelettel megállapított rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben és a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.

(3) Az Er.

a) 2. § f) pontjában a „keresetpótló juttatást” szövegrész helyébe a „képzési támogatásként nyújtott keresetpótló juttatást” szöveg,

b) 3. § c) pontjában, 5. § (1) bekezdés b) pontjában és 7. § a) pontjában a „nem jogosult” szövegrész helyébe a „a 9. § (4) bekezdésében foglalt esetet kivéve nem jogosult” szöveg,

c) 22. § (7) bekezdésében a „2009. december 31-éig” szövegrész helyébe a „2010. december 31-éig” szöveg

lép.

1

A rendeletet a 327/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 30. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2012. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére